Když gin, tak s tonikem

Kateřina Kluchová

09. březen 2018

Abychom koktejl Gin  & Tonic správně pochopili, musíme kromě ginu zmínit i tonikovou vodu, což je něco více než jen sladká perlivá limonáda. Obsahuje totiž chinin, který může být efektivním prostředkem, který tiší bolest a horečku a působí také jako prevence proti malárii, která byla v době vzniku prvních chininových prostředků velmi rozšířená. 

V 18. století se prášek z „cinchona tree“ běžně přidával do sherry a vína, aby se zastínila jeho hořká příchuť. Vojáci britských jednotek žijící na území Indie však pojímali chinin nejen jako blahodárný a tím také tolerovaný, ale při jeho smíchání s vodou, cukrem a ginem dokonce jako velmi oblíbený nápoj! Navíc i gin byl v 19. století považován za lék, a jako denní přísun vitamínů byl stále více využíván ve zdravotnictví. Asi nejčastěji zmiňovaným je bez váhání Plymouth Original Gin, který byl v koloniích nejvíce zastoupen, a proto se také nejčastěji s tonikem spojoval.

G + T = VSL

V současné době je Gin & Tonic v barech a restauracích často podáván ve velkých vinných sklenicích s blokem ledu. Tento trend se rozšířil ze Španělska, kde takto nápoj dostanete téměř na každém kroku. Pro někoho zcela obyčejný drink tak dostává, řekněme, prémiovější rozměr. Velmi často je pak ozdoben bylinkou, citrusem či floatem nějaké příchuti nebo kávy. Pojení ginu s tonikem vnímám také jako cestu k ginu samotnému. Hosté v barech zkrátka daleko více než dříve pijí tento drink v poměru 1:1. Velkou výhodou je stejně tak to, že příprava je velmi jednoduchá a vy si můžete svůj drink dopřát téměř všude.

Ať pro svůj G&T použijete jakýkoliv gin a tonik, je vždy dobré přemýšlet nad tím, zda se vámi vybraná dvojice dokáže „zasnoubit“. Na trhu je mnoho variant suchých či sladkých ginů. Jednotlivé značky obsahují mnoho nejrůznějších bylin, a tím jsou výraznější a záludnější. K takovýmto ginům je třeba vybírat velmi jednoduchý, suchý a přírodně sycený tonik. Pokud jste příznivci základních variant dry ginů, můžete se pustit do odvážnějších kombinací, a pokud toužíte přidat sirup nebo bitters, abyste svůj drink oživili, jistě můžete, vždy ale myslete na to, že méně je více a váš gin i vámi zvolený tonik si zaslouží, aby se ve vašem drinku projevily. A ještě něco: součástí každého G&T by měl být dostatek kvalitního ledu, protože i ten tvoří jeho velkou část. Není totiž nic horšího než teplý drink!

Stejně tak, jako má Gin & Tonic dlouhou historii, jej jistě čeká i pestrá budoucnost. V rozmanitosti jeho využití se meze nekladou. Tak, jako přibývá značek ginů a příchutí toniků, typů ledu a skla, tak se rozšiřuje nabídka variant tohoto osvěžujícího nápoje. Za poslední roky vývoje jsme si jej mohli dopřát v podobě pěny, želé, zmrzliny či v nealko verzi. Díky jednoduché přípravě tohoto drinku je poměrně častým jevem „párty verze“: host si jej odnese zavakuovaný v pytlíku s brčkem nebo jako hotový drink v plechovce, jako je tomu v případě Cutwater canned Gin & Tonic. Ten poskytuje Old Grove Gin a domácí tonik s příchutí okurky a grapefruitu. To pak můžete mít svůj oblíbený drink stále při sobě!

Pokud navštívíte některou ze schwarzwaldských hospůdek, možná budete mile překvapeni zdejším servisem. Monkey 47 se zde podává s Fever-Tree tonikem do typických kameninových kalíšků, které drží chlad a zároveň navazují na proces výroby ginu samotného, kdy se vydestilovaný spirit nechává tři měsíce v kameninových nádobách „scelit“. Pravdou je, že z kameniny drink chutná úplně jinak než ze sklenky. Takovýto Gin & Tonic se pak doporučuje s kůrou grepu nebo pomela, které je součástí bylinné rodiny tohoto ginu.

S návratem sloe ginů je možné klasický Gin & Tonic „odlehčit” právě záměnou za tento trnkový likér na bázi ginu, který se podává s lehkou variantou dobře syceného toniku nebo trochou sody.

G&T, který mne osobně nejvíce uchvátil, mi nabídli ve městě Plymouth, čemuž samozřejmě přispívá i kouzlo místa. Drinky se tam servírují do „glgů“, což jsou nádoby ve tvaru ryby, původně určené na servis vody. Mě osobně naprosto dostala varianta Pink Gin & Tonic, ve které se na hladinu nanese několik kapek Angostura Bitters a drink tak dostane úplně jiný ráz!

Kdybych se měla řídit sama sebou, cítím, že stejně jako móda, hudba či životní styl se i cesta G&T začne vracet k naprosté jednoduchosti a praktičnosti; nápoj neustoupí od kvality, ale zároveň bude součástí našich „běžných dní“. Já osobně se uchyluji k jednoduché variantě klasického ginu s přírodním tonikem, citronovou kůrou a střikem Angostura Bitters v poměru 1:2. Pokud si chci dopřát ještě více svěžesti, volím Beefeater24 s plátkem kůry červeného grepu.

Celý článek najdete v:

BARLIFE Magazine č. 85