Nové hvězdy mezi vinnými odrůdami

Jan Čeřovský

Odrůdový panteon se mění jen pomalu a jména jeho obyvatel všichni milovníci vína dobře znají. Nejsou to nutně odrůdy vysazené na největších plochách, byť ve většině případů jde skutečně o ty nejrozšířenější, ale ty spojené s nejslavnějšími a nejpopulárnějšími víny. V posledních letech se ale objevilo několik odrůd, které si získávají věrné následovníky a jejichž popularita stále stoupá. Někdy stačí specifické místo původu, které jim dokonale sedne a vyzvedne kvalitu do nečekaných výšin. Jindy konkrétní producent s otevřenou myslí, který odrůdě věnuje větší pozornost a otevře cestu i ostatním. Popularitou a rozšířením se následující odrůdy největším hvězdám rovnat nemohou, ale kvalitou často ano a pozornost si rozhodně zaslouží.

Mencía

Stále častěji je slyšet o vínech španělských oblastí Bierzo či Ribeira Sacra, ale též Valdeorras, Ribeiro či Monterrei, s víny z modré odrůdy Mencía. V minulosti byla spojována především s lehčími voňavými červenými víny (a tato podoba je v Portugalsku stále nejčastější) k rychlé konzumaci a víny růžovými z obrovských výsadeb na rovinatých vinicích. V 90. letech minulého století začíná její obroda. Spojte staré výsadby, dramatické strmé zterasované svahy na břidlici vyžadující oddané vinaře (ne nadarmo zde pěstování révy označují jako „viticultura heroica“) a pečlivou práci při školení v kvalitních sudech a získáte nádherná, strukturovaná, šťavnatá červená s potenciálem vyzrávání v láhvi. Bohatě aromatická, často s lákavou kamenitou minerální linkou. Leckdy je Mencía doplňována odrůdami Brancellao, Merenzao, Sousón či Caíño Tinto pro další komplexitu, ale září i sama o sobě. Bývá označována jako „španělský Pinot Noir“, citlivost na terroir a schopnost odrážet místo původu má skvělou a dokáže plodit i podobně delikátní vína, velmi odlišná od opulentnějšího jižního stylu, který si mnozí pod Španělskem představí. Rozhodně má schopnost zaujmout či dokonce nadchnout nejen milovníky Burgundska a kvalitních pinotů obecně, ale třeba i ty, kteří rádi podléhají klasickým středoevropským frankovkám. Při hledání těch nejlepších vín nelze vynechat jména Raúl Pérez, Veronica Ortega, Descendientes de J. Palacios či Losada Vinos de Finca.

Hunter Valley Sémillon

Samostatnou kapitolu tvoří Hunter Valley Sémillon. Odrůda Sémillon je dobře známa coby součást bílých vín z Bordeaux, jak suchých, tak především botrytických sladkých, a úspěšná je i z Jižní Afriky či kalifornské Sonomy. Žádné z čistě odrůdových vín se však nepřibližuje specifickému a unikátnímu stylu, které Sémillon nabízí v australském Hunter Valley. Vína se připravují výhradně v nerezu a bez kontaktu se dřevem, oproti běžné (nejen) australské produkci mají navíc nízký obsah alkoholu, nejčastěji s hodnotou okolo 10,5 %. Zrají jen krátce a jsou okamžitě lahvována. Navzdory vyřčenému mají obrovský potenciál zrání, často začínají být nejzajímavější až za 10 či více let. Vína se postupem času vyvíjí od relativně přímočarého ovocitého citrusového projevu s velmi říznou kyselinou a tenčím tělem do neuvěřitelné komplexity, k minerálním projevům, tónům připomínajícím ležení v dubových sudech, k citrusovým koláčům. Odporuje to teoretickým poučkám, a stejně připravený Sémillon z jiných míst, ze stejných klonů a zakvašený stejnou kvasinkou takto nefunguje. Podmínky v Hunter Valley, unikátní terroir, chcete-li, dodávají něco neopakovatelného. Zásadní vína Tyrrell's Vat 1 Sémillon a McWilliams Mount Pleasant Lovedale Sémillon by měl vyzkoušet každý milovník charakterních bílých vín. Mezi ta důležitá určitě patří Poole's Rock Semillon či jména Brokenwood, Briar Ridge či Andrew Thomas.

