České pivní cestování

Ladislav Jakl

Nejlépe se za pivem cestuje u nás doma – v Česku. Putoval jsem po mnoha pivovarech a významných pivních místech v USA, Belgii, Německu, Rakousku, Polsku či na Slovensku, navštívil jsem pivovary ve Finsku, v Itálii, Ázerbájdžánu, Maďarsku… To ale neříkám, abych se vytahoval. Říkám to proto, abych dodal váhu tvrzení, že nejzajímavější pivní cesty jsou stejně ty po naší vlasti.

Pivními cestami se dnes zabývají už i specializované firmy a kanceláře, existují různé bedekry, mapy a aplikace. Pivní fandové ze Sdružení přátel piva pořádají výlety autobusem, na jehož palubě se čepují dobré kousky, aby cesta mezi pivovary lépe utíkala. Ale takovou výpravu za pivem si může udělat každý sám. Partě k tomu stačí mikrobus a statečný řidič.

Jsou fandové, kteří cestují po zaniklých pivovarech –⁠ těch je v Česku asi 1400. Zaniklých pivovarů, ne fandů. Existuje o nich rozsáhlá zajímavá literatura a přátelé pivní historie mohou prolézat dávná sklepení, mezi křovím hledat rozpadlou sladovnu nebo uvnitř činžovního domu pozůstatky bývalé varny. Je to krásná romantika, ale tak nějak nasucho. Lepší je cestovat tak, aby na konci přišla pořádná tekutá odměna.

Lze si vybrat jakýkoli kout naší republiky a tam vymyslet zajímavou a poučnou pivní trasu. Fantastický, spíš tak dvoudenní výlet nabízí třeba prstenec pivovarů kolem Brd, ohromnou koncentraci výborných pivovarů najdete kolem Třince, Karviné, Těšína a Frýdku. Výborným zážitkem je objet přípražské mikropivovary, ale těch je tolik, že si takový okruh musíte rozdělit alespoň do čtyř půldnů.

Dnes se pivovary tlačí do turisticky proslulých míst, snaží se tak zařadit mezi atrakce běžných turistů, u nichž pivo určitě není tím hlavním cílem. Takový pivovar najdeme třeba na Karlštejně. A ještě si tam můžete koupit dřevěnou upomínku. Já mám však na mysli opačný přístup. Ne že cílem je významná pamětihodnost a pivovar coby bonus, ale naopak, jedete za pivem –⁠ a objevíte díky pivu místa, která jste dosud neznali. Vždy, když jsem cestoval s kapelou po koncertech, jsem konkrétní štaci nebral jen jako to místo s pódiem, kde po kšeftě naložíme aparát a zmizíme. I tady pokaždé beru takovou cestu jako příležitost poznat město, projít se po něm, podívat se po zajímavostech, poznat něco nového. Stejné je to i u pivních cest. Tyto cesty se rozhodně nemusí omezovat jen na cílový pivovar; mnoho pivovarů koneckonců sídlí ve velmi originálním prostředí, pivo vás tedy zavede do míst, kam byste třeba jinak sami od sebe nezajeli, a představuje vlastně příjemnou motivaci k vlastivědné poznávací pouti.

Kolekce českých mikropivovarů je živá a stále se mění. Donedávna stále jen přibývaly, ale v posledních čtyřech letech jich i mnoho zaniklo. Následnou hrst tipů proto omezme jen na ty navštívené letos. Lázeňské město Teplice nabízejí hodně zajímavostí, ale tou hlavní je určitě pivovar Monopol se sládkovou Martinou Valterovou. Pivovar s krásnou restaurací sídlí v někdejším divadelním sále, kde působil i Vlasta Burian. Součástí provozu je i luxusní cukrárna, penzion a pivní balneo. A jestli vaše polovičky nejsou na pivo, třeba jim zachutná některý z místních pivních koktejlů.

Pod Řípem, ve vsi Ctiněves, najdete pivovar v bývalé zemědělské usedlosti. Místní piva dosáhla už na mnoho medailí z prestižních degustací, ale to okolí! Pěšky nebo na kole se tu můžete kochat dosyta. Nějaký prostor si ale nechte třeba na zdejší výbornou pšenku.

Nepomuk je překrásné historické město jižně od Plzně. V červenci tu bývá moc pěkný pivní festival rovnou na náměstí. Ale zásadní turistický bonus je pivovar Zlatá kráva se sládkovou Žanetou Petružálkovou. I zde se dobře najíte, mají tu i penzion a také populární pivní lázně. A až pošlapete zdejší památky včetně kláštera Zelená hora z Černých baronů, podívejte se po okolí. To stojí za objevování!

