Kam dřív: 6 nově otevřených podniků

Barbora Karchová

Tentokrát tu máme podniky z nejrůznějších oblastí. Každý je originální svým konceptem i odpovídající atmosférou, kterou prezentuje. Gastronomie se stále rozvíjí a kreativita nápadů nezná mezí i přes dlouhotrvající pandemické překážky, se kterými majitelé podniků bojují. A to je jedině dobře. Nezbývá než je podpořit a podniky postupně navštívit. 

Brambora na výsluní

Nová restaurace Brambory, která spadá pod skupinu Together, nabízí pokrmy z brambor, jejichž odrůdy pochází z celého světa. Ale protože jsme v Česku, v nabídce vynikají primárně ty české od lokálních dodavatelů. Cílem bylo po předchozích podnicích vyzdvihnout další opomíjenou a přitom velmi běžnou přílohu a ukázat všechny její možnosti přípravy a profil chutí. Mezi pokrmy najdete jak klasické hranolky, tak například patatas bravas, bramborové tortilly, pečené brambory, brambory v polévce i exotické kombinace s chobotnicí či ceviche. Vše vzniká pod dohledem šéfkuchaře Lukáše Soukupa. Jeho receptury si můžete vychutnat v industriálním prostředí restaurace, jejíž design má na svědomí architekt Václav Červenka.

Brambory na Pankráci, Na Pankráci 1724/129, Praha 4


Koule plná sýru

Tento prostor je vůbec prvním bistrem v Praze, které vyrábí a nabízí malé smažené sýry ve tvaru koule. Smažák, slavný pokrm Čechů, zde zformovali do praktičtějšího tvaru a dodali mu i něco navíc. V jejich nabídce najdete 15 typů malých smažáčků spolu s 9 domácími dipy, které doplňují 2 piva na čepu. Ve večerních hodinách se prostor mění na noční bar, který se kromě dobrého jídla a drinků může pochlubit i světelnými instalacemi od Marka Šilpocha. A jak sami říkají, Bistro & Bar Koule je ztělesněním jedinečného konceptu, který oslavuje nejrůznější druhy sýrů smažených v panko strouhance. Co víc by si Čech mohl přát. 

Bistro & Bar Koule, M. Horákové 54, 170 00 Praha 7, Holešovice


Zdravé bistro 

FUEL je nové fitness bistro se zdravou kuchyní a důrazem na kreativní fusion gastronomii. Do tohoto podniku můžete přijít nejen na zdravé celodenní menu vyrobené z lokálních surovin, ale také si můžete odnést domácí ručně vyráběné produkty místní výroby. Pochutnáte si na zdravých signature koktejlech s nealkoholickými nebo alkoholickými destiláty, na biodynamických vínech a mnoha druzích smoothies. Další zajímavostí je vlastní pražená káva. Celkový dojem už jen doplňuje industriální interiér a designové dekorace. Večer si můžete přijít poslechnout hudební sety různých DJs, které si můžete naladit i sami.

Fuel Bistro, Pernerova 691/42, 186 00 Praha, Karlín


Šest v jednom

Šest čepovaných ležáků na jednom výčepu, to je nový pivní podnik od Ambiente s názvem Pult.  Stojí za ním stejný tým, který byl u zrodu známých Lokálů. „Už dlouho se věnujeme čepování a máme za sebou kus práce. Vrátili jsme do hospod šnyt a dali výčepním chlazenou vanu na půllitry. Nyní v inovacích pokračujeme a otevíráme hospodu, kde se bude čepovat šest českých ležáků najednou,“ popisuje Pult jeho spolumajitel a mistr výčepní Lukáš Svoboda. Šestici piv na výčepu vybrala degustační rada. Piva mají stejnou cenu, skladování, čepování i sklo, rozdíl bude pouze v chuti. Hosté tak mohou experimentovat a ochutnávat jedno po druhém nebo se vracet ke své oblíbené značce. V tuto chvíli Pult čepuje Prazdroj, Budvar, Libertas, Dva kohouty, Proud a Matušku. Ležáky doplní trojice častěji obměňovaných speciálů a láhve s neobvyklými pivními specialitami. K tomu Pult nabídne krájené sušené maso od Amasa, tatarák a další pochoutky vhodné k pivu. 

Pult, V Celnici 1034, 110 00 Praha, Nové Město


Neprobádané pole

Goodlok s jejich nabídkou čerstvých zeleninových a ovocných šťáv, fermentovaných nápojů, kávy a nově i zdravých snídaní otevřelo v prostoru bývalé fary františkánského kláštera v centru Prahy svou provozovnu. Podle zakladatele má pole nealkoholických nápojů stále velký potenciál a v nové provozovně rozšiřují nabídku třeba i o ruské kvasy nebo prvorepublikové shruby. Prostory mají kromě hlavní provozovny i podzemní prostory, kde kvasí octy v sudech, miso, garum a spousta dalších přísad a nápojů pod vedením Erika Cehlára a Dušana Pavelky. „Ačkoli se živíme programováním a prací u počítače, táhne nás to k přírodě. Pár metrů od Goodloku můžeme na terasách manGowebu nad Františkánskou zahradou chovat včely, stáčíme si vlastní med, pracujeme s propolisem, sbíráme různé byliny a hledáme místní ekologické dodavatele surovin,“ dodává zakladatel Pavel Fuchs. Goodlok je otevřený už od ranních hodin a ke svým nápojům tak nabízí i variace snídaní. 

Goodlok, Jungmannovo nám. 18, 110 00 Praha, Nové Město


Bar v srdci Jeseníků

Barové kořeny majitelů sice najdeme v počátcích známého baru Public Interest, ale nový The Dead Deer Bar se nachází v Šumperku v podhůří Jeseníků, kterými se prostor také nechal z části inspirovat. V útulném interiéru najdeme krom starých knih, masivního dřeva a paroží elegantní bar, za kterým vzniká nabídka zaměřená na whisky, šampaňské a tichá vína. Koktejlové menu, jehož náplň se každé tři měsíce obměňuje, obsahuje jak signature drinky, tak klasiky, které se hostům představují v plné parádě s celou jejich historií. Edukace je totiž v tomto případě pilířem, na kterém podnik staví. Kladou si zde za cíl pozvednout barovou úroveň v kraji a ukázat lidem, že to jde i jinak a že za barovým řemeslem se skrývá mnohem více. To chtějí předvést nejen řízenými degustacemi, ale i detaily, které o profesionálním baru mnohdy rozhodují a barovou atmosféru dotvářejí. Ostatně, přesvědčte se sami. 

The Dead Deer Bar, Krátká 285/3, 787 01 Šumperk


Na břehu Rhôny Magasin v Holešovicích

Známý koncept Na břehu Rhôny se rozrostl o další autentický podnik. Magasin se nachází na adrese Komunardů 35 v pražských Holešovicích v novém multifunkčním domě postaveném podle návrhu architekta Stanislava Fialy. Stejně jako všechny jeho stavby se i tatovyznačuje invencí, originalitou a hravostí. Rhôna Komunardů představuje spojení moderní industriální architektury s francouzským požitkářstvím. Ke konzumaci vybízí lahvovaná vína téměř ze všech oblastí Francie, unikátní stěna k samoobslužnému stáčení, olivy a olivový olej, francouzské sýry a tradiční klobásy, rillettes, paštiky a další delikatesy. Holešovická Rhôna je obchod s degustací, zaměřený primárně na možnost nakoupit víno s delikatesami s sebou, nabízí však i menší posezení jak uvnitř, tak venku.

Na břehu Rhôny Magasin, Komunardů 35, Praha 7