Proslulý plukovník - Gin Rickey
Duben 25, 2023

Někteří se pro slávu narodili a někteří jí přinejmenším dosáhli, zatímco jiným přinese vskutku nemalé množství trpkosti. Zářným zástupcem posledního příkladu byl i tvůrce velice prostého, a přesto značně oblíbeného koktejlu, jenž se do obecného povědomí dostal na přelomu 19. a 20. století. Kde se ovšem vzala zdánlivě moderní kombinace ginu, limetky a sody, která v sobě nemá ani za mák cukru? A kdo za koktejl Gin Rickey vlastně loboval, když na počátku postrádal svou základní složku?
Mytologie
Třebaže Gin Rickey představuje neuvěřitelně jednoduchý, suchý a relativně trpký drink, provází jeho pověst celá řada omylů. Tím prvním je nepřesné zařazení do skupiny highballs: ta pojímá dlouhé míšené nápoje s lihovinou nebo fortifikovaným vínem a nápoje sycené oxidem uhličitým, zásadně však neobsahuje šťávu z citrusů. Stejně tak je nezbytné si uvědomit, že rickeys tvoří samostatnou koktejlovou rodinu. Součástí těchto delších nápojů bez cukru je ovšem vždy pouze šťáva z limetek, nikoli z citronů. Použití vybraného destilátu, limetkové šťávy a nápoje syceného oxidem uhličitým, ba dokonce i eliminace cukru, tak zcela jednoznačně odlišují rickey od ostatních. Vždyť fizz vyrovnává kyselost cukrem, Collins se jej drží také, a navíc preferuje citron oproti limetce a delší provedení. O kategorii sourů postrádající sodovku pak již nemůže být ani řeč.
O tom, kde vznikl nápoj označovaný jako rickey, se dodnes vedou spory. Ve hře o historický zápis spolu zápolí například bar v St. Louis, situovaný naproti hotelu Southern, newyorský St. James Hotel, ležící na Broadwayi nedaleko slavného Hoffman House, nebo Gilsey House, který najdete rovněž na Broadwayi. Tím nejčastěji uváděným místem v souvislosti s touto koktejlovou klasikou je nicméně Shoomaker’s Saloon. Tento údajně tichý podnik vyhlášený vysoce kvalitní whiskey se nacházel ve Washingtonu D. C. poblíž Národního divadla. Otevřeli jej v roce 1858 dva němečtí imigranti, kteří sloužili za americké občanské války v armádě Unie. Jakmile však kapitán Robert Otto Herzog i major William Shoomaker zemřeli, převzal podnik v roce 1883 úspěšný lobbista demokratické strany plukovník Joseph K. Rickey.

Rickey byl rovněž veteránem z občanské války a měl pověst vášnivého hráče pokeru a fanouška dostihů, nemluvě o tom, že prý dokázal kouřem ze svých doutníků velmi snadno zaplnit celou místnost. A byl to právě on, kdo si údajně vsadil, že se předsedou dolní komory Kongresu Spojených států stane demokratický kandidát John Carlile, a vyhranou sázku chtěl oslavit speciálním drinkem. Z pozdějšího vyprávění víme, že Rickey měl tehdy vyhrát 500 dolarů, což by dnes odpovídalo přibližně čtvrt milionu korun. Není proto divu, že dostal neodolatelnou chuť oslavovat, a když spatřil na baru limetky, ačkoli nebyly zrovna v sezóně, prý pobídl barmana, ať je do drinku přidá. Kombinaci whiskey, čerstvé limetkové šťávy a sodovky, kterou dnes známe jako Joe Rickey, pro něj vytvořil barman George Williamson, jenž byl známý především díky přípravě výtečných julepů.
Podle amerického publicisty Dereka Browna nicméně existuje i trochu prozaičtější možnost: Williamson diskutoval předešlého večera s neznámým cizincem o tom, jak se v Karibiku připravují jednoduché osvěžující nápoje z rumu, sodovky a limetkové šťávy. Neznámý host však preferoval žitnou whiskey namísto rumu. Když poté druhý den přišel Rickey a řekl si o koktejl na oslavu, Williamson přirozeně sáhl po drinku z předešlého večera. Tvrzení, že se koktejl Joe Rickey zrodil právě v Shoo’s, jak se podniku přezdívalo, dává smysl nejen z toho důvodu, že plukovník Rickey bar později vlastnil, ale hlavně proto, že se nacházel v centru dění; hned za rohem na 14th Street měla sídlo většina novinových redakcí. Touto oblastí tak pravidelně procházeli slavní spisovatelé, politici a další velké osobnosti.
