Články

  • Maso bez masa

    Rostlinná strava je úzce spjata s pojmem veganství. Otázkou je, zda tento způsob stravování nabývá na popularitě právoplatně, protože je pro lidské tělo a planetu skutečně tou nejlepší volbou, nebo jestli trend rostlinné stravy rozdmýchává síla médií. Ať tak či onak, gastronomie na otázku veganství musí nějak odpovědět.

    Přečíst
  • Vánoce, Vánoce přicházejí...

    Do Vánoc zbývá měsíc. Štědrý den bývá jediným dnem v roce, kdy mají pracovníci v oblasti gastronomie volno. I zde ale existují výjimky. Ať už se vánoční čas chystáte strávit pracovně, nebo v klidu rodinného krbu, užijte si výběr limitovaných edic, který pro letošní rok připravily nápojové značky. Kdo ví, třeba jednou z nich někomu uděláte radost. Například sobě.

    Přečíst
  • Tokyo calling. První autentický japonský ramen v Praze

    S nabídkou japonských ramenů se v Praze za poslední rok roztrhl pytel. Chvíli po dlouho očekávaném otevření kamenné pobočky oblíbeného pop-upu Miska Ramen v lednu 2019 ho následoval další vinohradský hráč Bon. A zatímco v posledních měsících přibyly ještě dvě ramen bistra, v květnu celkem nenápadně proběhla otvíračka nové „ramenérie“ Isai v Křenové ulici na pražských Petřinách.

    Přečíst
  • Výlet za vůní Švýcarska

    Málokterá destilerie na světě má tak zajímavou historii, výrobu i produkty, jako švýcarská společnost Fassbind. Už jen to její jméno…Psal se rok 1202, když se z Holandska do Švýcarska přestěhoval pan Vazpind a usadil se v Basileji. Změnil si jméno na Vasbinde, což znamená něco jako „vazač sudů“. Čistě německé pojmenování brandu Fassbind pak vlastně znamená totéž…

    Přečíst
  • Proměňte svou Wi-Fi v konkurenční výhodu

    Připojení k internetu se dnes stalo již základní službou téměř každé restaurace, baru či hotelu. Ze statistik společnosti Cisco vyplývá, že globální počet hotspotů Wi-Fi se v příštích třech letech zhruba zdvojnásobí. S Wi-Fi se tak budeme setkávat téměř na každém kroku. Moderní bezdrátové sítě ale mohou provozovateli nabídnout více než připojení k internetu.

    Přečíst
  • Andrés Rosberg: „U vína mám rád jeho společenský přesah.“

    Mezinárodní asociace sommelierů (ISA) vznikla před 50 lety, kdy mezi zakládající členy patřili zástupci Francie, Belgie, Portugalska a Itálie. Od té doby se asociace rozrostla, v letech 1998 a 2000 také o Česko a Slovensko. V současné době je v čele ISA Argentinec Andrés Rosberg, který je 13. prezidentem v pořadí a měl to štěstí, že se stihl setkat s posledním žijícím zakládajícím členem. Andrés Rosberg v nedávné době navštívil Prahu, aby usedl v porotě soutěže Bohemia Sekt Trophée, a my si tak nenechali ujít příležitost k rozhovoru.

    Přečíst
  • Titul nejlepšího českého sommeliera získal již podruhé Kamil Prokeš

    V úterý 22. října ožila Nová scéna Národního divadla tak trochu jiným představením. Konalo se zde klání sommeliérů Bohemia Sekt Trophée, a to již po dvaadvacáté. Letošním vítězem se stal Kamil Prokeš, majitel vinařství ve Velkých Němčicích. Sesadil tak úřadujícího Davida Krále, jemuž tři získaná vítězství neumožňují se soutěže nadále účastnit. Stejným směrem nyní kráčí i sám Kamil Prokeš, který titul Sommeliera roku získal podruhé.

    Přečíst
  • Lisa Laird: Jablka jsou naším osudem

    Skotský lihovarník William Laird dorazil roku 1698 do USA, kde si v New Jersey založil palírnu. Jelikož v okolí bylo daleko více jablek než obilí, využil je jako vstupní surovinu a začal vyrábět applejack. Nejprve pro svoji potřebu a pár přátel, ovšem už o necelých sto let později, od roku 1780, proměnil Robert Laird volnočasovou kratochvíli v rodinný byznys. Přes různé překážky rodina generaci po generaci pokračovala ve vyrábění applejacku, až v čele podniku stanula Lisa Laird z deváté generace.

    Přečíst
  • Trendy kávové koktejly

    S tím, jak se rozmáhají kavárny třetí generace, se rozmáhá i trend experimentování s kávovými nápoji. Příčku, kterou dříve drželo latte, nyní obsadilo cortado nebo flat white. Tam, kde před pár lety byla filtrovaná káva, je dnes drip nebo nitro – cold brew sycené dusíkem. Vůbec se pak nemůžeme divit, že do kávových drinků postupně přibývají ingredience, které by tam před dekádou nikdo ani nehledal.

    Přečíst