Články

  • Vinohradský Pavilon rájem designu

    Velkolepou novorenesanční budovu s nezaměnitelným tvarem na adrese Vinohradská 50 dodnes pamětníci nazývají Vinohradskou tržnicí, ačkoli už téměř dvě desítky let nese název Pavilon. Tato nádherná budova si prošla trnitou cestou, zažila období velké slávy i postupného chátrání, těšila se oblibě i nenávisti, když jen o vlásek unikla demolici. Pražané však za ní stáli.

    Přečíst
  • InstaDrink

    Kdo Barlife odebírá pravidelně, zná rubriku Inspiromat velice dobře. Tématem posledního čísla byly "fotogenické" koktejly, kde barmani projevili velkou dávku kreativity. Se sklenkami z Jakobsen Design ostatně měli napůl vyhráno. A jelikož vznikly krásné fotky, rozhodli jsme se s vámi o ně podělit i tady na webu.

    Přečíst
  • Vývoj champagne vždy ovlivňovaly trendy

    Závěrečná část trilogie se bude věnovat trendům. Nikoli však jen těm současným nebo budoucím. I v historii to byly právě někdejší trendy, které daly vznik tomuto šumivému nápoji, jež se na výsluní drží dodnes. A přitom to kdysi jednu dobu vypadalo, že o vína z Champagne nikdo nestojí...

    Přečíst
  • Nadchází soumrak alkoholového byznysu

    O čem byl druhý ročník Global Drinks Forum, odborné konference konané v Berlíně za účasti zástupců výrobců lihovin, předních marketingových agentur, analytiků a významných oborových médií z celého světa? Zásadním tématem byl rapidní úbytek nových konzumentů a přibývající restrikce na reklamu a na konzumaci alkoholu na veřejnosti. Jaký dopad to bude mít na celý průmysl?

    Přečíst
  • O saké s Kosuke Kujim

    Podle pramenů se saké, japonský kvašený alkoholický nápoj, objevilo okolo 3. století našeho letopočtu. Výrobní proces, k němuž je potřeba rýže, voda a ušlechtilá plíseň koji, připomíná pivo, chuťově je saké nejpodobnější vínu, správně se však servíruje v nádobách o objemu 5 cl. Lze saké však využít i v mixologii či při foodpairingu? Tuto a další otázky jsem položili jednomu z výrobců saké, Kosuke Kujimu.

    Přečíst
  • A co rostliny? Ty netrpí?

    Veganství je trendy. Zkuste si otevřít například aplikaci Instagram a zadat do vyhledávače hashtagy: meat, burger, vegan, vegetarian, raw, beef a healthy food. Zkuste uhádnout, pod jaký hashtag nahráli uživatelé aplikace nejvíce fotek? Téměř 49 milionů fotografií bylo uloženo pod #vegan, další v pořadí byl #vegetarian s 15 miliony označení a #raw s 11 miliony. Pro srovnání: u hashtagu #burger jsme na 9 milionech...

    Přečíst
  • Britské navy rumy

    Kategorie námořnických rumů, známých zejména díky britskému impériu a označovaných jako navy, má dnes stále poměrně neurčitou klasifikaci, a tak jsme se v Rum House Milana Hávy rozhodli otestovat rumy na základě historické autenticity, tedy z britské provenience. V Barlife 83 tedy najdete test britských navy rumy o síle alkoholu mezi 50-57 %. Který z pěti testovaných vzorků zvítězil? Dočtete se v našem článku.

    Přečíst
  • Design jako inspirace

    Příslib exotického zážitku a chuť Dálného východu bude asi to první, co nás napadne při letmém prozkoumání láhve Horisumi ginu. Na první pohled zjevný japonský motiv v tomto případě není samoúčelným barvotiskovým plakátem, který má přilákat naši pozornost, ale důležitou vizuální vrstvou konceptu limitované edice. Edice komplexní a do detailu promyšlené.

    Přečíst
  • Soutěž The „Drunken“ Botanist Gin & Tonic zná své finalisty

    The „Drunken“ Botanist Gin&Tonic Cocktail Competition vybídla k vytvoření inovativního koktejlu Gin&Tonic. Od barmanů se očekávala kreativita a nové přístupy ke klasickému koktejlu Gin&Tonic, v němž podtrhnou spojení s přírodou a budoucí či nastupující mixologické trendy. Všech osm barmanů, kteří se do soutěže přihlásili, zadaní bezezbytku splnili, do finále se však mohli dostat jen čtyři z nich…

    Přečíst