Horká vzpruha Irish Coffee

Tomáš Mozr

Káva má stejně jako alkohol svou bohatou historii plnou ambivalentních postojů. Potýkala se se zákazy či cejchem jakéhosi „hořkého vynálezu z rukou Satana“, který se naštěstí později s papežským požehnáním vytratil. Na druhou stranu můžeme v současnosti hovořit o kávě jako o jednom z nejrozšířenějších nápojů na světě. Vzhledem k jistým vývojovým paralelám mezi kávou a alkoholem se tedy přirozeně nabízí polemika o kombinacích těchto dvou nápojů, obzvlášť uvážíme-li, že počet vskutku slavných kávových koktejlů bychom pravděpodobně spočítali na prstech jedné ruky.

Ačkoli lze pochybovat, zda šlo mezi lidmi o obecnou znalost nebo o výsledek náhodné zkušenosti, skutečnost je taková, že právě spojení cukru, tuku, alkoholu a kofeinu se už dávno osvědčilo jako vyhledávaný životabudič. Historie horkých kávových nápojů, které navrchu zdobila smetana, se totiž datuje bezmála od poloviny 19. století. Mezi nejznámější patří Fiaker, pojmenovaný podle známého typu kočáru, či Pharisäer, který byl inspirovaný příběhem o asketickém pastorovi a oblíbený zejména v severním Německu a Dánsku. V obou případech se jednalo o černou kávu se spoustou cukru, s rumem a smetanou, jež měla v případě Pharisäeru zakrýt alkoholové aroma ve snaze vyhnout se odhalení. Zřejmě bychom mohli jmenovat další koktejly nebo kávové nápoje, které se nesmazatelně vryly do historie. Příkladem budiž Espresso Martini, White Russian nebo rovněž méně známé Biedermeier-Kaffee, v němž se snoubí silná černá káva, smetana a meruňkový likér. Nepochybně však narazíme na Irish Coffee, zvané též  Gaelic Coffee, jež svou recepturou sice nijak zvlášť nevybočuje, nicméně jeho kouzlo tkví v načasování a skvělém marketingu.

Vše začíná nepříznivým počasím a osobností irského šéfkuchaře a barmana jménem Joe Sheridan, který toho času pracuje v restauraci ležící poblíž konečné stanice transatlantických hydroplánů ve Foynes. Sem od konce 30. let 20. století směřovaly díky mezinárodní letecké společnosti Pan Am jedny z prvních komerčních letů z New Yorku a s nimi i řada prominentních pasažérů. Nicméně první nonstop servis letů z New Yorku se váže až k 22. červnu 1942. Průměrný let tehdy trval přes 25 hodin a byl vzhledem k primitivním letadlům velmi náročný. Vznik Irish Coffee je tudíž pochopitelně spjatý s promrzlými a unavenými cestujícími. Údajně šlo o zimní let z roku 1942 z Foynes do Botwoodu v Newfoundlandu, odkud měl pokračovat do New Yorku. Z důvodu špatného počasí se však kapitán po několika hodinách rozhodl vrátit a vyčkat na příznivější podmínky, což v dané době nebylo nijak neobvyklé. Personál restaurace byl o návratu cestujících informován, a tak pro ně mohla být připravena horká káva, do níž Sheridan přidal trochu whiskey „na zahřátí“. Traduje se, že název se zrodil, když k Sheridanovi jeden z pasažérů přišel, aby mu poděkoval, a zeptal se jej, zda použil brazilskou kávu, načež Joe ve vtipu odvětil: „Ne, to byla irská káva!“

Ačkoli se často spekuluje, zda k tomuto incidentu nedošlo až o rok později, drtivá většina zdrojů uvádí, že nápoj vznikl na letišti ve Foynes. Počátek zimy roku 1942 se tedy zdá jako krajní možnost, neboť ještě téhož roku byl Foynes Port uzavřen. Jeho úlohu převzalo Shannon Airport, situované na vysušené bažině přibližně 50 kilometrů od původního terminálu. A právě zde Brendan O’Regan otevřel kavárnu a restauraci Rineanna nabízející prvotřídní servis, o němž se záhy vědělo po celém Irsku i mimo něj. Do tohoto podniku se prý Sheridan dostal na základě kontroverzního dopisu adresovaného přímo O’Reganovi: „Drahý pane, já jsem pro tu práci ten pravý. S pozdravem Váš, Joe Sheridan.“ A ukázalo se, že nelhal. Záhy se na menu objevil nápoj s chytlavým jménem Irish Coffee, který byl jednoduše považován za geniální.