Ať už tomu ale bylo jakkoli, koktejl Joe Rickey se musel zrodit někdy mezi roky 1883 a 1889, kdy to nápoj dotáhl až na stránky novin Washington Post. Navzdory tomu, že Joe Rickey se obvykle připravuje s bourbonem, s největší pravděpodobností si jej nechal plukovník Rickey připravit ze své oblíbené whiskey značky Belle of Nelson. Netrvalo dlouho a drink se rychle rozšířil z Shoomaker’s Saloonu po celém Washingtonu a odtud dále do New Yorku, kde si jej plukovník Joe Rickey s nadšením objednával. V novinách Brooklyn Eagle se dokonce v roce 1892 mohl čtenář dočíst o komentáři plukovníka, podle nějž „jakýkoli nápoj s obsahem cukru zahřívá krev, zatímco Rickey vzhledem k obsažené limetkové šťávě krev chladí a tím pádem je zdraví vysoce prospěšný.“ Později před svou smrtí však litoval, že onen jednoduchý drink získal jeho jméno: „Před několika lety jsem byl plukovník Rickey z Missouri, přítel senátorů, soudců a státníků, osobnost vážená a ctěná v otázkách polických záležitostí. Dnes se ale obávám, že se o mně v těchto souvislostech nemluví. Jsem slavný jako autor ,rickey‘, a s tím se musím spokojit. Útěchou mi může být snad pouze proměnlivost koktejlových trendů, a tak doufám, že současná popularita highballu se skotskou whisky odvane dřívější výmysly a pomůže mi napravit mou reputaci.“
Ještě než ale přišel okamžik slávy pro highball, dostal se v 90. letech 19. století do popředí Gin Rickey. Americký spisovatel George Rothwell Brown datoval vznik koktejlu do roku 1893: nápoj prý vznikl při příležitosti světové výstavy v Chicagu. Tuto skutečnost podporují i četné písemné zmínky; lze například najít ručně psanou recepturu plukovníka Rickeyho v novinách z roku 1895, kde doporučuje pro přípravu použít buď whiskey, nebo gin. Ačkoli se často můžete setkat s mylnou informací, že Gin Rickey byl součástí Bartender’s Manual od Harryho Johnsona už v roce 1882, pravdou je, že se objevil až ve vydání této knihy z roku 1900. Zato v Johnsonově knize najdeme předpis s doporučením sáhnout po ginu Old Tom či holandském geneveru. O pouhé tři roky později již Tim Daly nabádal ve své barmanské encyklopedii k použití ginu Plymouth.

Moderní variace
Základním principem, který je nutné dodržovat při přípravě jakéhokoliv rickey, je fakt, že nesmíte použít cukr. Přidat cukr do rickey je totiž obdobně nemyslitelné jako zeptat se rodilého Itala z Neapole, zda by chtěl přidat na svou pizzu ananas. Výsledkem je hrozba smrtí nebo přinejmenším otázka, zda má člověk všech pět pohromadě.
V případě Gin Rickey však není zdánlivě příliš mnoho možností k vytváření nových variant, neboť vždy musíte zachovat perlivou vodu a limetkovou šťávu, třebaže řada barmanů svévolně zaměňuje limetky za jakékoli jiné citrusy a následně svou kombinaci označuje jako rickey. Nabízí se proto jen změna báze: můžete si dát rickey jak na bázi bourbonu, tak rumu, tequily nebo mezcalu. Zdaleka nejrozšířenějším zástupcem celé kategorie je ovšem Skinny Bitch: prosté spojení vodky, sody a limetky aktuálně kopíruje někdejší úspěch koktejlu Gin Rickey, jenž okouzloval zástupy pijáků o sto let dříve.