Aligoté

Odrůda Aligoté byla dlouhodobě vnímána spíše jako „poznámka pod čarou“ bílého Burgundska a dominantního Chardonnay, které tamním velkým vínům kraluje. Popisována jako jeho tenčí, kyselý kolega vhodný především coby základ pro tradiční koktejl Kir (v kombinaci s Crème de cassis). Přitom do konce devatenáctého století byla role Aligoté mnohem důležitější, začátek přesazování vinic na americké podnože po epidemii fyloxery na konci 19. století však znamenal začátek jeho úpadku. V posledních několika letech ovšem zažívá malou renesanci. Umí nabídnout výborné zážitky s florálnějším projevem než Chardonnay, obvykle s menším vlivem dřeva a s úžasnými osvěžujícími kyselinami. Spousta restaurací specializujících se na mořské plody na něj nedá dopustit. A navíc, což je v regionu s neustále stoupajícími cenami zásadní, pořád ještě za rozumné peníze. Výtečné Aligoté najdeme i v nabídkách superhvězd jako Leroy, Coche-Dury, Michel Lafarge, Ponsot, Jean-Marc Roulot, Jean Fournier, Sylvain Pataille, Ramonet či Marquis d’Angerville, v apelaci Bouzeron pro odrůdy nejvyhlášenější jej produkuje také Aubert de Villaine, spolumajitel Domaine de la Romanée-Conti. Pro mnohé vinné nadšence je Aligoté těchto vinařů nejdostupnější způsob, jak od nich vůbec něco vyzkoušet. A znovuobjevený zájem konzumentů a hvězdná jména samozřejmě vylepšují pozici i ostatních vinařů, pro které je tak snazší se odrůdě opravdu věnovat.

Nerello Mascalese

Stále obtížnější dostupnost – jak kvůli ceně, tak prostému množství láhví – opravdu skvělého burgundského vede k neustálým přirovnáním „pokud vám chutnají, mohlo by vám vyhovovat i…“. Typickým představitelem je italské červené Nerello Mascalese. Podle posledních výzkumů DNA jde o křížence Sangiovese a bílé odrůdy Mantonico Bianco a s pinotem tedy není nijak příbuzné. Svůj velký terroir našlo především na vulkanických svazích Etny a počet producentů zde v posledních dvou desítkách let neustále stoupá. Vína mívají vyšší, ale ne přehnaný obsah alkoholu a nádhernou ovocnou a často i trochu zemitou vůni, odrůda umí i při vyzrálosti úžasné kyseliny (obzvláště ve výše položených vinicích). Vína se skvěle pijí, zároveň v nich lze najít určitou vznešenost, právě jako v dobrých pinotech. Mezi zásadní vinařská jména Etny patří Frank Cornelissen, Alberto Graci, Girolamo Russo či Tenuta Terre Nere.

Godello, Albariño, Xarel·lo

S velkou obrodou a rychlým vývojem vinařství ve Španělsku přichází mnoho nového právě odtamtud. A zdaleka nejde jen o červená; novým trendem jsou suchá tichá bílá vína. Stále větší pozornosti se dostává odrůdě Godello, hlavně v různých částech Galicie výsadby neustále stoupají. Potenciálně špičková odrůda dokáže dávat intenzivní, koncentrovaná, minerální a seriózní vína a rozhodně o ní bude v budoucnu slyšet. V tomto ohledu má náskok Albariño, které si své nadšené publikum již našlo a úspěšně dobývá i jiné trhy, především v podobě z apelace Rías Baixas, kde je zásadní odrůdou. Čerstvá, aromatická, energická bílá s výtečnou kyselinou vhodná do gastronomie – recept na úspěch. Při přehnaných výnosem může působit nezrale, zeleně, ale při kvalitní práci nabízí bohatý efektní projev s někdy až mořsky slanou linkou. A zmínku si rozhodně zaslouží též Xarel·lo. Jedná se o odrůdu zásadní při produkci španělských šumivých vín Cava, jejichž popularita též raketově stoupá. V Cavě jej obvykle najdete ve směsi s dalšími odrůdami (Macabeo, Parellada), ty nejlepší a nejlépe zrající Cavy však obvykle vsázejí na dominanci právě Xarel·lo. A jeho popularita stoupá i v podobě jednoodrůdového tichého suchého vína. 