Skutečným zlomem byl v historii tohoto koktejlu zřejmě až rok 1947, kdy jej prý poprvé ochutnal cestopisec Stanton Delaplane píšící pro San Francisco Chronicle. Byl to on, kdo irské kávě zajistil její místo na výsluní díky častým zmínkám ve svém sloupku. Důležitějším faktorem ovšem je, že se o Irish Coffee zmínil ve svém oblíbeném sanfranciském podniku Buena Vista Café, kde se jej také pokusili znovu připravit. Navzdory nespočtu pokusů ale drink nechutnal správně a ani smetana nedržela na povrchu. Jeden z majitelů, Jack Koepple, proto odletěl do Irska, aby zjistil, jak na to. Po svém návratu opět koktejl zkoušel připravovat, a své pokusy dokonce konzultoval se starostou a majitelem mlékárny Georgem Christopherem. Výsledkem bylo zjištění, že smetana lépe drží na hladině, když je dva dny stará. Proti tomu stojí názor Dalea DeGroffa, že je třeba použít velmi chladnou neslazenou tekutou 33% smetanu, jež se ušlehá téměř ke ztuhnutí, čímž se z ní odstraní bublinky.

Ať už za úspěchem Irish Coffee v Buena Vista Café stojí dlouhé úsilí, či snad fakt, že v něm byl nejpozději od roku 1952 zaměstnán Joe Sheridan, pravdou zůstává, že tento podnik dnes servíruje do svých typických gobletů přes 2000 irských káv za den, přičemž nejnáročnější den v historii byl z tohoto hlediska při konání Super Bowlu v roce 1982. Tenkrát proti sobě stáli Miami a sanfranciští 49ers. V průběhu denní směny spotřebovali tři barmani 109 láhví whiskey, zatímco večerní směna od pěti odpoledne až do zavíračky potřebovala dalších 104 láhví. Když uvážíme, že 29 drinků vychází na jednu láhev, zjistíme, že se naservírovalo přes 6000 koktejlů za den, konkrétně 6 177 irských káv.

Popularita irské kávy byla v Buena Vista Café dokonce natolik enormní, že již v roce 1953 patřily tamní prodeje irské whiskey k jedněm z největších na světě, což jim přineslo i whiskey s vlastní etiketou. Nešlo by však o koktejlovou historii, aby se nenašel nějaký háček. Na odpor vůči prvenství Buena Vista Café se ve Spojených státech postavila taverna Toma Bergina z Los Angeles, na které měla být již počátkem 50. let umístěn velký nápis House of Irish Coffee. Zlé jazyky ovšem tvrdí, že dalším, kdo údajně zdokonalil recept, byl Joe Jackson z hotelu Jacksons v Ballybofey v irské oblasti Donegal. V roce 1957 se dokonce prostřednictvím rozhovoru v magazínu Time ukázalo, že irská káva má i svou oběť, a to, když Sheridan prohlásil: „Už tu věc nemohu vystát.“ Po letech totiž očividně přišla únava z přípravy stále stejného drinku a úspěch si tak vybral svou daň.

Moderní variace

V případě Irish Coffee je podstatné nezapomínat, že se nikdy nemíchá a drink z whiskey, kávy a cukru se pije pouze skrze smetanu. Ne nadarmo se v minulosti tento efekt snažili dovést k dokonalosti. Bohužel se v rámci moderních variací rovněž můžete setkat s prostým přístupem, kdy se mnozí soustředí výhradně na dané ingredience a ignorují jejich pořadí a správnou podobu, třebaže už v roce 1988 byl pro irskou kávu vydán tzv. Irish Standard s číslem 147. Příkladem budiž jihovýchodní Asie, kde lze někdy pod názvem Irish Coffee ochutnat ledovou kávu, která je sice obohacena o irskou whiskey, ale zpravidla již postrádá smetanu.

Nicméně existuje i velmi početná skupina těch, kteří se soustředí na každý detail, a proto se vedou dlouhé diskuse o vhodné kávě. Zvažují se i alternativy jako cold brew. Pravděpodobně nejvyhraněnější názor zastává Jack McGarry, barman a majitel Dead Rabbit Grocery and Grog, jenž tvrdí, že „espresso a americano příliš přebíjejí jemnost irské whiskey“. Používá tudíž pro svou variaci Benecia Boy slazenou filtrovanou kávu, kterou připravuje metodou sous-vide. Právě rostoucí obliba tohoto koktejlu na Manhattanu také zapříčinila, že se v blízké budoucnosti v Dead Rabbit dočkáme minimálně jedné barové stanice věnované irské kávě.