Kousek na východ od Prahy najdete Kostelec nad Černými Lesy. A zde se z trosek už 22 let postupně zvedá místní pivovar, kdysi velmi známý. Ale tady určitě nezůstaňte u obdivování piv, jídel a historické budovy. Majitelé pivovaru asi nejsou rekonstrukcí rozsáhlého objektu dosti vytíženi, a tak si přidali ještě další ohromnou práci. Jezdí všude po Evropě a skupují historické kusy pivovarského zařízení. To pak fantasticky repasují a uvádí do provozu. Tohle nikde jinde neuvidíte.

Na soutoku Otavy a Vltavy se vypíná hrad Zvíkov. Než k němu ale dojdete, uvidíte po pravé straně Pivovarský dvůr. Kvalitu pivní produkce garantují Michal Voldřich a Láďa Ličman. Tady se najíte, napijete, ba i vyspíte – a přes den se můžete kochat kaňony obou řek. Ale když sem zabloudíte první jarní víkend, asi nedostanete nic, protože to se tu scházejí sládci z celé republiky na Jarní cenu českých sládků.

V Liberci nenajdete jen bránu do Lužických i Jizerských hor, ale také jeden z nejkrásnějších českých klubů jménem Warehouse. Tady se bude líbit všem milovníkům industriální architektury. Jasně že tu mají i ubytování, ale především pivovar Kousek piva a vyhlášenou restauraci. Takže výlety raději před jídlem.

Litoměřice jsou romantickým historickým biskupským sídlem. A hned vedle brány výstaviště Zahrady Čech najdete hotýlek s pivovarem Koliba. Ale než tu popijete, běžte se podívat na soutok Ohře s Labem.

Přeštice jižně od Plzně nedisponují jen úžasným Diezenhoferovým barokním chrámem a místním vyhlášeným plemenem prasat, ale také pivovarem U Přeška. I tady je okolí k zulíbání a Přeštice představují pro výlety velmi vhodnou základnu.

Městskou hromadnou dopravou se z pražských Kobylis dostanete hned do první vsi za Prahou – do Zdib. I tady se to hemží vyhledávanými turistickými trasami. Ale začínat i končit se zásadně doporučuje v překrásně rekonstruovaném Zdibském pivovaru. Ten je atrakcí sám o sobě.

A co Šumava? Její vnady nelze přehlédnout, pokud si vyjedete do pivovaru Kvilda. Součást pivovaru tvoří i penzion a úžasná pekárna. A jestli rádi chodíte po horách, dá se odtud dojít až na Modravu. A tam se dokonale občerstvíte v pivovaru Lyer, který najdete hned u soutoku Modravského a Roklanského potoka, z nějž se stává řeka Vydra.

Východně od Prahy najdete Kounice. K místnímu pivovaru náleží i zcela raritní sladovna. A kolem? Přece Polabí! A naopak západně od Prahy Únětice. Zdejší pivovarský areál je překrásný, a navíc od něj vede půvabná stezka podél Únětického potoka až do Roztok, kde se potok vlévá do Vltavy.

V jednom starém a děsně nekorektním anglickém vtipu se říká, že ideální žena je prsatá, blonďatá a němá nymfomanka vlastnící pivovar hned u golfového hřiště. Kousek po proudu Vltavy z turistické perly Českého Krumlova najdete Svachovu Lhotku, kde mají pivovar Glokner rovnou na golfovém hřišti. A navrch lihovar. Na dvorku pivovarského statku si dáte určitě něco dobrého, a když budete mít štěstí, trefíte se do termínu zdejší pravidelné zabijačky. To vám pak ani ta blondýna nebude chybět.

Ještě nemáte dost? Pivní cestování lze pojmout i jako hledání zeměpisných pivovarských „nej“. Jaké jsou tedy naše „nej“ pivovary?

Ten nejzápadnější budeme intuitivně hledat v Chebu. V tomhle tisíciletém městě, které rozhodně stojí za návštěvu (už kvůli tomu, že se tam narodil jeden český popularizátor pivní kultury), se pivo vařilo odjakživa, v každé ulici bývalo pivovarů několik. S nástupem průmyslových pivovarů zde vznikl v 70. letech 19. století jeden z největších tehdejších pivovarů u nás, i ten se však –⁠ podobně jako ony předchozí prastaré –⁠ naší doby nedočkal: zbyla z něj jediná budova a na místě areálu nyní stojí nákupní centrum. Ovšem přímo na zdejším hlavním náměstí se jménem Jiřího z Poděbrad najdete hotel s restaurací Hvězda a v něm pivovar Pivní skaut. Z místní zahrádky je tak ohromující výhled na historické centrum, že se vám nebude chtít pryč.

