Ginfest představil giny ze všech koutů světa

Soňa Hanušová

Zatímco druhá červnová sobota patřila svátku World Gin Day, ta třetí se nesla ve znamení Ginfestu. Sedmý ročník oslavy jalovcového destilátu se opět uskutečnil v galerii Villa Pellé a nabídl přes 150 ginů z celého světa, nepřeberné variace na Gin & Tonic, semináře i doprovodný program. A přestože počasí bylo toho dne poněkud jankovité, panovala na Ginfestu skvělá nálada.

Ginfest každoročně přiláká stovky milovníků ginu, kteří chtějí nejen ochutnat novinky na trhu, ale také vyzkoušet a porovnat různorodé možnosti, které v sobě skrývá zdánlivě obyčejná kombinace ginu a toniku. Letošní ročník v tomto ohledu nezklamal a Gin & Tonic byl jedním z nejčastěji nabízených koktejlů a nechyběl snad u žádného baru. Koktejlové menu napříč Ginfestem doplňoval Gin Fizz, Gimlet a Negroni, aktuální jednička v žebříčku nejprodávanějších koktejlů na světě.

Ovocná vlna

Ani protesty konzervativních obhájců ginu typu London Dry nezastaví trend ovocných a ochucených ginů a ginových likérů. Na Ginfestu jich bylo k ochutnání hned několik. Naprostou novinku představila společnost Ultra Premium Brands: gin Citadelle Rouge s chutí zralého červeného ovoce. Další novinkou byl Gordon’s Passionfruit (distributor Stock Plzeň–Božkov), z něhož barmani připravovali opojný Pornstar Gimlet. Tóny pomeranče v sobě nesou giny Tanqueray Sevilla, Brockmans Orange Kiss nebo Zafiro Premium Orange Gin.

Přitom zdaleka nejde o konečný výčet ani jediné ovoce, které se ve spojení s ginem nabízelo. Na Ginfestu mohli návštěvníci vyzkoušet i další varianty, jež obsahovaly například jahody, mango, třešně, černý rybíz, meloun, broskve či hrušky.

Opačným směrem se vydali dva zástupci zeleninových ginů. Rajčatový Moletto Gin, který vyniká středomořskou esencí rajčat, rozmarýnu a bazalky, a Citadelle Vive Le Cornichon!, letošní limitovaná edice ginu s okurkami cornichons, typickými francouzskými nakladačkami. Další netradiční značku představovala Finlandia Botanical – ani vodka, ani gin, a se sníženým obsahem alkoholu.

Ten, kdo neholduje ovocným tónům, mohl vyzkoušet novou edici Bohemian Ginu, do kterého Martin Žufánek tentokrát přidal kopřivy. Německá palírna BLN Hauptstadtbrennerei s českým palírníkem Petrem Minárechem na Ginfest přivezla svůj šafránový gin a také speciální edici vytvořenou přímo pro festival.

Prstem po mapě

Vedle Německa, Francie či obligátní Velké Británie měli návštěvníci možnost ochutnat i giny z různých koutů světa. Japonsko zastupovaly značky Roku, Etsu a Nikka Coffey Gin, Himálaje gin Hapusa a Norsko arktický Bivrost.

Právě nejseverněji položené palírně, jež pro výrobu svých destilátů používá vodu z ledovce z arktických Lyngenských Alp, byla věnována i první z přednášek toho dne. Po Jakubu Javorovi se slova ujal Kryštof Hordina, který posluchače přenesl do Japonska. Ukázal, že Nikka Coffey Gin skvěle funguje s kokosovou vodou a v páru s výtečným japonským jídlem, které připravil Jakub Horák z pražské restaurace Yamato.

Druhá degustace se zaměřila na jamajské rumy, konkrétně slavnou sérii Hampden Trelawny Endemic Birds Series, která vDalší dva semináře ovládli slovenští zástupci. Během prvního se účastníci seznámili s řemeslnou palírnou Toison, ve druhém pak vyzkoušeli Trenčianskou borovičku, která má díky jalovci k ginu velmi blízko. Dalším z prezentujících byl již zmíněný Petr Minárech z BLN Hauptstadtbrennerei a PRG Spirits. Závěr odpoledne patřil klasice Hendrick’s, ve své době revolučnímu ginu. Jeho neobyčejný příběh připomněl ambasador Luke Condell.

Sushi, hudba, umění

Osvěžit a posilnit se návštěvníci mohli hned u tří stánků s jídlem. Na výběr bylo sushi od Soul Love, pastrami a slidery s trhaným masem od Meat Vandals a řecké speciality z grilu. Potravou pro duši se pak stala aktuální výstava malíře Lubomíra Typlta s názvem Levitace ve Ville Pellé. Soubor obrazů a objektů vytvořených v letech 2021–2023 charakterizuje silně kontrastní barevnost a sarkastický humor. Křičící nemluvňata i dívky levitující nad propastí mohli hosté obdivovat v rámci svého vstupu na Ginfest. O dotvoření atmosféry se postaral hudebník Iby Pop.

Jedinou vadou na kráse letošního ročníku tak bylo nepředvídatelné počasí, které nám nadělilo několik přeháněk. Nikdo se jím však nenechal odradit a sedmý ročník Ginfestu lze považovat za úspěšný. Už nyní se těšíme na ten další!