Lukáš Kaufmann: Singapur je připraven stanout v čele koktejlových měst

Zdeněk Kaštánek

Singapur si spojujeme s koktejlovou scénou už mnoho let. Nebylo tomu tak ale vždy. Slovenský rodák Lukáš Kaufmann stojí v čele singapurské koktejlové scény už šest let a představuje srdce známého baru 28 HongKong Street. Prozradil nám, kdo položil základy tamní barové kultury, jak vypadá současná situace a co by vzkázal mladým barmanům v počátcích jejich barové kariéry.

Lukáši, kde se vidíš za pět let? 

Ou! Chci dělat tolik věcí. Teda doufám, že budu mít příležitost. Kdybych se mohl podívat do budoucnosti, tak za pět let chci být prostě lepší verzí toho, kým jsem jako člověk i profesionál dnes. Mám radost ze zlepšení a pokroku, kterého jsem za posledních pět let dosáhl v profesním i osobním životě, takže bych řekl, že se to ubírá dobrým směrem. 

Rád bych zůstal tady v Singapuru, ale vzhledem k současnému dění ve světě je náročné plánovat dlouhodobě. Teprve nedávno jsem byl povýšen na provozního manažera v 28 HongKong Street, což změnilo mé povinnosti i pracovní rytmus. Svou současnou roli si opravdu užívám a těším se na to, co mě v 28 HKS čeká v dalších letech. Vzhledem k tomu, že je to pro podnik již druhá dekáda, posílili jsme tým o nové talenty. Přišel k nám nový generální manažer a vrchní barman, oba jsou super cool talentovaní kluci z Austrálie. A také jsme posílili náš tým na place. Takže nové obzory a budoucnost 28 HKS budou opravdu vzrušující. Naplnili jsme kalendář na letošní rok spoustou úžasných akcí a spoluprací, které mají nejen sblížit globální barovou komunitu, ale pomáhat všude, kde je potřeba. Po několika letech, kdy Singapur podléhal přísným omezením v důsledku pandemie covidu, bude se moct i náš tým z 28 HKS opět vydat na cesty a obnovit projekty po celém světě. Navíc se těším, že sem bude moct přijet mnoho našich známých a přátel, kterým chceme představit toto pulzující koktejlové město a jeho obyvatele.

Proč je Asie stále tak vyhledávaným a úspěšným regionem, co se týče pohostinství?

V dnešní době si lidé v Asii opravdu užívají dobré jídlo a pití, navíc jsou mnohem vzdělanější a vědí, co jim chutná a jak ocenit dobré jídlo, koktejly, víno a kávu. Ať už se jedná o místní obyvatele, nebo cestovatele a cizince, jídlo a pití je součástí kultury a životního stylu, a proto se do Asie stěhují světoví talenti, aby otevřeli nové podniky pod vedením slavných šéfkuchařů nebo celosvětově uznávaných barmanů. Návštěvníci jsou vždy hladoví po nových zážitcích.

Podnik 28 HongKong Street právě oslavil desáté výročí. Gratulujeme! Co je v plánu pro nadcházející desetiletí?

 

Děkuji mnohokrát. Skutečně – naše Grande Damme oslavila desáté výročí na Halloween 2021. Byla to velká oslava i navzdory všem omezením ze strany vlády. Slavili jsme celý měsíc s našimi přáteli a partnery po celém světě – od Austrálie po USA. I když jsme vlastně nikdy neměli oficiální otevření, rozhodlo se, že budeme považovat za oficiální datum zahájení provozu 31. říjen 2011. Halloweeny jsou v 28 HKS opravdu velmi zábavné.

28 HKS se skrývá za nenápadnou fasádou obchodního domu z 60. let a je místem pro lidi, kteří si stejně jako my rádi užívají zkraje klidné, ale s postupujícím večerem stále hlasitější zábavy. Nápoje se u nás zaměřují na řemeslné destiláty a koktejly v americkém stylu. Vylepšené recepty amerických jídel předkládáme v takové podobě, aby se daly konzumovat ve více lidech. Můžete o nás mluvit jako o speakeasy, ale my se tak nevnímáme. Zakládáme si spíše na ústním doporučení než na křiklavé reklamě, a skrytí za nepopsanou fasádou nám umožňuje příjimat naše hosty v intimnějším a společenském prostředí. Díky tomu vás při příchodu z ulice, když vstoupíte do našeho útočiště, čeká milé překvapení. Rád bych řekl, že je to zatím skvělá jízda – všechna ta přátelství a životní příběhy, které mi 28 HKS v uplynulých letech poskytlo, jsou nespočetné. Pracuji tu téměř šest let, tedy celou půlku dosavadního fungování. Měl jsem to štěstí a privilegium, že jsem se mohl připojit k týmu plnému legend, které se staly úspěšnými a uznávanými profesionály. A to je cíl pro dalších deset let: být tu pro naše hosty, dopřát jim nezapomenutelné zážitky a zároveň je vzdělávat v oblasti kvalitních destilátů, koktejlů a pohostinství, vychovávat a rozvíjet skvělé a úspěšné jedince a vylepšovat naše postavení v rámci globální barové komunity. 

Lukáš Kaufmann

Nadaný barman Lukáš Kaufmann pochází ze Slovenska a působí jako provozní singapurského baru 28 HongKong Street. Než se přestěhoval do Singapuru, kde pracuje už bezmála šest let, zdokonaloval své dovednosti v Bratislavě a Praze, například v L‘Fleur nebo Bar and Books. Zpočátku navštívil Singapur, aby se podíval na rozvíjející se koktejlovou scénu, o které se tolik mluví dodnes. Ta ho zlákala natolik, že se město stalo jeho vlastním domovem. Po několika letech můžete Lukáše najít za barem 28 HongKong Street, kde vede jeden z nejlepších týmů světové koktejlové scény. Jeho typický uvítací úsměv hosty těší již řadu let a pravděpodobně ještě dlouho bude.

CELÝ ROZHOVOR NAJDETE V ČÍSLE BARLIFE 105.