Nejjižnější český pivovar najdete ve směru z Rožmberka k přechodu do Rakouska v obci Studánky. Pivovarská hospoda vypadá trochu jako vietnamský fast food pro rakouské turisty, ale vaří tam dobře a piva mají velmi vkusná. Nesou názvy po manželské dvojici majitelů (Jiřina –⁠ polotmavý speciál, Špáca –⁠ světlý ležák), k tomu místní IPA a nějaký ten sezónní kus. Pokud ale chcete vidět vlastní zařízení pivovaru, musíte se domluvit s majiteli. Pivovar mají na svém statku pár set metrů od restaurace. A zařízení je ke koukání, zvláště když vám ho předvádí paní Jiřina.

Za naším nejvýchodnějším pivovarem musíte až na česko–slovensko–polské trojmezí. Nalézá se v Hrčavě a jmenuje se Hrčavský grunt. Můžete tu popít místní hrčavské pivo a kochat se krásným panoramatem beskydských kopců. A protože je v Beskydech, buduje pivovar vlastní sýrárnu. Zakousnout si k pivu slaný ovčí sýr v tomhle prostředí, to je požitek pro znalce. Tuhle jsem stejnou kombinaci zažil v pivovaru Schilling ve městečku Littleton v New Hampshiru, a když jsem poté navštívil stejnojmenný pivovar (shoda jmen) v rakouských Alpách, povídání o sýrové kombinaci u amerických jmenovců Rakušany docela zaujalo. Ale to jsem ulítl, protože beskydské sýry jsou stejně nejlepší.

O titul nejsevernějšího pivovaru naší vlasti svádějí vyrovnaný boj Falkenštejn v Krásné Lípě, Kocour ve Varnsdorfu a Albrecht ve Frýdlantu. Za návštěvu stojí všechny tři, ale přece jen o několik desítek metrů vítězí varnsdorfský Kocour. Z jeho pozemku je to na hranice s Německem jen pár kroků (to myslím doslova, fakt asi dva) a je to také možná jediný mikropivovar na světě, který má vlastní železniční zastávku. V areálu pivovaru najdete bar, restauraci, zahrádku a penzion, ale hlavně zde mají špičková piva, především ta svrchně kvašená, včetně kousků, které patří mezi nejsilnější piva u nás. Často tu pořádají zajímavé akce a festivaly, třeba k deseti letům založení, kdy bylo možné zažít prohlídku pivovaru i z helikoptéry.

Tím ale nejsme s výčtem naši pivovarských „nej“ u konce. Ještě nám zbývá pivovar položený nejníže a nejvýše.  S tím nejnižším bude trochu potíž. Jsou totiž dva se stejnou nadmořskou výškou. Oba v Děčíně. U zámeckého rybníka najdete pivovar Sever, dříve známý jako Nomád. Na opačném břehu Labe zase stojí bývalý městský pivovar, jehož areál přestavěli na moderní obchodní středisko. A právě v něm se nachází pivovar Kapitán. Originální spojení starého s novým dává vyniknout obojímu. A oba pivovary, Sever i Kapitán, mají nadmořskou výšku 137 metrů. Chtělo by to nějaké měření v decimetrech, asi u dna vystírací kádě. Pokud mi nevěříte a myslíte, že nejnižší pivovar najdete na Jižní Moravě, pak vězte, že nejníže položený moravský pivovar Frankies v Břeclavi má polohu 159 metrů nad mořem, to je o komín výš.

A nakonec jsem si nechal pivovar nejvyšší. Prý dokonce nejvýše položený ve střední Evropě, ale to bychom se museli shodnout, co je střední Evropa. Nám postačí, že nejvýše položený pivovar u nás se nachází na Luční boudě ve výšce 1413 metrů nad mořem, hned pod Luční horou v Krkonoších, která je druhou nejvyšší horou u nás. Tady můžete popít místní pivo Paroháč, koukat při tom na Sněžku a přikusovat třeba obří rohlík z místní pekárny.

Tak co, nestojí ty české pivovary za pěkný výlet? A kdybyste je náhodou objeli nějakým zázrakem všechny, můžete začít zase od začátku, protože nic na světě se nemění tak rychle jako nálada žen a skladba českých mikropivovarů.

Tento článek v plné verzi najdete v BARLIFE 112. Jednotlivá vydání i předplatné magazínu objednáte zde.


