Proslulý plukovník - Gin Rickey
Duben 25, 2023

Někteří se pro slávu narodili a někteří jí přinejmenším dosáhli, zatímco jiným přinese vskutku nemalé množství trpkosti. Zářným zástupcem posledního příkladu byl i tvůrce velice prostého, a přesto značně oblíbeného koktejlu, jenž se do obecného povědomí dostal na přelomu 19. a 20. století. Kde se ovšem vzala zdánlivě moderní kombinace ginu, limetky a sody, která v sobě nemá ani za mák cukru? A kdo za koktejl Gin Rickey vlastně loboval, když na počátku postrádal svou základní složku?
Mytologie
Třebaže Gin Rickey představuje neuvěřitelně jednoduchý, suchý a relativně trpký drink, provází jeho pověst celá řada omylů. Tím prvním je nepřesné zařazení do skupiny highballs: ta pojímá dlouhé míšené nápoje s lihovinou nebo fortifikovaným vínem a nápoje sycené oxidem uhličitým, zásadně však neobsahuje šťávu z citrusů. Stejně tak je nezbytné si uvědomit, že rickeys tvoří samostatnou koktejlovou rodinu. Součástí těchto delších nápojů bez cukru je ovšem vždy pouze šťáva z limetek, nikoli z citronů. Použití vybraného destilátu, limetkové šťávy a nápoje syceného oxidem uhličitým, ba dokonce i eliminace cukru, tak zcela jednoznačně odlišují rickey od ostatních. Vždyť fizz vyrovnává kyselost cukrem, Collins se jej drží také, a navíc preferuje citron oproti limetce a delší provedení. O kategorii sourů postrádající sodovku pak již nemůže být ani řeč.
O tom, kde vznikl nápoj označovaný jako rickey, se dodnes vedou spory. Ve hře o historický zápis spolu zápolí například bar v St. Louis, situovaný naproti hotelu Southern, newyorský St. James Hotel, ležící na Broadwayi nedaleko slavného Hoffman House, nebo Gilsey House, který najdete rovněž na Broadwayi. Tím nejčastěji uváděným místem v souvislosti s touto koktejlovou klasikou je nicméně Shoomaker’s Saloon. Tento údajně tichý podnik vyhlášený vysoce kvalitní whiskey se nacházel ve Washingtonu D. C. poblíž Národního divadla. Otevřeli jej v roce 1858 dva němečtí imigranti, kteří sloužili za americké občanské války v armádě Unie. Jakmile však kapitán Robert Otto Herzog i major William Shoomaker zemřeli, převzal podnik v roce 1883 úspěšný lobbista demokratické strany plukovník Joseph K. Rickey.

Rickey byl rovněž veteránem z občanské války a měl pověst vášnivého hráče pokeru a fanouška dostihů, nemluvě o tom, že prý dokázal kouřem ze svých doutníků velmi snadno zaplnit celou místnost. A byl to právě on, kdo si údajně vsadil, že se předsedou dolní komory Kongresu Spojených států stane demokratický kandidát John Carlile, a vyhranou sázku chtěl oslavit speciálním drinkem. Z pozdějšího vyprávění víme, že Rickey měl tehdy vyhrát 500 dolarů, což by dnes odpovídalo přibližně čtvrt milionu korun. Není proto divu, že dostal neodolatelnou chuť oslavovat, a když spatřil na baru limetky, ačkoli nebyly zrovna v sezóně, prý pobídl barmana, ať je do drinku přidá. Kombinaci whiskey, čerstvé limetkové šťávy a sodovky, kterou dnes známe jako Joe Rickey, pro něj vytvořil barman George Williamson, jenž byl známý především díky přípravě výtečných julepů.
Podle amerického publicisty Dereka Browna nicméně existuje i trochu prozaičtější možnost: Williamson diskutoval předešlého večera s neznámým cizincem o tom, jak se v Karibiku připravují jednoduché osvěžující nápoje z rumu, sodovky a limetkové šťávy. Neznámý host však preferoval žitnou whiskey namísto rumu. Když poté druhý den přišel Rickey a řekl si o koktejl na oslavu, Williamson přirozeně sáhl po drinku z předešlého večera. Tvrzení, že se koktejl Joe Rickey zrodil právě v Shoo’s, jak se podniku přezdívalo, dává smysl nejen z toho důvodu, že plukovník Rickey bar později vlastnil, ale hlavně proto, že se nacházel v centru dění; hned za rohem na 14th Street měla sídlo většina novinových redakcí. Touto oblastí tak pravidelně procházeli slavní spisovatelé, politici a další velké osobnosti.
