Trendy kávové koktejly

Jana Krivenkaja

S tím, jak se rozmáhají kavárny třetí generace, se rozmáhá i trend experimentování s kávovými nápoji. Příčku, kterou dříve drželo latte, nyní obsadilo cortado nebo flat white. Tam, kde před pár lety byla filtrovaná káva, je dnes drip nebo nitro – cold brew sycené dusíkem. Vůbec se pak nemůžeme divit, že do kávových drinků postupně přibývají ingredience, které by tam před dekádou nikdo ani nehledal – ať už tonik do oblíbené letní stálice Espresso Tonic, anebo poslední (a dle ohlasů a chuťového profilu i zcela sympatický) hit sezóny Crodino.

Bylo jen otázkou času, kdy se takové Espresso Tonic logicky promění na Espresso Gin Tonic. Míchání kávy s alkoholem ale není žádnou novinkou – už několik desetiletí se praktikuje v podobě slavného Espresso Martini, které najdete na menu ve většině dobrých barů a jež vzhledem ke své relativně snadné přípravě, v mnoha variacích a s variabilní dávkou úspěšnosti, bylo chystáno v nejedné domácnosti. Ke vzniku Espresso Martini se váže, jak jinak, hezký příběh. Traduje se, že tento nyní legendární koktejl vznikl začátkem 80. let v Londýně na přání jedné modelky, jež na baru požádala o nápoj, který by ji „probudil, ale zároveň rozhodil“.

O barech a domácích experimentech máme jasno, ale co na to kavárny? Dlouho v našich končinách jedinou volbu představovala tak trochu omrzelá irská káva. Pokud také vzpomínáte na sklenici s trojlístkem se směsí nostalgie a znechucení, nejspíš vás tahle stálice devadesátek postihla v její „české“, ale o to míň pitelné podobě. Přitom pravá Irish Coffee, udělaná z aromatického espressa, kvalitní whisky a zakápnutá čerstvě ušlehanou smetanou, je požitkem pro všechny smysly a nakopávačem první třídy. Není tudíž divu, že právě tento nápoj je jedním z povinně připravovaných drinků na soutěži Coffee in Good Spirits.

Podle globální brand manažerky značky Kahlúa Stephanie Bronwnridge je výběrová káva stále relativně mladým a neprobádaným nápojem ve srovnání například s vínem. O to většího boomu jsme aktuálně svědky. V Česku přišla jako jedna z prvních s nápadem kombinování mixologického řemesla s kávou vinohradská kavárna La Bohème. Tato zároveň česká pražírna se stala průkopníkem dekadentních kávových (hlavně nealkoholických) koktejlů. Zbývalo málo: přidat kapku alkoholu. Kromě twistu na klasické Espresso Martini (s malinovou místo klasické vodky a trochou Frangelica) se v prvním menu kavárny nabízelo několik unikátních drinků včetně Chelsea Rose s Tanqueray ginem a lokální Be Bohemian s Becherovkou – všechny na bázi espressa. Drinky se obměňovaly dle sezóny, a tak například v zimě si všichni milovníci klasiky mohli pochutnat na Bailey’s Flat White nebo řadě horkých koktejlů.

To, že trend kávových drinků pomalu, ale jistě přechází v pobláznění, dokazuje nejvyhlášenější ruská kavárenská síť třetí generace Double B. Koncem loňského roku se v Moskvě otevřela její velmi specifická pobočka. Pražírnu ruské značky s dvojím béčkem v názvu známe i v Česku, a to hlavně díky dvěma pražským lokacím, které nabízí nápadité kávové a čajové nápoje ve třech cenových kategoriích a každý půlrok svoji nabídku obměňují. Ale zpátky do Moskvy – Double B Black není jen další z více než 70 moskevských provozoven kavárny, ale zcela nový koncept, který si zakládá právě na mixologii a vedle standardního menu „tří cenových kategorií“ nabízí další sloupec – řadu speciálně pro značku vymyšlených koktejlů. 

