Michaels - Z trafostanice restaurací

Barbora Karchová

Nejdrsnější průmyslové prostory bývalé trafostanice v Oslu dnes ovládá šefkuchař Øyvind Dalelv. Industriální budova stanice měla být využita na maximum, což vzhledem k sedmimetrovým stropům chtělo odborný zásah. Restaurace měla nabízet vkusný zážitek v každé části prostor. A o to se postaralo interiérové a designové studio Kaape.

 

Při navrhování nové identity a interiéru restaurace Michaels jsme museli vzít v úvahu architekturu a historii této velkolepé budovy, dříve trafostanice. Potřebovali jsme, aby kvalita materiálů a povrchových úprav odpovídala kvalitě gastronomie a nabízených služeb,“ říká Kirsti Prestmarken, architekt studia. Cílem bylo využít prostory na maximum a zároveň navodit uvolněnou a útulnou atmosféru. Rustikálnost navíc ladí i s nabízeným menu v podniku, které se drží nejen skandinávských principů a receptur. Jejich kuchyně se vyznačuje čistotou a jednoduchostí, kvalitními a čerstvými surovinami a jasnou a bohatou chutí. Vzniklé pokrmy čerpají inspiraci z východu i ze západu, z kuchyní celého světa – a to v Briskeby a pod vedením mistra kuchaře Øyvinda Dalelva. Transformátory, které dříve vyplňovaly prostory restaurace, zajišťují přenos energie a vytvoření správného napětí. Právě tento princip se stal konceptem celého podniku. V Michaels se přes celé přízemí táhne speciálně sestavená kovová instalace, která spojuje různé sekce prostor dohromady. Instalace je navržena tak, aby vestavěná LED světla pomohla dodat přízemí vlastní chod energie a pocit prostoru a spojila jak bary, tak hosty v univerzálním holistickém zážitku z restaurace. 

 

V přízemí tepe srdce celého podniku. V jedné části se zde může odehrávat poklidný oběd, honosná večeře i příjemná konverzace u drinku. Robustní použití materiálů v přízemí je poctou industriální architektuře. Teplý krb a využití měkkých látek působí něžně a stojí v kontrastu k surovým materiálům, jako je beton, nerez a norský mramor. V mezipatře se nachází soukromý jídelní kout s vlastním barem, který nabízí denní světlo působící jako polární záře. Ze stropu visí obří textilní instalace a vytváří rovnováhu mezi velikostí místnosti a výškou stropu – vše na zakázku pro tento konkrétní projekt. V suterénu se nachází elegantní klub inspirovaný divokou přírodou. Opět má k dispozici vlastní bar a v přilehlé části i vinný sklep. 

Michaels je místem, kde se lidé setkávají při různých příležitostech. Podnik disponuje i firemními prostory a tím rozšiřuje nabídku svých služeb. Využití celé budovy a konceptuální rozlišení místností dávají hostům možnost několika zážitků za jeden večer a na jednom místě.