Ať už tomu ale bylo jakkoli, koktejl Joe Rickey se musel zrodit někdy mezi roky 1883 a 1889, kdy to nápoj dotáhl až na stránky novin Washington Post. Navzdory tomu, že Joe Rickey se obvykle připravuje s bourbonem, s největší pravděpodobností si jej nechal plukovník Rickey připravit ze své oblíbené whiskey značky Belle of Nelson. Netrvalo dlouho a drink se rychle rozšířil z Shoomaker’s Saloonu po celém Washingtonu a odtud dále do New Yorku, kde si jej plukovník Joe Rickey s nadšením objednával. V novinách Brooklyn Eagle se dokonce v roce 1892 mohl čtenář dočíst o komentáři plukovníka, podle nějž „jakýkoli nápoj s obsahem cukru zahřívá krev, zatímco Rickey vzhledem k obsažené limetkové šťávě krev chladí a tím pádem je zdraví vysoce prospěšný.“ Později před svou smrtí však litoval, že onen jednoduchý drink získal jeho jméno: „Před několika lety jsem byl plukovník Rickey z Missouri, přítel senátorů, soudců a státníků, osobnost vážená a ctěná v otázkách polických záležitostí. Dnes se ale obávám, že se o mně v těchto souvislostech nemluví. Jsem slavný jako autor ,rickey‘, a s tím se musím spokojit. Útěchou mi může být snad pouze proměnlivost koktejlových trendů, a tak doufám, že současná popularita highballu se skotskou whisky odvane dřívější výmysly a pomůže mi napravit mou reputaci.“
Ještě než ale přišel okamžik slávy pro highball, dostal se v 90. letech 19. století do popředí Gin Rickey. Americký spisovatel George Rothwell Brown datoval vznik koktejlu do roku 1893: nápoj prý vznikl při příležitosti světové výstavy v Chicagu. Tuto skutečnost podporují i četné písemné zmínky; lze například najít ručně psanou recepturu plukovníka Rickeyho v novinách z roku 1895, kde doporučuje pro přípravu použít buď whiskey, nebo gin. Ačkoli se často můžete setkat s mylnou informací, že Gin Rickey byl součástí Bartender’s Manual od Harryho Johnsona už v roce 1882, pravdou je, že se objevil až ve vydání této knihy z roku 1900. Zato v Johnsonově knize najdeme předpis s doporučením sáhnout po ginu Old Tom či holandském geneveru. O pouhé tři roky později již Tim Daly nabádal ve své barmanské encyklopedii k použití ginu Plymouth.

Moderní variace
Základním principem, který je nutné dodržovat při přípravě jakéhokoliv rickey, je fakt, že nesmíte použít cukr. Přidat cukr do rickey je totiž obdobně nemyslitelné jako zeptat se rodilého Itala z Neapole, zda by chtěl přidat na svou pizzu ananas. Výsledkem je hrozba smrtí nebo přinejmenším otázka, zda má člověk všech pět pohromadě.
V případě Gin Rickey však není zdánlivě příliš mnoho možností k vytváření nových variant, neboť vždy musíte zachovat perlivou vodu a limetkovou šťávu, třebaže řada barmanů svévolně zaměňuje limetky za jakékoli jiné citrusy a následně svou kombinaci označuje jako rickey. Nabízí se proto jen změna báze: můžete si dát rickey jak na bázi bourbonu, tak rumu, tequily nebo mezcalu. Zdaleka nejrozšířenějším zástupcem celé kategorie je ovšem Skinny Bitch: prosté spojení vodky, sody a limetky aktuálně kopíruje někdejší úspěch koktejlu Gin Rickey, jenž okouzloval zástupy pijáků o sto let dříve.
