Články

  • Teče voda, teče

    Začátek české lidové písničky se hodí i pro whisky, u níž voda hraje důležitou roli. Skotové již dávno přišli na to, že v jednotlivých oblastech má voda specifickou chuť, která se výrazně odráží ve finální chuti whisky. A platí to nejen pro výrobu, ale i pro případné ředění whisky v sudu nebo ve sklenici.

    Přečíst
  • Giny původem ze Španělska

    Přinejmenším v poslední dekádě jsme svědky rozmachu ginů pocházejících ze Španělska, potažmo lze využít širšího označení, kdy můžeme říct, že se jedná o tzv. západoevropské giny. Ty se vyznačují různorodostí, převažuje však "středomořský" charakter. Giny španělského typu jsme ochutnali a otestovali za vás. Který vyhrál?

    Přečíst
  • Planter’s Punch. Tekutý úder

    Punč. V minulosti se podílel na změně volebních výsledků či tvorbě legislativy i jiných dohod, v zimě zahříval celé národy a pro řadu lidí přímo definoval vánoční čas. Jaký však je příběh populárního punče z plantáží Karibiku, který společně s celou skupinou těchto nápojů v různých variacích předznamenal zrod moderního koktejlu?

    Přečíst
  • Nový vstup do kategorie „crafted spirits“

    Crafted spirits (do češtiny asi nejlépe přeloženo jako řemeslně zpracované destiláty) jsou v poslední době ostře sledovanou kategorií. Kategorií, která jde napříč tradičním rozdělením alkoholických nápojů a charakterizuje ji pečlivý přístup k výběru surovin a postupu zpracování.

    Přečíst
  • Vinohradský Pavilon rájem designu

    Velkolepou novorenesanční budovu s nezaměnitelným tvarem na adrese Vinohradská 50 dodnes pamětníci nazývají Vinohradskou tržnicí, ačkoli už téměř dvě desítky let nese název Pavilon. Tato nádherná budova si prošla trnitou cestou, zažila období velké slávy i postupného chátrání, těšila se oblibě i nenávisti, když jen o vlásek unikla demolici. Pražané však za ní stáli.

    Přečíst
  • InstaDrink

    Kdo Barlife odebírá pravidelně, zná rubriku Inspiromat velice dobře. Tématem posledního čísla byly "fotogenické" koktejly, kde barmani projevili velkou dávku kreativity. Se sklenkami z Jakobsen Design ostatně měli napůl vyhráno. A jelikož vznikly krásné fotky, rozhodli jsme se s vámi o ně podělit i tady na webu.

    Přečíst
  • Vývoj champagne vždy ovlivňovaly trendy

    Závěrečná část trilogie se bude věnovat trendům. Nikoli však jen těm současným nebo budoucím. I v historii to byly právě někdejší trendy, které daly vznik tomuto šumivému nápoji, jež se na výsluní drží dodnes. A přitom to kdysi jednu dobu vypadalo, že o vína z Champagne nikdo nestojí...

    Přečíst
  • Nadchází soumrak alkoholového byznysu

    O čem byl druhý ročník Global Drinks Forum, odborné konference konané v Berlíně za účasti zástupců výrobců lihovin, předních marketingových agentur, analytiků a významných oborových médií z celého světa? Zásadním tématem byl rapidní úbytek nových konzumentů a přibývající restrikce na reklamu a na konzumaci alkoholu na veřejnosti. Jaký dopad to bude mít na celý průmysl?

    Přečíst
  • O saké s Kosuke Kujim

    Podle pramenů se saké, japonský kvašený alkoholický nápoj, objevilo okolo 3. století našeho letopočtu. Výrobní proces, k němuž je potřeba rýže, voda a ušlechtilá plíseň koji, připomíná pivo, chuťově je saké nejpodobnější vínu, správně se však servíruje v nádobách o objemu 5 cl. Lze saké však využít i v mixologii či při foodpairingu? Tuto a další otázky jsem položili jednomu z výrobců saké, Kosuke Kujimu.

    Přečíst