Články

  • Rum & Coke vs. Cuba Libre

    Čím se od sebe tyto dva nápoje liší? Na první pohled se zdají být totožné. Nebo že by v kombinaci rumu a Coca-Coly hrál dílek limety tak zásadní roli? Samozřejmě, limetka je důležitá. Ten jemný dotek kyselosti, který zmírní sladkost Coca-Coly a zároveň podpoří chuť rumu. Jenže, jak se asi shodneme, ten nejzásadnější rozdíl tkví v rumu, který v koktejlu použijeme.

    Přečíst
  • High Five - Flor de Caña Mixtronomy Competition

    V rámci Rumfestu by Barlife se odehraje i finále barmanské soutěže s rumem Flor de Caña od společnosti Premier Wines & Spirits. Soutěž vybízí k realizaci myšlenky snoubení drobných pokrmů s koktejly. Budeš to právě ty, kdo ohromí porotu svým koktejlem a podívá se do Nicaraguy, domova značky Flor de Caña?

    Přečíst
  • O vítězi Ardbeg An Oa Cocktail Competition rozhodnou návštěvníci Whiskyfestu

    Značka Ardbeg po téměř deseti letech obohatila svou základní řadu whisky o novinku Ardbeg An Oa. U příležitosti uvedení na český trh byla vyhlášena soutěž Ardbeg An Oa Cocktail Competition, jejíž první kolo nedávno proběhlo a finalisté jsou známi. To nejdůležitější je však teprve před námi – vyhlášení vítěze. A k tomu dojde již tuto sobotu v rámci akce Whiskyfest by Barlife.

    Přečíst
  • Test irských whiskey

    Obecná pravidla odlišující irskou whiskey od skotské však vycházejí z historického vývoje. Původní alkohol destilovaný pouze ze sladu získal díky zvýšení daní i příměs surového ječmene, a jakmile byla při sušení ječmene rašelina nahrazena uhlím, whiskey dostala lehčí charakter.

    Přečíst
  • Úskalí vzniku nových palíren whisky

    V posledních letech zažíváme neskutečný boom whisky. A to nejen skotské, ale též irské, americké, japonské a mnoha dalších. Tento trend s sebou nese i zájem o vznik nových palíren. Ty rostou jako houby po dešti. Přesto jejich zakládání, zejména ve Spojeném království a Irsku, provází nejedna obtíž.

    Přečíst
  • Když gin, tak s tonikem

    Gin je odpradávna zmiňován v nejrůznějších spojeních. Od svých začátků si prošel nechvalnou érou levného a ne příliš kvalitního destilátu přes šílenství takzvaných ginových paláců až po velkou oblibu u královského dvora. Dnes mnoho lidí, když se řekne „jméno“ gin, napadne „příjmení“ tonik.

    Přečíst
  • Tipy, kde se napít v Barceloně

    Cestování už dávno není jen o prohlížení památek a muzeí, kultura národa se dá nejlépe poznat skrz jídlo a pití. A tak se stalo zvykem při plánování dovolené řešit i to, kam jít za jídlem a kde se zastavit na drink. Španělsko a jeho hlavní město koktejlu - Barcelona, mají v tomto odvětví hodně co nabídnout...

    Přečíst
  • Teče voda, teče

    Začátek české lidové písničky se hodí i pro whisky, u níž voda hraje důležitou roli. Skotové již dávno přišli na to, že v jednotlivých oblastech má voda specifickou chuť, která se výrazně odráží ve finální chuti whisky. A platí to nejen pro výrobu, ale i pro případné ředění whisky v sudu nebo ve sklenici.

    Přečíst
  • Giny původem ze Španělska

    Přinejmenším v poslední dekádě jsme svědky rozmachu ginů pocházejících ze Španělska, potažmo lze využít širšího označení, kdy můžeme říct, že se jedná o tzv. západoevropské giny. Ty se vyznačují různorodostí, převažuje však "středomořský" charakter. Giny španělského typu jsme ochutnali a otestovali za vás. Který vyhrál?

    Přečíst