Články

  • Erik Lorincz: Odchodem ze Savoye jsem uzavřel jednu kapitolu, abych mohl začít psát další.

    V minulém týdnu proběhlo české i slovenské finále barmanské soutěže Diageo Reserve World Class. O vítězích, Petrovi Marcinovi a Milanu Zalešovi, rozhodoval mimo jiné i Erik Lorincz, globální vítěz z roku 2010. Povídali jsme si spolu i o World Class, ale hlavně o jeho odchodu z American Baru v hotelu Savoy a jeho plánech do budoucna.

    Přečíst
  • Česká barmanská asociace si splnila svůj dlouholetý sen

    Česká barmanská asociace a (nejen) brněnští barmani mají důvod k oslavám a radosti. V pátek 25. května došlo k slavnostnímu otevření domu Abzac, sídlu CBA a multifunkčního vzdělávacího centra.

    Přečíst
  • René Frank: Dezert nemusí být sladký

    CODA Dessert Bar v Berlíně představuje ojedinělý koncept, který narušuje zaběhlé představy o rozdílnosti mezi hlavním chodem a dezertem. Stejně jako „coda“, italské označení pro pasáž, která nás v hudbě přivádí k závěru skladby, může nás CODA důstojně doprovodit k úspěšnému završení večera. Anebo nás už na počátku dne překvapit promyšleným menu, které dosahuje mistrovské harmonie chutí.

    Přečíst
  • Rum & Coke vs. Cuba Libre

    Čím se od sebe tyto dva nápoje liší? Na první pohled se zdají být totožné. Nebo že by v kombinaci rumu a Coca-Coly hrál dílek limety tak zásadní roli? Samozřejmě, limetka je důležitá. Ten jemný dotek kyselosti, který zmírní sladkost Coca-Coly a zároveň podpoří chuť rumu. Jenže, jak se asi shodneme, ten nejzásadnější rozdíl tkví v rumu, který v koktejlu použijeme.

    Přečíst
  • High Five - Flor de Caña Mixtronomy Competition

    V rámci Rumfestu by Barlife se odehraje i finále barmanské soutěže s rumem Flor de Caña od společnosti Premier Wines & Spirits. Soutěž vybízí k realizaci myšlenky snoubení drobných pokrmů s koktejly. Budeš to právě ty, kdo ohromí porotu svým koktejlem a podívá se do Nicaraguy, domova značky Flor de Caña?

    Přečíst
  • O vítězi Ardbeg An Oa Cocktail Competition rozhodnou návštěvníci Whiskyfestu

    Značka Ardbeg po téměř deseti letech obohatila svou základní řadu whisky o novinku Ardbeg An Oa. U příležitosti uvedení na český trh byla vyhlášena soutěž Ardbeg An Oa Cocktail Competition, jejíž první kolo nedávno proběhlo a finalisté jsou známi. To nejdůležitější je však teprve před námi – vyhlášení vítěze. A k tomu dojde již tuto sobotu v rámci akce Whiskyfest by Barlife.

    Přečíst
  • Test irských whiskey

    Obecná pravidla odlišující irskou whiskey od skotské však vycházejí z historického vývoje. Původní alkohol destilovaný pouze ze sladu získal díky zvýšení daní i příměs surového ječmene, a jakmile byla při sušení ječmene rašelina nahrazena uhlím, whiskey dostala lehčí charakter.

    Přečíst
  • Úskalí vzniku nových palíren whisky

    V posledních letech zažíváme neskutečný boom whisky. A to nejen skotské, ale též irské, americké, japonské a mnoha dalších. Tento trend s sebou nese i zájem o vznik nových palíren. Ty rostou jako houby po dešti. Přesto jejich zakládání, zejména ve Spojeném království a Irsku, provází nejedna obtíž.

    Přečíst
  • Když gin, tak s tonikem

    Gin je odpradávna zmiňován v nejrůznějších spojeních. Od svých začátků si prošel nechvalnou érou levného a ne příliš kvalitního destilátu přes šílenství takzvaných ginových paláců až po velkou oblibu u královského dvora. Dnes mnoho lidí, když se řekne „jméno“ gin, napadne „příjmení“ tonik.

    Přečíst