Odraz v umění
Gin Rickey se sice zrodil v 19. století, značnou popularitu si nicméně vydobyl až v prvních dekádách 20. století. V rámci populární kultury můžeme zaznamenat, jak pan Burns v televizním seriálu Simpsonovi popíjí rickey, když je v epizodě Burns, Baby Burns představen svému nelegitimnímu synovi. Pomyslným vrcholem úspěchu koktejlu Gin Rickey je však to, že se v roce 1925 objevil v sedmé kapitole klasického románu Francise Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby. V příběhu přichází jeho čas během horkého letního dne. Jay Gatsby a vypravěč Nick Carraway dostanou v tomto parném dni pozvání na oběd do domu Toma a Daisy Buchananových. V té době už Gatsby a Daisy obnovili svůj dávný románek. Ačkoli Tom zpočátku nic netuší, podezřívá Gatsbyho z pašeráctví a stejně ho nemá rád. Teplota je tedy vysoká a nálada napjatá. V jednu chvíli Daisy řekne Tomovi, aby jim připravil nějaký studený drink. Tím drinkem je právě Gin Rickey, a vypravěč Nick Carraway jej provází slovy s těžko skrývaným napětím: „Pili jsme dlouhými, lačnými doušky.“ Na rozdíl od románu nevede ale v reálném světě příběh Gin Rickey k tragickému závěru. Naopak se v roce 2011 stal díky úsilí Dereka Browna oficiálním koktejlem hlavního města Spojených států. Stejně jako má tedy New Orleans svůj Sazerac, má Washington D. C. svůj ikonický Gin Rickey.

Gin Rickey podle receptury Case Oha
50 ml ginu
15 ml čerstvé limetkové šťávy
sodovka k dolití
Příprava koktejlu probíhá přímo ve sklenici. Tu naplníme ledem a postupně dávkujeme jednotlivé ingredience. Jemně promícháme a ozdobíme osminkou limetky.
Gin Rickey Champagne Lime Cordial podle baru L'Fleur
60 ml ginu Old Tom
30 ml šampaňského cordialu
filtrovaná voda
ozdoba: limetková kůra
Přes všechny novodobé úpravy surovin, které mohou někdy působit až laboratorně, si tradiční drinky jako legendární Gin Rickey zaslouží při modifikaci receptury respekt. Tento Gin Rickey v moderním pojetí to dokazuje. Je potřeba zdůraznit, že cordial se vyrábí jen z mála cukru a převládá v něm šampaňské. Na jeho přípravu použijeme zbylé šampaňské, to smícháme se stejným množstvím limetkové šťávy a polovinou množství cukru. Neprodyšně uzavřeme do sáčku a pomocí techniky sous-vide nebo termomixu udržujeme 1 až 1,5 hodiny při teplotě 30 °C. Směs přecedíme přes sítko a přidáme kyselinu citronovou nebo vinnou, abychom dosáhli delší čerstvosti. Hotový cordial použijeme na přípravu našeho drinku a zbytek uložíme v čistých lahvičkách do lednice. Do míchacího skla si odměříme gin, šampaňský cordial a filtrovanou vodu. Necháme vychladit a koktejl naperlíme jako celek, pomůžeme tak tomu, aby se chutě dokonale propojily. Nakonec ozdobíme limetkovou kůrou.
CHCETE OCHUTNAT? PUSŤTE SE DO NAŠEHO BLOGU.
ČLÁNKY
Ochutnali jsme za vás: Bezkofeinová káva
Bezkofeinová káva se získává z běžných zrn arabiky, u nichž byl obsah kofeinu přirozeným procesem snížen na méně než 0,1 %. Používají se k tomu různé metody: Swiss Water využívá horkou vodu a uhlíkové filtry a zachovává čistý chuťový profil bez použití chemie; metoda CO₂ pracuje se superkritickým oxidem uhličitým, který selektivně navazuje kofein a šetrně ho odstraňuje; a kolumbijská specialita Sugar Cane EA využívá přírodní etylacetát z cukrové třtiny, díky čemuž si káva často uchovává sladší, ovocnější charakter. Z kávy, která dříve působila spíš nevýrazně, je dnes decaf s plným chuťovým profilem a komplexní aromatikou, a to díky moderním metodám i pečlivému výběru původu. V našem redakčním testu jsme se zaměřili na české pražírny, protože právě ony určují směr domácí kávové scény a ukazují, že i u nás lze najít decaf na špičkové úrovni. Jako původ jsme zvolili Kolumbii. Nejen proto, že je třetím největším producentem arabiky na světě, ale především kvůli místní infrastruktuře pro dekofeinizaci, která umožňuje stabilní kvalitu a pestrou paletu chuťových profilů. Ochutnávali jsme je výhradně na filtru, tedy v přípravě, která nejlépe odhaluje čistotu, jemné nuance i texturu kávy.