Timut: pepř ze svahů Himálají

Timut: pepř ze svahů Himálají

Obyvatelé Okinawy, nejjižnější prefektury Japonska, jsou známí svou nebývalou délkou života a nízkým rizikem nemocí spojených s věkem. Jejich návod na dlouhý věk spočívá mimo jiné v pestrém využití bylin, koření a ochucovadel, které dodávají jejich jídlům jedinečný charakter a zároveň disponují léčivými vlastnostmi. Jeden z takových pokladů přírody představuje pepř timut původem z Nepálu, kde divoce roste na svazích Himálají. Tento nepálský pepř vytváří na jazyku jemně brnivý a znecitlivující dojem a vyznačuje se charakteristickou grapefruitovou chutí, která stojí za prozkoumání. Připojte se k nám na cestě za odhalováním tajemství klíčové ingredience nepálské, bhútánské a tibetské kuchyně!

Rozhovor: John Gakuru

Rozhovor: John Gakuru

John Gakuru je osobnost, která zanechala stopu na několika kontinentech. Ve světě lihovin jej považují za skutečnou autoritu. Jeho životní cesta je příběhem neúnavného průkopníka: začala v Keni, pokračovala v Anglii i přes Austrálii a nedávno ho zavedla až do Los Angeles. Od svých začátků jako manažer prestižního baru LAB v londýnském Soho, kde byl svědkem znovuzrození klasických koktejlů, až po roli globálního ambasadora brazilské značky Sagatiba Cachaça, se Johnovi podařilo z malých výrobců vytvořit celosvětově uznávané značky. Dnes je též spoluzakladatelem společnosti Coruscent Co., která se zaměřuje na zlepšování míst a produktů, s nimiž přichází do kontaktu. V našem rozhovoru s námi John sdílel své jedinečné zážitky, hluboké znalosti a vizi budoucnosti lihovarnictví, kterou sám pomáhá utvářet.

Koktejly: Kávová kolekce

Koktejly: Kávová kolekce

Pro mnoho z nás představuje káva neodmyslitelnou součást našich každodenních rituálů. Ať už si tedy vychutnáváme ranní šálek, nebo relaxujeme s kávou po večeři, její chuť nás provází celým dnem. Kromě tradičního podávání však káva exceluje i v kreativních koktejlech. Přestože byla objevena před více než 900 lety v Etiopii, první skutečně proslulý kávový koktejl Irish Coffee vznikl podle známého příběhu až ve 40. letech v rukou Joea Sheridana, mladého kuchaře z irského pobřeží. Kombinace kávy a alkoholu nabízí nespočet variací. Whisky a rum se nejlépe pojí s tmavou kávou a silnými chutěmi, zatímco gin a tequila ladí s jemnějšími, květinovými tóny. Možností je tedy mnoho, ale při tvorbě kávového koktejlu je klíčové dodržovat jednu zásadní radu: nikdy nepoužívejte více alkoholu než kávy a držte se poměru jedna ku jedné. Žádná složka tak nepřebije tu druhou. Inspiraci nemusíte ani tentokrát hledat daleko – tři námi vybraní barmani a jeden barista se vám představí právě prostřednictvím svých originálních kávových výtvorů.

Drinkologie: Smrtící životabudič - Corpse Reviver #2

Drinkologie: Smrtící životabudič - Corpse Reviver #2

Představte si dobu, kdy neexistovaly žádné aspiriny, brufeny, vyprošťováky či jiné šumivé nápoje s extra obsahem vitamínu C. Lidé přirozeně hledali zaručený lék na kocovinu, zvlášť pokud předešlý večer vypili láhev šampaňského. Oněch kombinací, které měly přinášet jednoznačnou úlevu, byste našli celou řadu. Například Antifogmatic vás zbavil pomyslné mlhy předešlého dne, Eye-opener vám spolehlivě vyčistil zrak, Morning Glory zase proměnil zdánlivě nepříjemné ráno v radostnou událost. A právě vedle nich stojí celá kategorie nápojů, která dovede zažehnout jiskru dokonce v už vyhaslém těle.

Foodpairing: Umění kontrastu a harmonie

Foodpairing: Umění kontrastu a harmonie

Už jste se někdy zamýšleli nad tím, proč některé ingredience tvoří dokonalou harmonii, zatímco jiné se k sobě nehodí? Tajemství tkví ve společných aromatech, která spojují chutě do jedinečného celku. Překvapivě je totiž až 80 % našeho chuťového zážitku utvářeno právě čichem. Úspěšné párování spočívá v nalezení rovnováhy mezi jednotlivými složkami koktejlu a chutěmi připravovaného pokrmu. Zpravidla totiž pozvedne zážitek z obou, a právě proto má smysl se o něj pokoušet! Ať už pořádáte brunch, nebo formální večeři, ujistěte se, že každé sousto a doušek jsou dokonale spárovány. Výsledný dojem na hosta za to stojí a možná bude důvodem k jeho další návštěvě. Tentokrát vás vezmeme na cestu za hledáním vyvážených kombinací, na níž se pod vedením šéfbarmana Jana Jančara a šéfkuchaře Michala Horvátha snoubí tříchodové menu s nejen vizuálně promyšlenými koktejly.

