Německo není jen Riesling

V německém Düsseldorfu se již tradičně pořádal ProWein, jeden z nejvýznamnějších vinařských veletrhů na světě. Přidružený výzkum odhalil, že obchodníci s vínem z ČR považují německá vína za jedna z aktuálně nejatraktivnějších pro náš trh, a ze statistik je zřejmé, že poslední roky import kvalitních vín z Německa do ČR rychle a utěšeně stoupá. Je tedy na místě si vinařské Německo alespoň ve zkratce přiblížit.
Vinařská velmoc nejen sladkých vín
Po triumvirátu Itálie-Španělsko-Francie představuje Německo s roční produkcí k 9 milionům hektolitrů čtvrtého největšího producenta vína v Evropě. A také zemi s největší spotřebou šumivých vín na obyvatele! Je to tradiční vinařská velmoc s bohatou historií i vinnou kulturou a soused, kterého si většina konzumentů právem spojuje především s odrůdou Riesling / Ryzlink rýnský. Zároveň ale i země, která ve svých 13 vinařských regionech a na 103 tisících hektarů osázených vinic, stále častěji navíc vedených v ekologickém zemědělství, nabízí i mnoho dalšího, a zjednodušit ji na „rýňák“ je velkou chybou.
Jestli se někde dynamicky rodí změna v charakteru produkovaného vína, je to právě v Německu. To bylo dlouhodobě zapsáno jako producent nasládlých a vyloženě sladkých vín a spousta konzumentů jej tak stále vnímá. Ještě v polovině 80. let minulého století bylo suchých opravdu jen 16 % a polosuchých zhruba 20 % vín, téměř 2/3 produkce tak skutečně tvořila vína s výrazným zbytkovým cukrem. Množství polosuchých se nezměnilo, ale suchá produkce postupně vystoupala na současných více než 48 %! Jistě, na slavných svazích Mosely stále vládne Riesling ve sladké podobě, takových vín dnes najdete 60 %, ale i zde je nyní více než čtvrtina produkce suchá. Ač trocken na vinětě, pravda, občas stále znamená, že vína pár gramů zbytkového cukru mají, ovšem vyváženého výraznou šťavnatou kyselinou.

Německo není jen Riesling, ale…
Automatické spojení Německo = Riesling má své opodstatnění. Již na počátku 19. století patřil (sladký) německý Riesling mezi vůbec nejdražší a nejslavnější vína světa a pozici si držel velmi dlouho. I dnes některá vína stojí v cenových žebříčcích úplně na vrcholu, byť v průměru německé ryzlinky spíš dokážou zaujmout skvělým poměrem ceny ke kvalitě. Ryzlink z Německa pochází, ostatně přídomek rýnský je v tomto směru dost návodný! První zmínka o něm existuje v záznamech ze 13. března 1435. I proto je právě tento den v roce světovým dnem odrůdy.
Dnes Riesling v Německu najdete na více než 24 tisících hektarů, což je nejvíce v moderní historii a zároveň jde o zhruba 40 % celosvětových výsadeb odrůdy. Pěstuje se nejen v údolí řek Mosely a Rýna, ale ve všech 13 vinařských oblastech, a hned v devíti z nich se jedná o odrůdu dominantní. Fantastická aromatika a výrazné kyseliny – jednoduchý popis skvělých rieslingů. Přidejme schopnost skvěle v projevu odrážet specifika místa pěstování a mnoho variací jejich úpravy. Od vín šumivých, přes lehká minerální suchá bílá, mohutnější koncentrované láhve až po kompletní sortiment vín se zbytkovým cukrem, od lehkých kabinetů po koncentrované výběry z botrytických bobulí či vína ledová.