Odraz v umění
Gin Rickey se sice zrodil v 19. století, značnou popularitu si nicméně vydobyl až v prvních dekádách 20. století. V rámci populární kultury můžeme zaznamenat, jak pan Burns v televizním seriálu Simpsonovi popíjí rickey, když je v epizodě Burns, Baby Burns představen svému nelegitimnímu synovi. Pomyslným vrcholem úspěchu koktejlu Gin Rickey je však to, že se v roce 1925 objevil v sedmé kapitole klasického románu Francise Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby. V příběhu přichází jeho čas během horkého letního dne. Jay Gatsby a vypravěč Nick Carraway dostanou v tomto parném dni pozvání na oběd do domu Toma a Daisy Buchananových. V té době už Gatsby a Daisy obnovili svůj dávný románek. Ačkoli Tom zpočátku nic netuší, podezřívá Gatsbyho z pašeráctví a stejně ho nemá rád. Teplota je tedy vysoká a nálada napjatá. V jednu chvíli Daisy řekne Tomovi, aby jim připravil nějaký studený drink. Tím drinkem je právě Gin Rickey, a vypravěč Nick Carraway jej provází slovy s těžko skrývaným napětím: „Pili jsme dlouhými, lačnými doušky.“ Na rozdíl od románu nevede ale v reálném světě příběh Gin Rickey k tragickému závěru. Naopak se v roce 2011 stal díky úsilí Dereka Browna oficiálním koktejlem hlavního města Spojených států. Stejně jako má tedy New Orleans svůj Sazerac, má Washington D. C. svůj ikonický Gin Rickey.

Gin Rickey podle receptury Case Oha
50 ml ginu
15 ml čerstvé limetkové šťávy
sodovka k dolití
Příprava koktejlu probíhá přímo ve sklenici. Tu naplníme ledem a postupně dávkujeme jednotlivé ingredience. Jemně promícháme a ozdobíme osminkou limetky.
Gin Rickey Champagne Lime Cordial podle baru L'Fleur
60 ml ginu Old Tom
30 ml šampaňského cordialu
filtrovaná voda
ozdoba: limetková kůra
Přes všechny novodobé úpravy surovin, které mohou někdy působit až laboratorně, si tradiční drinky jako legendární Gin Rickey zaslouží při modifikaci receptury respekt. Tento Gin Rickey v moderním pojetí to dokazuje. Je potřeba zdůraznit, že cordial se vyrábí jen z mála cukru a převládá v něm šampaňské. Na jeho přípravu použijeme zbylé šampaňské, to smícháme se stejným množstvím limetkové šťávy a polovinou množství cukru. Neprodyšně uzavřeme do sáčku a pomocí techniky sous-vide nebo termomixu udržujeme 1 až 1,5 hodiny při teplotě 30 °C. Směs přecedíme přes sítko a přidáme kyselinu citronovou nebo vinnou, abychom dosáhli delší čerstvosti. Hotový cordial použijeme na přípravu našeho drinku a zbytek uložíme v čistých lahvičkách do lednice. Do míchacího skla si odměříme gin, šampaňský cordial a filtrovanou vodu. Necháme vychladit a koktejl naperlíme jako celek, pomůžeme tak tomu, aby se chutě dokonale propojily. Nakonec ozdobíme limetkovou kůrou.
CHCETE OCHUTNAT? PUSŤTE SE DO NAŠEHO BLOGU.
ČLÁNKY
Ochutnali jsme za vás: Bezkofeinová káva
Bezkofeinová káva se získává z běžných zrn arabiky, u nichž byl obsah kofeinu přirozeným procesem snížen na méně než 0,1 %. Používají se k tomu různé metody: Swiss Water využívá horkou vodu a uhlíkové filtry a zachovává čistý chuťový profil bez použití chemie; metoda CO₂ pracuje se superkritickým oxidem uhličitým, který selektivně navazuje kofein a šetrně ho odstraňuje; a kolumbijská specialita Sugar Cane EA využívá přírodní etylacetát z cukrové třtiny, díky čemuž si káva často uchovává sladší, ovocnější charakter. Z kávy, která dříve působila spíš nevýrazně, je dnes decaf s plným chuťovým profilem a komplexní aromatikou, a to díky moderním metodám i pečlivému výběru původu. V našem redakčním testu jsme se zaměřili na české pražírny, protože právě ony určují směr domácí kávové scény a ukazují, že i u nás lze najít decaf na špičkové úrovni. Jako původ jsme zvolili Kolumbii. Nejen proto, že je třetím největším producentem arabiky na světě, ale především kvůli místní infrastruktuře pro dekofeinizaci, která umožňuje stabilní kvalitu a pestrou paletu chuťových profilů. Ochutnávali jsme je výhradně na filtru, tedy v přípravě, která nejlépe odhaluje čistotu, jemné nuance i texturu kávy.
