Když gin, tak s tonikem

Kateřina Kluchová

Abychom koktejl Gin  & Tonic správně pochopili, musíme kromě ginu zmínit i tonikovou vodu, což je něco více než jen sladká perlivá limonáda. Obsahuje totiž chinin, který může být efektivním prostředkem, který tiší bolest a horečku a působí také jako prevence proti malárii, která byla v době vzniku prvních chininových prostředků velmi rozšířená. 


V 18. století se prášek z „cinchona tree“ běžně přidával do sherry a vína, aby se zastínila jeho hořká příchuť. Vojáci britských jednotek žijící na území Indie však pojímali chinin nejen jako blahodárný a tím také tolerovaný, ale při jeho smíchání s vodou, cukrem a ginem dokonce jako velmi oblíbený nápoj! Navíc i gin byl v 19. století považován za lék, a jako denní přísun vitamínů byl stále více využíván ve zdravotnictví. Asi nejčastěji zmiňovaným je bez váhání Plymouth Original Gin, který byl v koloniích nejvíce zastoupen, a proto se také nejčastěji s tonikem spojoval.

G + T = VSL


V současné době je Gin & Tonic v barech a restauracích často podáván ve velkých vinných sklenicích s blokem ledu. Tento trend se rozšířil ze Španělska, kde takto nápoj dostanete téměř na každém kroku. Pro někoho zcela obyčejný drink tak dostává, řekněme, prémiovější rozměr. Velmi často je pak ozdoben bylinkou, citrusem či floatem nějaké příchuti nebo kávy. Pojení ginu s tonikem vnímám také jako cestu k ginu samotnému. Hosté v barech zkrátka daleko více než dříve pijí tento drink v poměru 1:1. Velkou výhodou je stejně tak to, že příprava je velmi jednoduchá a vy si můžete svůj drink dopřát téměř všude.

Ať pro svůj G&T použijete jakýkoliv gin a tonik, je vždy dobré přemýšlet nad tím, zda se vámi vybraná dvojice dokáže „zasnoubit“. Na trhu je mnoho variant suchých či sladkých ginů. Jednotlivé značky obsahují mnoho nejrůznějších bylin, a tím jsou výraznější a záludnější. K takovýmto ginům je třeba vybírat velmi jednoduchý, suchý a přírodně sycený tonik. Pokud jste příznivci základních variant dry ginů, můžete se pustit do odvážnějších kombinací, a pokud toužíte přidat sirup nebo bitters, abyste svůj drink oživili, jistě můžete, vždy ale myslete na to, že méně je více a váš gin i vámi zvolený tonik si zaslouží, aby se ve vašem drinku projevily. A ještě něco: součástí každého G&T by měl být dostatek kvalitního ledu, protože i ten tvoří jeho velkou část. Není totiž nic horšího než teplý drink!

Stejně tak, jako má Gin & Tonic dlouhou historii, jej jistě čeká i pestrá budoucnost. V rozmanitosti jeho využití se meze nekladou. Tak, jako přibývá značek ginů a příchutí toniků, typů ledu a skla, tak se rozšiřuje nabídka variant tohoto osvěžujícího nápoje. Za poslední roky vývoje jsme si jej mohli dopřát v podobě pěny, želé, zmrzliny či v nealko verzi. Díky jednoduché přípravě tohoto drinku je poměrně častým jevem „párty verze“: host si jej odnese zavakuovaný v pytlíku s brčkem nebo jako hotový drink v plechovce, jako je tomu v případě Cutwater canned Gin & Tonic. Ten poskytuje Old Grove Gin a domácí tonik s příchutí okurky a grapefruitu. To pak můžete mít svůj oblíbený drink stále při sobě!

Pokud navštívíte některou ze schwarzwaldských hospůdek, možná budete mile překvapeni zdejším servisem. Monkey 47 se zde podává s Fever-Tree tonikem do typických kameninových kalíšků, které drží chlad a zároveň navazují na proces výroby ginu samotného, kdy se vydestilovaný spirit nechává tři měsíce v kameninových nádobách „scelit“. Pravdou je, že z kameniny drink chutná úplně jinak než ze sklenky. Takovýto Gin & Tonic se pak doporučuje s kůrou grepu nebo pomela, které je součástí bylinné rodiny tohoto ginu.

S návratem sloe ginů je možné klasický Gin & Tonic „odlehčit” právě záměnou za tento trnkový likér na bázi ginu, který se podává s lehkou variantou dobře syceného toniku nebo trochou sody.

G&T, který mne osobně nejvíce uchvátil, mi nabídli ve městě Plymouth, čemuž samozřejmě přispívá i kouzlo místa. Drinky se tam servírují do „glgů“, což jsou nádoby ve tvaru ryby, původně určené na servis vody. Mě osobně naprosto dostala varianta Pink Gin & Tonic, ve které se na hladinu nanese několik kapek Angostura Bitters a drink tak dostane úplně jiný ráz!

Kdybych se měla řídit sama sebou, cítím, že stejně jako móda, hudba či životní styl se i cesta G&T začne vracet k naprosté jednoduchosti a praktičnosti; nápoj neustoupí od kvality, ale zároveň bude součástí našich „běžných dní“. Já osobně se uchyluji k jednoduché variantě klasického ginu s přírodním tonikem, citronovou kůrou a střikem Angostura Bitters v poměru 1:2. Pokud si chci dopřát ještě více svěžesti, volím Beefeater24 s plátkem kůry červeného grepu.

