Trendy kávové koktejly
Říjen 1, 2019

S tím, jak se rozmáhají kavárny třetí generace, se rozmáhá i trend experimentování s kávovými nápoji. Příčku, kterou dříve drželo latte, nyní obsadilo cortado nebo flat white. Tam, kde před pár lety byla filtrovaná káva, je dnes drip nebo nitro – cold brew sycené dusíkem. Vůbec se pak nemůžeme divit, že do kávových drinků postupně přibývají ingredience, které by tam před dekádou nikdo ani nehledal – ať už tonik do oblíbené letní stálice Espresso Tonic, anebo poslední (a dle ohlasů a chuťového profilu i zcela sympatický) hit sezóny Crodino.
Bylo jen otázkou času, kdy se takové Espresso Tonic logicky promění na Espresso Gin Tonic. Míchání kávy s alkoholem ale není žádnou novinkou – už několik desetiletí se praktikuje v podobě slavného Espresso Martini, které najdete na menu ve většině dobrých barů a jež vzhledem ke své relativně snadné přípravě, v mnoha variacích a s variabilní dávkou úspěšnosti, bylo chystáno v nejedné domácnosti. Ke vzniku Espresso Martini se váže, jak jinak, hezký příběh. Traduje se, že tento nyní legendární koktejl vznikl začátkem 80. let v Londýně na přání jedné modelky, jež na baru požádala o nápoj, který by ji „probudil, ale zároveň rozhodil“.
O barech a domácích experimentech máme jasno, ale co na to kavárny? Dlouho v našich končinách jedinou volbu představovala tak trochu omrzelá irská káva. Pokud také vzpomínáte na sklenici s trojlístkem se směsí nostalgie a znechucení, nejspíš vás tahle stálice devadesátek postihla v její „české“, ale o to míň pitelné podobě. Přitom pravá Irish Coffee, udělaná z aromatického espressa, kvalitní whisky a zakápnutá čerstvě ušlehanou smetanou, je požitkem pro všechny smysly a nakopávačem první třídy. Není tudíž divu, že právě tento nápoj je jedním z povinně připravovaných drinků na soutěži Coffee in Good Spirits.

Podle globální brand manažerky značky Kahlúa Stephanie Bronwnridge je výběrová káva stále relativně mladým a neprobádaným nápojem ve srovnání například s vínem. O to většího boomu jsme aktuálně svědky. V Česku přišla jako jedna z prvních s nápadem kombinování mixologického řemesla s kávou vinohradská kavárna La Bohème. Tato zároveň česká pražírna se stala průkopníkem dekadentních kávových (hlavně nealkoholických) koktejlů. Zbývalo málo: přidat kapku alkoholu. Kromě twistu na klasické Espresso Martini (s malinovou místo klasické vodky a trochou Frangelica) se v prvním menu kavárny nabízelo několik unikátních drinků včetně Chelsea Rose s Tanqueray ginem a lokální Be Bohemian s Becherovkou – všechny na bázi espressa. Drinky se obměňovaly dle sezóny, a tak například v zimě si všichni milovníci klasiky mohli pochutnat na Bailey’s Flat White nebo řadě horkých koktejlů.
To, že trend kávových drinků pomalu, ale jistě přechází v pobláznění, dokazuje nejvyhlášenější ruská kavárenská síť třetí generace Double B. Koncem loňského roku se v Moskvě otevřela její velmi specifická pobočka. Pražírnu ruské značky s dvojím béčkem v názvu známe i v Česku, a to hlavně díky dvěma pražským lokacím, které nabízí nápadité kávové a čajové nápoje ve třech cenových kategoriích a každý půlrok svoji nabídku obměňují. Ale zpátky do Moskvy – Double B Black není jen další z více než 70 moskevských provozoven kavárny, ale zcela nový koncept, který si zakládá právě na mixologii a vedle standardního menu „tří cenových kategorií“ nabízí další sloupec – řadu speciálně pro značku vymyšlených koktejlů.

„Ačkoliv existujeme něco přes půl rok, lidé k nám chodí hlavně na kávu nebo víno. Koktejly si dávají jen ti odvážnější,“ prozrazuje Oleg, hlavní barman podniku. Důvodem je, že je stále pro spoustu zákazníků míchání kávy s alkoholem cizorodým konceptem. Přitom je z čeho vybírat: kávových koktejlů je v nabídce až osm, z toho jsou dva horké. Výčet doplňuje pět čajových koktejlů, mezi nimiž jsou například Sakura s japonským Tanegashima čajem v základu nebo výmluvný Rum Matcha.