Stejně jako dříve u nás bylo Německo pokryto odrůdou Müller-Thurgau, ale její výsadby rapidně klesají. A naopak stoupají výsadby odrůd „mezinárodních“ jako Sauvignon Blanc a velmi rychle odrůd burgundských – Chardonnay, Weißburgunder a Grauburgunder. Především Grauburgunder (Pinot Gris / Rulandské šedé) je nesmírně populární, ostatně jako všude po světě v této době. Je to ale Spätburgunder alias Pinot Noir / Rulandské modré, se kterým dnes země slaví obrovské úspěchy a které právem tvoří její červenou vizitku. Hned ve dvou regionech – Bádensko a Ahr – jde dokonce o odrůdu nejčastější a předstihuje i odrůdy bílé. Doba nezajímavých a často lehce nasládlých červených už je spíše pryč a dnes zde připravují vína serióznější, strukturovaná, s pečlivěji použitými sudy. A pak je tu samozřejmě Silvaner, Sylvánské zelené, svého času odrůda vůbec nejdůležitější, a i dnes, přestože ji celkově najdete na méně než pěti procentech vinic, zásadní třeba pro oblast Franky. Dává jak lehká osvěžující florální bílá, tak i plnější a strukturovaná a seriózní vína. Ta jsou nejen díky mírnější kyselině často přístupnější a dříve pitelná než Ryzlink.

Vinařské oblasti od A po W
S výjimkou nám nejbližšího Saska a oblasti Sálsko-unstrutské se většina německých vinařských oblastí nachází spíše na trochu teplejším jihu. A často je významně ovlivněna protékající řekou. Z mocného Rýna těží vinice na svazích hned několik oblastí od Basileje po Bonn – Bádensko, Rýnsko-Hesensko, Rheingau a Střední Porýní. Jedním z vinně určitě nejslavnějších jmen řek je Mosela, společně s přítoky Sárou a Ruwer tvoří její údolí ráj klasických ryzlinků z břidlicových svahů. Vynechat nejde ani řeku Neckar v Bádensku a Württembersku, i oblast Nahe nese jméno přímo po řece. V Sasku pomáhá zmírňovat severní chladné klima Labe, vína z Frank jsou zase významně ovlivněna protékajícím Mohanem.
Oblast Ahr se proslavila svými červenými víny, ač je jednou z nejsevernějších v Evropě a nejmenších v Německu. Tamní Spätburgunder, často ze zterasovaných svahů a s výrazným podílem vulkanických půd a břidlice, lze právem řadit ke světové špičce a leckterá vína se nemají za co stydět ani před velkými víny Burgundska. Bádensko je oblast teplá a rozmanitá, její jednotlivé části se „specializují“, a tak zde můžete najít jak fascinující červené i bílé pinoty z vulkanického masivu Kaiserstuhl, tak efektní ryzlinky z částí blíže Rýnu či opravdu povedené představitele odrůdy Rivaner / Müller-Thurgau z výše položených vinic u Bodamského jezera. Kopcovité Franky, populární i díky turisticky oblíbenému Würzburgu, jsou charakteristická už používanou láhví. Tzv. Bocksbeutel alias „kozí měch“, plochá láhev s kulatým břichem, obsahuje obvykle sušší vína a kraluje zde odrůda Silvaner; právě odtud pochází její možná nejslavnější vína. Skvělý je zde též Ryzlink rýnský a málokde najdete tak dobrý Müller-Thurgau. Maličká oblast Hessische Bergstraße nabízí nejzajímavější vína na polohách, které se svažují do údolí Rýna, nepřekvapivě je to výtečný Ryzlink rýnský. Bývá odsud velmi chutné Rulandské šedé a najdete zde též Roter Riesling, poměrně zřídka viděnou mutaci Ryzlinku rýnského s růžovou slupkou.
Střední Porýní (Mittelrhein) se rozkládá podél břehů Rýna a jde o jednu z nejkrásnějších scenérií, které můžete ve světě vína potkat, památku UNESCO se středověkými hrady a zříceninami v kombinaci se svahy porostlými révou. Pochází odtud především špičkové ryzlinky. Již zmíněná Mosela nabízí vizuální spojení efektního pohledu na oblouky řeky a strmých svahů po jejích březích s vinařskou tradicí sahající dva tisíce let zpět. Odrůdu Riesling s perfektními podmínkami pro její pěstování jsme si už představili. Um vinařů z místního vína dělá jeden z nejcharakterističtějších a nejsnáze rozpoznatelných vinných projevů na světě. Aromatika, kyseliny, mineralita, jemnost a důraz, potenciál zrát… málokde najdete tak úžasná bílá vína. Oblast Nahe je sice relativně malá, ale se širokou škálou půd a expozic, se svahy na vulkanické půdě a červené břidlici, s ploššími polohami s jíly a sprašemi, polohami na písku… najdete zde jak nádherné pikantnější Ryzlinky, tak plnější Sylvány i lehčí voňavá bílá. Oblast Falcko (Pfalz) je naopak druhou největší, sousedí s Porýním a na jihu s francouzským regionem Alsasko, některé vinice dokonce sdílejí. Jde o oblast teplou a suchou a s poměrně širokým rozptylem odrůd a projevů vína. Nejvíce zde najdete opět Ryzlinku, spíše v suché ovocnější efektní podobě a obvykle s méně přísnou kyselinou než na Mosele. Jsou odsud skvělé burgundské odrůdy v bílé i červené podobě a mnoho dalších vín.
