Články

  • Výroba rumu

    Rum bývá zcela oprávněně nazýván krví Karibiku, současně ale platí, že se zdaleka nejen v tomto koutě světa produkuje. Jeho výroba je rozšířena prakticky po celém světě, a právě proto lze jen těžko definovat jednotná pravidla, která by striktně určovala, jakými postupy se musí vyrábět. Zaměřme se proto na to, co vše je o cestě rumu z pole s cukrovou třtinou až do sklenky s čistým destilátem nebo koktejlem známo.

    Přečíst
  • Příběh rumu

    S rumem si lidé spojují bezpočet romantických představ. Tropy a sluncem zalité pláže, piráty, námořníky, kteří ho denně dostávají na příděl, nebo vedrem umořené plantážníky, kteří usrkávají na zastíněné verandě svých domů nápoj připravený z rumu a ovocné šťávy. Na jednom se ale shodnou všichni – domovem rumu je Karibik. A přesto je to nápoj, jehož kořeny tkví hluboko v evropské koloniální zkušenosti.

    Přečíst
  • Jeho veličenstvo dub

    Výroba whisky je komplexní proces, jehož výsledek ovlivňuje velké množství faktorů. Kvalita vody, druh ječmene, způsob sladování, fermentace, tvar a velikost destilačního kotle, délka destilace a mnoho dalších. Nicméně zřejmě největší podíl na výsledném charakteru whisky má staření. Některé prameny dokonce uvádějí, že v jeho průběhu je zformováno 60–80 % charakteru whisky.

    Přečíst
  • O ginu a jeho trendech

    Málokdy potkáte ženu na pozici master distiller a ještě mnohem sporadičtějším jevem je, aby se z ní stala taková ikona. Joanne Moore je teprve sedmou osobností ve společnosti G&J za posledních 250 let, která dohlíží na celý destilační proces. V oboru se pohybuje již dvacet let a roku 2006 převzala otěže výroby po svém předchůdci. A tak když koncem ledna zavítala do Prahy, rozhodli jsme se položit jí několik málo otázek.

    Přečíst
  • Káva a mléko

    Díky rostoucí vyspělosti českého kávového trhu se termíny jako cappuccino, caffè latte, espresso macchiato nebo flat white zabydlely i v jazyce zákazníků. Mléko zůstává jednou ze zásadních surovin i témat kávového segmentu. Terezka Balá z cenami ověnčeného EMA espresso baru shrnuje základní fakta, postupy i trendy, které byste měli vést v patrnosti.

    Přečíst
  • Když má tělo potíže

    Stav, který nazýváme kocovina, je následkem intoxikace alkoholem. Je to vlastně způsob, jak se tělo pere s jedy a dává nám – mnohdy velmi důrazně – najevo, že jsme se k němu nechovali zrovna pěkně. Laicky řečeno. A jak to vidí odborníci? Kocovina není žádným příznakem závislosti na alkoholu, ale reakcí těla na předchozí nadměrné pití.

    Přečíst
  • Ohňostroj chutí

    Nemůže být snad vzdálenější asociace než představa japonského sushi zapíjeného whisky. Našinec si k sushi z ryb nejraději objedná sklenku suchého bílého. Ale pojďme bořit mýty a zažité představy a vyzkoušejme, jak takové snoubení sushi s whisky může vypadat. Mezi zástupce whisky jsme pro zajímavost vybrali i jeden japonský produkt.

    Přečíst
  • Craft beer

    Různé pivní styly, různé chmely, různé chutě... Proti průmyslově vyráběnému standardu dnes i u nás stojí stále se rozrůstající řada propracovaných řemeslných piv. Jaké jsou jejich kořeny i budoucnost?

    Přečíst
  • Německé craft spirits

    Cesta ke kořenům v gastronomii může vést rovnou k vlastní výrobě alkoholu – tradičních typů, z tradičních surovin anebo tradičními postupy, ale hlavně po svém a vlastníma rukama. Několik příkladů z Německa, domovské země mnoha řemeslných palírníků, pro Barlife popsal vydavatel nápojového magazínu Mixology Helmut Adam.

    Přečíst