Články

  • Hudba v baru: Jedna ze základních ingrediencí každého drinku

    Hudba je jedním z detailů, kterému je třeba věnovat při promýšlení konceptu podniku pozornost. Hudba je důležitou součástí provozovny, dotváří její atmosféru a určuje, zda se bude host cítit v podniku příjemně, či právě naopak. Nejen hlasitost, ale i styl hudby a reprodukční zařízení je třeba zvolit správně.

    Přečíst
  • Výroba jalovcové pálenky

    Výroba ginu začíná volbou botanicals, jež významně ovlivňují jeho výsledný charakter. Jednotlivé značky se liší nejen jejich sestavou a poměry, ale někdy také drobnými variacemi na základní výrobní postup. I v tom je kouzlo tohoto destilátu.

    Přečíst
  • Příběh jalovcové pálenky

    Holland, Madam Geneva, ale také Mother's Ruin – to je jen zlomek výrazů, které gin a jeho předchůdci v minulosti dostávali. Jeho příběh zahrnuje nejen období rozkvětu, ale také kapitoly plné bídy a utrpení. Za jeho komplikovaně se vyvíjející slávou nestojí pouze ti, kdo se začali věnovat jeho výrobě, ale i sami konzumenti. Ti si dnes gin spojují především s Anglií, historie tohoto destilátu je však neodmyslitelně spjata také s Nizozemím, kde je nutné hledat jeho kořeny.

    Přečíst
  • Minimalismus, nebo expresionismus?

    Účelem ozdob je především dobře vypadat a vylepšit vzhled koktejlu. V poslední době se začaly jako ozdoba objevovat snacky, které koktejl doplní i chuťově. Na druhou stranu jsou barmani, kteří nedají dopustit na jednoduchost v podobě citrusů.

    Přečíst
  • Pivo a jeho rozmanitost

    Rodinný minipivovar Matuška byl založen v roce 2009. Na pozici sládka záhy nastoupil syn zakladatele Adam, který se v roce 2010 stal nejmladším členem degustační komise na Great American Beer Festivalu. Přes svůj nízký věk tak má k tématu piva v Česku již mnoho co říci.

    Přečíst
  • Výběrová káva z pohledu baristy

    Co je výběrová káva? Otázka je složitá, existují však tři základní kritéria, po jejichž dodržení je možné kávu takto nazývat. Jsou to produkce, zpracování a příprava kávy. Vzájemně na sebe navazují, proto jsme se zabývali každým z nich zvlášť, tentokrát přípravou.

    Přečíst
  • Zůstat v klidu za každých okolností

    Není to tak dávno, co master distiller Angostury John Georges poprvé navštívil Českou republiku, respektive Prahu. Jeho úkolem zde bylo představit některé rumy z portfolia Angostury a spolu s Jiřím Noskem ze Zdenek Oyster’s Baru dokázat, že Angostura Bitters najde své uplatnění i v kuchyni. O práci a rumech trinidadského destilatéra už tedy víme leccos, ale co se dozvědět něco víc o něm samém?

    Přečíst
  • Citrony nepadají daleko od stromu

    Limoncello Dell’Albero je vyráběno v Austrálii italskými přistěhovalci, rodinou De Lucových, která si recept předává z generace na generaci. Zdánlivě nevýrazný italský likér oživila agentura BoldInc, která mu dodala nápaditou podobu.

    Přečíst
  • Steakárna na nádraží

    Milovníci staré dobré Anglie mají v oblibě také typické anglické hospody a restaurace. Lze takovou atmosféru přenést i do nového prostoru, který je ale zasazen mezi původní stěny nádraží z 19. století zapsaného v seznamu UNESCO?

    Přečíst