V Česku se nápady na originální koktejly začaly množit s boomem „craftové” kávové kultury. Výběrová káva, jejíž chuťový profil je vždy jedinečný a může se rozpínat od ovocně-florálních tónů až po čokoládovo-oříškové, je perfektním základem pro mixologii. Baristé z holešovického espresso baru Letec přiznávají, že u každého drinku je právě baví vymýšlení kombinací, kde alkohol nepřehluší, ale naopak podtrhne jedinečné aroma a chuť dané kávy. Zdeněk Hýbl, barista a spoluzakladatel espresso baru Onesip Coffee v rozhovoru pro Forbes přiblížil, proč mají kávové koktejly potenciál a proč se baristé čím dál radši proměňují v barmany: „Mixologie a dělání kávy je vlastně stejná věc, je v tom akorát jiná surovina.“

„Hlavním důvodem, proč si lidé váhají objednat kávovo-alkoholický koktejl, je, že se trochu bojí kombinace povzbuzujícího kofeinu a tlumícího alkoholu,“ naráží na hlavní úskalí trendu baristé z Letce, čímž v zásadě přitakávají barmanům z moskevského Double B Black. „Obavy ale nejsou na místě: všechny koktejly nepřesáhnou dávku jednoho espressa, což by ve spojení s alkoholem vůbec nemělo vadit.“
To, že se v případě kávových koktejlů jedná o trend, nikoli letmou fázi, dokazuje také popularita kurzu Coffee & Spirits pořádaného společností Doubleshot. Pod vedením head baristy Doubleshotu a vicemistra světa v soutěži Coffee in Good Spirits Ondřeje Hurtíka budete po dobu tří hodin trénovat kávovou alchymii. V teoretické části vás barový historik a novinář Tomáš Mozr seznámí s historií barů, kaváren a kávy jako suroviny, načež se přesunete k přípravě kávového základu. Naučíte se cold brew, kávový likér, kávové bitters a kávovou infuzi, které následně můžete použít v libovolném koktejlu.

Na závěr vám přinášíme pár tipů na kavárny, kde si na kávových i čajových koktejlech opravdu pochutnáte:
Dos Mundos přidává do své kávové nabídky míchané drinky dle sezóny. Například v létě si zde dáte jahodový drink Ginberry. Espresso, Tanqueray gin, tonic a jahodový džus je lehčí (dámskou, chcete-li) a aromatičtější variací na nyní již celkem ostřílenou kombinaci espressa s gin tonicem. Jaro se v Dos Mundos neslo ve znamení řízného Bulleit & Brew – drinku pro odvážné s cold dripem v základu a u nás méně známým Lustau Vermutem a Bulleit Bourbonem.
V holešovickém espresso baru Letec, mladším bráchovi vyhlášené Letky, se vymýšlí koktejly podle chuťového profilu jednotlivých káv na mlýnku. Na oslavách prvních narozenin baru 5. září se mihnul elegantní Spasitel, u něhož si tvůrce dovolil takovou překladatelskou legrácku, neboť základem byla káva z El Salvadoru (Salvador=Spasitel). Švestku, která hraje prim v profilu této plné kávy od pražírny FriedHats a zní pronikavě hlavně v espressu, doplnila slivovice, víno, švestkový sirup a broskev na ozdobu. O drink si můžete říct, dokud jsou salvadorská zrna stále v prodeji, anebo si dejte jinou latinskoamerickou kombinaci: Brazilský ráj (další slovní hříčka díky rye whiskey ve výčtu ingrediencí).
Podnik, kde to všechno začalo, La Bohème Café, nelze opomenout. Nápadití baristé pro vás v letní sezóně nachystali pořádně řízné a barevné drinky. Tropical Espresso vás přenese přímo na ostrovní pláž s indonéskou promytou naturálkou, mangovým pyré, kapkou kokosového mléka a vodky. Brčálově zelenou pak zakusíte v Matcha Gin Toniku (káva to sice není, ale účinky má velice podobné). Platí také, že většinu těchto drinků si můžete dát i bez alkoholu, ale o tom někdy jindy...
