Články

  • Od ledničky přes sous-vide až po virtuální realitu

    Ačkoli se v gastronomii čím dál častěji vracíme k tradičním postupům, technologie mají v podnicích své nezastupitelné místo. Těžko si představit, že by v baru či restauraci chyběly. Jenže svět jde kupředu rychleji než kdy dříve a to, co se před pár lety zdálo jako sci-fi, je dnes krám vhodný jenom do šrotu. Dnes proto můžeme jen hádat, jak bude vypadat bar za deset, dvacet, třicet let. Přesto, pojďme se na chvíli zasnít.

    Přečíst
  • Otestovali jsme za vás: české barrique cidery

    Cider coby osvěžující nízkoalkoholický nápoj vznikající fermentací čerstvého jablečného moštu s následným ročním zráním už je u nás poměrně dobře znám i rozšířen. Zato jeho nové barrique podoby se teprve dostávají do popředí. Samotný termín barrique přitom obecně představuje francouzský název pro dubový sud, v němž po určitou dobu zraje víno, whisky či koňak.

    Přečíst
  • Josef Petr: „V nabídce nealkoholických nápojů je co dohánět.“

    Vydržet alespoň jeden měsíc bez alkoholu. To je výzva, za níž stojí Liga otevřených mužů. Suchej únor se však týká i žen a vůbec všech, kteří si chtějí dokázat, že alkohol není jejich pánem. My v Barlife, magazínu o nápojové gastronomii, delikátní chuti destilátů nedokážeme odolat a alkohol považujeme spíše za labužnický požitek než metlu lidstva. Nicméně si také uvědomujeme, že stejně jako ve všem je i v konzumaci alkoholu potřebná střídmost.

    Přečíst
  • Pekelný pivní idol

    Během druhého lednového víkendu měli pivní sommelieři napilno. Museli totiž odegustovat mnoho pivních vzorků, rozdělit ocenění a především určit, které pivo se pro letošní rok bude pyšnit titulem World Beer Idol. Vítězem pátého ročníku soutěže se již tradičně stal pivovar z Bavorska, konkrétně Brauerei Greif a jeho pivo Hell.

    Přečíst
  • Trendy 2020: uzený kokos a konopí

    Již pár dnů se rok 2020 stavá realitou. Magické spojení dvou dvacítek symbolizuje příchod nejen nové dekády, ale také dávku svěží inspirace. Co konkrétně bude těchto dvanáct měsíců znamenat pro gastronomii? Otázkou také je, zdali svět bude pokračovat v trendu udržitelnosti a lokálnosti, nebo se vrátí ke starým konzumním zvykům. Odpovědi a další položky ze seznamu trendů pro rok 2020 najdete na následujících řádcích.

    Přečíst
  • Mallorca. Ostrov plný jalovce, citrusů a nových produktů

    Každý, kdo přiletí na ostrov Mallorca, si občas nepřipadá jako ve Španělsku, ale spíš jako v Německu anebo Anglii. Přesto je Mallorca španělským územím a všichni víme, že se Španělsko a Španělé zbláznili do ginu. Taková jedna nová palírna, jejímž hlavním produktem je Palma Gin, se jmenuje Mallorca Distillery a vznikla teprve loni, v září 2018.

    Přečíst
  • Alex Kratěna: Nehodlám usnout na vavřínech

    Alexe Kratěnu, londýnského barmana, který pochází z České republiky, není třeba dlouze představovat. Po jeho odchodu z baru Artesian se častokrát mluvilo o jeho vlastním chystaném baru a po mnoha peripetiích se tato šuškanda letos stala skutečností. Alexe Kratěnu tak nyní hledejte za barem podniku Tayēr + Elementary, kde pracuje spolu s Monicou Berg. Oba se nedávno zařadili do žebříčku 100 nejvlivnějších barových osobností světa a Alex Kratěna se ocitl na druhém místě.

    Přečíst
  • Maso bez masa

    Rostlinná strava je úzce spjata s pojmem veganství. Otázkou je, zda tento způsob stravování nabývá na popularitě právoplatně, protože je pro lidské tělo a planetu skutečně tou nejlepší volbou, nebo jestli trend rostlinné stravy rozdmýchává síla médií. Ať tak či onak, gastronomie na otázku veganství musí nějak odpovědět.

    Přečíst
  • Vánoce, Vánoce přicházejí...

    Do Vánoc zbývá měsíc. Štědrý den bývá jediným dnem v roce, kdy mají pracovníci v oblasti gastronomie volno. I zde ale existují výjimky. Ať už se vánoční čas chystáte strávit pracovně, nebo v klidu rodinného krbu, užijte si výběr limitovaných edic, který pro letošní rok připravily nápojové značky. Kdo ví, třeba jednou z nich někomu uděláte radost. Například sobě.

    Přečíst