Spirit radar - pro milovníky rumu a whisky.

SpiritRadar.com je webová aplikace od milovníků rumu a whisky pro milovníky rumu a whisky. Dlouho nám totiž chyběl nástroj, díky kterému bychom měli správu našich sbírek pod kontrolou; místo, kde bychom měli všechny důležité informace a hlavně “toolek”, který za nás vyhledává dostupné nabídky, ať už z eshopů nebo aukcí. S posledním zmíněným jsme trávili desítky hodin a hodně nás to omezovalo.

K čemu je aplikace vůbec dobrá?

Obecně, šetří čas a peníze. Jak to dělá se dočtete níže. 

Kdo jsou zákazníci SpiritRadar a jak aplikaci využívají?

Zákazníky máme po celém světě, jsou mezi nimi milovníci rumu a whisky, kteří třeba nemají zájem investovat ani lahve sbírat, ale je pro ně důležité držet krok s rum a whisky trhem a mít všechny novinky přehledně na jednom místě. Samozřejmě je pro ně extrémně důležité, aby neprošvihli šanci láhev, která zrovna přišla na trh, koupit včas a za rozumnou cenu. Dále využívají sekci nazvanou “Shopping Tips”, kde najdou velké množství rumových a whisky lahví, které se prodávají levněji než je jejich současná tržní cena. A v neposlední řadě je jim k dispozici i sekce, kde se dozví o všech zajímavých akcích, které se týkají rumu či whisky.

Další skupinou jsou majitelé eshopů, kteří často SpiritRadar využívají k tomu, aby měli přehled o konkurenci. Jednoduše si vyfiltrují konkrétní zemi a vidí, jestli by cenu svých lahví měli snížit nebo naopak zvýšit. 

 

Dále jsou to již zmínění investoři a sběratelé, kteří aplikaci využívají opravdu naplno, tedy všechny výše zmíněné funkce a přednosti SpiritRadar plus něco navíc. Něco navíc je například funkce “Watch Bottle”, která je nejzásadnější funkcí celé aplikace. Zákaznici si jednoduše nastaví “hlídacího psa” na konkrétní lahve a ve chvíli, kdy aplikace nalezne dostupnou nabídku na eshopu nebo aukci, okamžitě posílá zákazníkovi email a notifikaci do aplikace. To znamená, že zákazník už nikdy neprošvihne žádnou aukci, a to bez nutnosti neustálé kontroly několika desítek aukčních portálů.

Další skvělou funkcí je tzv. “My Collection”, díky které si zákazníci velice jednoduše spravují svou sbírku, kterou reálně vlastní. Hned na začátku je třeba říct, že “My Collection” je soukromá a nikdo jiný do ní nemá přístup. Do kolekce si zákazník jednoduše přidá všechny své lahve, pořizovací cenu, cenu dopravy (chce-li) a kde lahve zakoupil (chce-li). Aplikace pak počítá, kolik na všech (a samozřejmě i odděleně na jednotlivých) lahvích vydělal či prodělal. Poslední funkcí, kterou zde ještě zmíníme je výpočet meziroční vývoj ceny jednotlivých lahví v procentech. Kromě toho, že je graficky moc pěkně zpracovaný, ukazuje, o kolik % ceny jednotlivých lahví za rok vzrostly. Samozřejmostí je také možnost vyfiltrovat si “Most Growing” lahve a mít skvělý přehled o tom, do kterých lahví a potažmo i značek se vyplatí investovat a do kterých už tolik ne. 

 Samozřejmostí jsou také karty produktů, každá jedna lahev má svůj profil, kde jsou uvedeny všechny důležité parametry, včetně faktu, je-li lahev limitovaná či nikoli; graf historie ceny a historie nabídek. Nemluvě o mnoha a mnoha flitrech, které si zákazník může nastavit v každé sekci aplikace. 


SpiritRadar však není jenom aplikace, máme i blog a sociální sítě, na kterých informujeme o zajímavých novinkách, kde koupit sběratelské lahve za rozumné ceny, různých akcích, které se týkají rumu a whisky nebo o aukcích, které by neměl žádný milovník rumu prošvihnout. 

SpiritRadar dále nabízí neplacenou verzi, takzvaný frontend, který funguje v podstatě jako encyklopedie rumu a whisky. 

Než se rozloučíme, rádi bychom vám ještě představili 5 lahví rumu s nejvyšším meziročním cenovým vzrůstem.

(Dovolujeme si upozornit, že pro výpočet meziročního vzrůstu zahrnujeme všechny lahve konkrétní značky, a to i těch, které nepochází z limitované edice a vybírali jsme pouze značky, u kterých v databázi evidujeme alespoň 15 lahví. Všechny informace jsou aktuální ke dni 5. 2. 2023 a jsou copyrightem SpiritRadar.com.)