Kateřina Handlová: Věřím, že všechno má nějaký smysl
Kreativní ředitelka sklárny Rückl, držitelka ceny Czech Grand Design 2024, designérka, která navrhla mimo jiné medaile pro loňské mistrovství světa v ledním hokeji. Významné pozice, tituly, superlativy, za kterými se skrývá nejen vynikající umělkyně, ale především citlivá žena s otevřenou myslí, láskou ke sklářskému kraji i vášní pro hokej.
Rozhovor: Renato „Tato“ Giovannoni
Z Buenos Aires vytvořil globální barový fenomén. Renato „Tato“ Giovannoni je barman, podnikatel a vizionář, který vrátil Argentině její koktejlovou identitu a zároveň ji otevřel světu. Jeho Florería Atlántico patří k nejlepším barům planety, vlastní gin Príncipe de los Apóstoles spojuje tradici s inovací a nová destilerie v Mendoze ukazuje, že udržitelnost nemusí být jen prázdné slovo. Tato mluví o minulosti i budoucnosti argentinské mixologie s lehkostí člověka, který ví, že největší síla je v kombinaci kořenů, odvahy a schopnosti snít dál.
Koktejly: Vrstvy nostalgie
Nostalgický koktejl se neohlíží za minulostí jako za něčím, k čemu bychom se měli vracet. Vychází z klasických struktur, opírá se o rovnováhu a přesnost ověřených starých receptur, ale zároveň chápe, že dnešní barová řeč potřebuje jinou míru komfortu. Alkohol ustupuje, ale stále je součástí kompozice. Kyselina drží napětí, aniž se vnucuje. Sladkost je přesná a funkční. Vše je čistší, lehčí, současnější. Kde dříve nastupovaly likéry, dnes přichází cordia ly, redukce nebo fortifikovaná vína. Výsledná textura nevzniká náhodou, ale přesnou prací s ledem, technikou, teplotou či ředěním. Sklenice tu není proto, aby byla hezká, ale protože tvar určuje aroma i celkový prožitek. Vše má svůj důvod a své místo. Téma podzimního Inspiromatu nemá být o sentimentálním návratu, ale o přesném a uvědomělém přeložení osobní paměti do současné barové řeči. Čtyři námi vybraní barmani, kteří dostávají prostor na následujících stránkách, vycházejí z vlastního zážitku a nechávají ho znovu vzniknout jako nový originál s rodokmenem, který je cítit v každé vrstvě.
Podnik: Co přineslo léto
Letošní podzimní úroda podniků bude patrně velmi plodná. Než ale chystané novinky dozrají, pojďme si připomenout čerstvě otevřené koncepty, do kterých můžete vyrazit už teď. Kromě níže zmíněných vyvolal o prázdninách rozruch pop-up Kamily „Kamu“ Rundusové ve Vile Kajetánka, na Národní otevřel Bar and Books, skupina Together se rozšířila o pardubickou restauraci Struhadlo a milovníky sendvičů potěšilo bistro bbred.
Foodpairing: Dialog chutí
Párování jídla a koktejlu není jen hledáním shody chutí. Je to dialog dvou světů, které se mohou doplňovat, vyvažovat nebo překvapovat kontrastem. Tentokrát se do společného rozhovoru pustili šéfkuchař Jirka Červený a šéfbarman Jiří Vošahlík. Každý přináší jiný pohled a jinou zkušenost, ale oba spojuje přesnost, cit pro celek i nakažlivé nadšení pro práci, které se nedá předstírat. Výsledkem je menu s koktejly, které nejsou jen efektní na první dojem, ale zůstávají v paměti i po posledním doušku.