Pět světoznámých vinic a čím jsou tak výjimečné

Pět světoznámých vinic a čím jsou tak výjimečné

Ve světě vína existuje několik jmen, která po vyslovení milovníkům vína rozbuší srdce. Jde samozřejmě o názvy kultovních vinařství, ale v detailu také o pojmenování vinic nebo konkrétních vín s nimi spojených, případně o jména kousků země, na nichž vznikají světoznámá vína a která se leckdy stala poutními místy cest po vinařských oblastech. Od téměř každého vinaře se ostatně dozvíte, že „víno vzniká na vinici“ a právě tam. Každý z nich chce směřovat vaše kroky mezi vinohrady dřív, než začnete ve sklepě ochutnávat. Několik významných vinic si představíme na řádcích níž. Pohybovat se budeme protentokrát především ve Francii, ale zavítáme i do Německa a Itálie.

Větrník, nebo pivo?

Větrník, nebo pivo?

Úroda nových podniků zasáhla v posledních měsících spíše Prahu. Vinohrady se tak pyšní asijským bistrem Mi I’m, v centru otevřela italská restaurace Farina a Letná se může chlubit tapas barem Tapárna. A také jsme se dočkali otevření koktejlového baru Forbína! Z níže uvedených novinek pak vyplývá, že sladkého a piva není nikdy dost. Čemu dáte přednost?

Z Londýna do Berlína: „Amaro Bar“ ovládne barový hotspot na BCB!

Z Londýna do Berlína: „Amaro Bar“ ovládne barový hotspot na BCB!

Jedním z klíčových témat, které se pevně usadilo ve světě barové kultury, je kategorie Low & No (nízkoalkoholické a nealkoholické nápoje). Loni se tento trend poprvé představil na BCB v podobě vlastního barového hotspotu. Letos se na výstavišti objeví znovu – tentokrát v režii týmu londýnského „Amaro Baru“.

Daniel Juráš: Cílem není být nejlepší, ale neustále se zlepšovat

Daniel Juráš: Cílem není být nejlepší, ale neustále se zlepšovat

Nejprve zvažoval studium matematiky, nakonec ho uchvátila kuchařina. Po gymnáziu si proto vypůjčil peníze a odletěl do Londýna, aby získal diplom na prestižní kuchařské škole Le Cordon Bleu. Domů si přivezl také sebedůvěru a rozhodnutí vařit profesionálně. Došel, kam chtěl! Šestadvacetiletý Daniel Juráš působí jako šéfcukrář v michelinské restauraci Koks, která přes léto servíruje zážitky v Grónsku a dává hostům ochutnat kulturní rozměr gastronomie. Pro co si jede kuchař na kraj světa a jakou roli sehrává tým v kuchyni, která se zodpovídá drsné přírodě?

Bergamot: Citrus plný možností

Bergamot: Citrus plný možností

Narazíte-li na čerstvý bergamot, neodcházejte bez něj domů. Tento aromatický poklad ukrytý v srdci Středomoří představuje více než jen citrusový plod. Ačkoli je méně známý než jeho příbuzní, bergamot se pro své jedinečné vlastnosti a množství využití, které z něj činí cennou komoditu, stal nepostradatelným nejen ve světě parfémů a čajů. Jeho výrazná chuť může dodat zajímavý rozměr dezertům, zmrzlinám či koktejlům. Díky intenzivní, svěží a nezaměnitelné vůni bergamot představuje unikátní přísadu kosmetických produktů a pro své harmonizující účinky našel uplatnění také v aromaterapii. Bez ohledu na to, zda ho použijete v kuchyni nebo v péči o tělo, bergamot je jistě tím, co stojí za vyzkoušení.

Rumové destinace: Venezuela

Rumové destinace: Venezuela

Venezuela, celým názvem Bolívarovská republika Venezuela, se rozkládá na severním pobřeží Jižní Ameriky. Skládá se z pevniny a řady ostrovů v Karibském moři. Při své třetí cestě do Ameriky zde v roce 1498 přistál Kryštof Kolumbus, přesněji v deltě řeky Orinoko. V současnosti by mohla být turistickým rájem, ale zemi sužují významné ekonomické problémy. Naštěstí se zde i tak vyrábí výborný rum.

Bar Convent Berlin 2024: Zaměření na Whisk(e)y!

Bar Convent Berlin 2024: Zaměření na Whisk(e)y!