Sváteční koktejly na Štědrý den a večer
Přichází očekávané období zimní sezóny a my s ním přinášíme 4 koktejly od českých barmanů, které vás na svátky naladí jak se sluší a patří.
Rumfest 2021: bylo nás vidět a slyšet
Devátý ročník Rumfestu odstartoval 11. září tradičně v pražských Žlutých lázních za doprovodu zajímavých osobností, 30 vystavovatelů, kteří přivezli novinky i očekávané klasiky, charakteristické karibské hudby, jamajské kuchyně a bohatého programu. Podívejte se, jak vše probíhalo, a co nás čeká na příštím jubilejním desátém ročníku.
Ikona prohibičního podsvětí
Útulný podnik s otevřenou střechou, spletitými prostory a neobyčejnou atmosférou navazující na zásadní okamžiky australské historie. To je Tilly May's.
Piña Colada a její spletitý příběh
Koktejlový historik Jared Brown označil Piña Coladu za nejvlivnější koktejl všech dob. Za 70 let své existence se zvládla tato rumová klasika rozšířit ze svého rodiště v Portoriku do celého světa. Piña Colada během své historie zažila úspěchy i pády a v posledních letech začíná být barmany opět respektována.
Dean Callan: Značka bude vždycky větší než vy
Po několik let zastával ambasadorské pozice a dnes své bohaté zkušenosti z oblasti pohostinství, barmanství i znalosti nápojů a koktejlů předává formou konzultací a ve vlastní The Dean Callan Show. Rozhovor o dopadech pandemie o budoucnosti barového světa a barmanských začátcích.
Barový svátek: Světový den koktejlu
Svět je plný nejrůznějších svátků. Od těch obskurních, ke kterým můžeme zařadit třeba den suchého zipu, ponožek či gumových medvídků, až po tradiční, jako je den dárců krve. Nepřekvapí proto, že svůj světový den mají také koktejly. I když dějiny mixologie se často píšou v baru, kde se po pár sklenkách zdá vše zkreslené, záznamů o tom, kdo a kdy svátek inicioval nebo proč byl stanoven zrovna na 13. květen, máme naštěstí celou řadu.
Kulinářskou výpravou po Amazonii
Nespoutanost řeky Amazonky a její propojení se zeměmi Jižní Ameriky se staly inspirací pro jednu z nejpopulárnějších restaurací v Madridu a nově i v Londýně. Podnik Amazónico plně reprezentuje vášeň kolující v krvi obyvatel deštného pralesa. A to s úctou k přírodě a gastronomii se špetkou luxusu a vznešenosti.
Májová romantika
První máj, to je svátek práce. A taky lásky čas. Jaro naplno probouzí k životu a lásce matku přírodu a české i světové barmany k práci a kreativitě. Ostatně, sami se o tom přesvědčte na následujících stránkách, které jsou plné šmrncovních receptur od vybraných barmanů, kteří mají jarního elánu na rozdávání.
Martin Šiška: Snažím se druhým předat víc, než se očekává
Na jeho bedrech leží odpovědnost za hladký chod londýnskkých barů mezinárodní sítě Rosewood Hotels & Rerorts. Pro svůj tým je spíše mentorem a koučem než direktivním vedoucím, který staví pouze na svém názoru. Musel ale ujít dlouhou cestu plnou překážek, velkých očekávání a širokých znalostí nejen z gastronomie, aby se dostal až na pozici, kde je dnes.
Drinkologie: Gimlet na preventivní příděl
Jednoduchý, elegantní i nadčasový - přesně takový je tento výrazně limetkový koktejl s bohatou námořní historií. Jaký je ovšem skutečný příběh tohoto “léčivého” nápoje, o němž americký autor Charles H. Baker Jr. kdysi napsal, že je od Bombaje až po Šanghaj stejně známý jako Martini?
Sidecar - Strnulý spolujezdec
Postranní vozík lidově zvaný sajdkára se připojoval k motocyklu a sloužil k přepravě osob či nákladu už na přelomu 19. a 20. století. Stejnojmený koktejl se však dočkal slávy až po první světové válce. Během tohoto válečného konfliktu se totiž zmíněné přídavné zařízení nesmazatelně zapsalo do historie jako jeden z mobilních vojenských prostředků, který dokázal účinně překonávat velké vzdálenosti a zároveň efektivně eliminovat nepřátelské jednotky. Jaký je však příběh stejnojmeného nápoje, jenž dnes patří mezi nejopomíjenější klasické koktejly?
