Články

  • Mallorca. Ostrov plný jalovce, citrusů a nových produktů

    Každý, kdo přiletí na ostrov Mallorca, si občas nepřipadá jako ve Španělsku, ale spíš jako v Německu anebo Anglii. Přesto je Mallorca španělským územím a všichni víme, že se Španělsko a Španělé zbláznili do ginu. Taková jedna nová palírna, jejímž hlavním produktem je Palma Gin, se jmenuje Mallorca Distillery a vznikla teprve loni, v září 2018.

    Přečíst
  • Alex Kratěna: Nehodlám usnout na vavřínech

    Alexe Kratěnu, londýnského barmana, který pochází z České republiky, není třeba dlouze představovat. Po jeho odchodu z baru Artesian se častokrát mluvilo o jeho vlastním chystaném baru a po mnoha peripetiích se tato šuškanda letos stala skutečností. Alexe Kratěnu tak nyní hledejte za barem podniku Tayēr + Elementary, kde pracuje spolu s Monicou Berg. Oba se nedávno zařadili do žebříčku 100 nejvlivnějších barových osobností světa a Alex Kratěna se ocitl na druhém místě.

    Přečíst
  • Maso bez masa

    Rostlinná strava je úzce spjata s pojmem veganství. Otázkou je, zda tento způsob stravování nabývá na popularitě právoplatně, protože je pro lidské tělo a planetu skutečně tou nejlepší volbou, nebo jestli trend rostlinné stravy rozdmýchává síla médií. Ať tak či onak, gastronomie na otázku veganství musí nějak odpovědět.

    Přečíst
  • Vánoce, Vánoce přicházejí...

    Do Vánoc zbývá měsíc. Štědrý den bývá jediným dnem v roce, kdy mají pracovníci v oblasti gastronomie volno. I zde ale existují výjimky. Ať už se vánoční čas chystáte strávit pracovně, nebo v klidu rodinného krbu, užijte si výběr limitovaných edic, který pro letošní rok připravily nápojové značky. Kdo ví, třeba jednou z nich někomu uděláte radost. Například sobě.

    Přečíst
  • Tokyo calling. První autentický japonský ramen v Praze

    S nabídkou japonských ramenů se v Praze za poslední rok roztrhl pytel. Chvíli po dlouho očekávaném otevření kamenné pobočky oblíbeného pop-upu Miska Ramen v lednu 2019 ho následoval další vinohradský hráč Bon. A zatímco v posledních měsících přibyly ještě dvě ramen bistra, v květnu celkem nenápadně proběhla otvíračka nové „ramenérie“ Isai v Křenové ulici na pražských Petřinách.

    Přečíst
  • Výlet za vůní Švýcarska

    Málokterá destilerie na světě má tak zajímavou historii, výrobu i produkty, jako švýcarská společnost Fassbind. Už jen to její jméno…Psal se rok 1202, když se z Holandska do Švýcarska přestěhoval pan Vazpind a usadil se v Basileji. Změnil si jméno na Vasbinde, což znamená něco jako „vazač sudů“. Čistě německé pojmenování brandu Fassbind pak vlastně znamená totéž…

    Přečíst
  • Proměňte svou Wi-Fi v konkurenční výhodu

    Připojení k internetu se dnes stalo již základní službou téměř každé restaurace, baru či hotelu. Ze statistik společnosti Cisco vyplývá, že globální počet hotspotů Wi-Fi se v příštích třech letech zhruba zdvojnásobí. S Wi-Fi se tak budeme setkávat téměř na každém kroku. Moderní bezdrátové sítě ale mohou provozovateli nabídnout více než připojení k internetu.

    Přečíst
  • Andrés Rosberg: „U vína mám rád jeho společenský přesah.“

    Mezinárodní asociace sommelierů (ISA) vznikla před 50 lety, kdy mezi zakládající členy patřili zástupci Francie, Belgie, Portugalska a Itálie. Od té doby se asociace rozrostla, v letech 1998 a 2000 také o Česko a Slovensko. V současné době je v čele ISA Argentinec Andrés Rosberg, který je 13. prezidentem v pořadí a měl to štěstí, že se stihl setkat s posledním žijícím zakládajícím členem. Andrés Rosberg v nedávné době navštívil Prahu, aby usedl v porotě soutěže Bohemia Sekt Trophée, a my si tak nenechali ujít příležitost k rozhovoru.

    Přečíst
  • Titul nejlepšího českého sommeliera získal již podruhé Kamil Prokeš

    V úterý 22. října ožila Nová scéna Národního divadla tak trochu jiným představením. Konalo se zde klání sommeliérů Bohemia Sekt Trophée, a to již po dvaadvacáté. Letošním vítězem se stal Kamil Prokeš, majitel vinařství ve Velkých Němčicích. Sesadil tak úřadujícího Davida Krále, jemuž tři získaná vítězství neumožňují se soutěže nadále účastnit. Stejným směrem nyní kráčí i sám Kamil Prokeš, který titul Sommeliera roku získal podruhé.

    Přečíst