Kateřina Handlová: Věřím, že všechno má nějaký smysl
Kreativní ředitelka sklárny Rückl, držitelka ceny Czech Grand Design 2024, designérka, která navrhla mimo jiné medaile pro loňské mistrovství světa v ledním hokeji. Významné pozice, tituly, superlativy, za kterými se skrývá nejen vynikající umělkyně, ale především citlivá žena s otevřenou myslí, láskou ke sklářskému kraji i vášní pro hokej.
Rozhovor: Renato „Tato“ Giovannoni
Z Buenos Aires vytvořil globální barový fenomén. Renato „Tato“ Giovannoni je barman, podnikatel a vizionář, který vrátil Argentině její koktejlovou identitu a zároveň ji otevřel světu. Jeho Florería Atlántico patří k nejlepším barům planety, vlastní gin Príncipe de los Apóstoles spojuje tradici s inovací a nová destilerie v Mendoze ukazuje, že udržitelnost nemusí být jen prázdné slovo. Tato mluví o minulosti i budoucnosti argentinské mixologie s lehkostí člověka, který ví, že největší síla je v kombinaci kořenů, odvahy a schopnosti snít dál.
Koktejly: Vrstvy nostalgie
Nostalgický koktejl se neohlíží za minulostí jako za něčím, k čemu bychom se měli vracet. Vychází z klasických struktur, opírá se o rovnováhu a přesnost ověřených starých receptur, ale zároveň chápe, že dnešní barová řeč potřebuje jinou míru komfortu. Alkohol ustupuje, ale stále je součástí kompozice. Kyselina drží napětí, aniž se vnucuje. Sladkost je přesná a funkční. Vše je čistší, lehčí, současnější. Kde dříve nastupovaly likéry, dnes přichází cordia ly, redukce nebo fortifikovaná vína. Výsledná textura nevzniká náhodou, ale přesnou prací s ledem, technikou, teplotou či ředěním. Sklenice tu není proto, aby byla hezká, ale protože tvar určuje aroma i celkový prožitek. Vše má svůj důvod a své místo. Téma podzimního Inspiromatu nemá být o sentimentálním návratu, ale o přesném a uvědomělém přeložení osobní paměti do současné barové řeči. Čtyři námi vybraní barmani, kteří dostávají prostor na následujících stránkách, vycházejí z vlastního zážitku a nechávají ho znovu vzniknout jako nový originál s rodokmenem, který je cítit v každé vrstvě.
Podnik: Co přineslo léto
Letošní podzimní úroda podniků bude patrně velmi plodná. Než ale chystané novinky dozrají, pojďme si připomenout čerstvě otevřené koncepty, do kterých můžete vyrazit už teď. Kromě níže zmíněných vyvolal o prázdninách rozruch pop-up Kamily „Kamu“ Rundusové ve Vile Kajetánka, na Národní otevřel Bar and Books, skupina Together se rozšířila o pardubickou restauraci Struhadlo a milovníky sendvičů potěšilo bistro bbred.
Foodpairing: Dialog chutí
Párování jídla a koktejlu není jen hledáním shody chutí. Je to dialog dvou světů, které se mohou doplňovat, vyvažovat nebo překvapovat kontrastem. Tentokrát se do společného rozhovoru pustili šéfkuchař Jirka Červený a šéfbarman Jiří Vošahlík. Každý přináší jiný pohled a jinou zkušenost, ale oba spojuje přesnost, cit pro celek i nakažlivé nadšení pro práci, které se nedá předstírat. Výsledkem je menu s koktejly, které nejsou jen efektní na první dojem, ale zůstávají v paměti i po posledním doušku.