Uganda: Od robusty k výběrové kávě
Historie kávy v Ugandě se začala psát jen něco málo před sto lety. Ovšem i tak si Uganda stihla za tu dobu vybudovat celosvětový věhlas a zmnohonásobit svou každoroční produkci. Během jednoho století se proměnila z kávového Davida na Goliáše. Dnes se jedná o třetího největšího exportéra robusty na světě. O své místo se ale hlásí také výběrová káva.
Příběh vermutu
Vermut kombinuje tradici vína s dějinami koření a bylinek. Lokální zvyklosti přetavili „vynálezci“ originálních receptur vermutů do nápojů, které jako aperitiv otevírají chuť nebo se výborně vyjímají v koktejlech. Historie vermutu je také poctou umění a řemeslu, které se dědí po generace.
Z mála mnoho - koktejlový minimalismus
Jste-li vyznavači jednoduchosti, pak ji určitě budete umět promítnout do barového světa. Řeč není jen o jednoduchém konceptu podniku či menu, ale také o používaných ingrediencích, ozdobách a v neposlední řadě o servisu koktejlů.
Bloody Marry - Za červenou linií
Mezi koktejlovými recepturami patrně není další drink s podobně neobvyklými ingrediencemi. Možná ani nenajdete stejně podivuhodný příběh tolika protichůdných teorií o původu, chutích i variacích. A přesto něco na té Mary je.
Mexická kráska Margarita
Tenkrát v Mexiku… Tak nějak by mohl začít příběh o jednom z nejslavnějších koktejlů na bázi tequily. Jeho pokračování je ale plné domněnek a nesrovnalostí, není dokonce ani jasně doloženo, kdo tento drink jako první připravil.
Foodpairing: Koňak, královská disciplína
Koňak je pálenka vyrobená z hroznů vinné révy, takže typově se samozřejmě řadí mezi brandy. Ovšem není ledajakou brandy. Aby se tato brandy mohla nazývat koňak, musí splňovat několik kritérii stanovených úřadem Bureau National Interprofessionel du cognac.
Horká vzpruha Irish Coffee
Káva má stejně jako alkohol svou bohatou historii plnou ambivalentních postojů. V současnosti můžeme hovořit o kávě jako o jednom z nejrozšířenějších nápojů na světě. Přirozeně se tedy nabízí polemika o kombinaci s alkoholem, obzvlášť uvážíme-li, že počet vskutku slavných kávových koktejlů bychom pravděpodobně spočítali na prstech jedné ruky.
Top 10 nejprodávanějších koktejlů světa
Společnost Drinks International každý rok přináší Annual Brands Report, jehož součástí je i žebříček padesáti nejprodávanějších klasických koktejlů. Ačkoli první místa nikoho výrazně nezaskočí, překvapit mohou ta další. Do top 10 se mezi největší klasiky zařadil i Aperol Spritz, stejně tak se na výsluní stále drží i Mojito.
Foodpairing: Do páru s agáve
Agáve existuje okolo 300 druhů, ovšem pro výrobu nápojů se využívá jen několik z nich. Mezi nejznámější destiláty z agáve patří tequila, mezcal a sotol, které lze vyrábět pouze na území Mexika. Filip Káninský z poděbradského Charles Baru vsadil na jistotu a svou část foodpairingu na téma „destiláty z agáve“ postavil především na tequile a mezcalu. A jelikož jsou na párování potřeba dva, doprovodil Filipovy koktejly svými pokrmy Richard Voržák, šéfkuchař poděbradské restaurace Cucina jídlo & víno.
Vánoce: koktejly a cukroví
Doufejme, že v tomto neutěšeném roce jsou Vánoce stále obdobím, na které stojí za to se těšit. Ačkoli je pravda, že klidu, nicnedělání a gauče jsme si již všichni užili až dosyta. I přesto ozdobte stromeček, udělejte horu bramborového salátu, napečte cukroví, uvařte vaječňák a namíchejte si drink od našich barmanů.