TENTO ČLÁNEK NAJDETE V ČÍSLE BARLIFE 108
Ochutnali jsme za vás: Bezkofeinová káva
Bezkofeinová káva se získává z běžných zrn arabiky, u nichž byl obsah kofeinu přirozeným procesem snížen na méně než 0,1 %. Používají se k tomu různé metody: Swiss Water využívá horkou vodu a uhlíkové filtry a zachovává čistý chuťový profil bez použití chemie; metoda CO₂ pracuje se superkritickým oxidem uhličitým, který selektivně navazuje kofein a šetrně ho odstraňuje; a kolumbijská specialita Sugar Cane EA využívá přírodní etylacetát z cukrové třtiny, díky čemuž si káva často uchovává sladší, ovocnější charakter. Z kávy, která dříve působila spíš nevýrazně, je dnes decaf s plným chuťovým profilem a komplexní aromatikou, a to díky moderním metodám i pečlivému výběru původu. V našem redakčním testu jsme se zaměřili na české pražírny, protože právě ony určují směr domácí kávové scény a ukazují, že i u nás lze najít decaf na špičkové úrovni. Jako původ jsme zvolili Kolumbii. Nejen proto, že je třetím největším producentem arabiky na světě, ale především kvůli místní infrastruktuře pro dekofeinizaci, která umožňuje stabilní kvalitu a pestrou paletu chuťových profilů. Ochutnávali jsme je výhradně na filtru, tedy v přípravě, která nejlépe odhaluje čistotu, jemné nuance i texturu kávy.
Kateřina Handlová: Věřím, že všechno má nějaký smysl
Kreativní ředitelka sklárny Rückl, držitelka ceny Czech Grand Design 2024, designérka, která navrhla mimo jiné medaile pro loňské mistrovství světa v ledním hokeji. Významné pozice, tituly, superlativy, za kterými se skrývá nejen vynikající umělkyně, ale především citlivá žena s otevřenou myslí, láskou ke sklářskému kraji i vášní pro hokej.
Rozhovor: Renato „Tato“ Giovannoni
Z Buenos Aires vytvořil globální barový fenomén. Renato „Tato“ Giovannoni je barman, podnikatel a vizionář, který vrátil Argentině její koktejlovou identitu a zároveň ji otevřel světu. Jeho Florería Atlántico patří k nejlepším barům planety, vlastní gin Príncipe de los Apóstoles spojuje tradici s inovací a nová destilerie v Mendoze ukazuje, že udržitelnost nemusí být jen prázdné slovo. Tato mluví o minulosti i budoucnosti argentinské mixologie s lehkostí člověka, který ví, že největší síla je v kombinaci kořenů, odvahy a schopnosti snít dál.
Koktejly: Vrstvy nostalgie
Nostalgický koktejl se neohlíží za minulostí jako za něčím, k čemu bychom se měli vracet. Vychází z klasických struktur, opírá se o rovnováhu a přesnost ověřených starých receptur, ale zároveň chápe, že dnešní barová řeč potřebuje jinou míru komfortu. Alkohol ustupuje, ale stále je součástí kompozice. Kyselina drží napětí, aniž se vnucuje. Sladkost je přesná a funkční. Vše je čistší, lehčí, současnější. Kde dříve nastupovaly likéry, dnes přichází cordia ly, redukce nebo fortifikovaná vína. Výsledná textura nevzniká náhodou, ale přesnou prací s ledem, technikou, teplotou či ředěním. Sklenice tu není proto, aby byla hezká, ale protože tvar určuje aroma i celkový prožitek. Vše má svůj důvod a své místo. Téma podzimního Inspiromatu nemá být o sentimentálním návratu, ale o přesném a uvědomělém přeložení osobní paměti do současné barové řeči. Čtyři námi vybraní barmani, kteří dostávají prostor na následujících stránkách, vycházejí z vlastního zážitku a nechávají ho znovu vzniknout jako nový originál s rodokmenem, který je cítit v každé vrstvě.
Podnik: Co přineslo léto
Letošní podzimní úroda podniků bude patrně velmi plodná. Než ale chystané novinky dozrají, pojďme si připomenout čerstvě otevřené koncepty, do kterých můžete vyrazit už teď. Kromě níže zmíněných vyvolal o prázdninách rozruch pop-up Kamily „Kamu“ Rundusové ve Vile Kajetánka, na Národní otevřel Bar and Books, skupina Together se rozšířila o pardubickou restauraci Struhadlo a milovníky sendvičů potěšilo bistro bbred.
Foodpairing: Dialog chutí
Párování jídla a koktejlu není jen hledáním shody chutí. Je to dialog dvou světů, které se mohou doplňovat, vyvažovat nebo překvapovat kontrastem. Tentokrát se do společného rozhovoru pustili šéfkuchař Jirka Červený a šéfbarman Jiří Vošahlík. Každý přináší jiný pohled a jinou zkušenost, ale oba spojuje přesnost, cit pro celek i nakažlivé nadšení pro práci, které se nedá předstírat. Výsledkem je menu s koktejly, které nejsou jen efektní na první dojem, ale zůstávají v paměti i po posledním doušku.