TENTO ČLÁNEK NAJDETE V ČÍSLE BARLIFE 108
Ochutnali jsme za vás: Bezkofeinová káva
Bezkofeinová káva se získává z běžných zrn arabiky, u nichž byl obsah kofeinu přirozeným procesem snížen na méně než 0,1 %. Používají se k tomu různé metody: Swiss Water využívá horkou vodu a uhlíkové filtry a zachovává čistý chuťový profil bez použití chemie; metoda CO₂ pracuje se superkritickým oxidem uhličitým, který selektivně navazuje kofein a šetrně ho odstraňuje; a kolumbijská specialita Sugar Cane EA využívá přírodní etylacetát z cukrové třtiny, díky čemuž si káva často uchovává sladší, ovocnější charakter. Z kávy, která dříve působila spíš nevýrazně, je dnes decaf s plným chuťovým profilem a komplexní aromatikou, a to díky moderním metodám i pečlivému výběru původu. V našem redakčním testu jsme se zaměřili na české pražírny, protože právě ony určují směr domácí kávové scény a ukazují, že i u nás lze najít decaf na špičkové úrovni. Jako původ jsme zvolili Kolumbii. Nejen proto, že je třetím největším producentem arabiky na světě, ale především kvůli místní infrastruktuře pro dekofeinizaci, která umožňuje stabilní kvalitu a pestrou paletu chuťových profilů. Ochutnávali jsme je výhradně na filtru, tedy v přípravě, která nejlépe odhaluje čistotu, jemné nuance i texturu kávy.
Kateřina Handlová: Věřím, že všechno má nějaký smysl
Kreativní ředitelka sklárny Rückl, držitelka ceny Czech Grand Design 2024, designérka, která navrhla mimo jiné medaile pro loňské mistrovství světa v ledním hokeji. Významné pozice, tituly, superlativy, za kterými se skrývá nejen vynikající umělkyně, ale především citlivá žena s otevřenou myslí, láskou ke sklářskému kraji i vášní pro hokej.
Rozhovor: Renato „Tato“ Giovannoni
Z Buenos Aires vytvořil globální barový fenomén. Renato „Tato“ Giovannoni je barman, podnikatel a vizionář, který vrátil Argentině její koktejlovou identitu a zároveň ji otevřel světu. Jeho Florería Atlántico patří k nejlepším barům planety, vlastní gin Príncipe de los Apóstoles spojuje tradici s inovací a nová destilerie v Mendoze ukazuje, že udržitelnost nemusí být jen prázdné slovo. Tato mluví o minulosti i budoucnosti argentinské mixologie s lehkostí člověka, který ví, že největší síla je v kombinaci kořenů, odvahy a schopnosti snít dál.
Koktejly: Vrstvy nostalgie
Nostalgický koktejl se neohlíží za minulostí jako za něčím, k čemu bychom se měli vracet. Vychází z klasických struktur, opírá se o rovnováhu a přesnost ověřených starých receptur, ale zároveň chápe, že dnešní barová řeč potřebuje jinou míru komfortu. Alkohol ustupuje, ale stále je součástí kompozice. Kyselina drží napětí, aniž se vnucuje. Sladkost je přesná a funkční. Vše je čistší, lehčí, současnější. Kde dříve nastupovaly likéry, dnes přichází cordia ly, redukce nebo fortifikovaná vína. Výsledná textura nevzniká náhodou, ale přesnou prací s ledem, technikou, teplotou či ředěním. Sklenice tu není proto, aby byla hezká, ale protože tvar určuje aroma i celkový prožitek. Vše má svůj důvod a své místo. Téma podzimního Inspiromatu nemá být o sentimentálním návratu, ale o přesném a uvědomělém přeložení osobní paměti do současné barové řeči. Čtyři námi vybraní barmani, kteří dostávají prostor na následujících stránkách, vycházejí z vlastního zážitku a nechávají ho znovu vzniknout jako nový originál s rodokmenem, který je cítit v každé vrstvě.
Podnik: Co přineslo léto
Letošní podzimní úroda podniků bude patrně velmi plodná. Než ale chystané novinky dozrají, pojďme si připomenout čerstvě otevřené koncepty, do kterých můžete vyrazit už teď. Kromě níže zmíněných vyvolal o prázdninách rozruch pop-up Kamily „Kamu“ Rundusové ve Vile Kajetánka, na Národní otevřel Bar and Books, skupina Together se rozšířila o pardubickou restauraci Struhadlo a milovníky sendvičů potěšilo bistro bbred.
Foodpairing: Dialog chutí
Párování jídla a koktejlu není jen hledáním shody chutí. Je to dialog dvou světů, které se mohou doplňovat, vyvažovat nebo překvapovat kontrastem. Tentokrát se do společného rozhovoru pustili šéfkuchař Jirka Červený a šéfbarman Jiří Vošahlík. Každý přináší jiný pohled a jinou zkušenost, ale oba spojuje přesnost, cit pro celek i nakažlivé nadšení pro práci, které se nedá předstírat. Výsledkem je menu s koktejly, které nejsou jen efektní na první dojem, ale zůstávají v paměti i po posledním doušku.