„Ačkoliv existujeme něco přes půl rok, lidé k nám chodí hlavně na kávu nebo víno. Koktejly si dávají jen ti odvážnější,“ prozrazuje Oleg, hlavní barman podniku. Důvodem je, že je stále pro spoustu zákazníků míchání kávy s alkoholem cizorodým konceptem. Přitom je z čeho vybírat: kávových koktejlů je v nabídce až osm, z toho jsou dva horké. Výčet doplňuje pět čajových koktejlů, mezi nimiž jsou například Sakura s japonským Tanegashima čajem v základu nebo výmluvný Rum Matcha.

V Česku se nápady na originální koktejly začaly množit s boomem „craftové” kávové kultury. Výběrová káva, jejíž chuťový profil je vždy jedinečný a může se rozpínat od ovocně-florálních tónů až po čokoládovo-oříškové, je perfektním základem pro mixologii. Baristé z holešovického espresso baru Letec přiznávají, že u každého drinku je právě baví vymýšlení kombinací, kde alkohol nepřehluší, ale naopak podtrhne jedinečné aroma a chuť dané kávy. Zdeněk Hýbl, barista a spoluzakladatel espresso baru Onesip Coffee v rozhovoru pro Forbes přiblížil, proč mají kávové koktejly potenciál a proč se baristé čím dál radši proměňují v barmany: „Mixologie a dělání kávy je vlastně stejná věc, je v tom akorát jiná surovina.“

„Hlavním důvodem, proč si lidé váhají objednat kávovo-alkoholický koktejl, je, že se trochu bojí kombinace povzbuzujícího kofeinu a tlumícího alkoholu,“ naráží na hlavní úskalí trendu baristé z Letce, čímž v zásadě přitakávají barmanům z moskevského Double B Black. „Obavy ale nejsou na místě: všechny koktejly nepřesáhnou dávku jednoho espressa, což by ve spojení s alkoholem vůbec nemělo vadit.“ 

To, že se v případě kávových koktejlů jedná o trend, nikoli letmou fázi, dokazuje také popularita kurzu Coffee & Spirits pořádaného společností Doubleshot. Pod vedením head baristy Doubleshotu a vicemistra světa v soutěži Coffee in Good Spirits Ondřeje Hurtíka budete po dobu tří hodin trénovat kávovou alchymii. V teoretické části vás barový historik a novinář Tomáš Mozr seznámí s historií barů, kaváren a kávy jako suroviny, načež se přesunete k přípravě kávového základu. Naučíte se cold brew, kávový likér, kávové bitters a kávovou infuzi, které následně můžete použít v libovolném koktejlu.

Na závěr vám přinášíme pár tipů na kavárny, kde si na kávových i čajových koktejlech opravdu pochutnáte:

Dos Mundos přidává do své kávové nabídky míchané drinky dle sezóny. Například v létě si zde dáte jahodový drink Ginberry. Espresso, Tanqueray gin, tonic a jahodový džus je lehčí (dámskou, chcete-li) a aromatičtější variací na nyní již celkem ostřílenou kombinaci espressa s gin tonicem. Jaro se v Dos Mundos neslo ve znamení řízného Bulleit & Brew – drinku pro odvážné s cold dripem v základu a u nás méně známým Lustau Vermutem a Bulleit Bourbonem. 

V holešovickém espresso baru Letec, mladším bráchovi vyhlášené Letky, se vymýšlí koktejly podle chuťového profilu jednotlivých káv na mlýnku. Na oslavách prvních narozenin baru 5. září se mihnul elegantní Spasitel, u něhož si tvůrce dovolil takovou překladatelskou legrácku, neboť základem byla káva z El Salvadoru (Salvador=Spasitel). Švestku, která hraje prim v profilu této plné kávy od pražírny FriedHats a zní pronikavě hlavně v espressu, doplnila slivovice, víno, švestkový sirup a broskev na ozdobu. O drink si můžete říct, dokud jsou salvadorská zrna stále v prodeji, anebo si dejte jinou latinskoamerickou kombinaci: Brazilský ráj (další slovní hříčka díky rye whiskey ve výčtu ingrediencí).