Rheingau je rodištěm ryzlinku a stále jeho naprosto zásadním producentem, kde špičkové kvality dosahují hlavně vína z výsadeb na strmějších svazích. Najdete zde kořenité, bohatší, nádherné exempláře odrůdy s výraznou kyselinou a potenciálem zrání. A také skvělé ukázky odrůdy Rulandské modré. V místním městě Geisenheim sídlí i zásadní vinařská univerzita a zdejší vinařský a vinohradnický výzkum patří k nejdůležitějším v Evropě. Rýnsko-Hesensko (Rheinhessen) je největší německou vinařskou oblastí a najdete zde i vinici s nejdelší historií v zemi: nachází se v Niersteinu a osázena byla prokazatelně již roku 742 našeho letopočtu. Velká část druhé poloviny minulého století zde byla ve znamení průmyslové produkce a málo kvalitních spotřebních vín, dnes se ale vína ze špičkových poloh vrací na výsluní, kam právem patří. Některé zdejší ryzlinky, především v suché podobě, patří mezi to nejlepší, co lze na světě najít. Malá severní oblast Sálsko-unstrutská získává, i díky globálnímu oteplování, stále více pozornosti a o zdejších suchých bílých vínech z vápence a barevného pískovce ještě uslyšíme! Což platí i o Sasku, většina zdejších převážně suchých bílých vín se vypije přímo v oblasti a mimo ni jsou vidět málokdy. Udělat si výlet do Drážďan a okolí a ochutnat je se ale vyplatí. V oblasti Württembersko převažují naopak vína červená, od lehčího Trolínského (Trollinger), považovaného za doslova švábský národní nápoj, po jedny z určitě nejlepších představitelů odrůdy Lemberger alias Frankovka v Německu.

Kabinet, pozdní sběr i Grand Cru
Domácí vinařství nám připomene přívlastkový systém, který v Německu používají ke značení vín. Pojmy jako Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein a Trockenbeerenauslese vycházejí z cukernatosti moštu a označují vína od těch nejlehčích, s nižším alkoholem, přes vyzrálá a koncentrovaná vína až po sladké speciality v podobě vín ledových či připravených ze seschlých botrytických hroznů. Tento tradiční systém je ale stále častěji doplňován či přímo nahrazován značením dle místa původu. Velkou roli v tomto sehrálo VDP (Verband Deutscher Prädikats und Qualitätsweingüter), sdružení špičkových producentů s přísnějšími podmínkami produkce; jejich láhve vždy snadno poznáte dle typické orlice s hrozny na záklopkách a vinětách.
U nich začínáme kategorizaci u Gutsweine, vín z vlastních vinic producenta a splňujících všechny požadavky, ale s volností stylu a odrůd. Pokračujeme u Ortsweine, vín pocházejících z vinic vždy u jedné konkrétní obce a z tamních typických odrůd. V případě sladkých vín můžete na vinětě najít i tradiční přívlastky (Spätlese, Auslese atd.), což platí i pro další kategorie, bez uvedení přívlastku si ale můžete být jisti, že jde o vína suchá či maximálně polosuchá. O krok výše najdete Erste Lage, vína z vinic a odrůd „Premier Cru“, které jsou pro tyto polohy uznány jako ideální. Na vrcholu pyramidy stojí Grosse Lage, „Grand Cru“ ze špičkových vymezených vinic, jejichž jméno najdete na vinětě, s povinnými nižšími výnosy ve vinících a delším zráním před lahvováním. Špičková suchá vína z těchto poloh mohou nést označení Grosses Gewächs, slavné „GG“ na vinětě; toto označení ale ještě vyžaduje, aby vína prošla zatříděním a souhlasem dalších producentů sdružených ve VDP.
