Články

  • Včera, dnes – a co bude zítra? Gastronomie zažívá těžké časy

    Od vyhlášení nouzového stavu a uzavření všech restauračních zařízení toho už bylo napsáno mnoho. Některé podniky přerušily svůj provoz úplně, v jiných fungují výdejní okna, další vsadily na rozvoz. A všichni čekají, co bude dál. Ovšem v tuto chvíli je situace značně nejistá, rychle se měnící a s koncem v nedohlednu. Něco se ale stát musí, a tak nejenže vznikají různé iniciativy na podporu podniků, ale ozývají se i sami restauratéři.

    Přečíst
  • Jägermeister Scholarship x Berlin Edition potřetí

    Barmani mají již potřetí možnost se přihlásit ke stipendijnímu programu Jägermeister Scholarship x Berlin Edition. Zájemci o letošní účast mohou své přihlášky poslat do 5. dubna 2020. Společnost Jägermeister pak vybere trojici uchazečů, která stráví tři měsíce (od září do listopadu) v Berlíně, kde bude mít šanci prohloubit své znalosti a získávat zkušenosti od nejlepších místních barmanů.

    Přečíst
  • Bruno Miguel De Jesus Pereira: „Každý ať pije, co mu chutná.“

    Bruno pochází ze Španělska, země, která je evropskou jedničkou co se konzumace a prodejů ginu týče. Momentálně zastupuje francouzskou značku ginu G’Vine, jenž se vyrábí v oblasti Cognac. G’Vine nedávno uvedl na trh několik nových variant, giny Nouaison a Floraison a také ginový likér June. Nouaison je aktuální novinkou na našem trhu a na Ginfestu jej budete mít možnost ochutnat, stejně jako se potkat s Brunem nebo navštívit jeho seminář. Než se tak ale stane, vyzpovídali jsme jej trochu.

    Přečíst
  • Od ledničky přes sous-vide až po virtuální realitu

    Ačkoli se v gastronomii čím dál častěji vracíme k tradičním postupům, technologie mají v podnicích své nezastupitelné místo. Těžko si představit, že by v baru či restauraci chyběly. Jenže svět jde kupředu rychleji než kdy dříve a to, co se před pár lety zdálo jako sci-fi, je dnes krám vhodný jenom do šrotu. Dnes proto můžeme jen hádat, jak bude vypadat bar za deset, dvacet, třicet let. Přesto, pojďme se na chvíli zasnít.

    Přečíst
  • Otestovali jsme za vás: české barrique cidery

    Cider coby osvěžující nízkoalkoholický nápoj vznikající fermentací čerstvého jablečného moštu s následným ročním zráním už je u nás poměrně dobře znám i rozšířen. Zato jeho nové barrique podoby se teprve dostávají do popředí. Samotný termín barrique přitom obecně představuje francouzský název pro dubový sud, v němž po určitou dobu zraje víno, whisky či koňak.

    Přečíst
  • Josef Petr: „V nabídce nealkoholických nápojů je co dohánět.“

    Vydržet alespoň jeden měsíc bez alkoholu. To je výzva, za níž stojí Liga otevřených mužů. Suchej únor se však týká i žen a vůbec všech, kteří si chtějí dokázat, že alkohol není jejich pánem. My v Barlife, magazínu o nápojové gastronomii, delikátní chuti destilátů nedokážeme odolat a alkohol považujeme spíše za labužnický požitek než metlu lidstva. Nicméně si také uvědomujeme, že stejně jako ve všem je i v konzumaci alkoholu potřebná střídmost.

    Přečíst
  • Pekelný pivní idol

    Během druhého lednového víkendu měli pivní sommelieři napilno. Museli totiž odegustovat mnoho pivních vzorků, rozdělit ocenění a především určit, které pivo se pro letošní rok bude pyšnit titulem World Beer Idol. Vítězem pátého ročníku soutěže se již tradičně stal pivovar z Bavorska, konkrétně Brauerei Greif a jeho pivo Hell.

    Přečíst
  • Trendy 2020: uzený kokos a konopí

    Již pár dnů se rok 2020 stavá realitou. Magické spojení dvou dvacítek symbolizuje příchod nejen nové dekády, ale také dávku svěží inspirace. Co konkrétně bude těchto dvanáct měsíců znamenat pro gastronomii? Otázkou také je, zdali svět bude pokračovat v trendu udržitelnosti a lokálnosti, nebo se vrátí ke starým konzumním zvykům. Odpovědi a další položky ze seznamu trendů pro rok 2020 najdete na následujících řádcích.

    Přečíst
  • Výroba rumu

    Rum bývá zcela oprávněně nazýván krví Karibiku, současně ale platí, že se zdaleka nejen v tomto koutě světa produkuje. Jeho výroba je rozšířena prakticky po celém světě, a právě proto lze jen těžko definovat jednotná pravidla, která by striktně určovala, jakými postupy se musí vyrábět. Zaměřme se proto na to, co vše je o cestě rumu z pole s cukrovou třtinou až do sklenky s čistým destilátem nebo koktejlem známo.

    Přečíst