Rum: Trendy, servis, mixologie
Rum se těší oblibě prakticky po celém světě. K jeho přednostem patří fakt, že svým konzumentům poskytuje až neskutečnou paletu vůní a chutí. Je to velmi rozmanitá kategorie, neboť každý rum je trochu jiný. Má svůj jedinečný charakter, který ovlivňuje nejen způsob výroby, ale také klimatické podmínky, půda a v neposlední řadě i oddaný přístup těch, kteří za jeho výrobou stojí.
Příběh rumu
S rumem si lidé spojují bezpočet romantických představ. Tropy a sluncem zalité pláže, piráty, námořníky, kteří ho denně dostávají na příděl, nebo vedrem umořené plantážníky, kteří usrkávají na zastíněné verandě svých domů nápoj připravený z rumu a ovocné šťávy. Na jednom se ale shodnou všichni – domovem rumu je Karibik. A přesto je to nápoj, jehož kořeny tkví hluboko v evropské koloniální zkušenosti.
Když gin, tak s tonikem
Gin je odpradávna zmiňován v nejrůznějších spojeních. Od svých začátků si prošel nechvalnou érou levného a ne příliš kvalitního destilátu přes šílenství takzvaných ginových paláců až po velkou oblibu u královského dvora. Dnes mnoho lidí, když se řekne „jméno“ gin, napadne „příjmení“ tonik.
Do kamene vsazená White Lady
Sotva odezněly salvy děl první světové války a pominuly pocity zmaru, objevila se nová touha, a to na vše rychle zapomenout. Zřejmě hned v jejím úvodu se zrodil jeden z ikonických anglických drinků, který se nesmazatelně zapsal do londýnské nápojové historie. Stále však zůstává otázkou, který z velikánů tehdejší doby doopravdy stvořil koktejl přezdívaný Chelsea Sidecar. Snad by se dalo říct, že nezáleží na jméně, ale spíš na chuti – ovšem i to jméno cosi připomíná.
Foodpairing: Zelenina nejen do polévky
Léto máme spojené s dozrávajícím ovocem a zeleninou, které tvoří nedílnou součást našeho jídelníčku. Proto naše zadání barmana Fredyho Španera z podniku LAb zavazovalo, aby ve svých koktejlech použil v nějaké formě zeleninu či zeleninovou šťávu. Na pomoc si výjimečně přizval svého kolegu Davida Kroupu ze sesterského podniku swim, kde jako šéfkuchař působí také Matyáš Kučera. Ten se v tomto párování postaral o doprovodné pokrmy.
Sladká naivka Brandy Alexander
Stanley Clisby Arthur ve svém díle Famous New Orleans Drinks and How to Mix ’Em z roku 1937 napsal, že Brandy Alexander je drink jednoduchý na přípravu a zároveň jemný podobně jako smetana či ranní rosa. V podstatě reagoval na soudobý fenomén, k němuž blahosklonně přidal bílek. Většinu času však byla reputace tohoto krémového koktejlu značně diskutabilní, neboť se primárně spojoval s naivními mladými a nezkušenými dívkami.
Podivnosti barového světa
Každodenní karanténní přemýšlení a vzpomínání na otevřené bary mě občas vrátí ve vzpomínkách na ty nejdivnější věci, které jsem kdy ochutnal. A zde je výběr těch, které se mi zrovna vybavují. Je to jednoduše pár drinků, které mi zachutnaly, překvapily mě svým složením či pobavily názvem. Všechny mají společné, že jsou něčím atypické, podivné.
Martin Hudák: Každý den za barem je pro mě soutěžní
Martin Hudák patří mezi osobnosti, které není třeba na české a slovenské barové scéně dlouze představovat. Jeho vášeň pro koktejly i kávu je všem dobře známá a vyvrcholila nejen jeho vítězstvím na světovém finále Coffee in Good Spirits v roce 2017, ale též spoluprací se značkou kávového likéru Mr. Black.