Ať už whisky, nebo whiskey, na Bar Conventu v Berlíně letos Spirit of Honor nepochybně vzbudí pozornost. Stejně jako v minulém roce bude i letos k dispozici speciální barový hotspot s přidanou vzdělávací zónou – „BCB Whisk(e)y Embassy“. Návštěvníci budou mít navíc příležitost znovu objevit jedinečné chutě tohoto nápoje díky známému barovému týmu.

Koktejly: Na low-no scéně

Koktejly: Na low-no scéně

Životní styl se v čase proměňuje stejně tak, jako se mění móda, technologie a společenské normy. Dnes k preferencím stále větší skupiny lidí patří zdravý způsob života, udržitelnost a minimalismus. Počet spotřebitelů, kteří abstinují nebo omezují konzumaci alkoholu, roste, mileniálové pijí méně než tzv. baby boomers nebo generace X. Tato skutečnost se samozřejmě promítá do koktejlových menu úspěšných barů a restaurací. Dnešní „low-no“ koktejly jsou vyráběny se stejnou péčí a pozorností jako jejich alkoholické protějšky. Už dávno nejde o přeslazené nápoje plné džusu a cukru! Existuje naštěstí mnoho možností, jak zaplnit mezeru, která zbyde, když se z rovnice odstraní alkohol. Navíc tyto nápoje plní v podniku důležitou roli. Snižují tzv. fear of missing out neboli strach, že vám něco uteče, a umožňují zákazníkům vynechat alkohol bez společenského tlaku. Pokud vám trend low & no dosud unikal, vězte, že toto je teprve začátek.

Smutné konce, veselé začátky

Smutné konce, veselé začátky

Na tomto místě vás pravidelně informujeme o podnicích, které otevírají. A nejinak tomu bude i tentokrát, krátký úvod bych však chtěla věnovat vzpomínce na ty, které naopak nedávno zavřely. Řeč je o brněnském koktejlovém baru Jekyll & Hyde, pražské středomořské restauraci La Bon, vršovickém Ansámblu či vinohradském Ragazzi Pizza Baru. Zavírat bude též Taro, ovšem to čeká stěhování ze Smíchova na novou adresu. A teď už k těm, které září novotou.

Rozhovor: Tural Hasanov

Rozhovor: Tural Hasanov

Charakterizuje ho neutuchající vášeň k nápojům. Jako nesmírně nadaný mixolog už vytvořil spousty vlastních koktejlů, v nichž rád objevuje stále nové chutě, a dává si záležet i na uměleckém vyznění svých výtvorů. Práce Turala Hasanova zavedla do prestižních podniků a hotelů na různých místech světa, například do nejvýše umístěné restaurace a baru na světě v dubajském Burdž Chalífa ve 124. patře, kde v podniku At.mosphere zastával pozici nápojového manažera. V našem rozhovoru se rozpovídal nejen o svých barmanských zkušenostech a autorských publikacích.

Drinkologie: Národní hrdina - Caipiriñha

Drinkologie: Národní hrdina - Caipiriñha

Zdánlivě primitivní a zároveň smrtelně nebezpečný. Takový je národní koktejl Brazílie i jeho účinky, když si jej zamilujete až příliš. Stačí si jen vybavit tento osvěžující drink, v němž se pohybují temně vyhlížející kusy limetek, které sem tam vykouknou nad hladinu podobně jako místní krokodýli. Jaký je ovšem příběh známého brazilského klenotu? Jak se stal nedílnou součástí identity celého národa? A lze jej vůbec považovat za svébytný a dostatečně inovativní koktejl?

Foodpairing: Ahoj, léto!

Foodpairing: Ahoj, léto!

Kdy jindy si můžeme tolik užívat hojnosti čerstvých surovin a experimentovat při objevování nových kombinací chutí a vůní než v nadcházející teplé a slunečné části roku. Menu i koktejly námi vybraného šéfkuchaře i šéfbarmana hrdě obstojí samostatně, ovšem teprve jejich spárováním se otevírají všem smyslům nové obzory. Párování jídla s pitím je bezesporu způsob, jak umocnit zážitek z obojího. Až se letošní léto přihlásí o slovo, nejbližší vodní plocha nebude na dosah a vy dostanete chuť na něco opravdu osvěžujícího, vězte, že potřebujete letní koktejl Štěpána Šimánka. A budete-li chtít o letním večeru pohostit vzácnou návštěvu, připravte jí k míchaným drinkům rovnou celé tříchodové menu Igora Chramce. Počítejte však s tím, že návštěva nebude chtít odejít.