Tento článek najdete v BARLIFE č. 90, který můžete objednávat na našem e-shopu. 


Mystérium starých keřů

Mystérium starých keřů

Zkroucený vinný kmen a kořeny nořící se hluboko do země, které přenáší do hroznů ten pravý terroir – to jsou staré keře. Tajemné a dlouhověké Vieilles Vignes, Alte Reben, Viñas Viejas, Vinhas Velhas, Vecchie Viti. Přidejte označení staleté keře, Vignes Centenaires, a zní to až mysticky – pocit, že pijete nápoj z hroznů rostliny zasazené před tolika lety, je prostě jiný. Cítíte všechnu péči, kterou jim někdo musel roky dávat, aby víno doputovalo až do vašich úst. A možná, když budete mít štěstí, budou hrozny! Hrozny starých keřů, někdy dokonce pravokořenných, jsou neodmyslitelnou součástí mnoha nejlepších vín po celém světě, a, co si budeme povídat, také přesný zásah do cíle na vinětě a mocný marketingový nástroj.

Španělská šumivá vína nejsou jen cava

Španělská šumivá vína nejsou jen cava

Pokud se řekne bublinky, vybaví se většině milovníků vín především Champagne a Prosecco, případně sekt. A také španělská cava. Produkce šumivých vín se ve Španělsku za poslední dvě dekády více než zdvojnásobila, takže rostla rychleji než celosvětový průměr i spotřeba. Nyní již výrazně přesahuje dva miliony hektolitrů ročně. Celosvětově se tak řadí na čtvrté místo za dominantní Itálii následovanou Francií a Německem. Vývoj se ve Španělsku ovšem nezakládá pouze na objemu –⁠ nabídka se velmi dynamicky transformovala a stále větší důraz Španělé kladou na kvalitu. A to jak u cavy, tak i dalších apelací a uskupení producentů šumivých vín.

Německo není jen Riesling

Německo není jen Riesling

V německém Düsseldorfu se již tradičně pořádal ProWein, jeden z nejvýznamnějších vinařských veletrhů na světě. Přidružený výzkum odhalil, že obchodníci s vínem z ČR považují německá vína za jedna z aktuálně nejatraktivnějších pro náš trh, a ze statistik je zřejmé, že poslední roky import kvalitních vín z Německa do ČR rychle a utěšeně stoupá. Je tedy na místě si vinařské Německo alespoň ve zkratce přiblížit.

Těžkosti vinařů

Těžkosti vinařů

Co v dnešní době trápí vinaře a vinohradníky? Jaké jsou největší výzvy, se kterými se producenti potýkají nezávisle na prestiži oblasti? A co může v nadcházejících desetiletích představovat nejzávažnější komplikaci?

Tomáš Nossek: na naturální víno by se nemělo dívat skrz prsty

Tomáš Nossek: na naturální víno by se nemělo dívat skrz prsty

Víno vyráběné bez chemického zásahu, tzv. víno naturální, oslovuje v Česku čím dál větší publikum. Paradoxem je, že zahraniční spotřebitelé jsou o kvalitě českého naturálního vína přesvědčeni mnohem více než čeští. Jak to s naturálním vínem na českém trhu reálně vypadá?

Víno v Čechách na vzestupu

Víno v Čechách na vzestupu

Když se řekne víno, většina lidí si představí moravské vinohrady. Přes blahosklonné úsměvy na téma víno z Čech se ale malá severní výspa vinohradnictví pomalu dostává na výsluní. Jaká jsou vína z Čech a proč jejich popularita roste?

Víno na cestách

Víno na cestách

Přeprava vína má za sebou dlouhý vývoj, jak probíhala a jak ovlivnila projev vín a vznik jeho specifických kategorií?