Celý článek najdete v:

BARLIFE Magazine č. 85


Ginfest představil giny ze všech koutů světa

Ginfest představil giny ze všech koutů světa

Zatímco druhá červnová sobota patřila svátku World Gin Day, ta třetí se nesla ve znamení Ginfestu. Sedmý ročník oslavy jalovcového destilátu se opět uskutečnil v galerii Villa Pellé a nabídl přes 150 ginů z celého světa, nepřeberné variace na Gin & Tonic, semináře i doprovodný program. A přestože počasí bylo toho dne poněkud jankovité, panovala na Ginfestu skvělá nálada.

Zero giny a jejich stoupající popularita

Zero giny a jejich stoupající popularita

Nealkoholické neboli alcohol free nápoje vnímáme čím dál častěji. Že je nám nabízeno nízkovoltážní pivo, to už nás nepřekvapí. Avšak zero destiláty, v tomto případě zero giny, se stále setkávají se smíšenými reakcemi. Ale kde je poptávka, tam je i nabídka. Proč tolik nabývají na popularitě a jak probíhá jejich výroba?

Potenciál staření ginu

Potenciál staření ginu

Tato technika nebo způsob úpravy ginu nabyla na popularitě v prvních 10 letech tohoto tisíciletí, kdy nastala světová renesance ginů a malé destilerie zažily opravdový boom.

Sloe gin, trnkový likér

Sloe gin, trnkový likér

Sloe gin sbírá poslední dobou popularitu ze všech směrů. Jak v koktejlových barech, tak v restauracích. Zpočátku to ale byl likér chudé společnosti a trnkový keř britům sloužil primárně jako živý plot. Postupně si ale u barmanů začínal získávat své místo.

Dlouho očekávaný Ginfest

Dlouho očekávaný Ginfest

Festival milovníků jalovcových moků po dlouhém čekání nakonec proběhl. Jasně se ukázalo, že dokáže přitáhnout Ginové labužníky. Podívejte se na reportáž z Ginfestu 2021 pořádaný Barlifem.

Májová romantika

Májová romantika

První máj, to je svátek práce. A taky lásky čas. Jaro naplno probouzí k životu a lásce matku přírodu a české i světové barmany k práci a kreativitě. Ostatně, sami se o tom přesvědčte na následujících stránkách, které jsou plné šmrncovních receptur od vybraných barmanů, kteří mají jarního elánu na rozdávání.

Drinkologie: Gimlet na preventivní příděl

Drinkologie: Gimlet na preventivní příděl

Jednoduchý, elegantní i nadčasový - přesně takový je tento výrazně limetkový koktejl s bohatou námořní historií. Jaký je ovšem skutečný příběh tohoto “léčivého” nápoje, o němž americký autor Charles H. Baker Jr. kdysi napsal, že je od Bombaje až po Šanghaj stejně známý jako Martini?

Když gin, tak s tonikem

Když gin, tak s tonikem

Gin je odpradávna zmiňován v nejrůznějších spojeních. Od svých začátků si prošel nechvalnou érou levného a ne příliš kvalitního destilátu přes šílenství takzvaných ginových paláců až po velkou oblibu u královského dvora. Dnes mnoho lidí, když se řekne „jméno“ gin, napadne „příjmení“ tonik.

Do kamene vsazená White Lady

Do kamene vsazená White Lady

Sotva odezněly salvy děl první světové války a pominuly pocity zmaru, objevila se nová touha, a to na vše rychle zapomenout. Zřejmě hned v jejím úvodu se zrodil jeden z ikonických anglických drinků, který se nesmazatelně zapsal do londýnské nápojové historie. Stále však zůstává otázkou, který z velikánů tehdejší doby doopravdy stvořil koktejl přezdívaný Chelsea Sidecar. Snad by se dalo říct, že nezáleží na jméně, ale spíš na chuti – ovšem i to jméno cosi připomíná.

Výroba jalovcové pálenky

Výroba jalovcové pálenky

Výroba ginu začíná volbou botanicals, jež významně ovlivňují jeho výsledný charakter. Jednotlivé značky se liší nejen jejich sestavou a poměry, ale někdy také drobnými variacemi na základní výrobní postup. I v tom je kouzlo tohoto destilátu.

Když gin, tak s tonikem

Když gin, tak s tonikem

Gin je odpradávna zmiňován v nejrůznějších spojeních. Od svých začátků si prošel nechvalnou érou levného a ne příliš kvalitního destilátu přes šílenství takzvaných ginových paláců až po velkou oblibu u královského dvora. Dnes mnoho lidí, když se řekne „jméno“ gin, napadne „příjmení“ tonik.

Nekorunovaný král Martini

Nekorunovaný král Martini

Pokud mezi míšenými nápoji existuje nějaký nekorunovaný král, můžeme za něj směle prohlásit Martini Cocktail. Jeho vývoj byl ovlivňován nespočtem ekonomicko-obchodních faktorů, neustále se měnícími chuťovými trendy a v neposlední řadě také světem umění. K málokterému drinku se zároveň váže takové množství legend a historek, ale i variací na postup přípravy.

Hořký hrabě Negroni

Hořký hrabě Negroni

Na počátku všeho byla Itálie a v ní sladký život, který potřeboval dodat hořký balanc. Asi tímto způsobem by mohlo začít vyprávění o jednom z ikonických klasických koktejlů uplynulého století. Co všechno ale stojí v pozadí za tímto šlechticem mezi aperitivy?