Diego Loret de Mola: Pisco je nejautentičtější destilát na světě

Diego Loret de Mola: Pisco je nejautentičtější destilát na světě

Diego Loret de Mola opustil Peru před téměř 40 lety, kdy se kvůli studiu odstěhoval do Spojených států amerických. A už zde zůstal. Spojení se svou rodnou zemí však nepřerušil. Dokonce si předsevzal, že peruánskou kulturu zviditelní po celém světě, a to prostřednictvím vlastní značky BarSol Pisco. Během jeho pražské návštěvy jsme se Diega zeptali nejen na jeho značku, ale také na tu nejzásadnější otázku týkající se původu pisca.

Ženy a víno patří k sobě

Ženy a víno patří k sobě

Vinařský byznys je stále vnímán jako – mírně řečeno – pánský klub, od samotné práce na vinicích a vinaření přes obchod s vínem až po someliérské pozice nebo vinnou kritiku. V tomto se příliš neliší od ostatních odvětví podnikání s alkoholem a několik zásadních a často skloňovaných ženských vinařských osobností v historii na tom příliš nemění. I přesto, že ženy konzumují víno častěji než muži a zároveň mají v průměru znatelně lepší schopnosti k rozeznávání vůní a chutí. Je mezi nimi i mnohem více tzv. supertasterů s obzvlášť velkým množstvím chuťových receptorů a schopností vnímat jemné nuance. Studie dokonce prokázaly, že především ženy v reprodukčním věku dokázaly po určitém tréninku identifikovat aromata v koncentracích až o 11 řádů nižších než muži. A to už je vskutku velký rozdíl!

Jana Jelič: Kurzy vaření připomínají lekce všímavosti

Jana Jelič: Kurzy vaření připomínají lekce všímavosti

Kuchařský rondon jí umožnil procestovat svět a podívat se na něj z různých perspektiv, učit se po boku nejlepších, zažít význam gastronomie a importovat zkušenosti nejen do restaurací Ambiente, kde několik let zastávala pozici kreativní šéfkuchařky. „Přináším jednoduchá řešení, jak kvalitně jíst a užívat si svobodu,“ pojmenovává Jana Jelič svůj životní záměr. Naplňuje ho mimo jiné ve vlastní kuchyni, kde pořádá soukromé kurzy. Jaké know-how předává amatérům a proč stojí za to vést společnost zpět k vaření a k podstatě jídla?

Podniky: Na pizzu, nebo do baru?

Podniky: Na pizzu, nebo do baru?

Ani tentokrát se do výčtu níže nevešly všechny podniky, jež nedávno přivítaly své první hosty. Věnujme jim proto aspoň malou zmínku v úvodu – zejména těm v regionech. V Plzni otevřelo Fred Bistro, které servíruje obědy, snídaně a drinky, s nimiž pomáhal Pavel Sochor z pražské Almy. Na spadnutí je také otevření kavárny Lykke v Tišnově, za níž stojí dva bývalí členové Lidí z Baru. A nakonec v pražských Lipencích otevřela restaurace Soulad. Jako vždy je z čeho vybírat!

Jak se připravit na pražský Rumfest

Jak se připravit na pražský Rumfest

Rumfest se již tradičně koná v hlavním městě České republiky, Praze, a láká milovníky rumu nejen z Česka a Slovenska, ale i z celého světa. Na tomto festivalu se setkávají znalci se začátečníky, kteří se o tomto oblíbeném alkoholickém nápoji chtějí dozvědět víc a touží ochutnat zajímavosti ze světa rumu. Rumfest v Praze oslaví 1. června své 12. výročí a já bych vám rád nabídl pár tipů, jak si tuto akci co nejvíce užít.

Ochutnali jsme za vás: Bylinná…

Ochutnali jsme za vás: Bylinná…

Do jarního testu jsme vybrali aromatizované nápoje, jejichž základ tvoří víno z hroznů révy vinné české produkce, obohacené o další přírodní aromatické látky a antioxidanty, především třísloviny, silice či terpeny, zpravidla formou macerátu bylin za studena. Nejen že byliny zvyšují celkovou antioxidační kapacitu vína, ale představují též zajímavou přísadu při přípravě koktejlů a kulinářských výtvorů. Historie těchto nápojů původně především aperitivního či digestivního charakteru sahá až do dob starověkých civilizací, ovšem i dnes zůstávají stále vyhledávané pro svůj jedinečný chuťový profil a medicínské vlastnosti. Naši kategorii jsme rozšířili o český vermut, víno s bylinami a kořením podpořené destilátem. K našemu hodnocení jsme tentokrát přizvali someliéra Romana Novotného.