Portoriko
Rumoví fanoušci Portoriko často opomíjejí. A to je veliká škoda! Jde dnes koneckonců o největšího producenta karibského rumu. Vznikají zde desítky milionů litrů lehkého bílého rumu, který se hodí především do koktejlů, místní rumy však umí nabídnout mnohem více. Pojďme se o tom společně přesvědčit.
Nestydatá hvězda - Porn Star Martini
Představte si, že máte koktejl, který je od počátku hit, zdánlivě instantní úspěch, jenž přivede davy. Co ale znamená, když máte v rukávu drink, který nejen že přiláká masy zvědavců, ale stane se skutečnou ikonou? Je to v současné době ještě možné, když se vše zdá být pouze twistem twistu jednoho klasického koktejlu? A co to vlastně vypovídá o koktejlové kultuře a všech kolem ní, když si pozornost stále žádá onen lascivní koktejl s odkazem na tematiku pro dospělé?
Rozhovor: William Pravda
Ve světě uznávaná barmanská osobnost s českými kořeny. Po mnohých zahraničních zkušenostech William Pravda působí v luxusním pětihvězdičkovém hotelu Capella v Bangkoku na pozici nápojového manažera a má na starost bary celého resortu. Má pověst lídra, který do světa barů a pohostinství vnáší inovace a kvalitu.
Ginfest představil giny ze všech koutů světa
Zatímco druhá červnová sobota patřila svátku World Gin Day, ta třetí se nesla ve znamení Ginfestu. Sedmý ročník oslavy jalovcového destilátu se opět uskutečnil v galerii Villa Pellé a nabídl přes 150 ginů z celého světa, nepřeberné variace na Gin & Tonic, semináře i doprovodný program. A přestože počasí bylo toho dne poněkud jankovité, panovala na Ginfestu skvělá nálada.
World Gin Day: Jak oslavit světový den ginu
Podle "The Ultimate Guide to Gin" je gin jedním z nejvíce univerzálních a sofistikovaných nápojů současnosti. Hodí se do tradičních i experimentálních koktejlů a jeho klouzavý svátek připadá vždy na druhou červnovou sobotu. “World Gin Day” tak letos oslavujeme 10. června, kdy máme jedinečnou příležitost naskočit na ginovou vlnu, která vyvrcholí přesně za týden velkolepou oslavou tohoto oblíbeného destilátu ve Ville Pellé v Praze. Jak se gin vyrábí a jak si jej nelépe vychutnat?
Koktejly: Uvědoměle
V Inspiromatu vítáme jaro v souladu s přírodou. Udržitelnost se v barmanských kruzích skloňuje čím dál více a dalo by se říct, že kdo se nezapojí, uvízne v minulosti. Představujeme vám tedy čtyři receptury, kterými barmani aktivně usilují o zmenšení barového odpadu. Nic se však nemá přehánět. Jde nám tu především o nalezení rovnováhy mezi chutí, využitím plného potenciálu přísady a menším plýtváním. Mějme na paměti, že koktejly jsou požitkem. Jedním ze způsobů, jak se hýčkat. Co vám tedy takový drink přinese? Bohaté chuťové spektrum, čistší svědomí a, pokud pracujete pro bar, lepší zisky a vyšší marže. Takže nastupte. Kdo by nechtěl zachránit planetu po jednom chutném koktejlu bez viny?
Nikaragua - listopad 2022
Když se vám dostane takového pozvání jako nám z Premier Wines, jednoduše nemůžete odmítnout. Flor de Caña zůstává v obecném povědomí jako globální výrobce rumu. Méně z nás však asi ví, že jde o producenta s rodinnou tradicí a světového lídra v udržitelných výrobních postupech. V zemi nespočetných přírodních krás, avšak skromných poměrů, pečuje o rodiny svých zaměstnanců všemi možnými i nemožnými způsoby. Vyrážíme tedy do země zaslíbené sopkám, prémiovému rumu a dobrému jídlu. A také stále ještě komunistickému prezidentovi Danielu Ortegovi.
