Články

  • Ve zlaté společnosti

    Dne 5. dubna zahájil Plzeňský Prazdroj oficiální oslavy 175 let od založení první várky piva Pilsner Urquell. Třebaže však první várka vznikla až 5. října 1842, letošní oslavy započaly ve Slévárně Pražského hradu již s půlročním předstihem. Slavnostním večerem i připravenou tabulí provedl účastníky bývalý tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček. A jak už tomu bývá, vše se točilo kolem piva.

    Přečíst
  • Drinkem proti leukémii! Jak chutná koktejl Naděje?

    Předposlední dubnový víkend se ponese ve znamení boje proti dětské leukémii. Nadační fond Kapka naděje již posedmé vyhlásil tradiční Cocktail Weekend, během nějž budou zúčastněné bary svým hostům podávat koktejl Naděje. Výtěžek z letošního ročníku pomůže Nadačnímu fondu s koupí cytometru pro diagnostiku leukémie do Fakultní nemocnice v Motole. Záštitu nad akcí převzala Česká barmanská asociace.

    Přečíst
  • Démon jménem karamel

    Není snad kontroverznější téma nejen mezi skutečnými odborníky, ale i mezi naprostými laiky, než dobarvování whisky karamelem. Zajisté většina z vás, kteří přicházíte pracovně do styku s destiláty, se setkala s diskuzí na toto téma. Téma, v němž narazíte na tolik báchorek, nesmyslů a pověr, kolik si lze jen představit.

    Přečíst
  • Krása pěstitelských champagne

    Champagne, na historii i současnost bohatý region severovýchodní Francie, dává jméno bezesporu nejslavnějším a nejdůležitějším šumivým vínům světa. Tamních 34 300 hektarů vinic obhospodařuje 15 800 různých majitelů a pěstitelů hroznů. Šampaňských domů je dnes přes tři stovky, družstevních spolků na sto padesát. Některé domy či družstva připravují jedinou značku, jiné jich mají i několik desítek.

    Přečíst
  • Giancarlo Mancino: "Dobrý barový program si vystačí i s minimem láhví."

    Počátkem dubna navštívil Českou republiku Giancarlo Mancino, který v Praze a Brně prezentoval své vermuty. Barman s více než dvaceti lety zkušeností (včetně čtyř let po boku Salvatora Calabreseho) vysvětlil, co ho vedlo k jejich výrobě. Ač jsou vermuty v Itálii doma, byl zklamaný ze stávající kvality italských vermutů a rozhodl se, že začne vyrábět vlastní. Dnes je jeho značka rozšířena po celém světě a kromě vermutů se zabývá i výrobou aperitivních likérů či barmanského skla.

    Přečíst
  • Tekutý poklad ukrývající se v hodinkách

    Dříve byly pánské hodinky nutným doplňkem každého pravého gentlemana. Nejčastěji se nosily pánské kapesní hodinky na řetízku, později přišla éra klasických náramkových hodinek. Dnes je spíše éra chytrých hodinek propojených s mobilními telefony a klasické hodinky jdou stranou. Je tomu ale opravdu tak? Na zápěstích barmanů mnohdy nalezneme přímo výstavní kousky.

    Přečíst
  • Stephanie Jordan: Nadchlo mě, kolik vášně pro barmanství jsem v Česku viděla

    Energická kráska Stephanie Jordan se narodila v Londýně. Její otec pochází z Kolumbie a matka z Británie, celá rodina však dlouhou dobu žila ve francouzském Burgundsku. Lásku k alkoholu v ní vzbudili rodiče, kteří se jím také zabývají. Od roku 2009 Stephanie pracuje ve společnosti Diageo, kde se do svých necelých třiceti let vypracovala na pozici globální ambasadorky ginu Tanqueray. Zároveň také působí jako porotkyně World Class, což ji zavedlo také do České republiky.

    Přečíst
  • Příběh květů kávovníku

    Když se řekne káva, většina lidí si pravděpodobně představí hnědá zrnka. Někteří si stále myslí, že takto už rostou někde v exotických zemích na stromech, jiní dnes už chápou, že jsou to pecky plodu kávovníku. Tedy pecky z ovoce. A pokud začneme vnímat kávu takto komplexně, rázem se nám nabízejí k využití i další části této rostliny.

    Přečíst
  • Oválná pracovna Cihana Anadologlu

    Cihan Anadologlu je světově uznávaný a oceňovaný barman, který za svůj život pomáhal otvírat mnoho barů a restaurací v takových metropolích jako New York, Hongkong či Londýn. Nakonec zakotvil tam, odkud jeho sláva vzešla – v Mnichově. „Nastal čas otevřít si svůj vlastní podnik,“ říká. A tak vznikl Circle by Cihan Anadologlu, který opět sbírá ceny.

    Přečíst