Foodpairing: Chuť je vším

Foodpairing: Chuť je vším

Ten správný a vkusně připravený koktejl může povznést a rozšířit chuťový profil každého jídla. Existuje tolik zajímavých možností! Klíčem k dokonalým koktejlům v párování s jídlem je experimentování. Neexistují zde správné nebo špatné scénáře, nemějte obavy! Pamatujete? Mixologie je zábava! A i když cestou ze své komfortní zóny vytvoříte nějaké nepodařené kreace, vždy jdete směrem ke zdokonalení. Nakonec, jídlo a pití je určeno k tomu, aby nás těšilo, takže si namíchejte koktejl a uvidíte, co se stane. Naše jarní párování šéfkuchaře Ondřeje Kynčla a šéfbarmana Stanislava Harciníka vám k tomu může být inspirací či průvodcem.

Sumac: Tajná ingredience

Sumac: Tajná ingredience

Dnes byste museli sníst čtyři mrkve místo jedné, abyste získali stejné množství hořčíku jako v roce 1940. Klesající výživová hodnota potravin pro nás znamená, že do svého jídelníčku potřebujeme zařadit více nutričně bohatých látek. Sumac může být jednou z nich. Nepatříte-li mezi zanícené následovníky Yotama Ottolenghiho, pravděpodobně jste o něm ještě neslyšeli. Toto pikantní citrusové koření barvy červeného vína se v levantské kuchyni používá jako základní, všestranná a často tajná přísada nejen v blízkovýchodním mezze, nekonečném sledu předkrmů.

Rumové destinace: Dominikánská republika

Rumové destinace: Dominikánská republika

Dominikánská republika se rozkládá na východní části ostrova Hispaniola ve Velkých Antilách v Karibském moři. Ostrov Hispaniola byl prvním místem v Novém světě, kam dorazil Kryštof Kolumbus v roce 1492 během své první plavby. V současnosti se jedná o turistický ráj s bílými písečnými plážemi a křišťálově čistým mořem, ale také o významného producenta rumu.

Pivní koktejly

Pivní koktejly

Ať už vám představa pivního koktejlu připadá vzrušující a geniální, nebo jste do rozjetého vlaku ještě úplně nenaskočili, nelze popřít, že se pivo zhruba v posledním desetiletí objevuje stále častěji v koktejlových menu trendy podniků. Zdaleka však nejde o revoluční nápad. Původní flips, tedy koktejly, které obsahují pivo jako jednu ze svých ingrediencí, se objevily už koncem 16. století a byly vyrobeny z piva, rumu, cukru a vajec. A podávaly se horké. Dnešní podoba pivního koktejlu však bývá sofistikovanější, a my vám na toto téma přinášíme čtyři lahodné inspirace. Vzájemné prolínání světa piva a světa lihovin je totiž momentálně na vzestupu.

Jak voní štěstí?

Jak voní štěstí?

Přemýšleli jste někdy, jak voní štěstí? Uvažovali jste nad tím, jak může aroma, zvuk nebo vizuální stimulace ovlivnit chuť koktejlu nebo jídla? Dumali jste někdy nad tím, jak vytvořit vůni nebo příchuť, která by se hostovi mohla vrýt do dlouhodobé paměti stejně jako do chuťových pohárků?

Rozhovor: Holly Graham

Rozhovor: Holly Graham

Odhlédneme-li od jejích působivých ocenění a životopisu, je Holly Graham pověstná svou autenticitou, opravdovostí a smyslem pro humor. Její četné aktivity v barmanském prostředí nepřekvapivě přispěly k tomu, že byla nedávno odměněna 9. příčkou v žebříčku 100 nejvlivnějších osobností barového průmyslu roku 2023. V říjnu minulého roku se také stala majitelkou svého vlastního baru Tokyo Confidential, jehož mantrou jsou slova „pull up and fess up“, a s námi si povídala nejen o svých začátcích a dosavadní cestě asijskou barovou scénou.

Drinkologie: Buď sbohem - Last Word

Drinkologie: Buď sbohem - Last Word

Trochu kyselý. Trochu sladký. Trochu štiplavý. Zkrátka dokonale vyvážený. Přesně tak popsala proslulá newyorská barmanka Audrey Saunders tento dlouho zapomenutý řízný koktejl, jenž se stal počátkem nového tisíciletí jakýmsi tajným esem v rukávu barmanů. Chcete-li totiž svého hosta překvapit, zdánlivě neslučitelná kombinace ginu, maraschina, Chartreuse a čerstvé limetkové šťávy zaručuje úžasný výsledek, po jehož ochutnání ztratíte dech a pozbydete slov. Kde se ovšem tento koktejl vzal? A proč se nyní zdá, že mu v Česku odzvonilo a vrátí se mezi ony obskurní koktejly, jichž jsou některé barmanské knihy doslova plné?