Ženy a víno patří k sobě

Jan Čeřovský

Vinařský byznys je stále vnímán jako – mírně řečeno – pánský klub, od samotné práce na vinicích a vinaření přes obchod s vínem až po someliérské pozice nebo vinnou kritiku. V tomto se příliš neliší od ostatních odvětví podnikání s alkoholem a několik zásadních a často skloňovaných ženských vinařských osobností v historii na tom příliš nemění. I přesto, že ženy konzumují víno častěji než muži a zároveň mají v průměru znatelně lepší schopnosti k rozeznávání vůní a chutí. Je mezi nimi i mnohem více tzv. supertasterů s obzvlášť velkým množstvím chuťových receptorů a schopností vnímat jemné nuance. Studie dokonce prokázaly, že především ženy v reprodukčním věku dokázaly po určitém tréninku identifikovat aromata v koncentracích až o 11 řádů nižších než muži. A to už je vskutku velký rozdíl!

Přes veškeré problémy, se kterými se musí ženy v tomto podnikání potýkat – a zdaleka nejde jen o mnohdy nepřijatelné chování alkoholem ovlivněných degustátorů –, se zastoupení ve světě vína naštěstí významně mění a role žen stoupá, byť především v úloze vinařek pomaleji než v těch ostatních. Vinařky dnes najdete ve zhruba šestině podniků, číslo je podobné v USA i Evropě a o trochu vyšší v Austrálii. Snad jen Chile se vymyká, zde je to celá třetina! Přitom studentky vinařských škol tvoří spíše dvě pětiny až téměř polovinu absolventů, povolání se ale pak přímo nevěnují. Prestižní titul Master of Wine byl sice od počátku otevřen jak mužům, tak ženám, ale první ženskou MW se stala až Sarah Morphew Stephen v roce 1970 (obtížnost získání titulu dokazuje už to, že od první zkoušky v roce 1953 do dneška jej získalo jen 507 osob z celého světa). Z aktuálně aktivních MW je žen třetina a v poslední době je počet absolventů obou pohlaví vyrovnaný. Jediným držitelem titulu původem z ČR, i když trvale žije ve Velké Británii, je ostatně žena – Lenka Sedláčková.

Z vdov hybatelkami vinařského podnikání

Především v 19. století se mnoho vinařek dostalo do vedení podniku až po smrti manžela a dodnes se stává, že rodinný podnik a vinaření není úplně dobrovolná volba profese. Právě takto získala Antónia Adelaide Ferreira, zvaná též Dona Antónia či Ferreirinha, možnost řídit velké vinařství v portugalském údolí Douro a za svůj život se zasloužila nejen o pozvednutí popularity portugalských vín, ale také o jejich zachování při boji s epidemií fyloxery. Vydala se do zahraničí hledat způsoby boje proti nákaze a zároveň domů přivezla spoustu nových vinařských a vinohradnických technik. Hannah Rabbe Weinberger se poté, co jejího manžela zavraždil zhrzený bývalý zaměstnanec, zase stala v roce 1882 vůbec první vinařkou v americké Napa Valley (a převzala i manželovu pozici ředitele místní banky). V té době se vlastnictví půdy a podniků považovalo za téměř výhradně mužskou úlohu. Ostatně ženy stále ještě neměly volební právo a od vedení nebo vlastnictví podniků byly, mírně řečeno, odrazovány. Vinařství pod rukama Hannah vzkvétalo, produkce se zvětšila a vína se z Kalifornie vyvážela i do dalších států. Její Cabernet Sauvignon se dostal na legendární Světovou výstavu v Paříži v roce 1989 a obdržel stříbrnou medaili. Hannah se tak stala i první vinařkou ze Spojených států, která získala ocenění na světové scéně.