Adrián Michalčík
Slovenský barman, který profesionálně vyrostl v Praze, v současnosti působí jako hlavní barman a manažer oceňovaného baru Pier 42 v norském Oslu. Adrián Michalčík získal titul nejlepšího barmana světa pro rok 2022. V globálním kole prestižní barmanské soutěže Diageo Reserve World Class vybojoval v Sydney první místo jako zástupce Norska.
Guyana
Rum z Guyany má v rumové historii vskutku výjimečné místo. Rum demerara představoval více než dvě století klíčovou složku, v pravidelných dávkách jej dostávali námořníci britského královského námořnictva, a to až do roku 1970. V dnešní době patří guyanský rum k celé řadě rumových značek. Pro příklad uveďme Pusser’s, Lamb’s, Wood’s nebo Lemon Heart. Zcela jistě se tak jedná o jednu z nejdůležitějších rumových destinací vůbec.
Proslulý plukovník - Gin Rickey
Někteří se pro slávu narodili a někteří jí přinejmenším dosáhli, zatímco jiným přinese vskutku nemalé množství trpkosti. Zářným zástupcem posledního příkladu byl i tvůrce velice prostého, a přesto značně oblíbeného koktejlu, jenž se do obecného povědomí dostal na přelomu 19. a 20. století. Kde se ovšem vzala zdánlivě moderní kombinace ginu, limetky a sody, která v sobě nemá ani za mák cukru? A kdo za koktejl Gin Rickey vlastně loboval, když na počátku postrádal svou základní složku?
Magie mléka Milk punch
Existují dva druhy mléčného punče. Ten první se skládá obvykle z bourbonu nebo brandy, mléka, cukru a koření. V 18. století byl velmi populární v New Orleans a dodnes připomíná řadě těch, co vyrůstali u břehů Mississippi, ona vánoční rána s hřejivým mléčným punčem. Tím druhým a o poznání zajímavějším typem je však anglický mléčný punč, též známý jako punč z čiřeného mléka.
Philip Bischoff
Po několik let zastával ambasadorské pozice a dnes své bohaté zkušenosti z oblasti pohostinství, barmanství i znalosti nápojů a koktejlů předává formou konzultací a ve vlastní The Dean Callan Show. Rozhovor o dopadech pandemie o budoucnosti barového světa a barmanských začátcích. Barmanství pro něj znamená vášeň. V mladém věku objevil mixologii a zjistil, že se mu opravdu líbí.
Hotovo na dvě doby - Bronx koktejl
Fantazie nemá mezí, a tak není divu, že i v koktejlové kultuře najdeme paradox v tekuté podobě. Na jedné straně se totiž tento koktejl tváří jako blízký příbuzný slavnějších drinků, jakými jsou MANHATTAN nebo MARTINI, na té druhé ovšem analýza prozrazuje, že vzhledem k obsahu čerstvé citrusové šťávy spíš patří do kategorie sourů.
Kuba
Kuba je slavná nejen skvělými doutníky a cukrovou třtinou, ale také svým rumem. Název ostrova pochází od původních obyvatel, indiánského kmene Taínů, kteří území obývali až do příchodu španělských kolonizátorů v patnáctém století.
Ztracený na malinách - Clover Club
Růžový, ovocný, sametově jemný, a přesto dostatečně silný. Přesně tak by nejspíš měl vypadat drink pro moderní ženu, pokud bychom to posuzovali podle běžných stereotypů. Ve skutečnosti ovšem tento koktejl na počátku 20. století představoval oblíbený nápoj gentlemanů...
Barbados
Kde jinde zahájit putování rumovou historií, než na Barbadosu, nejvýchodnějším ostrově Karibiku v části Malých Antil, známých také jako Návětrné ostrovy. Proč je označován za kolébku rumu, jaká je jeho historie a kultura.
Dobrý lev Americano
Symbol sjednocené Itálie, která se představuje světu. I tak bychom mohli popsat koktejlovou kombinaci, kterou si čas od času objednal i slavný James Bond.Ostatně je to právě Aperitivní Charakter, díky němuž je drink stále populární a lidé jeje nepřestávají vyhledávat. Kde však původní spojení vzalo svůj mezinárodní zvuk a věhlas? A proč se vlastně obsluha i dnes při objednání tohoto koktejlu tváří lehce zmateně?
