Články

  • Andrés Rosberg: „U vína mám rád jeho společenský přesah.“

    Mezinárodní asociace sommelierů (ISA) vznikla před 50 lety, kdy mezi zakládající členy patřili zástupci Francie, Belgie, Portugalska a Itálie. Od té doby se asociace rozrostla, v letech 1998 a 2000 také o Česko a Slovensko. V současné době je v čele ISA Argentinec Andrés Rosberg, který je 13. prezidentem v pořadí a měl to štěstí, že se stihl setkat s posledním žijícím zakládajícím členem. Andrés Rosberg v nedávné době navštívil Prahu, aby usedl v porotě soutěže Bohemia Sekt Trophée, a my si tak nenechali ujít příležitost k rozhovoru.

    Přečíst
  • Titul nejlepšího českého sommeliera získal již podruhé Kamil Prokeš

    V úterý 22. října ožila Nová scéna Národního divadla tak trochu jiným představením. Konalo se zde klání sommeliérů Bohemia Sekt Trophée, a to již po dvaadvacáté. Letošním vítězem se stal Kamil Prokeš, majitel vinařství ve Velkých Němčicích. Sesadil tak úřadujícího Davida Krále, jemuž tři získaná vítězství neumožňují se soutěže nadále účastnit. Stejným směrem nyní kráčí i sám Kamil Prokeš, který titul Sommeliera roku získal podruhé.

    Přečíst
  • Lisa Laird: Jablka jsou naším osudem

    Skotský lihovarník William Laird dorazil roku 1698 do USA, kde si v New Jersey založil palírnu. Jelikož v okolí bylo daleko více jablek než obilí, využil je jako vstupní surovinu a začal vyrábět applejack. Nejprve pro svoji potřebu a pár přátel, ovšem už o necelých sto let později, od roku 1780, proměnil Robert Laird volnočasovou kratochvíli v rodinný byznys. Přes různé překážky rodina generaci po generaci pokračovala ve vyrábění applejacku, až v čele podniku stanula Lisa Laird z deváté generace.

    Přečíst
  • Trendy kávové koktejly

    S tím, jak se rozmáhají kavárny třetí generace, se rozmáhá i trend experimentování s kávovými nápoji. Příčku, kterou dříve drželo latte, nyní obsadilo cortado nebo flat white. Tam, kde před pár lety byla filtrovaná káva, je dnes drip nebo nitro – cold brew sycené dusíkem. Vůbec se pak nemůžeme divit, že do kávových drinků postupně přibývají ingredience, které by tam před dekádou nikdo ani nehledal.

    Přečíst
  • Co ukrývají sklepy Starého Plzence?

    Šumivá vína zůstávají v našich končinách populární dodnes – dle statistických dat Celní správy České republiky se v loňském roce v Česku vypilo 19,3 milionu láhví šumivých vín, a jedná se tak o zhruba 6% nárůst oproti předchozímu roku. Drtivý podíl na prodejích má největší tuzemský producent, skupina Bohemia Sekt, se 16 miliony prodaných láhví sektů a šumivých nápojů (čímž překonal svůj vlastní prodejní rekord z roku 1999).

    Přečíst
  • Schweppes The Bar na Prague Bar Show v celé své kráse

    V roce 2016 představila značka Schweppes svůj nový mobilní bar, který se poprvé představil v rámci listopadové akce Czech Design Week, přehlídky mladých designérů. Záštitu nad tvorbou tohoto unikátního baru převzala aktivační agentura M-Ocean, která k jeho realizaci přizvala architekta Juraje Calaje ze studia Edit!, barmana Milana Zaleše, kreslíře Jonáše Ledeckého, malířku Lénu Brauner a světelného designéra Petra Puflera, známého také jako Světlonoš.

    Přečíst
  • Slovak Bar Show bojuje s nezájmem slovenských barmanů

    Minulý čtvrtek, 19. září 2019, se v bratislavské Refinery Gallery uskutečnil třetí ročník Slovak Bar Show. Ta se letos přestěhovala z Banské Bystrice, kde se odehrály předchozí dvě. Ovšem ani změna prostředí z historické radnice do industriálnějších prostor a přesun do Bratislavy, a mnohým ze slovenských barmanů tak vyloženě „pod nos“, nepomohly – letošní Slovak Bar Show se zúčastnilo pouhých 540 návštěvníků.

    Přečíst
  • International Rudolf Jelínek Cup: nejlepší koktejl ze slivovice namíchal Rakušan Stefan Haneder

    Ve vizovických prostorách likérky Rudolf Jelínek se uskutečnil již 19. ročník soutěže International Rudolf Jelínek Cup, kterého se zúčastnilo 37 soutěžících z 11 evropských zemí. Kromě Česka tak své zástupce vyslali i sousední Slovensko, Rakousko a Polsko, ale také Švýcarsko nebo Estonsko. Porotu pak nejvíce zaujal rakouský barman Stefan Haneder se svým koktejlem Golden Forest.

    Přečíst
  • Středoevropský sake karavan na své cestě ani tentokrát nevynechal Prahu

    Ve čtvrtek 12. září se v Národním domě na Smíchově konal třetí ročník akce Středoevropský sake karavan, kterou zaštiťuje vládní agentura na podporu obchodu JETRO (The Japan External Trade Organization). Odpolední akce se ovšem nenesla jen v obchodním duchu a nešlo o pouhé setkání se japonských výrobců a distributorů saké s těmi českými, ale také o poznání saké skrze degustaci a dva semináře.

    Přečíst