Velkou roli v emancipaci žen vinařek sehrálo hned několik vdov v oblasti Champagne a i díky nim dnes vypadají nejslavnější šumivá vína světa tak, jak je známe a máme rádi. Napoleonův občanský zákoník z roku 1804 upíral ženám občanská a politická práva, zakazoval jim pracovat, volit, vydělávat peníze nebo vstupovat do škol a na univerzity bez souhlasu manžela či otce. Vdovy byly defacto jedinými ženami ve francouzské společnosti, které byly svobodné a směly podnikat. Jeden z největších a nejznámějších šampaňských domů s víny s nepřehlédnutelnou žlutou vinětou se jmenuje přímo Veuve Clicquot Ponsardin, kde veuve je francouzsky vdova. Barbe-Nicole Ponsardin převzala manželův podnik po jeho smrti v roce 1805 v pouhých 27 letech a stala se tak první ženou vlastnící šampaňský dům a také první šampaňskou vinařkou. Spoustu času trávila i přímo ve vinicích. Za řízení Barbe-Nicole se vinařství rozrostlo z produkce zhruba 60 tisíc lahví ročně na tři čtvrtě milionu v roce 1866, kdy zemřela. V té době již byla zvána „la grande dame de la Champagne“. Sehrála podstatnou roli při prosazování šampaňského jako oblíbeného nápoje vyšší společnosti a šlechty v celé Evropě. Mezi její významné přínosy patří objev a zavedení remuage, setřásání kalů v láhvi a jejich následného odstřelu, kdy se zachová veškeré perlení a víno zároveň zůstane perfektně čisté. Připravila také první opravdové růžové Champagne, když k bílému vínu přidala červené, a ostatně i první čistě ročníkové Champagne. Další ze slavných šampaňských vdov je určitě Louise Pommery, která v roce 1874 nechala připravit Pommery Nature, první komerčně úspěšné suché Champagne. V době, kdy mnohá tamní vína měla více cukru než dnešní vína dezertní, předběhla vývoj o dekády.

Když se přesuneme do dvacátého století, nesmíme opomenout Lily Bollinger. Chtěla vytvořit víno, které by konkurovalo „bouteilles spéciales“ neboli prestižním cuvée jiných šampaňských domů, ale zároveň nechtěla produkovat nové specifické cuvée a svým způsobem tak umenšovat kvality jejich ostatní skvělé produkce. Jejím nápadem bylo ponechat část klasického ročníkového vína vyzrávat na kalech mnohem déle, poté kaly odstřelit a víno rovnou pustit na trh. Tak vzniklo Bollinger R. D. (recently disgorged, nedávno odstřelené – přístup od té doby kopírovaný mnoha dalšími) se specifickou kombinací zralosti a jinak nedosažitelné svěžesti s krásným srovnáním, co udělá se stejným vínem delší školení. Kdo by neznal její slavný citát? „Šampaňské piji, když jsem šťastná a když jsem smutná. Někdy ho piji, když jsem sama. Pokud mám společnost, považuji ho za povinnost. Jen tak s ním laškuji, jestliže nemám hlad, a piji ho, když jsem hladová. Jinak se ho ani nedotknu – pokud tedy nemám žízeň.“

Současnost je plná inspirativních osobností

Které ženy formují svět vína v posledních dekádách a současnosti? I v úctyhodných 92 letech pevnou rukou vede jedno z nejlepších vinařství planety Marcelle Bize-Leroy, známá ovšem spíše jako Lalou, první dáma Burgundska. Legenda praví, že při lokální burgundské variaci křtu jí otec jako nemluvněti potřel rty několika kapkami Musigny 1929. Těžko říct, zda tento rituál přispěl k jejím schopnostem degustátorky a citu poznat špičkové polohy, hrozny i vína. Faktem však je, že v roce 1955 převzala rodinný obchod s vínem Maison Leroy a postupně jej pozvedla na úroveň nejvyšší. Dvě desítky let částečně řídila a dodnes spoluvlastní Domaine de la Romanée-Conti, vybudovala fascinující vinařství Domaine Leroy a Domaine D'Auvenay a coby průkopnice biodynamického vinařství v poměrně konzervativní oblasti Burgundska si získala kultovní oblibu a inspirovala mnoho svých kolegů ve Francii i po celém světě. Její vína dnes dosahují stratosférických cen a většina se bohužel stala pro běžné vínomilce prakticky nedostupnými.

