Články

  • Test irských whiskey

    Obecná pravidla odlišující irskou whiskey od skotské však vycházejí z historického vývoje. Původní alkohol destilovaný pouze ze sladu získal díky zvýšení daní i příměs surového ječmene, a jakmile byla při sušení ječmene rašelina nahrazena uhlím, whiskey dostala lehčí charakter.

    Přečíst
  • Úskalí vzniku nových palíren whisky

    V posledních letech zažíváme neskutečný boom whisky. A to nejen skotské, ale též irské, americké, japonské a mnoha dalších. Tento trend s sebou nese i zájem o vznik nových palíren. Ty rostou jako houby po dešti. Přesto jejich zakládání, zejména ve Spojeném království a Irsku, provází nejedna obtíž.

    Přečíst
  • Když gin, tak s tonikem

    Gin je odpradávna zmiňován v nejrůznějších spojeních. Od svých začátků si prošel nechvalnou érou levného a ne příliš kvalitního destilátu přes šílenství takzvaných ginových paláců až po velkou oblibu u královského dvora. Dnes mnoho lidí, když se řekne „jméno“ gin, napadne „příjmení“ tonik.

    Přečíst
  • Miguel Riascos De Castro: S kolumbijskou vládou jsme nastolili funkční vztah

    Za značkou kolumbijského rumu La Hechicera stojí Miguel Riascos de Castro se svou sestrou, ovšem jejich rodina se produkci rumu – kolumbijské vládě navzdory – již nějaký čas věnuje. Oba se nyní spojili se Stephanií Jordan, jež je novým advocacy managerem značky. Odprezentovat spolupráci a představit La Hechiceru přijeli Miguel se Stephanií i do Česka, konkrétně do pražského baru Bugsy`s.

    Přečíst
  • Tipy, kde se napít v Barceloně

    Cestování už dávno není jen o prohlížení památek a muzeí, kultura národa se dá nejlépe poznat skrz jídlo a pití. A tak se stalo zvykem při plánování dovolené řešit i to, kam jít za jídlem a kde se zastavit na drink. Španělsko a jeho hlavní město koktejlu - Barcelona, mají v tomto odvětví hodně co nabídnout...

    Přečíst
  • Teče voda, teče

    Začátek české lidové písničky se hodí i pro whisky, u níž voda hraje důležitou roli. Skotové již dávno přišli na to, že v jednotlivých oblastech má voda specifickou chuť, která se výrazně odráží ve finální chuti whisky. A platí to nejen pro výrobu, ale i pro případné ředění whisky v sudu nebo ve sklenici.

    Přečíst
  • Giny původem ze Španělska

    Přinejmenším v poslední dekádě jsme svědky rozmachu ginů pocházejících ze Španělska, potažmo lze využít širšího označení, kdy můžeme říct, že se jedná o tzv. západoevropské giny. Ty se vyznačují různorodostí, převažuje však "středomořský" charakter. Giny španělského typu jsme ochutnali a otestovali za vás. Který vyhrál?

    Přečíst
  • Planter’s Punch. Tekutý úder

    Punč. V minulosti se podílel na změně volebních výsledků či tvorbě legislativy i jiných dohod, v zimě zahříval celé národy a pro řadu lidí přímo definoval vánoční čas. Jaký však je příběh populárního punče z plantáží Karibiku, který společně s celou skupinou těchto nápojů v různých variacích předznamenal zrod moderního koktejlu?

    Přečíst
  • Nový vstup do kategorie „crafted spirits“

    Crafted spirits (do češtiny asi nejlépe přeloženo jako řemeslně zpracované destiláty) jsou v poslední době ostře sledovanou kategorií. Kategorií, která jde napříč tradičním rozdělením alkoholických nápojů a charakterizuje ji pečlivý přístup k výběru surovin a postupu zpracování.

    Přečíst