Články

  • Hon na Kelpie

    Každý rok pořádá skotská palírna Ardbeg Festival Music and Malt, jehož vyvrcholením je Ardbeg Day. S ním přichází do prodeje i limitovaná edice této whisky. Ta letošní se zaměřuje na oslavu moří obklopujících Islay a palírnu Ardbeg a na legendu o mořské příšeře Kelpie. Pokud tuto whisky však chcete mít doma, musíte si pospíšit, v České republice je k dispozici pouhých 49 láhví.

    Přečíst
  • Strongbow reaguje na zákaz kouření novou kampaní

    Od včerejšího dne platí v České republice zákaz kouření ve všech gastronomických podnicích. Co se však nyní stane s popelníky, které tak přišly o práci? Značka Strongbow, která své kampaně dlouhodobě propojuje s ekologií, se rozhodla je "rekvalifikovat" a vytvořit z nich užitečné květináče. Květy, které v nich takto budou vypěstovány pak rozzáří každý podnik.

    Přečíst
  • Master blender Frederic Bestel: „Jsem rád, že v Česku se lidé na Rumfest nepřišli jen opít.“

    Je tomu již více než týden, co ve Žlutých lázních proběhl čtvrtý ročník Rumfestu. Letos si jej nenechali ujít ani zahraniční hosté, jedním z nich byl zakladatel společnosti Litchquor a master blender rumu Gold of Mauritius Frederic Bestel. Výrobu rumu mají v rodině, jakožto mauricijský rodák ji Frederic vnímá coby součást svého DNA. O jeho lásce k rumu jsme si s ním popovídali.

    Přečíst
  • Jedna rodina, mnoho bourbonů

    Destilovna Willett patří mezi ty podivnější destilovny. A to nejen tím, že je stále ještě v soukromých rukách, ale dokonce je od samého založení v rukách jediné rodiny. Měnila se jen jména, Willett Distillery se střídá s názvem Kentucky Bourbon Distillers.

    Přečíst
  • Barový svátek: Světový den koktejlu

    Svět je plný nejrůznějších svátků. Od těch obskurních, ke kterým můžeme zařadit třeba den suchého zipu, ponožek či gumových medvídků, až po tradiční, jako je den dárců krve. Nepřekvapí proto, že svůj světový den mají také koktejly. I když dějiny mixologie se často píšou v baru, kde se po pár sklenkách zdá vše zkreslené, záznamů o tom, kdo a kdy svátek inicioval nebo proč byl stanoven zrovna na 13. květen, máme naštěstí celou řadu.

    Přečíst
  • Zatočte s jarní únavou!

    Káva. Nezbytná součást našich životů, start každého dne. Ranní nutnost či odpolední doplněk k dortu při posezení s kamarádkou. Téměř ritualizovaná příprava, opojná vůně a skvělá chuť. Chuť, která by se jistě dobře vyjímala v kombinaci s jistými pokrmy. Lze kávu spárovat i s jinými jídly než jen s dezerty? Co třeba s kachnou? Jen si to představte. Anebo ne, nepředstavujte si to a rovnou se podívejte na náš foodpairing.

    Přečíst
  • Whisky Show: Old and Rare, Glasgow

    Václav Rout měl možnost se v únoru zúčastnit Whisky Show: Old and Rare v Glasgow. Šlo o zcela unikátní přehlídku několika set starých whisky, z nichž nejstarší pocházela z roku 1863. O své zážitky a dojmy z celé akce se s námi podělil.

    Přečíst
  • Blanc agricole rumy s obsahem alkoholu do 50 %

    Rumy agricole zažívaly největší slávu v době 1. světové války, kdy zaplnily mezeru na trhu trpícího nedostatečnými zásobami koňaku. Od roku 1950 však počet výrobců postupně klesal, ze 150 dnes zbývá pouhých 11, kteří mají označení AOC.

    Přečíst
  • S vůní praskajícího dřeva

    Udicí nebo nakuřovací pistole, anglicky smoking gun, je další zařízení, které si našlo svoje místo na baru. Původně se používalo pouze v kuchyni, aby dodalo pokrmům nauzenou chuť, aniž byste je museli udit. Dnes lze smoking gun najít na baru, používá se však méně často, než bychom čekali.

    Přečíst