Ač se sama označuje spíše za spisovatelku než kritičku, je bezesporu nejvlivnější ženou v tomto oboru. Jancis Robinson, první žena mimo tradiční vinný byznys, která již v roce 1984 získala titul Master of Wine, původně vystudovala matematiku a filozofii na Oxfordu a živila se v marketingu velké cestovní kanceláře. Je také držitelkou Řádu britského impéria a po dvě dekády působila jako poradkyně ve věcech vinných pro britskou královskou rodinu. Napsala nepřeberné množství skvělých článků pro Financial Times, Decanter, Wine & Spirits i svůj vlastní vinný web. Je také spoluautorkou několika významných vinných knih s prodeji v řádu mnoha milionů výtisků, například The Oxford Companion to Wine a The World Atlas of Wine. Pod jejím vedením vznikla i kniha Wine Grapes, nezbytné referenční dílo o světových vinných odrůdách.

Alsaské Domaine Weinbach, vinařství sídlící v prostorách kapucínů již od roku 1612, řídily od konce sedmdesátých let minulého století ženy: Colette Faller společně s dcerami Catherine a Laurence. Pod jejich správou vinařství vystoupalo na mety nejvyšší a řadí se mezi nejlepší světové producenty, navíc již přes čtvrt století certifikovaně biodynamické. Ze tří dam dnes žije a podnik řídí již jen Catherine, s jejíž precizností a smyslem pro detail nadále Weinbach produkuje vznešené velké ryzlinky i další tradiční alsaské odrůdy. Zda je v nich cítit onen tajemný ženský dotyk a charakter, musí každý posoudit sám.

Nejen pro svět naturálních vín, ale i pro vývoj vinného trhu a současných trendů odvádí obrovskou práci tři ženy – Alice Feiring, Isabelle Legeron a Pascaline Lepeltier. Alice je mimo jiné autorkou dvou vlivných knih: „Bitva o víno a lásku aneb Jak jsem zachránila svět před parkerizací“ a „Nahé víno“, které dramaticky formovaly pohled mnohých na obsah lahví a současnou industrializaci produkce vína. Isabelle, taktéž držitelka titulu Master of Wine, je organizátorkou nejúspěšnějšího festivalu naturálních vín Raw Wine, který expandoval z původní samostatné přehlídky v Londýně do série akcí v mnoha městech po celém světě od Kodaně po Tokio. Pascaline je pak jednou z nejlepších světových someliérek, zvítězila v soutěži ve Francii a skvěle se umístila ve světových finále, zároveň se jedná o hlasitou zastánkyni přírodnějších přístupů ve vinici i ve sklepě a také autorku knihy Mille Vignes, jež předkládá klíč k pochopení souvislostí mezi láhví a degustací vína nebo lidmi a vinicemi, díky kterým vína vznikla.

Naštěstí by se dalo ještě dlouho pokračovat; významných inspirativních žen je nemálo. Třeba Adrianna a Laura Catena, které stojí za jedněmi z vůbec nejlépe hodnocených vín Argentiny i zásadním průvodcem tamní vinnou produkcí: knihou Vino Argentino. Vytvořily ovšem i nadaci s názvem Madre Coraje (Matka odvaha), která se věnuje ženám ve vinohradnictví. Pak jsou tu sestry Beatrice a Benedetta Contini Bonacossi z úžasného italského vinařství Tenuta di Capezzana. Nebo sestry Meike a Dörte Näkel, producentky jedněch z vůbec nejlepších německých červených vín ve vinařství Meyer-Näkel, jejichž dramatický příběh při nedávných zničujících povodních v oblasti Ahr obletěl celý svět. Vinařské práce významného australského vinařství Yealands řídí Natalie Christensen, hlavní enoložkou historického německého Kloster Eberbach je zase Kathrin Puff. Nina Højgaard Jensen se pravidelně umisťuje mezi nejlepšími someliéry na světě a je zodpovědná za víno v legendární kodaňské restauraci Alchemist…

Možná přišel čas přestat používat obraty jako „víno pro ženy“ u čehokoli sladšího. Žen, které milují na prach suché ryzlinky či velké Barolo, existuje mnoho a mužů, jejichž preferencí jsou vína růžová a nasládlé Primitivo, přinejmenším stejně. Musíme konečně uznat, že ženy nejen tvoří větší část vinného trhu, ale čím dál častěji představují hybatele celých vinných trendů a bez nich by mnohá oblíbená vína vůbec nevznikla.