Miláček milénia Mojito
Přestože dlouho zůstával lokální záležitostí, postupem času zaznamenal tento osvěžující koktejl nebývalý úspěch. Dokonce se o něm mluvilo jako o Cosmopolitanu pro dobrodruhy, jako o nápoji pro všechny cestovatele trpící nutkáním objevovat daleké krajiny.
Výroba rumu
Rum bývá zcela oprávněně nazýván krví Karibiku, současně ale platí, že se zdaleka nejen v tomto koutě světa produkuje. Jeho výroba je rozšířena prakticky po celém světě, a právě proto lze jen těžko definovat jednotná pravidla, která by striktně určovala, jakými postupy se musí vyrábět. Zaměřme se proto na to, co vše je o cestě rumu z pole s cukrovou třtinou až do sklenky s čistým destilátem nebo koktejlem známo.
Výroba jalovcové pálenky
Výroba ginu začíná volbou botanicals, jež významně ovlivňují jeho výsledný charakter. Jednotlivé značky se liší nejen jejich sestavou a poměry, ale někdy také drobnými variacemi na základní výrobní postup. I v tom je kouzlo tohoto destilátu.
Trendy kávové koktejly
S tím, jak se rozmáhají kavárny třetí generace, se rozmáhá i trend experimentování s kávovými nápoji. Příčku, kterou dříve drželo latte, nyní obsadilo cortado nebo flat white. Tam, kde před pár lety byla filtrovaná káva, je dnes drip nebo nitro – cold brew sycené dusíkem. Vůbec se pak nemůžeme divit, že do kávových drinků postupně přibývají ingredience, které by tam před dekádou nikdo ani nehledal.
Spritz: S lehkostí bublinek
Ředit víno vodou pro Řeky představovalo zcela přirozený způsob, jak se udržet v patřičných mezích během ritualizovaných hostin zvaných sympozion. Nicméně tyto první zmínky o úpravách vína představují pouhou předzvěst perlivého nápoje, jenž si svou jednoduchou skladbou, ať už v tradiční, či obměněné podobě, vydobyl na počátku 21. století místo mezi klasickými koktejly.
Koktejly inspirované uměním
Když se umělců zeptáte, kde berou inspiraci pro své dílo, velmi často vám odpoví, že tvůrčí nápady čerpají ze všeho kolem sebe. I v koktejlovém světě se lze samozřejmě inspirovat uměním, proto jsme tři barmany požádali, aby si vybrali kterékoli umělecké dílo a vytvořili koktejl, který z něj bude vycházet.
Fermentace: tisíciletá, a přece nová
Až jedna třetina všech potravin se vyrábí nějakým způsobem fermentace. Od chleba a jogurtu přes víno a pivo až po populární kimči nebo miso. Je to levná a snadná metoda jdoucí ruku v ruce s trendem lokálních a sezónních potravin a řemeslné výroby. Fermentace se tak pochopitelně stala impozantní technikou šéfkuchařů a barmanů, kteří se chtějí odlišit.
Nezávislý inženýr Daiquiri
Písčité pláže, žhavé slunce a všude kolem moře, ale i nestabilní a nejistá politická situace plná vnitřních rozkolů či zásahů zvenčí. Přesně taková byla Kuba v době, kdy se zrodil a stal slavným koktejl Daiquiri, jemuž zpočátku holdovala místní populace a později mu propadl doslova celý svět.
Želatinová filtrace: nová chuť již objeveného
Mistři molekulární mixologie neustále posouvají hranice toho, co může být považováno za nápoj a jakou zkušenost si odneseme při pití našeho koktejlu v budoucnosti. Vizionáři zlaté éry mixologie tak ochotně přejímají techniky molekulární kuchyně. Jednou z využívaných metod je i želatinová filtrace.
Erik Lorincz: Odchodem ze Savoye jsem uzavřel jednu kapitolu, abych mohl začít psát další
V minulém týdnu proběhlo české i slovenské finále barmanské soutěže Diageo Reserve World Class. O vítězích, Petrovi Marcinovi a Milanu Zalešovi, rozhodoval mimo jiné i Erik Lorincz, globální vítěz z roku 2010. Povídali jsme si spolu i o World Class, ale hlavně o jeho odchodu z American Baru v hotelu Savoy a jeho plánech do budoucna.