Jak se daří kávě v Guatemale v čase COVID-19
Historie Guatemaly sahá až do 3. století před naším letopočtem. Mayové tehdy mimo konceptu nuly přinesli také první název této oblasti Cuauhtemallan – země obklopená lesy. A právě tyto lesy jsou domovem 125 000 registrovaných kávových producentů, jejichž káva posledních 200 let tvoří nedílnou součást ekonomiky země.
Rum: Trendy, servis, mixologie
Rum se těší oblibě prakticky po celém světě. K jeho přednostem patří fakt, že svým konzumentům poskytuje až neskutečnou paletu vůní a chutí. Je to velmi rozmanitá kategorie, neboť každý rum je trochu jiný. Má svůj jedinečný charakter, který ovlivňuje nejen způsob výroby, ale také klimatické podmínky, půda a v neposlední řadě i oddaný přístup těch, kteří za jeho výrobou stojí.
Když gin, tak s tonikem
Gin je odpradávna zmiňován v nejrůznějších spojeních. Od svých začátků si prošel nechvalnou érou levného a ne příliš kvalitního destilátu přes šílenství takzvaných ginových paláců až po velkou oblibu u královského dvora. Dnes mnoho lidí, když se řekne „jméno“ gin, napadne „příjmení“ tonik.
Do kamene vsazená White Lady
Sotva odezněly salvy děl první světové války a pominuly pocity zmaru, objevila se nová touha, a to na vše rychle zapomenout. Zřejmě hned v jejím úvodu se zrodil jeden z ikonických anglických drinků, který se nesmazatelně zapsal do londýnské nápojové historie. Stále však zůstává otázkou, který z velikánů tehdejší doby doopravdy stvořil koktejl přezdívaný Chelsea Sidecar. Snad by se dalo říct, že nezáleží na jméně, ale spíš na chuti – ovšem i to jméno cosi připomíná.
Foodpairing: Zelenina nejen do polévky
Léto máme spojené s dozrávajícím ovocem a zeleninou, které tvoří nedílnou součást našeho jídelníčku. Proto naše zadání barmana Fredyho Španera z podniku LAb zavazovalo, aby ve svých koktejlech použil v nějaké formě zeleninu či zeleninovou šťávu. Na pomoc si výjimečně přizval svého kolegu Davida Kroupu ze sesterského podniku swim, kde jako šéfkuchař působí také Matyáš Kučera. Ten se v tomto párování postaral o doprovodné pokrmy.
Za vznikem designové Kapsle stojí touha po jednodušší přípravě kávy
Podívejte se s námi pod ruce dalšímu zástupci nové generace designérů. Tím je Karolína Jeřábková, která nás zaujala svou Kapslí. Jde o minimalistický a zároveň elegantní set na přípravu filtrované kávy, který obsahuje dripper, hrnek a bambusové víčko pro možnost kávy s sebou. Cílem bylo zjednodušit a zpříjemnit přípravu filtrované kávy.
Byla vždy Rwanda (kávě) zemí zaslíbenou?
Rwanda je malým středoafrickým státem. Rozloha jejího území odpovídá zhruba jedné třetině Česka. Obklopují ji Uganda, Tanzanie, Burundi a Demokratická republika Kongo. Kvůli své vnitrozemské pozici naráží na velkou překážku při transportu kávy, která i přesto dominuje žebříčku rwandského exportu. Přírodním potenciálem Rwanda patří k „zemím zaslíbeným“ pro produkci výběrové kávy.
Sladká naivka Brandy Alexander
Stanley Clisby Arthur ve svém díle Famous New Orleans Drinks and How to Mix ’Em z roku 1937 napsal, že Brandy Alexander je drink jednoduchý na přípravu a zároveň jemný podobně jako smetana či ranní rosa. V podstatě reagoval na soudobý fenomén, k němuž blahosklonně přidal bílek. Většinu času však byla reputace tohoto krémového koktejlu značně diskutabilní, neboť se primárně spojoval s naivními mladými a nezkušenými dívkami.
Podivnosti barového světa
Každodenní karanténní přemýšlení a vzpomínání na otevřené bary mě občas vrátí ve vzpomínkách na ty nejdivnější věci, které jsem kdy ochutnal. A zde je výběr těch, které se mi zrovna vybavují. Je to jednoduše pár drinků, které mi zachutnaly, překvapily mě svým složením či pobavily názvem. Všechny mají společné, že jsou něčím atypické, podivné.