Tento článek v plné verzi najdete v BARLIFE 114. Jednotlivá vydání i předplatné magazínu objednáte zde.


Ochutnali jsme za vás: Bezkofeinová káva

Bezkofeinová káva se získává z běžných zrn arabiky, u nichž byl obsah kofeinu přirozeným procesem snížen na méně než 0,1 %. Používají se k tomu různé metody: Swiss Water využívá horkou vodu a uhlíkové filtry a zachovává čistý chuťový profil bez použití chemie; metoda CO₂ pracuje se superkritickým oxidem uhličitým, který selektivně navazuje kofein a šetrně ho odstraňuje; a kolumbijská specialita Sugar Cane EA využívá přírodní etylacetát z cukrové třtiny, díky čemuž si káva často uchovává sladší, ovocnější charakter. Z kávy, která dříve působila spíš nevýrazně, je dnes decaf s plným chuťovým profilem a komplexní aromatikou, a to díky moderním metodám i pečlivému výběru původu. V našem redakčním testu jsme se zaměřili na české pražírny, protože právě ony určují směr domácí kávové scény a ukazují, že i u nás lze najít decaf na špičkové úrovni. Jako původ jsme zvolili Kolumbii. Nejen proto, že je třetím největším producentem arabiky na světě, ale především kvůli místní infrastruktuře pro dekofeinizaci, která umožňuje stabilní kvalitu a pestrou paletu chuťových profilů. Ochutnávali jsme je výhradně na filtru, tedy v přípravě, která nejlépe odhaluje čistotu, jemné nuance i texturu kávy.

Kateřina Handlová: Věřím, že všechno má nějaký smysl

Kreativní ředitelka sklárny Rückl, držitelka ceny Czech Grand Design 2024, designérka, která navrhla mimo jiné medaile pro loňské mistrovství světa v ledním hokeji. Významné pozice, tituly, superlativy, za kterými se skrývá nejen vynikající umělkyně, ale především citlivá žena s otevřenou myslí, láskou ke sklářskému kraji i vášní pro hokej.

Rozhovor: Renato „Tato“ Giovannoni

Z Buenos Aires vytvořil globální barový fenomén. Renato „Tato“ Giovannoni je barman, podnikatel a vizionář, který vrátil Argentině její koktejlovou identitu a zároveň ji otevřel světu. Jeho Florería Atlántico patří k nejlepším barům planety, vlastní gin Príncipe de los Apóstoles spojuje tradici s inovací a nová destilerie v Mendoze ukazuje, že udržitelnost nemusí být jen prázdné slovo. Tato mluví o minulosti i budoucnosti argentinské mixologie s lehkostí člověka, který ví, že největší síla je v kombinaci kořenů, odvahy a schopnosti snít dál.

Koktejly: Vrstvy nostalgie

Nostalgický koktejl se neohlíží za minulostí jako za něčím, k čemu bychom se měli vracet. Vychází z klasických struktur, opírá se o rovnováhu a přesnost ověřených starých receptur, ale zároveň chápe, že dnešní barová řeč potřebuje jinou míru komfortu. Alkohol ustupuje, ale stále je součástí kompozice. Kyselina drží napětí, aniž se vnucuje. Sladkost je přesná a funkční. Vše je čistší, lehčí, současnější. Kde dříve nastupovaly likéry, dnes přichází cordia ly, redukce nebo fortifikovaná vína. Výsledná textura nevzniká náhodou, ale přesnou prací s ledem, technikou, teplotou či ředěním. Sklenice tu není proto, aby byla hezká, ale protože tvar určuje aroma i celkový prožitek. Vše má svůj důvod a své místo. Téma podzimního Inspiromatu nemá být o sentimentálním návratu, ale o přesném a uvědomělém přeložení osobní paměti do současné barové řeči. Čtyři námi vybraní barmani, kteří dostávají prostor na následujících stránkách, vycházejí z vlastního zážitku a nechávají ho znovu vzniknout jako nový originál s rodokmenem, který je cítit v každé vrstvě.