Tento článek v plné verzi najdete v BARLIFE 109. Jednotlivá vydání i předplatné magazínu objednáte zde.
Španělská šumivá vína nejsou jen cava
Pokud se řekne bublinky, vybaví se většině milovníků vín především Champagne a Prosecco, případně sekt. A také španělská cava. Produkce šumivých vín se ve Španělsku za poslední dvě dekády více než zdvojnásobila, takže rostla rychleji než celosvětový průměr i spotřeba. Nyní již výrazně přesahuje dva miliony hektolitrů ročně. Celosvětově se tak řadí na čtvrté místo za dominantní Itálii následovanou Francií a Německem. Vývoj se ve Španělsku ovšem nezakládá pouze na objemu – nabídka se velmi dynamicky transformovala a stále větší důraz Španělé kladou na kvalitu. A to jak u cavy, tak i dalších apelací a uskupení producentů šumivých vín.
Co s tím pivem, vy Češi, pořád máte?
Češi jsou hrdí na své pivo. Opravdu? Asi jak kdo. Oprávněně? Asi jak v čem. Pijeme pivo nejvíc na světě. Skutečně? Podle některých kritérií vůbec ne. Jsou Češi pivem zpití alkoholici? No, nezdá se. Evidentně se kolem fenoménu českého piva točí víc otázek než jen ta v titulku. Tak si na některé zkusme letmo odpovědět.
Dita Buchtová - Z lásky k doteku a přírodnímu materiálu
Dita Buchtová je studentkou pražské UMPRUM a mladou nadějí české designérské scény. Pod jejíma rukama vznikají zajímavé předměty s promyšleným konceptem. Zalíbení Dita našla zejména v práci se dřevem a v ručním soustružení.
Foodpairing: V letním sladění
Při přípravě koktejlů určených k párování s jídlem je nutné vzít v potaz hned několik faktorů, které ovlivňují výsledný dojem: množství alkoholu, kyselost, vnesení bylinných nebo květinových tónů do drinku či sladění s národní kuchyní. A mnohem víc! Vše má na úspěch výsledného párování významný vliv. Podívejme se tedy, jak se s touto nelehkou disciplínou popasoval náš barman s kuchařem v letně laděném tříchodovém menu.
Podniky: Celé spektrum chutí
Dal by si někdo toast? Pokud vaše odpověď na tuto nebo jinou pečivovitou otázku zní ano, čtěte dále. Tentokrát pro vás máme tip na pekařství, jež vyrostlo na Letné, ale také na koktejlový bar v Liberci. V úvodu ještě připomeneme, že Bjukitchen Báry Karpíškové už přivítalo první hosty stejně jako dejvické Zrno zrnko nebo liberecká restaurace Nakraji. Novinky hlásí také Ambiente, chystá se Štangl nebo Burger Servis. Seznam podniků, které stojí za návštěvu, se tak opět povážlivě rozšiřuje.
Divočina uvnitř nás může zachránit svět
Denisa Šimlová alias Divoženka v kuchyni učí lidi poznávat ryzí divokost – v přírodě i uvnitř sebe sama. Posledních pár let se věnuje kurzům a předává zkušenosti s fermentací, sběračstvím a hyperlokálností, kterou jí odkrývá život na statku uprostřed Kokořínska. Právě tam jsme si povídali o fermentačních technikách a mýtech, o léčivých dřevokazných houbách, kvašení ovoce naslano a odhodlání kráčet po vlastní trase.
Koktejly: Oslnit chutí
Léto představuje dobu hojnosti a dostupnosti roztodivných chutí a vůní. Přesto (nebo právě proto) si můžeme dovolit v letních variacích koktejlů myslet i na zítřek, kdy výběr z čerstvých lokálních surovin značně prořídne. Čtyři varianty letních drinků, které připravili zkušení barmani, nabízí přesně takovou inspiraci: čerstvé suroviny nejlépe z květináče nebo ze zahrádky a důraz na udržitelnost. Řekněme si to na rovinu, tato idea přináší do mixologie nový rozměr smyslových vjemů při pití koktejlu. Díky přirozeným způsobům zachování surovin totiž můžeme objevovat další dimenze chutí, a nikdo z nás se u toho nenudí.
