Články

  • Ohňostroj chutí

    Nemůže být snad vzdálenější asociace než představa japonského sushi zapíjeného whisky. Našinec si k sushi z ryb nejraději objedná sklenku suchého bílého. Ale pojďme bořit mýty a zažité představy a vyzkoušejme, jak takové snoubení sushi s whisky může vypadat. Mezi zástupce whisky jsme pro zajímavost vybrali i jeden japonský produkt.

    Přečíst
  • Craft beer

    Různé pivní styly, různé chmely, různé chutě... Proti průmyslově vyráběnému standardu dnes i u nás stojí stále se rozrůstající řada propracovaných řemeslných piv. Jaké jsou jejich kořeny i budoucnost?

    Přečíst
  • Německé craft spirits

    Cesta ke kořenům v gastronomii může vést rovnou k vlastní výrobě alkoholu – tradičních typů, z tradičních surovin anebo tradičními postupy, ale hlavně po svém a vlastníma rukama. Několik příkladů z Německa, domovské země mnoha řemeslných palírníků, pro Barlife popsal vydavatel nápojového magazínu Mixology Helmut Adam.

    Přečíst
  • Od agáve po láhev

    Příběh tequily, který jsme vám vyprávěli v minulém čísle Barlife, už leccos napověděl i o tom, jak se tato tradiční mexická pálenka vyrábí. Tentokrát však probereme výrobní proces krok za krokem a pokusíme se neopomenout ani ty nejmenší detaily.

    Přečíst
  • Hořký hrabě Negroni

    Na počátku všeho byla Itálie a v ní sladký život, který potřeboval dodat hořký balanc. Asi tímto způsobem by mohlo začít vyprávění o jednom z ikonických klasických koktejlů uplynulého století. Co všechno ale stojí v pozadí za tímto šlechticem mezi aperitivy?

    Přečíst
  • Nejčastější chyby personálu. Co s tím?


    Základním předpokladem dosažení kvalitního servisu a reprezentativního chování personálu je stanovení jasných pravidel a jejich opakovaná komunikace. Majitelé nebo vedoucí pracovníci mají často odlišnou představu o standardu poskytované služby, než je tomu u personálu. Pro dosažení očekávaného výsledku a jeho následné udržení je potřeba klást důraz na každodenní komunikaci mezi vedoucími a řadovými zaměstnanci.

    Přečíst
  • Solera rumy 20+

    České chutě jsou údajně profilované spíše dosladka, a možná právě proto u nás solera rumy slaví takový úspěch, neboť se mezi nimi málokdy najde opravdu suchý exemplář. Navzdory velkému zastoupení Dominikánské republiky coby velmoci v této kategorii se mezi testovanými vzorky objevily i rumy z Venezuely, Guatemaly nebo Kolumbie.

    Přečíst
  • Koňaky Napoleon

    Dnes poněkud opomíjená kategorie koňaků Napoleon je v očích českých konzumentů směšována s typickou zelenou láhví brandy. Málokdo si však uvědomuje, že právě koňaky Napoleon, které jsme tentokráte testovali, už patří do prémiové úrovně XO.

    Přečíst
  • Příběh českého pálení z ovoce

    Výroba ovocných destilátů je doménou zejména středoevropského prostoru, kdy každá z daných zemí má svůj typický produkt. V jednotlivých lokalitách zpravidla tyto destiláty odrážejí místní produkci, národní kolorit i specifický historický vývoj. U nás je tím produktem převážně slivovice, ale nejen o ní a její lokální tradici bude řeč.

    Přečíst