Rumfest 2021: bylo nás vidět a slyšet

Barbora Karchová

Devátý ročník odstartoval 11. září tradičně v pražských Žlutých lázních za doprovodu zajímavých osobností, 30 vystavovatelů, kteří přivezli novinky i očekávané klasiky, charakteristické karibské hudby, jamajské kuchyně a bohatého programu. A ten opět nabídl zase o trochu více edukace než minulý rok. Pojďme se podívat, jak vše probíhalo.

Předpovídaná nepřízeň počasí sice přinesla jednu krátkou přeháňku, ale po celý den čekala návštěvníky příjemná teplota, krásné výhledy na Vltavu a okolí a hlavně pohodová atmosféra, která dovolovala vychutnat si festival naplno až do úplného konce. Tento rok jsme program i nabídku opět povznesli na vyšší úroveň. Vystavovatelé společně přinesli k ochutnání až 360 vzorků, mezi kterými byly jak úplné novinky, tak dlouhodobí hráči na trhu. Návštěvníci ochutnali rumy z různých zemí, tradiční kousky i ochucené speciality. Mohli si připít se známými ambasadory a ještě známějšími osobnostmi rumového světa, mezi kterými se našla jména jako Mario Navarro, Joshua Singh, Jonathan Almonte Felix nebo Ian Burrell.

Přednášky, co nebraly konce

Pokud jste se chtěli zúčastnit celého programu a mezitím si popovídat s jednotlivými vystavovateli, vůbec to letos nebylo jednoduché. Od 13 do 19 hodin čekal návštěvníky v hlavním stanu každou hodinu rozmanitý program plný veřejných přednášek. Začalo se workshopem rumových koktejlů, které společně s dobrovolníky předvedl majitel rumového baru La Casa de la Havana vieja Lukáš Dvořák. Mezi jeho klasiky, které přijel představit a publikum naučit, patřily Dark ‘n’ Stormy, Planter’s Punch a Painkiller. Míchalo se rovnou na baru, před zraky všech a s Lukášem po boku. Na tento workshop navazoval příběh dlouhý už 130 let – historii rumového domu Brugal odvyprávěl ambasador Tomáš Kubíček. V jeho přednášce nechybělo ani téma „Nearly Neat Cocktails“; příprava těchto koktejlů a jejich degustace probíhala v doprovodu barmanů Tomáše Melzera, Charlieho Lorenzi a Honzy Urbana.

Z Karibiku jsme přešli na Jamajku, jejíž sofistikované rumy představili ostřílení rumoví hrdinové Robert Polo, Jan Albrecht a Kryštof Hordina, kteří přiblížili příběh historicky první ženy v pozici master blender a její ikonické rumy Appleton Estate. Stranou nezůstali ani členové z týmu Warehouse #1, kteří připravili dokonalé Worthy Park 109 Dirty Daiquiri. Následovala přednáška přímo z Peru, kterou neprezentoval nikdy jiný než rodilý rumový expert Mario Navarro. Ten provedl publikum vývojem a historií peruánské gastronomie a samozřejmě peruánských rumů. Z Peru do Panamy nás přenesl Viktor Gleich, rumový ambasador značky Stock, který nás zasvětil do historie rumu Ron Abuelo. Předposlední přednáška patřila Tomášovi Kučerovi, který se svým tradičně odlehčeným pojetím prezentoval úspěchy a důležité milníky rodiny a značky Bacardi a přiblížil zapomenuté láhve, které neprávem unikly pozornosti širšího publika. Program zakončil Jonathan Almonte Felix: návštěvníky zasvětil do historie Antiguy a vysvětlil, proč se stala jedním z nejdůležitějších hráčů na poli světového rumu.

Přednášky doprovázely degustace a prezentace, které dotvářely vizuální dojem a ve výsledku celý zážitek. Nutno podotknout, že co přednášející, to dávka neuvěřitelného zápalu pro danou oblast. Všechny bloky tedy dohromady zprostředkovaly fascinující cestu napříč nejen rumovým světem.

Degustace pro náročné

To ale nebylo vše. Mezi přednáškami probíhaly již tradiční řízené degustace masterclass. Klub, v němž se degustace konaly, se nachází poblíž areálu festivalu. Každého návštěvníka nadchne elegantním interiérem a koženým posezením, kam se vejde až dvacet účastníků. Každá degustace byla zcela vyprodána a všechny probíhaly pod vedením Víta Šafáře z Hedonism Spirit. V nabídce tak byly tři řízené degustace. První nabídla vzrušující cestu za rozmanitými agricole rhumy z Martiniku. Nechyběly poznatky z výroby a informace k podmínkám pro chráněné označení původu AOC – a samozřejmě degustace pěti vzorků z nejslavnějších palíren na ostrově.

Druhá degustace se zaměřila na jamajské rumy, konkrétně slavnou sérii Hampden Trelawny Endemic Birds Series, která vznikla ve spolupráci s palírnou Hampden, italskou rumovou legendou Lucy Gargana a řadou obchodních partnerů. Po uvedení série věnované vzácnému jamajskému ptactvu se téměř všechny láhve vyprodaly a dnes jsou dostupné pouze na aukcích v mnohem vyšších cenových kategoriích. Opravdoví fanoušci jamajského rumu tak mohli na této degustaci ochutnat pět různých single casků ze zmíněné série. Poslední a neméně zajímavou degustací byla tradiční Blind Tasting, připravená pro profíky i úplné začátečníky. K dispozici bylo pět známých i méně známých vzorků, které tak návštěvníci mohli okusit v úplně jiném světle. Byly to Mount Gay XO, English Harbour 10YO, Millonario XO, Eminente Reserva 7YO a Rhum JM VSOP. Vlastnosti jednotlivých rumů byly sice odhaleny, avšak jednotlivé láhve nikoliv. I tak se ale našel vítěz s nejvíce nasbíranými body, který si odnesl tričko Rumfest a speciální edici Rumbook vydanou naším magazínem.

Jubileum za dveřmi

Tak nám to opět všechno hezky vyšlo. Program byl nabitý do poslední hodiny. Ochutnávky rumů přicházely napříč všemi vystavovateli z různých koutů světa, až bylo potřeba to z pohledu návštěvníků trochu hlídat, pokud si také chtěli něco zapamatovat. Nejen k tomuto účelu sloužila nabídka karibského jídla, která dokázala pořádně zasytit a chuťově uspokojit. Bary nabízely i rozmanitou nabídku rumových koktejlů a vše doprovázela autentická hudba s karibskými rytmy. Tento ročník Rumfestu tak dopadl nad očekávání. A my děkujeme všem dychtivým návštěvníkům, vystavovatelům a produkčnímu týmu: „Děkuji za mnoho ohlasů. Za velkou účast na celé akci, na všech přednáškách a vyprodaných masterclasses. Díky za parádní atmosféru – bylo vás vidět a bylo vás slyšet. A na to, jak atraktivní nabídku rumů jste měli k dispozici, jste se chovali naprosto zodpovědně. Kdo se zúčastnil předešlých ročníků, bude se mnou určitě souhlasit, že letošní přehlídka barů, rumů a koktejlů byla fantastická,“ nemůže si akci vynachválit zakladatel Rumfestu Martin Kraut. Tak zase za rok!