Podnik, kde to všechno začalo, La Bohème Café, nelze opomenout. Nápadití baristé pro vás v letní sezóně nachystali pořádně řízné a barevné drinky. Tropical Espresso vás přenese přímo na ostrovní pláž s indonéskou promytou naturálkou, mangovým pyré, kapkou kokosového mléka a vodky. Brčálově zelenou pak zakusíte v Matcha Gin Toniku (káva to sice není, ale účinky má velice podobné). Platí také, že většinu těchto drinků si můžete dát i bez alkoholu, ale o tom někdy jindy...


Martin Hudák: Každý den za barem je pro mě soutěžní

Martin Hudák patří mezi osobnosti, které není třeba na české a slovenské barové scéně dlouze představovat. Jeho vášeň pro koktejly i kávu je všem dobře známá a vyvrcholila nejen jeho vítězstvím na světovém finále Coffee in Good Spirits v roce 2017, ale též spoluprací se značkou kávového likéru Mr. Black.

Miláček milénia Mojito

Přestože dlouho zůstával lokální záležitostí, postupem času zaznamenal tento osvěžující koktejl nebývalý úspěch. Dokonce se o něm mluvilo jako o Cosmopolitanu pro dobrodruhy, jako o nápoji pro všechny cestovatele trpící nutkáním objevovat daleké krajiny.

Spritz: S lehkostí bublinek

Ředit víno vodou pro Řeky představovalo zcela přirozený způsob, jak se udržet v patřičných mezích během ritualizovaných hostin zvaných sympozion. Nicméně tyto první zmínky o úpravách vína představují pouhou předzvěst perlivého nápoje, jenž si svou jednoduchou skladbou, ať už v tradiční, či obměněné podobě, vydobyl na počátku 21. století místo mezi klasickými koktejly.

Koktejly inspirované uměním

Když se umělců zeptáte, kde berou inspiraci pro své dílo, velmi často vám odpoví, že tvůrčí nápady čerpají ze všeho kolem sebe. I v koktejlovém světě se lze samozřejmě inspirovat uměním, proto jsme tři barmany požádali, aby si vybrali kterékoli umělecké dílo a vytvořili koktejl, který z něj bude vycházet.

Nezávislý inženýr Daiquiri

Písčité pláže, žhavé slunce a všude kolem moře, ale i nestabilní a nejistá politická situace plná vnitřních rozkolů či zásahů zvenčí. Přesně taková byla Kuba v době, kdy se zrodil a stal slavným koktejl Daiquiri, jemuž zpočátku holdovala místní populace a později mu propadl doslova celý svět.

Želatinová filtrace: nová chuť již objeveného

Mistři molekulární mixologie neustále posouvají hranice toho, co může být považováno za nápoj a jakou zkušenost si odneseme při pití našeho koktejlu v budoucnosti. Vizionáři zlaté éry mixologie tak ochotně přejímají techniky molekulární kuchyně. Jednou z využívaných metod je i želatinová filtrace.

Kostarika: Pura Vida!

Tato dvě slova uslyšíte v Kostarice téměř při každém rozhovoru nebo i jen pozdravu na ulici. V překladu to znamená „čistý život“ a místní se touto frází zdraví, loučí, děkují si nebo jí nahrazují pozitivní slovo. Kostariku jsme navštívili letos v lednu, tedy v době, kdy byla sklizeň kávy v plném proudu.

Erik Lorincz: Odchodem ze Savoye jsem uzavřel jednu kapitolu, abych mohl začít psát další

V minulém týdnu proběhlo české i slovenské finále barmanské soutěže Diageo Reserve World Class. O vítězích, Petrovi Marcinovi a Milanu Zalešovi, rozhodoval mimo jiné i Erik Lorincz, globální vítěz z roku 2010. Povídali jsme si spolu i o World Class, ale hlavně o jeho odchodu z American Baru v hotelu Savoy a jeho plánech do budoucna.

Whiskey Sour: s kyselým výrazem

„Když Američan potká Američana, tak přijde čas na Whiskey Sour.“ Alespoň takto se o klasice koktejlové kultury vyjádřil v roce 1879 americký deník Atlanta Daily Constitution a rozhodně nebyl daleko od pravdy, neboť objevit Ameriku znamená objevit také Sour.

