Články

  • Trendy kávové koktejly

    S tím, jak se rozmáhají kavárny třetí generace, se rozmáhá i trend experimentování s kávovými nápoji. Příčku, kterou dříve drželo latte, nyní obsadilo cortado nebo flat white. Tam, kde před pár lety byla filtrovaná káva, je dnes drip nebo nitro – cold brew sycené dusíkem. Vůbec se pak nemůžeme divit, že do kávových drinků postupně přibývají ingredience, které by tam před dekádou nikdo ani nehledal.

    Přečíst
  • Co ukrývají sklepy Starého Plzence?

    Šumivá vína zůstávají v našich končinách populární dodnes – dle statistických dat Celní správy České republiky se v loňském roce v Česku vypilo 19,3 milionu láhví šumivých vín, a jedná se tak o zhruba 6% nárůst oproti předchozímu roku. Drtivý podíl na prodejích má největší tuzemský producent, skupina Bohemia Sekt, se 16 miliony prodaných láhví sektů a šumivých nápojů (čímž překonal svůj vlastní prodejní rekord z roku 1999).

    Přečíst
  • Slovak Bar Show bojuje s nezájmem slovenských barmanů

    Minulý čtvrtek, 19. září 2019, se v bratislavské Refinery Gallery uskutečnil třetí ročník Slovak Bar Show. Ta se letos přestěhovala z Banské Bystrice, kde se odehrály předchozí dvě. Ovšem ani změna prostředí z historické radnice do industriálnějších prostor a přesun do Bratislavy, a mnohým ze slovenských barmanů tak vyloženě „pod nos“, nepomohly – letošní Slovak Bar Show se zúčastnilo pouhých 540 návštěvníků.

    Přečíst
  • International Rudolf Jelínek Cup: nejlepší koktejl ze slivovice namíchal Rakušan Stefan Haneder

    Ve vizovických prostorách likérky Rudolf Jelínek se uskutečnil již 19. ročník soutěže International Rudolf Jelínek Cup, kterého se zúčastnilo 37 soutěžících z 11 evropských zemí. Kromě Česka tak své zástupce vyslali i sousední Slovensko, Rakousko a Polsko, ale také Švýcarsko nebo Estonsko. Porotu pak nejvíce zaujal rakouský barman Stefan Haneder se svým koktejlem Golden Forest.

    Přečíst
  • Středoevropský sake karavan na své cestě ani tentokrát nevynechal Prahu

    Ve čtvrtek 12. září se v Národním domě na Smíchově konal třetí ročník akce Středoevropský sake karavan, kterou zaštiťuje vládní agentura na podporu obchodu JETRO (The Japan External Trade Organization). Odpolední akce se ovšem nenesla jen v obchodním duchu a nešlo o pouhé setkání se japonských výrobců a distributorů saké s těmi českými, ale také o poznání saké skrze degustaci a dva semináře.

    Přečíst
  • New York City: Kosmopolitní metropole

    Jedno z nejznámějších měst světa, nejlidnatější metropole v Americe, v současnosti jedno z největších center obchodu a finančnictví a také hlavní město módy. To vše je New York. Je také městem, které má celosvětový vliv na mnoho oblastí včetně médií, vzdělávání, umění, zábavy, reklamy i gastronomie. A právě gastronomická stránka „Velkého jablka“ nás dnes bude zajímat především.

    Přečíst
  • Mávejte farmářům! Cesta za keňskou kávou

    Hlavní město Keni Nairobi leží v nadmořské výšce přes 1600 m n. m. Před cestou na venkov, kde se pěstuje káva, tedy ani není potřeba počítat s velkými změnami nadmořské výšky. Trasa obvykle vede na sever směrem k národnímu parku Mount Kenya. Právě v této oblasti najdeme regiony Kirinyaga, Muranga a Nyeri, které jsou pro milovníky výběrové kávy doslova zemí zaslíbenou.

    Přečíst
  • Spritz: S lehkostí bublinek

    Ředit víno vodou pro Řeky představovalo zcela přirozený způsob, jak se udržet v patřičných mezích během ritualizovaných hostin zvaných sympozion. Nicméně tyto první zmínky o úpravách vína představují pouhou předzvěst perlivého nápoje, jenž si svou jednoduchou skladbou, ať už v tradiční, či obměněné podobě, vydobyl na počátku 21. století místo mezi klasickými koktejly.

    Přečíst
  • Fluère: Život bez nutnosti kompromisů

    Fluère je nový nealkoholický destilát určený lidem s aktivním životem. Tento produkt si svou oblibu získává díky osobité chuti i vizuální stránce evokující čistotu a jednoduchost. Bereme-li v potaz nepříznivé účinky alkoholu a jeho nadměrnou konzumaci u nás, je narůstající trend bezalkoholových verzí nápojů pozitivní zprávou. Fluère se může stát součástí nových svěžích drinků obohacujících nabídku barů.

    Přečíst