VINNÁ: Nový život pro vinnou révu

Soňa Hanušová

Designérka, kterou vám tentokrát představíme, nemá s gastronomií zdánlivě nic společného. Silvie Hrušková totiž tvoří dřevěné šperky. Čím si tedy zasloužila naši pozornost? Název značky VINNÁ napoví. Silvie pochází z vinařské rodiny a její prsteny vznikají ze dřeva vykácených vinohradů. Za každým šperkem se tak ukrývá několik ročníků vína. VINNÁ využívá dřevo výhradně z vinohradu rodinného vinařství Hruška v Blatnici pod svatým Antonínkem.

Silvie Hrušková pochází z obce Blatnice pod svatým Antonínkem na jihu Moravy, v oblasti Slovácka. Narodila se do sedmé generace rodinného vinařství Hruška, které momentálně spravuje její otec. 

Silvie měla vcelku záhy jasno, jakou životní cestou by se chtěla vydat, a vinařství to nebylo. Na dovolené na Šumavě viděla řezbáře opracovávat dřevěné sochy, které jí okamžitě učarovaly. Prosila tak rodiče, aby jí dovolili studovat obor řezbářství, v čemž jí vyhověli a pomohli jí připravit se na přijímací zkoušky. Silvie tak absolvovala Střední školu řezbářskou v Tovačově. Dále pokračovala na brněnskou Mendelovu univerzitu, kde vystudovala obor Design nábytku a na zlínskou Univerzitu Tomáše Bati, obor Prostorová tvorba.

Když pak na Mendelově univerzitě měla Silvie přednášky o dřevinách, zaujaly ji především tvrdé exotické dřeviny. A také ji to přivedlo k myšlence začít pracovat i s jiným materiálem než je lipové dřevo. Dalším podnětem se stala obnova vinohradu v jejich vinařství. „Jednú sa u nás vykopával vinohrad. Dřevo vinné révy plodí několik desítek let, potom sa vinohrad přirozeně vymění a sadí sa nový. Dřevo staré révy sa běžně na nic dalšího nepoužívá a spaluje sa. V tu dobu jsem objevila krásnú barvu tohoto dřeva starého padesát roků. Bylo mně líto spálit zdravé dřevo, a proto jsem začala přemýšlet, co by z něho šlo vyrobit. Náhodú jsem si vyvrtala otvory a různá dřeva začala navlékat na ruku. Líbilo sa mně, jak to vypadá, na ten pocit euforie nezapomenu. Tak vznikl nápad na šperky, které dnes vyrábím pod značkú VINNÁ,“ vypráví Silvie svým typickým slováckým dialektem.
Pokud vás zajímá celý příběh, najdete jej v BARLIFE č. 99. Mimo jiné se dočtete, jak šperky značky VINNÁ vznikají, co Silvie chystá do budoucna a kde se s jejími prsteny můžete setkat.


Sklo, nositel myšlenek designérů

Sklo, nositel myšlenek designérů

Sklářství má v Česku dlouholetou tradici a během staletí se u nás stalo poctivým a hodnotným řemeslem. Není tedy divu, že tvoří i nedílnou součást gastronomie. Dokáže prezentovat vyrobenou recepturu a zároveň pomáhá sdělovat její příběh. Ale co je hlavní - sklo odjakživa formuje příběhy svých designerů. Takový vypráví i mladý umělec František Jungvirt, který sklo považuje za jeden z nejvhodnějších materiálů pro ztvárnění svých nápadů.

Kulinářskou výpravou po Amazonii

Kulinářskou výpravou po Amazonii

Nespoutanost řeky Amazonky a její propojení se zeměmi Jižní Ameriky se staly inspirací pro jednu z nejpopulárnějších restaurací v Madridu a nově i v Londýně. Podnik Amazónico plně reprezentuje vášeň kolující v krvi obyvatel deštného pralesa. A to s úctou k přírodě a gastronomii se špetkou luxusu a vznešenosti.

Design: jednoduchost a elegance do každého výčepu

Design: jednoduchost a elegance do každého výčepu

Výčepní stojan v setu s pivními tácky v novém kabátu zbaveném přebujelého dekoru rozmáhajícím se v současném pohostinském prostředí. Tak popisuje designérka Nikola Mikulecká své pivní pípy z porcelánu a keramiky, které byly předmětem její diplomové práce na pražské ČVUT. Proč se rozhodla modernizovat právě pivní pípu a čemu dalšímu vtiskla novou podobu?

Designová extáze V DTLA

Designová extáze V DTLA

Podnik V DTLA, situovaný v historických prostorách budovy Seven Grand v samotném centru Los Angeles, představuje 520 m2 designové extáze. Tzv. „all-day dinning“ koncept poskytuje místo, kde si každý přijde na své v průběhu celého dne. Místo neskutečných rozměrů, které je využito do posledního detailu a kde je právě promyšlený design hlavním nástrojem business strategie podniku.

Od vína v dlaních po tenkostěnný nezdobený křišťál

Od vína v dlaních po tenkostěnný nezdobený křišťál

I tak by se dal popsat vývoj konzumace vína. Sklo je tu s námi kratší dobu než víno a zpočátku rozhodně nepředstavovalo materiál přístupný každému. I proto si cesta k dnešní naprosto dominantní vinné sklence – čiré, na stopce, s velkým kalichem užším na okraji – zaslouží bližší prozkoumání.

Za vznikem designové Kapsle stojí touha po jednodušší přípravě kávy

Za vznikem designové Kapsle stojí touha po jednodušší přípravě kávy

Podívejte se s námi pod ruce dalšímu zástupci nové generace designérů. Tím je Karolína Jeřábková, která nás zaujala svou Kapslí. Jde o minimalistický a zároveň elegantní set na přípravu filtrované kávy, který obsahuje dripper, hrnek a bambusové víčko pro možnost kávy s sebou. Cílem bylo zjednodušit a zpříjemnit přípravu filtrované kávy.

Začínal u videí, teď má vlastní řezbářskou značku

Začínal u videí, teď má vlastní řezbářskou značku

O nás Češích se říká, že máme zlaté ručičky. A právě na tyto šikovné a dovedné ruce se zaměříme v naší nové rubrice, která vám v průběhu roku představí mladé a nadějné designéry. Od Designbloku přes Prague Design Week až po Dyzajn market, který se pravidelně koná na piazzetě Národního divadla. Všude tam se můžete potkat s autorskou tvorbou všech možných druhů, stylů a oborů. Ano, i ve spojení s gastronomií.

Budiž světlo!

Budiž světlo!

Často opomíjené a přitom tak důležité. Světlo hraje v pohostinství mnohem důležitější roli, než by člověk očekával. Jídlo může být vynikající a nápoje perfektně vychlazené, ale pokud světlo není správné, zákazníci si ani nekousnou. Opravdu! Existují průzkumy, které to prokazují.