Jednoduchou možnost variability následně poskytuje irská whiskey, která bývá zaměňována za koňak, rum, tequillu či mátový šnaps, jak je tomu například u Bavarian Coffee. Často se ale používá rovnou likér; začít lze u Baileys a poté volně přejít k Amarettu a skončit u spojení koňaku, Galliana a D.O.M. Bénédictine v Maxim’s Coffee. Podobně je možné nahradit cukr kupříkladu za javorový či čokoládový sirup, případně nějak ochutit smetanu. Největší posun pak mohou reprezentovat receptury typu Baileys Irish Coffee Cheesecake, Tiramisu Irish Coffee nebo o něco méně komplikované Irish Coffee Affogato, v němž se snoubí vanilková zmrzlina, silná černá káva a irská whiskey.

Irish Coffee – receptura podle IBA

4 cl irské whiskey
9 cl horké kávy
3 cl čerstvé smetany
1 čajová lžička třtinového cukru

Mírně zahřejte whisky a nalijte ji do sklenice s horkou kávou. Přidejte čajovou lžičku cukru a na povrch naneste smetanu.

Tento a další články najdete v BARLIFE č. 86, který můžete objednávat na našem e-shopu. 

Mystérium starých keřů

Mystérium starých keřů

Zkroucený vinný kmen a kořeny nořící se hluboko do země, které přenáší do hroznů ten pravý terroir – to jsou staré keře. Tajemné a dlouhověké Vieilles Vignes, Alte Reben, Viñas Viejas, Vinhas Velhas, Vecchie Viti. Přidejte označení staleté keře, Vignes Centenaires, a zní to až mysticky – pocit, že pijete nápoj z hroznů rostliny zasazené před tolika lety, je prostě jiný. Cítíte všechnu péči, kterou jim někdo musel roky dávat, aby víno doputovalo až do vašich úst. A možná, když budete mít štěstí, budou hrozny! Hrozny starých keřů, někdy dokonce pravokořenných, jsou neodmyslitelnou součástí mnoha nejlepších vín po celém světě, a, co si budeme povídat, také přesný zásah do cíle na vinětě a mocný marketingový nástroj.

Španělská šumivá vína nejsou jen cava

Španělská šumivá vína nejsou jen cava

Pokud se řekne bublinky, vybaví se většině milovníků vín především Champagne a Prosecco, případně sekt. A také španělská cava. Produkce šumivých vín se ve Španělsku za poslední dvě dekády více než zdvojnásobila, takže rostla rychleji než celosvětový průměr i spotřeba. Nyní již výrazně přesahuje dva miliony hektolitrů ročně. Celosvětově se tak řadí na čtvrté místo za dominantní Itálii následovanou Francií a Německem. Vývoj se ve Španělsku ovšem nezakládá pouze na objemu –⁠ nabídka se velmi dynamicky transformovala a stále větší důraz Španělé kladou na kvalitu. A to jak u cavy, tak i dalších apelací a uskupení producentů šumivých vín.

Německo není jen Riesling

Německo není jen Riesling

V německém Düsseldorfu se již tradičně pořádal ProWein, jeden z nejvýznamnějších vinařských veletrhů na světě. Přidružený výzkum odhalil, že obchodníci s vínem z ČR považují německá vína za jedna z aktuálně nejatraktivnějších pro náš trh, a ze statistik je zřejmé, že poslední roky import kvalitních vín z Německa do ČR rychle a utěšeně stoupá. Je tedy na místě si vinařské Německo alespoň ve zkratce přiblížit.

Těžkosti vinařů

Těžkosti vinařů

Co v dnešní době trápí vinaře a vinohradníky? Jaké jsou největší výzvy, se kterými se producenti potýkají nezávisle na prestiži oblasti? A co může v nadcházejících desetiletích představovat nejzávažnější komplikaci?

Tomáš Nossek: na naturální víno by se nemělo dívat skrz prsty

Tomáš Nossek: na naturální víno by se nemělo dívat skrz prsty

Víno vyráběné bez chemického zásahu, tzv. víno naturální, oslovuje v Česku čím dál větší publikum. Paradoxem je, že zahraniční spotřebitelé jsou o kvalitě českého naturálního vína přesvědčeni mnohem více než čeští. Jak to s naturálním vínem na českém trhu reálně vypadá?

Víno v Čechách na vzestupu

Víno v Čechách na vzestupu

Když se řekne víno, většina lidí si představí moravské vinohrady. Přes blahosklonné úsměvy na téma víno z Čech se ale malá severní výspa vinohradnictví pomalu dostává na výsluní. Jaká jsou vína z Čech a proč jejich popularita roste?

Víno na cestách

Víno na cestách

Přeprava vína má za sebou dlouhý vývoj, jak probíhala a jak ovlivnila projev vín a vznik jeho specifických kategorií?