Podnik: Co přineslo léto

Letošní podzimní úroda podniků bude patrně velmi plodná. Než ale chystané novinky dozrají, pojďme si připomenout čerstvě otevřené koncepty, do kterých můžete vyrazit už teď. Kromě níže zmíněných vyvolal o prázdninách rozruch pop-up Kamily „Kamu“ Rundusové ve Vile Kajetánka, na Národní otevřel Bar and Books, skupina Together se rozšířila o pardubickou restauraci Struhadlo a milovníky sendvičů potěšilo bistro bbred.

Foodpairing: Dialog chutí

Párování jídla a koktejlu není jen hledáním shody chutí. Je to dialog dvou světů, které se mohou doplňovat, vyvažovat nebo překvapovat kontrastem. Tentokrát se do společného rozhovoru pustili šéfkuchař Jirka Červený a šéfbarman Jiří Vošahlík. Každý přináší jiný pohled a jinou zkušenost, ale oba spojuje přesnost, cit pro celek i nakažlivé nadšení pro práci, které se nedá předstírat. Výsledkem je menu s koktejly, které nejsou jen efektní na první dojem, ale zůstávají v paměti i po posledním doušku.

BCB 2025: Rozhovor s Priyankou Blah, novou programovou ředitelkou

Bar Convent Berlin má od letošního roku novou programovou ředitelku. Stala se jí Priyanka Blah, která dlouhodobě působí na mezinárodní barové scéně. V rozhovoru prozrazuje, co pro ni BCB znamená, jaká témata chce do programu přinést a proč považuje vzdělávání mladých barmanů za klíčové pro budoucnost oboru.

BCB 2025: Working Wednesday | Den nových příležitostí

Bar Convent Berlin patří k nejvýznamnějším platformám barového a nápojového průmyslu. Každý rok nabízí prostor pro setkávání, sdílení zkušeností a určování trendů. V roce 2025 přichází s novinkou nazvanou Working Wednesday, která je věnována budoucnosti oboru, mladé generaci a novým obchodním příležitostem.

Foodpairing: Bez překladu

Párování jídla a koktejlu může působit jako hra, ale když se dělá poctivě, drží pohromadě. Ne kvůli pravidlům, ale protože všechno do sebe přirozeně zapadá. V El Caminu i v Pilotech se přemýšlí nad každým detailem, od výběru surovin až po to, jak se u stolu či u baru cítí host. Nejde o efekt, ale o pozornost, která je tichá a přesná. Pro tuto rubriku jsme opět oslovili kuchaře a barmana, aby společně vytvořili tříchodové menu napárované s koktejly. Tentokrát se potkaly dvě osobnosti, které svůj podnik nejen tvoří a kreativně vedou, ale celý ho drží v rukou. David Böhm, majitel El Camino Tapas Restaurant, který z větší části nastavuje kreativní směr kuchyně svého podniku, a Vojta Drahokoupil, spolumajitel a šéfbarman Café Bar Pilotů. Výsledkem je menu, které se nesnaží ohromit, ale drží jasný směr. Každý chod má svůj rytmus a každý drink ho sebevědomě nese dál. Prostě to funguje. A vy se o tom teď můžete přesvědčit sami.

Václav Lednický: Fairtrade káva dnes znamená nejen udržitelnost, ale i prémiovou kvalitu

Václav Lednický, který působí v kávové branži přes dvacet let a řídí české zastoupení Julius Meinl Coffee, měl možnost zúčastnit se v Hondurasu konference Fairtrade Coffee Forum a soutěže Golden Cup, zaměřené na ocenění nejlepších Fairtrade káv od malých producentů ze Střední Ameriky a Mexika. V rozhovoru popisuje své dojmy z degustací, organizace i kulturních zážitků.