Trendy pro následující roky aneb věštění z vinných kalů

Trendy pro následující roky aneb věštění z vinných kalů

Jakým směrem se bude ubírat svět vína a jemu spřízněných nápojů v nejbližší době? I za běžné situace je nutné podobné odhady brát s jistou rezervou, ovšem v současné pandemii a při bezprecedentním způsobu, kterým zasáhla restaurace, bary a vůbec celé pohostinství, to platí dvojnásob. Přesto se o „věštění z vinných kalů“ a prorokování několika následujících trendů pokusím.

Champagne: Trendy, servis, mixologie

Champagne: Trendy, servis, mixologie

Trendy ovlivňují v podstatě cokoli. Nevyhne se jim žádné odvětví a každý, kdo chce být úspěšným, je musí sledovat. Producenty champagne nevyjímaje. Pojďme to vzít ale pěkně po pořádku.

Sommelierská latina

Sommelierská latina

Znalosti vína a umění degustace se v posledních letech dostává značné pozornosti. Vína se pije stále více a hosté si již zvykli i na službu sommelierů, kteří jim v restauraci bez zaváhání doporučí víno doslova na míru. Nakolik jsou ale tito důležitě vyhlížející pánové a dámy skuteční fachmani a nakolik jen obyčejní užvaněnci, kteří si osvojili nesčetné množství přívlastků a mávají jimi kolem sebe jako prodlouženým kopím?

Od vína v dlaních po tenkostěnný nezdobený křišťál

Od vína v dlaních po tenkostěnný nezdobený křišťál

I tak by se dal popsat vývoj konzumace vína. Sklo je tu s námi kratší dobu než víno a zpočátku rozhodně nepředstavovalo materiál přístupný každému. I proto si cesta k dnešní naprosto dominantní vinné sklence – čiré, na stopce, s velkým kalichem užším na okraji – zaslouží bližší prozkoumání.

VINNÁ: Nový život pro vinnou révu

VINNÁ: Nový život pro vinnou révu

Designérka, kterou vám tentokrát představíme, nemá s gastronomií zdánlivě nic společného. Silvie Hrušková totiž tvoří dřevěné šperky. Čím si tedy zasloužila naši pozornost? Název značky VINNÁ napoví. Silvie pochází z vinařské rodiny a její prsteny vznikají ze dřeva vykácených vinohradů. Za každým šperkem se tak ukrývá několik ročníků vína.

Vinní jednorožci

Vinní jednorožci

Také svět vína má své mytické láhve a tekuté legendy. V poslední době se čím dál častěji můžete setkat s termínem „Unicorn Wines“, vinní jednorožci. A podobně jako neodolatelného, ale bájného jednorožce viděl tato vína na vlastní oči jen málokdo. Téměř nikdo je neochutnal, ovšem žádný vínomilec by si podobnou příležitost rozhodně nenechal utéct.

Co ukrývají sklepy Starého Plzence?

Co ukrývají sklepy Starého Plzence?

Šumivá vína zůstávají v našich končinách populární dodnes – dle statistických dat Celní správy České republiky se v loňském roce v Česku vypilo 19,3 milionu láhví šumivých vín, a jedná se tak o zhruba 6% nárůst oproti předchozímu roku. Drtivý podíl na prodejích má největší tuzemský producent, skupina Bohemia Sekt, se 16 miliony prodaných láhví sektů a šumivých nápojů (čímž překonal svůj vlastní prodejní rekord z roku 1999).

Spritz: S lehkostí bublinek

Spritz: S lehkostí bublinek

Ředit víno vodou pro Řeky představovalo zcela přirozený způsob, jak se udržet v patřičných mezích během ritualizovaných hostin zvaných sympozion. Nicméně tyto první zmínky o úpravách vína představují pouhou předzvěst perlivého nápoje, jenž si svou jednoduchou skladbou, ať už v tradiční, či obměněné podobě, vydobyl na počátku 21. století místo mezi klasickými koktejly.

Krása pěstitelských champagne

Krása pěstitelských champagne

Champagne, na historii i současnost bohatý region severovýchodní Francie, dává jméno bezesporu nejslavnějším a nejdůležitějším šumivým vínům světa. Tamních 34 300 hektarů vinic obhospodařuje 15 800 různých majitelů a pěstitelů hroznů. Šampaňských domů je dnes přes tři stovky, družstevních spolků na sto padesát. Některé domy či družstva připravují jedinou značku, jiné jich mají i několik desítek.