Trendy pro následující roky aneb věštění z vinných kalů

Trendy pro následující roky aneb věštění z vinných kalů

Jakým směrem se bude ubírat svět vína a jemu spřízněných nápojů v nejbližší době? I za běžné situace je nutné podobné odhady brát s jistou rezervou, ovšem v současné pandemii a při bezprecedentním způsobu, kterým zasáhla restaurace, bary a vůbec celé pohostinství, to platí dvojnásob. Přesto se o „věštění z vinných kalů“ a prorokování několika následujících trendů pokusím.

Sommelierská latina

Sommelierská latina

Znalosti vína a umění degustace se v posledních letech dostává značné pozornosti. Vína se pije stále více a hosté si již zvykli i na službu sommelierů, kteří jim v restauraci bez zaváhání doporučí víno doslova na míru. Nakolik jsou ale tito důležitě vyhlížející pánové a dámy skuteční fachmani a nakolik jen obyčejní užvaněnci, kteří si osvojili nesčetné množství přívlastků a mávají jimi kolem sebe jako prodlouženým kopím?

Od vína v dlaních po tenkostěnný nezdobený křišťál

Od vína v dlaních po tenkostěnný nezdobený křišťál

I tak by se dal popsat vývoj konzumace vína. Sklo je tu s námi kratší dobu než víno a zpočátku rozhodně nepředstavovalo materiál přístupný každému. I proto si cesta k dnešní naprosto dominantní vinné sklence – čiré, na stopce, s velkým kalichem užším na okraji – zaslouží bližší prozkoumání.

VINNÁ: Nový život pro vinnou révu

VINNÁ: Nový život pro vinnou révu

Designérka, kterou vám tentokrát představíme, nemá s gastronomií zdánlivě nic společného. Silvie Hrušková totiž tvoří dřevěné šperky. Čím si tedy zasloužila naši pozornost? Název značky VINNÁ napoví. Silvie pochází z vinařské rodiny a její prsteny vznikají ze dřeva vykácených vinohradů. Za každým šperkem se tak ukrývá několik ročníků vína.

Vinní jednorožci

Vinní jednorožci

Také svět vína má své mytické láhve a tekuté legendy. V poslední době se čím dál častěji můžete setkat s termínem „Unicorn Wines“, vinní jednorožci. A podobně jako neodolatelného, ale bájného jednorožce viděl tato vína na vlastní oči jen málokdo. Téměř nikdo je neochutnal, ovšem žádný vínomilec by si podobnou příležitost rozhodně nenechal utéct.

Co ukrývají sklepy Starého Plzence?

Co ukrývají sklepy Starého Plzence?

Šumivá vína zůstávají v našich končinách populární dodnes – dle statistických dat Celní správy České republiky se v loňském roce v Česku vypilo 19,3 milionu láhví šumivých vín, a jedná se tak o zhruba 6% nárůst oproti předchozímu roku. Drtivý podíl na prodejích má největší tuzemský producent, skupina Bohemia Sekt, se 16 miliony prodaných láhví sektů a šumivých nápojů (čímž překonal svůj vlastní prodejní rekord z roku 1999).

Spritz: S lehkostí bublinek

Spritz: S lehkostí bublinek

Ředit víno vodou pro Řeky představovalo zcela přirozený způsob, jak se udržet v patřičných mezích během ritualizovaných hostin zvaných sympozion. Nicméně tyto první zmínky o úpravách vína představují pouhou předzvěst perlivého nápoje, jenž si svou jednoduchou skladbou, ať už v tradiční, či obměněné podobě, vydobyl na počátku 21. století místo mezi klasickými koktejly.

Nové hvězdy mezi vinnými odrůdami

Nové hvězdy mezi vinnými odrůdami

Odrůdový panteon se mění jen pomalu a jména jeho obyvatel všichni milovníci vína dobře znají. Nejsou to nutně odrůdy vysazené na největších plochách, byť ve většině případů jde skutečně o ty nejrozšířenější, ale ty spojené s nejslavnějšími a nejpopulárnějšími víny. V posledních letech se ale objevilo několik odrůd, které si získávají věrné následovníky a jejichž popularita stále stoupá.

Krása pěstitelských champagne

Krása pěstitelských champagne

Champagne, na historii i současnost bohatý region severovýchodní Francie, dává jméno bezesporu nejslavnějším a nejdůležitějším šumivým vínům světa. Tamních 34 300 hektarů vinic obhospodařuje 15 800 různých majitelů a pěstitelů hroznů. Šampaňských domů je dnes přes tři stovky, družstevních spolků na sto padesát. Některé domy či družstva připravují jedinou značku, jiné jich mají i několik desítek.