Pamatujete, co to byla ta hospoda?
Hospody hynou. Hasne hospodský halas, hloupě hlušený hanebnými hrátkami horšími hladových hubených huntovaných hord. Hoši, holky hořekují. Holé hroby hostinců hnijí. Hluché hlavy hlásají hotové hospodářské hrůzy. Hanba! Smutek. A teď jsem to zkazil.
„Art de vivre“: tam, kde umějí žít
Vášeň pro současné umění umocněná velkorysou francouzskou kuchyní. V srdci Provence servírují komplexní zážitek v intenzivním světle ikonických lamp Klieg a v obklopení nábytkem od Florence Knoll a uměleckými díly Isamu Noguchiho. Olivier a Patrizia Massartovi se stávají pány místa. Olivier se v této zemi narodil, Patrizia do ní přináší italský způsob života.
Třetí kávová vlna
Třetí kávová vlna s sebou přinesla zcela nový pohled na provoz kaváren i samotnou práci s kávou. Noblesní číšníky, stříbrné tácy a přepraženou italskou směs nahradili profesionální baristé, kteří dopodrobna znají původ, zpracování i jedinečný chuťový profil každé kávy v nabídce. Takovéto kavárny dnes najdete téměř po celém světě. Jen v Česku byste jich našli stovky, a to i na vesnicích nebo v menších městech, což z naší země tvoří unikát. Kavárny s pokročilejším přístupem ke kávě ale paradoxně donedávna zcela chyběly v producentských zemích. Ještě před pár lety se nám stávalo, že jedinou dobrou kávu jsme si při cestách za producenty vychutnali pouze při cuppingu přímo na farmách.
Ochutnali jsme za vás: Mandlové nápoje
Mandlové nápoje se staly jednou z vyhledávaných alternativ kravského mléka nejen mezi lidmi s laktózovou intolerancí nebo vegany, ale oblíbili si je všichni, kterým jednoduše lahodí charakteristická jemná chuť mandlí. Například v kávě. K hodnocení jsme proto přizvali baristu Zdeňka Smrčku z Respekt Coffee. Do rubriky jsme vybrali nápoje nepřislazované a s největším procentuálním zastoupením mandlí. Přinášíme subjektivní hodnocení této kategorie, ve které se nám sešly čtyři produkty z Itálie a dva z Německa.
Portoriko
Rumoví fanoušci Portoriko často opomíjejí. A to je veliká škoda! Jde dnes koneckonců o největšího producenta karibského rumu. Vznikají zde desítky milionů litrů lehkého bílého rumu, který se hodí především do koktejlů, místní rumy však umí nabídnout mnohem více. Pojďme se o tom společně přesvědčit.
Nestydatá hvězda - Porn Star Martini
Představte si, že máte koktejl, který je od počátku hit, zdánlivě instantní úspěch, jenž přivede davy. Co ale znamená, když máte v rukávu drink, který nejen že přiláká masy zvědavců, ale stane se skutečnou ikonou? Je to v současné době ještě možné, když se vše zdá být pouze twistem twistu jednoho klasického koktejlu? A co to vlastně vypovídá o koktejlové kultuře a všech kolem ní, když si pozornost stále žádá onen lascivní koktejl s odkazem na tematiku pro dospělé?
Rozhovor: William Pravda
Ve světě uznávaná barmanská osobnost s českými kořeny. Po mnohých zahraničních zkušenostech William Pravda působí v luxusním pětihvězdičkovém hotelu Capella v Bangkoku na pozici nápojového manažera a má na starost bary celého resortu. Má pověst lídra, který do světa barů a pohostinství vnáší inovace a kvalitu.
Kombu - divoká řasa
V tajemných hloubkách chladných moří severu se v proudech vlní až šest metrů dlouhá a houževnatá zelenina, kterou označují jako jídlo budoucnosti. Mořská řasa kombu, u nás též známá pod výrazem kelp, vykazuje velice specifickou chuť, kterou by bylo opravdu škoda opomenout.
