Články

  • Výlet za vůní Švýcarska

    Málokterá destilerie na světě má tak zajímavou historii, výrobu i produkty, jako švýcarská společnost Fassbind. Už jen to její jméno…Psal se rok 1202, když se z Holandska do Švýcarska přestěhoval pan Vazpind a usadil se v Basileji. Změnil si jméno na Vasbinde, což znamená něco jako „vazač sudů“. Čistě německé pojmenování brandu Fassbind pak vlastně znamená totéž…

    Přečíst
  • Proměňte svou Wi-Fi v konkurenční výhodu

    Připojení k internetu se dnes stalo již základní službou téměř každé restaurace, baru či hotelu. Ze statistik společnosti Cisco vyplývá, že globální počet hotspotů Wi-Fi se v příštích třech letech zhruba zdvojnásobí. S Wi-Fi se tak budeme setkávat téměř na každém kroku. Moderní bezdrátové sítě ale mohou provozovateli nabídnout více než připojení k internetu.

    Přečíst
  • Titul nejlepšího českého sommeliera získal již podruhé Kamil Prokeš

    V úterý 22. října ožila Nová scéna Národního divadla tak trochu jiným představením. Konalo se zde klání sommeliérů Bohemia Sekt Trophée, a to již po dvaadvacáté. Letošním vítězem se stal Kamil Prokeš, majitel vinařství ve Velkých Němčicích. Sesadil tak úřadujícího Davida Krále, jemuž tři získaná vítězství neumožňují se soutěže nadále účastnit. Stejným směrem nyní kráčí i sám Kamil Prokeš, který titul Sommeliera roku získal podruhé.

    Přečíst
  • Lisa Laird: Jablka jsou naším osudem

    Skotský lihovarník William Laird dorazil roku 1698 do USA, kde si v New Jersey založil palírnu. Jelikož v okolí bylo daleko více jablek než obilí, využil je jako vstupní surovinu a začal vyrábět applejack. Nejprve pro svoji potřebu a pár přátel, ovšem už o necelých sto let později, od roku 1780, proměnil Robert Laird volnočasovou kratochvíli v rodinný byznys. Přes různé překážky rodina generaci po generaci pokračovala ve vyrábění applejacku, až v čele podniku stanula Lisa Laird z deváté generace.

    Přečíst
  • Trendy kávové koktejly

    S tím, jak se rozmáhají kavárny třetí generace, se rozmáhá i trend experimentování s kávovými nápoji. Příčku, kterou dříve drželo latte, nyní obsadilo cortado nebo flat white. Tam, kde před pár lety byla filtrovaná káva, je dnes drip nebo nitro – cold brew sycené dusíkem. Vůbec se pak nemůžeme divit, že do kávových drinků postupně přibývají ingredience, které by tam před dekádou nikdo ani nehledal.

    Přečíst
  • Co ukrývají sklepy Starého Plzence?

    Šumivá vína zůstávají v našich končinách populární dodnes – dle statistických dat Celní správy České republiky se v loňském roce v Česku vypilo 19,3 milionu láhví šumivých vín, a jedná se tak o zhruba 6% nárůst oproti předchozímu roku. Drtivý podíl na prodejích má největší tuzemský producent, skupina Bohemia Sekt, se 16 miliony prodaných láhví sektů a šumivých nápojů (čímž překonal svůj vlastní prodejní rekord z roku 1999).

    Přečíst
  • Schweppes The Bar na Prague Bar Show v celé své kráse

    V roce 2016 představila značka Schweppes svůj nový mobilní bar, který se poprvé představil v rámci listopadové akce Czech Design Week, přehlídky mladých designérů. Záštitu nad tvorbou tohoto unikátního baru převzala aktivační agentura M-Ocean, která k jeho realizaci přizvala architekta Juraje Calaje ze studia Edit!, barmana Milana Zaleše, kreslíře Jonáše Ledeckého, malířku Lénu Brauner a světelného designéra Petra Puflera, známého také jako Světlonoš.

    Přečíst
  • Slovak Bar Show bojuje s nezájmem slovenských barmanů

    Minulý čtvrtek, 19. září 2019, se v bratislavské Refinery Gallery uskutečnil třetí ročník Slovak Bar Show. Ta se letos přestěhovala z Banské Bystrice, kde se odehrály předchozí dvě. Ovšem ani změna prostředí z historické radnice do industriálnějších prostor a přesun do Bratislavy, a mnohým ze slovenských barmanů tak vyloženě „pod nos“, nepomohly – letošní Slovak Bar Show se zúčastnilo pouhých 540 návštěvníků.

    Přečíst
  • International Rudolf Jelínek Cup: nejlepší koktejl ze slivovice namíchal Rakušan Stefan Haneder

    Ve vizovických prostorách likérky Rudolf Jelínek se uskutečnil již 19. ročník soutěže International Rudolf Jelínek Cup, kterého se zúčastnilo 37 soutěžících z 11 evropských zemí. Kromě Česka tak své zástupce vyslali i sousední Slovensko, Rakousko a Polsko, ale také Švýcarsko nebo Estonsko. Porotu pak nejvíce zaujal rakouský barman Stefan Haneder se svým koktejlem Golden Forest.

    Přečíst