Na žebříček  5 nejvíce rostoucích značek rumu se umístila Rom de Luxe, dánská značka známá svými limitovanými edicemi rumu, italská značka Velier,  jejíž umístění v TOP 5 jistě nikoho nepřekvapí, Bielle, známá svými agricole rumy, značka Pussers se svými britské královské rumy a francouzská značka La Favorite.

Meziroční růst je uveden v procentech, jak můžete vidět v grafu výše, a porovnávali jsme ceny ze začátku února 2022 a 2023. Hlavním jazykem SpiritRadar.com je angličtina, nicméně posíláme personalizované emaily s informacemi o novinkách, nejlepších sběratelských kouscích a podobně i v češtině. Dále, výchozí měnou je euro, ale SpiritRadar.com nabízí možnost si měnu změnit v nastavení, aplikace pak všechny ceny převede. V seznamu měn naleznete i českou korunu, proto jsou zde uvedené grafy v české koruně.

Odkazy týkající se značek a jednotlivých lahví vás dovedou na náš frontendový web, odkazy týkající se jednotlivých funkcí vás dovedou přímo do aplikace. Pro vstup do aplikace se však musíte přihlásit; prvních 14 dnů je zdarma.

A teď se již pojďme podívat na jednotlivé lahve, jedna lahev za každou značku uvedenou v grafu.

Prvním rumem je tato magnum láhev (magnum = 1500 ml) dánské značky Rom de Luxe. Rum odpočíval v sudech od roku 200 do roku 2021, kdy byl lahvován do pouhých 21 lahví při síle 49.1%. Tržní cena tohoto rumu vzrostla z 12 948 Kč na nynějších 36 826 Kč, což je 184,4 % meziroční nárůst. Nejstarší cenový záznam evidujeme z konce ledna 2022, kdy se cena pohybovala okolo 13 000 Kč. 

V grafu výše vidíte historii ceny láhve rumu italské značky Velier a dnes již zaniklé destilerie Caroni z Trinidadu, kde tento rum zrál v sudech od roku 2000 do roku 2015, kdy byl tento patnáctiletý rum lahvován při neuvěřitelné síle 70,9 % alkoholu. Tržní cena se zvedla z 77 836 Kč na 258 977 Kč, což je 232,7 % meziroční nárůst. Nejstarší cenový záznam evidujeme ze začátku dubna 2018. kdy se cena pohybovala okolo 11 700 Kč.

A nyní se podívejme na tento desetiletý rum značky Bielle, jehož rok destilace je 2004 a rok lahvování 2014. Jak vidíte výše, cena tohoto rumu vzrostla z 4 970 Kč na 17 836 Kč, zaznamenali jsme tedy 258,8 % růst. Nejstarší záznam o ceně máme z konce září 2020, kdy se cena pohybovala okolo 5 000 Kč. 

V grafu vidíte rum od značky Pussers, s alkoholovou silou 47,75%. Tento rum pochází z Guany, je 15 let starý a existuje 36 000 kusů. Jak vidíte, jeho aktuální tržní cena je 15 063 Kč, na začátku roku února v roce 2022 byla cena 5 037 Kč, cena této lahve tedy vzrostla o 199,1 %. Počet nabídek je 31, což znamená, že u tohoto rumu evidujeme celkem 31 přiřazených nabídek, ať už z online obchodů či online aukcí. Pro zajímavost, první cenový záznam máme z 31.8.2015, kdy se cena této lahve pohybovala okolo 1 600 Kč.

Poslední lahví, která se dostala na tento seznam je tento čtyřletý rum francouzské značky La Favorite, který byl lahvovaný v roce 2020 při síle 50,7 % alkoholu. Tento rum pochází z Martiniku a lahvováno bylo pouze 1 000 kusů. Jak vidíte v grafu výše, průměrná tržní cena v únoru 2022 byla 2 697 Kč a za rok vzrostla na 5 470 Kč, což je 101,8 % nárůst. Pro zajímavost, nejstarší záznam o ceně evidujeme z konce listopadu 2020, kdy se cena pohybovala okolo 2 600 Kč.

Pokud by vás zajímala naše studie, kde uvádíme 20 nejvíce rostoucích lahví rumu a 20 nejvíce rostoucích lahví whisky, najdete je na následujících odkazech: TOP 20 rumů: https://sprd.link/toprum a TOP 20 whisky: https://sprd.link/topwhisky Najdete nás také na sociálních sítích: Facebook, Instagram, Twitter a YouTube.
Můžete si s námi také popovídat v chatu aplikace, kde vám rádi odpovíme na jakékoliv vaše dotazy, případně si s vámi popovídáme o rumech či whiskách.

Spirit radar 2023.