Tiché volání o pomoc

V provozu nebývá čas si všimnout, že už je někomu těžko. Co pomáhá, když dojdou síly. Za úsměvem obsluhy, za dokonalým servisem a energií, která drží podnik v chodu do pozdních nočních hodin, se často skrývá únava, napětí i vnitřní prázdno. V gastronomii je běžné fungovat na hraně vlastních sil. S úsměvem zvládat dvanáctihodinové směny, střídat denní a noční režim, přepínat mezi tlakem, stresem a očekáváním bezchybného výkonu. Jen málokdy je prostor se zastavit. A když už to dál nejde, přichází vyčerpání, nespavost, úzkost. Nebo návyk. Alkohol, stimulanty, něco na uvolnění. Ne vždy jde hned o závislost, často je to jen tiché volání o pomoc.

BCB 2025: Tři dny, kdy se barová a nápojová scéna potká v Berlíně

Od 6. do 8. října se berlínské výstaviště opět promění v místo, kde se setká mezinárodní barová komunita. Bar Convent Berlin 2025 slibuje nové formáty, čerstvé podněty i prostor pro navazování kontaktů a potvrzuje tak svou pozici jedné z nejvýznamnějších událostí světového nápojového průmyslu.

Drahá? Káva nikdy nebyla levnější

Ceny arabiky se dostaly na nejvyšší úroveň v historii kávové burzy. V uplynulém roce se tato věta objevila snad ve všech kávových i nekávových médiích. Často se ve spojení se zdražováním kávy skloňují témata jako klimatické výkyvy v Brazílii, americká cla, nebezpečná situace v Rudém moři nebo evropská regulace proti odlesňování. Jenže – je káva skutečně drahá?

Barevný svět Gréty Kušnírové

Nadějná mladá designérka se pomalu loučí s UMPRUM, kde uzavírá studium Ateliéru keramiky a porcelánu. Upozornila na sebe svou barevnou tvorbou i neotřelými tématy. Od rozpracované diplomové práce si za námi odskočila Gréta Kušnírová, milovnice Itálie a gastronomie.

Otto Vašák: Esencí každé restaurace je tým

V žilách mu koluje valašská krev, zatímco v hlavě má ucelenou představu o budoucnosti podniku Essens v Hlohovci u Břeclavi, kde šest let kormidluje na pozici šéfkuchaře. Lekci o disciplíně a cílevědomosti dostal mimo jiné v pražské La Degustation Bohême Bourgeoise, ta největší zkouška ho však potkala, když se rozhodl postoupit od vaření k lídrovství a potěžkat si zodpovědnost v restauraci, která dnes patří mezi špičku české gastronomie. S Ottou Vašákem jsme si otevřeně povídali o (ne)pochopení výrazu fine dining a přínosu průvodce Michelin Guide, o minimalismu, bláznovství a také o tom, že esencí není samotná vize chefa, ale jeho tým.

Vady vína od korku po myšinu

Víno je nádherný přírodní nápoj plný úžasných ovocných, květinových a jiných aromat, někdy přímočaře veselý a jindy vážně vrstevnatý a komplexní. A sem tam místo třešní nebo citrusů víno zavoní vlhkým kartonem, koňskou stájí, dlouho nevykydanou klecí s křečkem či oblíbeným lepidlem Kanagom. Některé lehce obskurní vůně a projevy, zvlášť ty lehce těkavé živočišné, mohou v menší koncentraci vlastně pomáhat dotvořit charakter specifického vína. Jiné, kdykoliv se objeví, znamenají nespornou vadu. Pojďme se na pár typických – a bohužel stále ne úplně výjimečných – projevů vad vína podívat trochu blíže.

Koktejly: Jiskra agáve

Ať už jde o tequilu, mezcal, nebo méně známý cocuy, agávové destiláty mají jedno společné. Vyrábějí se z jediné rostliny, která potřebuje čas. Než je agáve připravená ke zpracování, roste i deset let. Sklízí se ručně a každá sklizeň je jedinečná, podobně jako ročník ve vinařství. Právě dlouhá doba zrání, terroir a způsob zpracování dávají těmto destilátům nezaměnitelný charakter. Není divu, že si získaly srdce barmanů po celém světě a čím dál častěji i těch českých. Čtyři z nich jsme oslovili s výzvou, aby vytvořili autorský koktejl s agávovým destilátem v hlavní roli. Výsledkem je čtveřice nápaditých drinků, které ukazují, že agáve není jen o limetce a soli. Je o příběhu, trpělivosti a odvaze hledat nové souvislosti.

