Sváteční koktejly na Štědrý den a večer

Martin Kraut

Přichází očekávaný den zimní sezóny. Den, který má každý rok jasný harmonogram i víceméně stejné menu. A i když se občas pokoušíme o něco nového, stejně zvítězí naše neochvějné vánoční klasiky. A tak jediné, s čím můžeme pohnout, je pitný režim. Čtyři barmani se v tomto Inspiromatu podělili o originální receptury, díky kterým si tento den ještě více užijete, naladíte se na tu správnou atmosféru a vychutnáte si Štědrý den a večer.

INSPIROMAT 104 - SVÁTEČNÍ KOKTEJLY NA ŠTĚDRÝ DEN A VEČER

RED PASSION | ALICE TIERIEKHOVA, BACK DOORS

Ke štědrovečerní večeři podáváme koktejl z pražského baru Back Doors. Zakládá se na naturálním sektu z Ryzlinku rýnského z vinařství Marada. Koktejl, který barevně podtrhuje vánoční atmosféru, je kombinací tohoto přírodního vína s lehkou, svěží a citrusovou chutí. Tu doplňuje ovocný vermut, hořké Campari a pomerančový gin. Drink na závěr efektně ovoní parfém.


Všechny koktejly byly podle zaslaných receptur připraveny v baru Back Doors barmankou Alicí Tieriekhovou. 

VALAŠSKÁ ŠVESTKA | TOMÁŠ PETR, BAR 1931

Lokálnost je celoročním trendem. Na Vánoce navíc potřebujeme něco sladkého a zároveň silného, co nás zahřeje. Z těchto předpokladů se vycházelo i při tvorbě tohoto drinku. Ve Valašské švestce si navíc každý najde to své. Cherry brandy v kombinaci se slivovicí svou hořkostí báječně vyrovnává plzeňské pivo. Jedná se o koktejl, který se skládá pouze z českých produktů a sezónních přísad. Výsledek naladí na průběh svátečního dne nebo povzbudí při balení zapomenutých dárků.

KOŠ PLNÝ OVOCE | LUKÁŠ HOLOUBEK, WHISKEY BAR, KTERÝ NEEXISTUJE

Přípravy na Štědrý den jsou doprovázeny směsicí vůní a esencí, které se natolik vryjí do paměti, že na ně nezapomeneme do konce života. Koktejl s názvem Koš plný ovoce tyto vůně zhmotňuje v jeden celek a příjemně doplní přípravy na sváteční veselí. V bázi je černý rybíz vyuzený na třešňovém dřevě, který je smíchaný s whisky Johnnie Walker Red Label, třtinovým cukrem a kyselinou citronovou. Vše se 48 hodin macerovalo a poté přepasírovalo. Kombinace bitters Amara Montenegra a Angostury vzniká příjemná bylinkovost s trochou klasického vánočního koření. Ve finále se koktejl zastříkne pomerančovou kůrou, která ještě zdůrazní Amaro a přidá sváteční nádech.

GENESIS | MARTIN PÁLEK, BAR 22

Kutnohorský Bar 22 pojal závěr Štědrého dne jako sladkou tečku. V celém křesťanském světě, s nímž se Vánoce neodmyslitelně pojí, víno vždy hrálo významnou roli a tento sváteční drink je postaven na bázi brandy. Do koktejlu je přidán také Ararat, který přispívá jak vyváženou chutí, tak mytologickým námětem. Biblická kniha Genesis totiž popisuje horu Ararat (kde jsou dodnes prastaré vinice, ze kterých se rodí tento nápoj) jako bod, kde přistála Noemova archa po potopě světa. Ararat v koktejlu Genesis zjemňuje světlý kakaový likér a smetana, navíc je doplněn domácím banánovo-ibiškovým sirupem, který dokonale dokresluje vůni Vánoc. Koktejl završuje espuma z bílé čokolády a kurkumy. Pojďte se, podobně jako bájný Noe, vydat na cestu k Araratu a zakončit tak Štědrý den se sladkou chutí na rtech.