Ginfest představil giny ze všech koutů světa
Zatímco druhá červnová sobota patřila svátku World Gin Day, ta třetí se nesla ve znamení Ginfestu. Sedmý ročník oslavy jalovcového destilátu se opět uskutečnil v galerii Villa Pellé a nabídl přes 150 ginů z celého světa, nepřeberné variace na Gin & Tonic, semináře i doprovodný program. A přestože počasí bylo toho dne poněkud jankovité, panovala na Ginfestu skvělá nálada.
World Gin Day: Jak oslavit světový den ginu
Podle "The Ultimate Guide to Gin" je gin jedním z nejvíce univerzálních a sofistikovaných nápojů současnosti. Hodí se do tradičních i experimentálních koktejlů a jeho klouzavý svátek připadá vždy na druhou červnovou sobotu. “World Gin Day” tak letos oslavujeme 10. června, kdy máme jedinečnou příležitost naskočit na ginovou vlnu, která vyvrcholí přesně za týden velkolepou oslavou tohoto oblíbeného destilátu ve Ville Pellé v Praze. Jak se gin vyrábí a jak si jej nelépe vychutnat?
Design jako souhra tradice a současnosti
Když se dvojice lékárníků s vášní pro víno, design, koně a autentické lokální zážitky rozhodla otevřít hotel, vzniklo duši uzdravující místo. „Každý den chodíme na vrchol věže, abychom viděli západ slunce a hovořili o našich zážitcích a místní historii,“ říká Ana. Vzhledem ke spletité minulosti, která dvojici přivedla k vlastnictví hotelu na tomto místě, tyto rozhovory trvají dlouho do noci.
Koktejly: Uvědoměle
V Inspiromatu vítáme jaro v souladu s přírodou. Udržitelnost se v barmanských kruzích skloňuje čím dál více a dalo by se říct, že kdo se nezapojí, uvízne v minulosti. Představujeme vám tedy čtyři receptury, kterými barmani aktivně usilují o zmenšení barového odpadu. Nic se však nemá přehánět. Jde nám tu především o nalezení rovnováhy mezi chutí, využitím plného potenciálu přísady a menším plýtváním. Mějme na paměti, že koktejly jsou požitkem. Jedním ze způsobů, jak se hýčkat. Co vám tedy takový drink přinese? Bohaté chuťové spektrum, čistší svědomí a, pokud pracujete pro bar, lepší zisky a vyšší marže. Takže nastupte. Kdo by nechtěl zachránit planetu po jednom chutném koktejlu bez viny?
Necháme mladé utéct ke sladkým břečkám?
To je pořád nějaká středověká veteš, rezavé haraburdí, vybájené letopočty. Marketing většiny průmyslových pivovarů, ale i mnoha mikropivovarů připomíná neudržované zaprášené muzeum. Proč tomu tak je?
Nikaragua - listopad 2022
Když se vám dostane takového pozvání jako nám z Premier Wines, jednoduše nemůžete odmítnout. Flor de Caña zůstává v obecném povědomí jako globální výrobce rumu. Méně z nás však asi ví, že jde o producenta s rodinnou tradicí a světového lídra v udržitelných výrobních postupech. V zemi nespočetných přírodních krás, avšak skromných poměrů, pečuje o rodiny svých zaměstnanců všemi možnými i nemožnými způsoby. Vyrážíme tedy do země zaslíbené sopkám, prémiovému rumu a dobrému jídlu. A také stále ještě komunistickému prezidentovi Danielu Ortegovi.
Vidět do talíře
Svět potravin se zrychluje a hráči v potravinářském průmyslu, zejména restauratéři, maloobchodníci i výrobci, se musejí ujistit, že s dobou neztrácí kontakt. Zejména v těchto turbulentních časech je nutné změny sledovat a využít je jako nástroj pro svá lepší rozhodnutí v budoucnu. Jednu věc můžeme říci už teď: že potravinářství představuje spleť výzev a tendencí, které působí často protichůdně. Souvisí to se skutečností, že lidské bytosti jsou samy o sobě rozporuplná stvoření. Všichni chceme zachovat planetu pro budoucí generace, ale stejně důležité jsou pro nás chvíle okamžitého uspokojení vlastních potřeb, naše pohodlí a požitek z jídla.