Podnik: Všechny chutě světa

Prázdniny v Římě? Letos můžete klidně zůstat v Česku, celá Itálie totiž přijela za vámi. Mezi novými podniky tentokrát převažují italské koncepty, které přicházející léto prosluní ještě o trochu víc. Neustává ani pekárenský boom, parta okolo Vnitroblocku otevřela v jeho sousedství pekárnu Skýva. Na Žižkově vznikl nový bar Twist a bez povšimnutí by nemělo zůstat ani legendární lahůdkářství Zlatý kříž, jež se v dubnu opět otevřelo.

Zuzana Benešová: Jídlo je nástroj k osvětě

Světem proletuje slovní spojení „regenerativní jídlo“. Jen málokdo mu dokonale rozumí, přesto naše společnost začíná vnímat, že půda je tím nejcennějším a zároveň i nejohroženějším zdrojem lidské obživy. Regenerativní zemědělství navrhuje řešení, jak obnovit bohatství pod našima nohama – a vypěstovat o něco zdravější budoucnost. Věří v to Zuzana Benešová, která vede projekt Živá půda a vyzývá ke spolupráci zemědělce i kuchaře. Jaké suroviny se málem vytrácejí z české kuchyně, jak spolu souvisí mikrobiom člověka a půdy a co zmůže gastronomie, když dojde na osvětu?

Nečekaná hloubka fazole tonka

Nenápadná, vrásčitá a na první pohled možná nezajímavá – fazole tonka klame tělem. Jakmile ji však nastrouháte nebo rozemelete, uvolní se bohaté aroma, které připomíná vanilku, hořké mandle, skořici a karamel. Tento voňavý poklad pochází z Jižní Ameriky, a přestože není ještě v evropské gastronomii příliš známý, špičkoví kuchaři ho považují za vzácnou ingredienci, která dokáže dodat hloubku sladkým i slaným pokrmům. „Fazole tonka vnáší do dezertů jemnost vanilky, ale s kouřovějším a komplexnějším aroma. Používám ji místo vanilkového lusku, když chci vytvořit něco nečekaného a sofistikovaného, například v crème brûlée nebo čokoládové pěně,“ říká šéfkuchař David Muñoz, držitel tří michelinských hvězd.

Německá pivní invaze do Ameriky

Německo ekonomicky chřadne, Spojené státy se nadechují. Není pochyb, na které straně Atlantiku je síla a na které stagnace. Skoro to vypadá, že si Američané za chvíli celé Německo koupí. V jednom oboru to však neplatí. Ba dokonce to platí skoro obráceně. V pivu.

Káva: Regenerativní zemědělství

Kávový průmysl prochází dramatickými změnami. Ceny komoditní kávy arabika dosáhly na konci roku 2024 historických maxim a setrvávají na nich i v roce 2025. Důvodů je více – od extrémního sucha v Brazílii přes nejistotu ohledně cel a tarifů v USA až po zmatky spojené se zaváděním evropského nařízení o odlesňování (EUDR), jehož účinnost byla nakonec odložena na rok 2026.

Anna Štajglová: Vlněný Masopust

Když se řekne masopust, snad každému se začnou sbíhat sliny. Představíme si zabijačku, hostinu, koblihy. Veselí, průvod maškar. Barevnost, radost. A přesně tuto náladu potřebovala designérka Anna Štajglová zachytit v názvu své autorské značky. Tak vznikl, prostě a jednoduše, Masopust.

Rumfest 2025: Praha na jeden den patřila Karibiku

V sobotu 25. května se pražský Vnitroblock proměnil v místo, které vonělo po cukrové třtině, rumu a Karibiku. Třináctý ročník Rumfestu, největšího rumového festivalu ve střední Evropě, přilákal rumové nadšence, zvědavce i úplné začátečníky.

