Koktejly: Jarní Tání

Dominika Hrubá

Chmurná zima se sebou nese odlišné chutě a potřeby. Vyhledáváme teplo domova a drinky, které zahřejí na těle i na duši. S novým rokem a novou sezónou přichází i nová vlna energie, kterou každý z těchto barmanů vložil do své receptury. Jaké drinky tak přineslo letošní jarní tání a co barmany inspirovalo v tvorbě, najdete na následujících stranách jarního inspiromatu.

Chinola Shakerato

Michael Tretter - Tretter‘s, Obecní dům, Praha

Při tvorbě koktejlového menu pro nově otevřený Tretter‘s baru v Obecním domě jsem se hodně inspiroval kulturou pití koktejlů starou více než 100 let. 20. léta minulého století jsou pro mě velkou inspirací nejen ve tvorbě koktejlů, ale i příběhů. Italské shakerato je v podstatě espresso vyšejkovanése spoustou ledu. V tomto případě jsem chtěl vyzdvihnout skvělou chuť a jednoduchost hořkosladkého marakujového likéru. Servis i ozdoba drinku mají symbolizovat jednoduchý vzhled a upozornit spíše na to, co je uvnitř

Peanutbutter Awakening

Michalis Christou - Lyaness Bar, Londýn

Mým cílem bylo vytvořit odlehčenou verzi tyčinky Snickers. Zní to možná jednoduše, ale mám ji spojenou s příjmem energie a nabuzením. Vždy, když jsem cestoval s kamarády a chodili jsme po horách, Snickers byla naprostá must-have. V tomto případě se mi tak vybavují vzpomínky na cestování, příliv energie do žil a hezky strávený čas s přáteli. Absinth je v koktejlu jako doplněk, protože stejně jako v životě se dá kapka hořkosti rozpustit v hromadě potěšení.

neOBANuješ

Juraj Typsi Samson -Michalska Cocktail Room, Bratislava

Koktejl neOBANuješ v sobě ukrývá energii dovolené, kterou každý z nás po dlouhém zimním spánku potřebuje. Je pouze na nás, kterou chuť objevíme nejdříve, ale určitě anijednu neOBANujeme. Tóny moře a rašeliny ze skotské vysočiny, temperamentní chutě citrusů a vanilky ze Španělska, lahodný med z Řecka nebo chuť opraženého prosciutta z Itálie. Kam povedou vaše první jarní kroky? Doufáme, že jednou z možností bude náš speakeasy bar Michalska Cocktail Room v Bratislavě, kde koktejl s názvem neOBANuješ vznikl.

„Něco jako Latté, ale lepší“

Hynek Jahoda - Etáž Bar & Kino, Ostrava

Vzdálenou předlohou pro tento koktejl bylo klasické Espresso martini, které je pověstné svým příběhem. Ingredience jsou veganské, a to hlavně proto, aby byl drink dostupný pro všechny. Aquafaba se vyrobí svařením cizrnové vody a zbylá cizrna se pak využije v kavárně. Po dlouhé zimě, kdy se brzy stmívá, jsme chtěli vytvořit něco, co člověka nakopne, ale zároveň nebude příliš sladké.

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČÍSLE BARLIFE 105.