Adrián Michalčík
Slovenský barman, který profesionálně vyrostl v Praze, v současnosti působí jako hlavní barman a manažer oceňovaného baru Pier 42 v norském Oslu. Adrián Michalčík získal titul nejlepšího barmana světa pro rok 2022. V globálním kole prestižní barmanské soutěže Diageo Reserve World Class vybojoval v Sydney první místo jako zástupce Norska.
Jak se připravit na letošní Rumfest
Pražský Rumfest se již tradičně koná v hlavním městě České republiky, Praze, a láká milovníky rumu nejen z Česka a Slovenska, ale i z celého světa. Na tomto festivalu se setkávají znalci i začátečníci, kteří se chtějí naučit víc o tomto oblíbeném alkoholickém nápoji a ochutnat zajímavé rumy. Rád bych vám nabídl pár tipů, jak se na tuto akci co nejvíce připravit a užít si ji. 11. ročník nás čeká již 20. května.
Foodpairing: Souhra smyslů
Párování jídla a pití se stalo již tradičním způsobem, jak umocnit zážitek z obojího. Trochu komplikovanější situace pak nastává právě při práci s koktejly, jejichž chutě jsou složitější. Výsledný zážitek však může být zábavný, stejně jako v případě níže uvedených kombinací. Tříchodové menu kuchaře a barmanky se nese v jarním duchu. Koktejly přirozeně doplňují zvolené pokrmy, aniž by s nimi soupeřily. A tak to máme rádi.
Michal Ondráček - Designér s dosahem k architektuře
Designér Michal Ondráček se pohybuje napříč grafikou, průmyslovým designem a architekturou. Právě o tom, jak důležité pro něj je smývat hranice mezi těmito obory a proč při navrhování výslovně dbá na koncepční myšlení, se dozvíte v článku.
Ochutnali jsme za vás: GIN & TONIC READY TO DRINK
Ready-to-drink koktejly se v posledních letech staly jedním z největších úspěchů nápojového průmyslu. Základní kámen byl položen před pandemií: tehdy mainstreamoví hráči, řemeslné značky, a dokonce i barmani vytvořili prémiové koktejly a uložili je do recyklovatelných plechovek. Pandemický tlakový hrnec pak katapultoval segment do rychloběhu. A protože Gin & Tonic bývá označován jako nejpopulárnější míchaný drink na světě, pojďme se podívat, co nám aktuálně trh nabízí.
Guyana
Rum z Guyany má v rumové historii vskutku výjimečné místo. Rum demerara představoval více než dvě století klíčovou složku, v pravidelných dávkách jej dostávali námořníci britského královského námořnictva, a to až do roku 1970. V dnešní době patří guyanský rum k celé řadě rumových značek. Pro příklad uveďme Pusser’s, Lamb’s, Wood’s nebo Lemon Heart. Zcela jistě se tak jedná o jednu z nejdůležitějších rumových destinací vůbec.
Proslulý plukovník - Gin Rickey
Někteří se pro slávu narodili a někteří jí přinejmenším dosáhli, zatímco jiným přinese vskutku nemalé množství trpkosti. Zářným zástupcem posledního příkladu byl i tvůrce velice prostého, a přesto značně oblíbeného koktejlu, jenž se do obecného povědomí dostal na přelomu 19. a 20. století. Kde se ovšem vzala zdánlivě moderní kombinace ginu, limetky a sody, která v sobě nemá ani za mák cukru? A kdo za koktejl Gin Rickey vlastně loboval, když na počátku postrádal svou základní složku?
Tomáš Urban - Chleba je emocionální záležitost
Dříve vařil, dneska peče. Někdy na ohni, jindy v konvektomatu – s respektem vůči mouce a kvasu, který je podle něj základem řemeslné pekařiny. Tomáš Urban došel ke gastronomii oklikou. Naučil se sebekritice a pokoře. K těm se přidala zvídavost a rutina. Nakonec se z amatéra vyklubal profesionál, který tvoří tým projektu Ze Mě a sdílí zkušenosti na kurzech pečení. Co všechno se dá zkoumat nad díží s těstem a jak se z kuchaře stane pekař?