Ochutnali jsme za vás: Nealkoholická šumivá vína

Do jarního testu jsme vybrali aromatizované nápoje, jejichž základ tvoří víno z hroznů révy vinné české produkce, obohacené o další přírodní aromatické látky a antioxidanty, především třísloviny, silice či terpeny, zpravidla formou macerátu bylin za studena. Nejen že byliny zvyšují celkovou antioxidační kapacitu vína, ale představují též zajímavou přísadu při přípravě koktejlů a kulinářských výtvorů. Historie těchto nápojů původně především aperitivního či digestivního charakteru sahá až do dob starověkých civilizací, ovšem i dnes zůstávají stále vyhledávané pro svůj jedinečný chuťový profil a medicínské vlastnosti. Naši kategorii jsme rozšířili o český vermut, víno s bylinami a kořením podpořené destilátem. K našemu hodnocení jsme tentokrát přizvali someliéra Romana Novotného.

Rumový business: Independent bottlers neboli nezávislí stáčitelé rumu

Nejlepší překlad pojmu independent bottlers do češtiny by patrně byl „nezávislí stáčitelé“, i když se v běžné mluvě používá spíše anglický termín, případně jeho zkratka „IBs“, kterou bych pro snazší orientaci používal i v následujícím článku. Alternativně by se dal použít i termín „nezávislí plniči nebo bottleři“, ale nezávislí stáčitelé se zdá jako vhodnější varianta. V každém případě je to trochu překladatelský oříšek.

Koktejly: Síla jednoduchosti

Skvělý drink nemusí být složitý. Zatímco barmani dnes experimentují s fermentacemi, fat-washingem nebo ultrazvukovou extrakcí, snadno se zapomíná na to podstatné – koktejl má především chutnat a být přístupný. Ti nejlepší na světě vědí, že sofistikovanost nespočívá ve složitosti, ale v precizním výběru surovin a dokonale vyvážené chuti. Tentokrát jsme oslovili čtyři zkušené barmany s jasným zadáním: vytvořit koktejl, který si každý zvládne připravit doma. Žádné klarifikace, žádné složité sirupy, žádné techniky vyžadující laboratorní vybavení. Jen skvělé ingredience a chytrá kombinace chutí. Výsledkem je inspirativní čtveřice drinků, které ukazují, že i doma můžete míchat jako profesionál. Ať už zvolíte osvěžující Collins, elegantní twist na Daiquiri, nebo jarní fizz, všechny mají jedno společné – důkaz, že jednoduchost a kvalita jdou ruku v ruce.

Veronika Pikrtová: Láska jménem řemeslo

Čiší z ní radost a dobrá nálada. O keramice hovoří s nadšením, raduje se z každé chvilky, kterou může strávit v ateliéru. Kudy vedla její cesta za hrnčířský kruh v Příbrami, jsme se ptali keramičky Veroniky Pikrtové.

Vocabolo Moscatelli: Mezi tichem a chutí

V samotném srdci zelené Umbrie, mezi starobylými lesy a vinicemi stojí Vocabolo Moscatelli – boutique hotel, který vdechl nový život klášteru starému 800 let. Když Frederik Kubierschky a Catharina Lütjens objevili tuto opuštěnou stavbu, okamžitě v ní viděli příležitost. Chtěli vytvořit něco víc než jen hotel – prostor, kde se historie přirozeně propojí s moderním pohostinstvím a osobním přístupem k hostům.

Vinné mýty, předsudky a jak hudba činí víno lepším

Svět vína je plný úžasných příběhů nejen o vinařích a vinicích v proudu času. Celá řada z nich umí ještě vylepšit už tak skvělé víno ve vaší sklence. Zároveň je s vínem spojeno nemálo dlouhodobě přetrvávajících mýtů či předsudků. O některých – problematice alternativ ke korku, servisu červeného v „pokojové teplotě“, tmavé barvě prokazující kvalitu nebo třeba nápisu staré keře na vinětě – jsme na těchto stránkách psali, na další se podíváme teď. Přestože mohou působit nečekaně, stále jsou to naprosto běžně se vyskytující názory a pohledy.