Barbados

Vít Šafář

Rum se vyrábí po celém světě ve více než padesáti státech. Nejčastěji si s ním však spojujeme karibské ostrovy. Kde jinde zahájit putování po jednotlivých ostrovech než v takzvané kolébce rumu, tedy na Barbadosu? 

Jedná se o nejvýchodnější ostrov Karibiku v části Malých Antil, známých také jako Návětrné ostrovy. Ostrov objevili v roce 1536 Portugalci, od roku 1625 byl britskou kolonií. V roce 1966 získal Barbados nezávislost, ale hlavou státu zůstala až do 30. 11. 2021 britská královna. Právě tehdy se z Barbadosu stala republika a současná guvernérka se proměnila v prezidentku. Žije zde přibližně 300 tisíc obyvatel. Toliko k obecným faktům. Nás zajímá především produkce rumu.

 

Kolébka rumu

V odborné literatuře se lze obvykle dočíst, že Barbados je prvním místem v Karibiku, kde se začal vyrábět rum. Svědčí o tom především slavná kniha History of the Island of Barbados z roku 1657, kterou napsal britský autor a spolumajitel jedné z barbadoských plantáží Richard Ligon. Rumový historik Marco Pierini však upozorňuje, že existují dokumenty, podle kterých mohla výroba rumu začít již o několik (desítek) let dříve na ostrově Svatý Kryštof (dnes St. Kitts), na Martiniku a dalších francouzských ostrovech. Jiné prameny zmiňují, že destilát z cukrové třtiny se na území dnešní Brazílie vyráběl dokonce už v roce 1532. Počátek historie rumu v podobě, v jaké ho dnes známe, nicméně můžeme spojovat právě s Barbadosem. 

 

Nejstarší rumová palírna

Nejstarší písemné záznamy o tom, že na místě dnes zvaném Mount Gay (dříve Mount Gilboa) probíhala destilace, jsou z roku 1703, což by z Mount Gay dělalo nejdéle fungující palírnu na světě. Byla by starší než Appleton Estate (1749) i St. James (1765). Rum vyráběný pod značkou Mount Gay se sice objevil až počátkem 20. století, i tak se ovšem jedná o jednu z vůbec nejstarších obchodních značek spojených s konkrétní palírnou.

Čtyři palírny

Dnes jsou na ostrově v provozu čtyři palírny:

  • West Indies Rum Distillery (WIRD)
  • Foursquare Rum Distillery
  • Mount Gay 
  • St. Nicholas Abbey

Největší palírnou je WIRD (1893), který produkuje na 80 % barbadoského rumu, což představuje přibližně 9 milionů litrů alkoholu. Palírnu vlastní francouzská společnost Maison Ferrand, která stojí za rumovou značkou Plantation.

Nejstarší palírnou je Mount Gay (1703). Produkuje přibližně 10 % ostrovního rumu, což odpovídá 1,1 milionu litrů alkoholu, a vlastní jej také francouzská společnost Rémy Cointreau. Palírna má patrně největší zásoby stařeného rumu na ostrově, mělo by se jednat o zhruba 45 000 sudů.

Nejoceňovanější palírnou je bezesporu Foursquare Rum Distillery, kterou založil v roce 1996 Richard Seale se svým otcem Davidem. Jejich rumová historie sahá až do roku 1926, kdy předek Reginald Leon Seale začal obchodovat s rumem. Odtud název společnosti R. L. Seale & Co. Ltd. Velikost produkce palírny je velmi podobná té Mount Gay, tedy 1,1 milionu litrů alkoholu. Sklady obsahují na 40 000 sudů, ale další skladiště jsou již v přípravě. Rovněž byl v nedávné době nainstalován nový destilační kotel, který pomůže zvýšit výrobní kapacitu. Foursquare produkuje značky Doorly`s, R. L. Seale`s, Foursquare Exceptional Cask Selection, Old Brigand a další. Zásobuje i nezávislé značky The Real McCoy nebo Rum Sixty-Six a úzce spolupracuje se společností Velier. 

Nejmenší a nejmladší palírnou je St. Nicholas Abbey, která produkuje méně než 1 % barbadoského rumu. Palírnu založil v roce 2006 architekt Larry Warren, který zrekonstruoval starobylé sídlo a pořídil destilační kotel slavné značky Arnold Holstein. S nastartováním produkce mu pomáhal sám Richard Seale; ten mu prodal také destilát pro uložení do sudů. Starší plnění St. Nicholas Abbey tedy obsahují destilát pocházející z Foursquare Distillery.

POKRAČOVÁNÍ ČLÁNKU V ČÍSLE BARLIFE 105.