Rum & Coke vs. Cuba Libre

Čím se od sebe tyto dva nápoje liší? Na první pohled se zdají být totožné. Nebo že by v kombinaci rumu a Coca-Coly hrál dílek limety tak zásadní roli? Samozřejmě, limetka je důležitá. Ten jemný dotek kyselosti, který zmírní sladkost Coca-Coly a zároveň podpoří chuť rumu. Jenže, jak se asi shodneme, ten nejzásadnější rozdíl tkví v rumu, který v koktejlu použijeme.

Když gin, tak s tonikem

Gin je odpradávna zmiňován v nejrůznějších spojeních. Od svých začátků si prošel nechvalnou érou levného a ne příliš kvalitního destilátu přes šílenství takzvaných ginových paláců až po velkou oblibu u královského dvora. Dnes mnoho lidí, když se řekne „jméno“ gin, napadne „příjmení“ tonik.

Planter’s Punch. Tekutý úder

Punč. V minulosti se podílel na změně volebních výsledků či tvorbě legislativy i jiných dohod, v zimě zahříval celé národy a pro řadu lidí přímo definoval vánoční čas. Jaký však je příběh populárního punče z plantáží Karibiku, který společně s celou skupinou těchto nápojů v různých variacích předznamenal zrod moderního koktejlu?

Cascara není jenom slupka

Tentokrát jsme se zaměřili na květy kávovníku. V našich končinách vcelku originální a chuťově velice zajímavý produkt. Tím druhým, známějším, je cascara. Název pocházející ze španělštiny v překladu znamená celkem široký pojem - slupka. Původně odpad při zpracování kávy se v dnešní době těší velké popularitě a poptávka po něm roste s každou další sklizní.

S vůní praskajícího dřeva

Udicí nebo nakuřovací pistole, anglicky smoking gun, je další zařízení, které si našlo svoje místo na baru. Původně se používalo pouze v kuchyni, aby dodalo pokrmům nauzenou chuť, aniž byste je museli udit. Dnes lze smoking gun najít na baru, používá se však méně často, než bychom čekali.

Old Fashioned - stále v módě

Divadelní a kulturní kritik George Jean Nathan označil tento staromódní koktejl společně s Martini a Manhattanem jako svatou trojici. Zamyslíme-li se nad tímto výrokem, dostaneme se do prostoru mezi dvěma póly, kde najdeme nespočet jednoduchých požitků, evolučních zázraků, ale i podmanivých ohavností.

Manhattan: Ostrov možností

Koktejl pojmenovaný po čtvrti Manhattan se samozřejmě nemohl zrodit nikde jinde, než v New Yorku. Jeho počátky jsou nepochybně spjaty s vermuty a jejich etablováním na americkém kontinentu, svou roli zde ale sehrála také chuťová paměť a společenské konvence. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti, jež dala vzniknout mnoha variacím a dostala ho i na filmové plátno.

Káva a mléko

Díky rostoucí vyspělosti českého kávového trhu se termíny jako cappuccino, caffè latte, espresso macchiato nebo flat white zabydlely i v jazyce zákazníků. Mléko zůstává jednou ze zásadních surovin i témat kávového segmentu. Tereza Balá shrnuje základní fakta, postupy i trendy, které byste měli vést v patrnosti.

Nekorunovaný král Martini

Pokud mezi míšenými nápoji existuje nějaký nekorunovaný král, můžeme za něj směle prohlásit Martini Cocktail. Jeho vývoj byl ovlivňován nespočtem ekonomicko-obchodních faktorů, neustále se měnícími chuťovými trendy a v neposlední řadě také světem umění. K málokterému drinku se zároveň váže takové množství legend a historek, ale i variací na postup přípravy.

Hořký hrabě Negroni

Na počátku všeho byla Itálie a v ní sladký život, který potřeboval dodat hořký balanc. Asi tímto způsobem by mohlo začít vyprávění o jednom z ikonických klasických koktejlů uplynulého století. Co všechno ale stojí v pozadí za tímto šlechticem mezi aperitivy?