Články

  • Zdeněk Kaštánek: Chyby jsou nevyhnutelné. Ale je třeba se z nich poučit

    Zdeňka Kaštánka asi není třeba dlouze představovat. Jde o jednoho z nejuznávanějších českých barmanů, jehož jméno rezonuje nejen v tuzemské kotlině, ale také v Londýně, kde působil, a v Asii, kde nyní žije. Pro Barlife Zdeněk spřádá rozhovory s těmi nejzajímavějšími, kteří se momentálně ve světové gastronomii pohybují, teď nastal čas, aby se pod palbou otázek ocitl i on sám.

    Přečíst
  • High Five - Flor de Caña Mixtronomy Competition 2019

    Značka Flor de Caña loni představila koncept Mixtronomy a na Rumfestu ve Žlutých lázních se také konal první ročník soutěže High Five Flor de Caña Mixtronomy Competition 2018, jejímž vítězem se stal Víťa Cirok z L'Fleur Baru. Letos na koncept Mixtronomy navázaly nejen nové semináře, ale také další ročník soutěže, jejíž finále se opět uskuteční v rámci Rumfestu.

    Přečíst
  • Jak se míchá v Madridu aneb kde ochutnat ty nejlepší drinky

    Španělský Madrid možná nenabízí takové množství barů jako Barcelona, o to zajímavější koncepty a drinky jsou zde však k vidění. V rámci madridské THE DRINK SHOW jsme prošli ty nejlepší z nejlepších a nyní se s vámi podělíme o své postřehy.

    Přečíst
  • Nové hvězdy mezi vinnými odrůdami

    Odrůdový panteon se mění jen pomalu a jména jeho obyvatel všichni milovníci vína dobře znají. Nejsou to nutně odrůdy vysazené na největších plochách, byť ve většině případů jde skutečně o ty nejrozšířenější, ale ty spojené s nejslavnějšími a nejpopulárnějšími víny. V posledních letech se ale objevilo několik odrůd, které si získávají věrné následovníky a jejichž popularita stále stoupá.

    Přečíst
  • Fermentace: tisíciletá, a přece nová

    Až jedna třetina všech potravin se vyrábí nějakým způsobem fermentace. Od chleba a jogurtu přes víno a pivo až po populární kimči nebo miso. Je to levná a snadná metoda jdoucí ruku v ruce s trendem lokálních a sezónních potravin a řemeslné výroby. Fermentace se tak pochopitelně stala impozantní technikou šéfkuchařů a barmanů, kteří se chtějí odlišit.

    Přečíst
  • Investujte s chladnou hlavou

    V poslední době se hodně hovoří o investicích a o jejich výhodnosti. Já sám jsem na toto téma promluvil bezpočtukrát a ukazoval whisky, jejichž cena za poslední roky raketově vzrostla. Na tomto místě bych se ale rád věnoval investicím z druhé strany, protože není všechno zlato, co se třpytí...

    Přečíst
  • Na bourbon jinak

    Vždy, když to vypadá, že se na trhu s bourbonem už nemůže objevit nic nového, vynoří se nová palírna, která se pokusí o nějakou novinku. Jednou z nich je kentucká destilérka s poněkud neohrabaným názvem Jeptha Creed.

    Přečíst
  • Barová mixologie naruby?

    I do klasické mixologie pomalu začíná pronikat aktuální trend zdravého životního stylu a funkčních potravin. V minulosti to byl výhradně alkohol, který předurčoval použití dalších přísad drinku tak, aby jeho chuť optimálně doplnily a vyzdvihly. Nyní se stále častěji objevují výrobkové řady nealko nápojů, které mají ambici stát se hlavní ingrediencí drinku.

    Přečíst
  • Želatinová filtrace: nová chuť již objeveného

    Mistři molekulární mixologie neustále posouvají hranice toho, co může být považováno za nápoj a jakou zkušenost si odneseme při pití našeho koktejlu v budoucnosti. Vizionáři zlaté éry mixologie tak ochotně přejímají techniky molekulární kuchyně. Jednou z využívaných metod je i želatinová filtrace.

    Přečíst