Whiskey Sour: s kyselým výrazem
„Když Američan potká Američana, tak přijde čas na Whiskey Sour.“ Alespoň takto se o klasice koktejlové kultury vyjádřil v roce 1879 americký deník Atlanta Daily Constitution a rozhodně nebyl daleko od pravdy, neboť objevit Ameriku znamená objevit také Sour.
Rum & Coke vs. Cuba Libre
Čím se od sebe tyto dva nápoje liší? Na první pohled se zdají být totožné. Nebo že by v kombinaci rumu a Coca-Coly hrál dílek limety tak zásadní roli? Samozřejmě, limetka je důležitá. Ten jemný dotek kyselosti, který zmírní sladkost Coca-Coly a zároveň podpoří chuť rumu. Jenže, jak se asi shodneme, ten nejzásadnější rozdíl tkví v rumu, který v koktejlu použijeme.
Úskalí vzniku nových palíren whisky
V posledních letech zažíváme neskutečný boom whisky. A to nejen skotské, ale též irské, americké, japonské a mnoha dalších. Tento trend s sebou nese i zájem o vznik nových palíren. Ty rostou jako houby po dešti. Přesto jejich zakládání, zejména ve Spojeném království a Irsku, provází nejedna obtíž.
Když gin, tak s tonikem
Gin je odpradávna zmiňován v nejrůznějších spojeních. Od svých začátků si prošel nechvalnou érou levného a ne příliš kvalitního destilátu přes šílenství takzvaných ginových paláců až po velkou oblibu u královského dvora. Dnes mnoho lidí, když se řekne „jméno“ gin, napadne „příjmení“ tonik.
Planter’s Punch. Tekutý úder
Punč. V minulosti se podílel na změně volebních výsledků či tvorbě legislativy i jiných dohod, v zimě zahříval celé národy a pro řadu lidí přímo definoval vánoční čas. Jaký však je příběh populárního punče z plantáží Karibiku, který společně s celou skupinou těchto nápojů v různých variacích předznamenal zrod moderního koktejlu?
S vůní praskajícího dřeva
Udicí nebo nakuřovací pistole, anglicky smoking gun, je další zařízení, které si našlo svoje místo na baru. Původně se používalo pouze v kuchyni, aby dodalo pokrmům nauzenou chuť, aniž byste je museli udit. Dnes lze smoking gun najít na baru, používá se však méně často, než bychom čekali.
Krása pěstitelských champagne
Champagne, na historii i současnost bohatý region severovýchodní Francie, dává jméno bezesporu nejslavnějším a nejdůležitějším šumivým vínům světa. Tamních 34 300 hektarů vinic obhospodařuje 15 800 různých majitelů a pěstitelů hroznů. Šampaňských domů je dnes přes tři stovky, družstevních spolků na sto padesát. Některé domy či družstva připravují jedinou značku, jiné jich mají i několik desítek.
Old Fashioned - stále v módě
Divadelní a kulturní kritik George Jean Nathan označil tento staromódní koktejl společně s Martini a Manhattanem jako svatou trojici. Zamyslíme-li se nad tímto výrokem, dostaneme se do prostoru mezi dvěma póly, kde najdeme nespočet jednoduchých požitků, evolučních zázraků, ale i podmanivých ohavností.
Manhattan: Ostrov možností
Koktejl pojmenovaný po čtvrti Manhattan se samozřejmě nemohl zrodit nikde jinde, než v New Yorku. Jeho počátky jsou nepochybně spjaty s vermuty a jejich etablováním na americkém kontinentu, svou roli zde ale sehrála také chuťová paměť a společenské konvence. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti, jež dala vzniknout mnoha variacím a dostala ho i na filmové plátno.
Nekorunovaný král Martini
Pokud mezi míšenými nápoji existuje nějaký nekorunovaný král, můžeme za něj směle prohlásit Martini Cocktail. Jeho vývoj byl ovlivňován nespočtem ekonomicko-obchodních faktorů, neustále se měnícími chuťovými trendy a v neposlední řadě také světem umění. K málokterému drinku se zároveň váže takové množství legend a historek, ale i variací na postup přípravy.
Hořký hrabě Negroni
Na počátku všeho byla Itálie a v ní sladký život, který potřeboval dodat hořký balanc. Asi tímto způsobem by mohlo začít vyprávění o jednom z ikonických klasických koktejlů uplynulého století. Co všechno ale stojí v pozadí za tímto šlechticem mezi aperitivy?