Skandinávský minimalismus s plody Řecka

Martin Kraut

Zatímco Atény jsou pravidelně oceňovány hvězdami a Soluň se poslední roky mění v gastronomickou metropoli, na největším řeckém ostrově se v malé zapadlé uličce v centrální části Heraklionu skrývá skutečný klenot moderní gastronomie a designu.

Zatímco Atény jsou pravidelně oceňovány hvězdami a Soluň se poslední roky mění v gastronomickou metropoli, na největším řeckém ostrově se v malé zapadlé uličce v centrální části Heraklionu skrývá skutečný klenot moderní gastronomie a designu.

Jeho majitel a šéfkuchař Stefanos Lavrenidis se po toulkách po známých evropských restauracích, jako je londýnská Fat Duck nebo Kadeau v Kodani, ale také v luxusních hotelových restauracích na Krétě se rozhodl vrátit do města, kde vyrůstal, a využít vše, co se naučil. Chtěl reinterpretovat tradiční řeckou a středomořskou kuchyni a dát jim modernější vzhled a kreativitu. Jeho vizí na počátku bylo, aby Apiri fungovalo jako prostor, který nabídne těm, kdo projdou jeho dveřmi, 360 stupňový zážitek chuti, designu a vjemů.

Velkou inspirací byla pro Stefanose Kodaň. „Tam jsem viděl ty nejšťastnější kuchaře. Celá Kodaň byla tým. V první kavárně, do které jsem šel, jsem potkal René Redzepiho, šéfkuchaře a patrona slavné Nomy. Všichni měli mezi sebou krásný vztah, vládla tam zdravá soutěživost a vzájemný respekt. Byli to přátelé a spolucestující. Byli šťastní. Tam jsem zažil kulturu a koncept kulinářské destinace. Byl to pro mě milník. Záviděl jsem to a chtěl jsem se vrátit na místo, které miluji a vyrábět moderní, řeckou kreativní kuchyni."

Stefanos dokázal vytvořit špičkovou kulinářskou destinaci s využitím tradičních, především severských technik. Používá oheň, kouř, fermentaci, pálení ve slámě. Suroviny, díky bohaté a soběstačné Krétě, využívá všechny lokální a řídí se pravidlem nula km. Většinu zeleniny si pěstují sami na vlastním poli 10 minut od Heraklionu.Podnik dbá na udržitelnost, spolupracuje s malými výrobci. Ručně vyráběné těstoviny a horské byliny jsou z Chanie, čerstvé ryby ze zátoky Mirabello, sýr z Rethymna. 

Svěží estetika Apiri a její interiérový design jsou součástí kulinářského zážitku stejně jako jídlo. Za designem stojí Olga and Nikos Koutantos ze studia ONarchitects, které celý podnik navrhlo a spolupracovalo se Stefanosem Lavrenidisem na jeho realizaci. Celodenní bistro je vybaveno ručně vyráběným nábytkem, nádobí dodalo na zakázku místní keramické studio, otevřená kuchyně a zemité tóny harmonicky splývají s okolím historického centra Heraklionu. Prostředí je uvolněné a přátelské a vybízí hosty k dlouhému bezstarostnému posezní a vychutnávání fantastických pokrmů z menu a třeba i pozorování 330 origami ptáků zavěšených nad jídelní částí, jak se líně pohybují v příjemném středozemním vánku. 

Korporátní identitu pro Apiri vytvořilo studio Motive Creative. Zachovává jednoduchý a funkční jazyk a perfektně sedí ke stylu podniku, jeho kuchyni a architektonickému designu. 


OČIMA ARCHITEKTA

Apiri_greek eatery je ukázkovým zástupcem řeckého bistra v přístavním městě. S tisíci podobných podniků jej spojuje umístění na nároží úzké zastíněné uličky i propojení interiéru s uličním prostorem. Vzduch z ulice interiérem doslova profukuje.

Poměrně atypickou je ovšem kombinace klimatu řecké taverny se skandinávským designem a až chladná střídmost podniku. S výjimkou sedáků v interiéru a polštářů na venkovních židlích převažují plochy z tvrdých materiálů. Povrchy stěn a podhledů jsou pojednány bílou malbou nebo keramickým obkladem, podlahy a chodník pokrývá keramická, kamenná a betonová dlažba. V jiných odstínech jsou pouze tmavě namořené židle z ohýbaného dřeva, černé kovové podnože stolů a rámová konstrukce nadpultí.

Kromě lineárních černých prvků převládají u nábytku a dalšího interiérového vybavení plochy v odstínu přírodního dubu. Akcentní je pak modrá plocha dřevěného obložení čela baru, doplněná hejnem žlutých origami ptáčků pod stropem bistra a solitéry zeleně v neglazovaných hliněných nádobách. V nočních hodinách je plocha baru navíc doplněna nasvícením zdi v zadní části taverny modrým světlem. Povětšinou ale světlo dává pouze decentně vyniknout povaze nasvícených materiálů.

Ing. arch. Daniel Piecuch

Apiri greek_eatery, Kagiampí & Agíon Déka 5, Heraklion, Kréta, Řecko

© Barlife, Linkman Media s.r.o.