Koktejly: Jarní Tání
Chmurná zima se sebou nese odlišné chutě a potřeby. Vyhledáváme teplo domova a drinky, které zahřejí na těle i na duši. S novým rokem a novou sezónou přichází i nová vlna energie, kterou každý z těchto barmanů vložil do své receptury. Jaké drinky tak přineslo letošní jarní tání a co barmany inspirovalo v tvorbě, najdete na následujících stranách jarního inspiromatu.
Těžkosti vinařů
Co v dnešní době trápí vinaře a vinohradníky? Jaké jsou největší výzvy, se kterými se producenti potýkají nezávisle na prestiži oblasti? A co může v nadcházejících desetiletích představovat nejzávažnější komplikaci?
Lukáš Kaufmann: Singapur je připraven stanout v čele koktejlových měst
Singapur si spojujeme s koktejlovou scénou už mnoho let. Nebylo tomu tak ale vždy. Slovenský rodák Lukáš Kaufmann stojí v čele singapurské koktejlové scény už šest let a představuje srdce známého baru 28 HongKong Street.
Foodpairing: Pohostinná Sardinie
V tomto foodpairingu se setkává šéfkuchař Gianfranco Coizza z restaurace Trattoria A Posto a barman Liquid Office Tomáš Nejedlý.
Světové festivaly rumu 2022
Do roku 2022 vstupujeme s nadějí na nový začátek a probuzení z pandemické letargie. Náš rumový festival Rumfest se nám naštěstí podařilo úspěšně organizovat a v tradici budeme i letos pokračovat jubilejním 10. ročníkem. Příznivcům třtinového moku bude ale letos do zpěvu i jinde. Přinášíme vám přehled vybraných zajímavých rumových akcí, které se letos uskuteční po celém světě.
Michaels - Z trafostanice restaurací
Nejdrsnější průmyslové prostory bývalé trafostanice v Oslu ožily díky hostům, kteří si pochutnávají na vyhlášené kuchyni Øyvinda Dalelva. Dechberoucí revitalizaci prostoru obstaralo interiérové a designové studio Kaape. Co všechno najdete v Michaels?
Modla modelek: Espresso Martini
Existuje několik ojedinělých koktejlových receptur s kávou, na jejichž základě si někteří myslí, že spojovat kulturu kávy a koktejlů nás napadlo teprve nedávno. Pravda ovšem je, že jeden z nejslavnějších kávových koktejlů historie se objevuje na barových lístcích již téměř čtyřicet let.
Zero giny a jejich stoupající popularita
Nealkoholické neboli alcohol free nápoje vnímáme čím dál častěji. Že je nám nabízeno nízkovoltážní pivo, to už nás nepřekvapí. Avšak zero destiláty, v tomto případě zero giny, se stále setkávají se smíšenými reakcemi. Ale kde je poptávka, tam je i nabídka. Proč tolik nabývají na popularitě a jak probíhá jejich výroba?
Sváteční koktejly na Štědrý den a večer
Přichází očekávané období zimní sezóny a my s ním přinášíme 4 koktejly od českých barmanů, které vás na svátky naladí jak se sluší a patří.
Potenciál staření ginu
Tato technika nebo způsob úpravy ginu nabyla na popularitě v prvních 10 letech tohoto tisíciletí, kdy nastala světová renesance ginů a malé destilerie zažily opravdový boom.
Sloe gin, trnkový likér
Sloe gin sbírá poslední dobou popularitu ze všech směrů. Jak v koktejlových barech, tak v restauracích. Zpočátku to ale byl likér chudé společnosti a trnkový keř britům sloužil primárně jako živý plot. Postupně si ale u barmanů začínal získávat své místo.
Dlouho očekávaný Ginfest
Festival milovníků jalovcových moků po dlouhém čekání nakonec proběhl. Jasně se ukázalo, že dokáže přitáhnout Ginové labužníky. Podívejte se na reportáž z Ginfestu 2021 pořádaný Barlifem.
Rumfest 2021: bylo nás vidět a slyšet
Devátý ročník Rumfestu odstartoval 11. září tradičně v pražských Žlutých lázních za doprovodu zajímavých osobností, 30 vystavovatelů, kteří přivezli novinky i očekávané klasiky, charakteristické karibské hudby, jamajské kuchyně a bohatého programu. Podívejte se, jak vše probíhalo, a co nás čeká na příštím jubilejním desátém ročníku.