Články

  • Teče voda, teče

    Začátek české lidové písničky se hodí i pro whisky, u níž voda hraje důležitou roli. Skotové již dávno přišli na to, že v jednotlivých oblastech má voda specifickou chuť, která se výrazně odráží ve finální chuti whisky. A platí to nejen pro výrobu, ale i pro případné ředění whisky v sudu nebo ve sklenici.

    Přečíst
  • Giny původem ze Španělska

    Přinejmenším v poslední dekádě jsme svědky rozmachu ginů pocházejících ze Španělska, potažmo lze využít širšího označení, kdy můžeme říct, že se jedná o tzv. západoevropské giny. Ty se vyznačují různorodostí, převažuje však "středomořský" charakter. Giny španělského typu jsme ochutnali a otestovali za vás. Který vyhrál?

    Přečíst
  • Planter’s Punch. Tekutý úder

    Punč. V minulosti se podílel na změně volebních výsledků či tvorbě legislativy i jiných dohod, v zimě zahříval celé národy a pro řadu lidí přímo definoval vánoční čas. Jaký však je příběh populárního punče z plantáží Karibiku, který společně s celou skupinou těchto nápojů v různých variacích předznamenal zrod moderního koktejlu?

    Přečíst
  • Nový vstup do kategorie „crafted spirits“

    Crafted spirits (do češtiny asi nejlépe přeloženo jako řemeslně zpracované destiláty) jsou v poslední době ostře sledovanou kategorií. Kategorií, která jde napříč tradičním rozdělením alkoholických nápojů a charakterizuje ji pečlivý přístup k výběru surovin a postupu zpracování.

    Přečíst
  • InstaDrink

    Kdo Barlife odebírá pravidelně, zná rubriku Inspiromat velice dobře. Tématem posledního čísla byly "fotogenické" koktejly, kde barmani projevili velkou dávku kreativity. Se sklenkami z Jakobsen Design ostatně měli napůl vyhráno. A jelikož vznikly krásné fotky, rozhodli jsme se s vámi o ně podělit i tady na webu.

    Přečíst
  • Vývoj champagne vždy ovlivňovaly trendy

    Závěrečná část trilogie se bude věnovat trendům. Nikoli však jen těm současným nebo budoucím. I v historii to byly právě někdejší trendy, které daly vznik tomuto šumivému nápoji, jež se na výsluní drží dodnes. A přitom to kdysi jednu dobu vypadalo, že o vína z Champagne nikdo nestojí...

    Přečíst
  • Nadchází soumrak alkoholového byznysu

    O čem byl druhý ročník Global Drinks Forum, odborné konference konané v Berlíně za účasti zástupců výrobců lihovin, předních marketingových agentur, analytiků a významných oborových médií z celého světa? Zásadním tématem byl rapidní úbytek nových konzumentů a přibývající restrikce na reklamu a na konzumaci alkoholu na veřejnosti. Jaký dopad to bude mít na celý průmysl?

    Přečíst
  • O saké s Kosuke Kujim

    Podle pramenů se saké, japonský kvašený alkoholický nápoj, objevilo okolo 3. století našeho letopočtu. Výrobní proces, k němuž je potřeba rýže, voda a ušlechtilá plíseň koji, připomíná pivo, chuťově je saké nejpodobnější vínu, správně se však servíruje v nádobách o objemu 5 cl. Lze saké však využít i v mixologii či při foodpairingu? Tuto a další otázky jsem položili jednomu z výrobců saké, Kosuke Kujimu.

    Přečíst
  • A co rostliny? Ty netrpí?

    Veganství je trendy. Zkuste si otevřít například aplikaci Instagram a zadat do vyhledávače hashtagy: meat, burger, vegan, vegetarian, raw, beef a healthy food. Zkuste uhádnout, pod jaký hashtag nahráli uživatelé aplikace nejvíce fotek? Téměř 49 milionů fotografií bylo uloženo pod #vegan, další v pořadí byl #vegetarian s 15 miliony označení a #raw s 11 miliony. Pro srovnání: u hashtagu #burger jsme na 9 milionech...

    Přečíst