Vánoce: koktejly a cukroví

Soňa Hanušová

Doufejme, že v tomto neutěšeném roce jsou Vánoce stále obdobím, na které stojí za to se těšit. Ačkoli je pravda, že klidu, nicnedělání a gauče jsme si již všichni užili až dosyta. Letos tak onen jinak vzácný vánoční odpočinek a relax trochu pozbývá smyslu. Přesto se soustřeďme na to nejdůležitější – strávit sváteční čas s rodinou a potkat se i se vzdálenějšími příbuznými a blízkými, s nimiž jste nebyli značnou část roku uzavřeni v domácnosti. A pokud vám nikdo takový nezbývá, pak není jiná možnost než si to udělat hezké i tak. Ozdobte stromeček, udělejte horu bramborového salátu, napečte cukroví, uvařte vaječňák a namíchejte si drink od našich barmanů. A k Vánocům si přejte šťastné a veselé zítřky.

The Vánoce (Filip Drašar & Michal Duba - Repete Bar)


3,5 cl Johnnie Walker Double Black
1 cl Becherovky
4 lžičky pečeného čaje
2,5 cl čerstvé citronové šťávy
1 cl medu
1 bílek

Připravili jsme dvě verze drinku, teplou a studenou. Po dlouhé procházce vánoční Prahou se vždy rádi zahřejeme teplým vánočním nápojem, který tak zintenzivní nevšední zážitek. Na druhou stranu ve dnech vánočních svátků, kdy již sedíme doma v teple a v rodinném kruhu, si s chutí dáme nápoj, jenž nás osvěží, ale stále bude svou chutí připomínat Vánoce.

Než začneme koktejl tvořit, je nutné si přichystat pečený čaj. V tomto případě jsme zvolili kombinaci jablek, hrušek, brusinek, skořice a citronu. Část pečeného čaje použijeme na výrobu domácího džemu do lineckého cukroví.

Studená varianta: do šejkru dáme tři lžičky pečeného čaje, poté přidáme všechny ostatní ingredience a vyšejkrujeme. Do předem nachlazeného skla připravíme jednu lžičku pečeného čaje, na který přes strainer nalijeme drink.

Teplá varianta: místo bílku dáme 1 dcl horké vody a pouze 1,5 cl citronové šťávy. Ostatní poměry zůstávají stejné. Do keramického hrnku vložíme tři čajové lžičky pečeného čaje, přilijeme zbylé ingredience včetně horké vody a následně svaříme. Obě varianty podáváme se dvěma kusy lineckého cukroví potřeného džemem z pečeného čaje.
 

Pometum (Matěj Coufal - Bhar)


2 cl Becherovky
3 cl šípkového sirupu
1,5 cl verjusu
top-up soda

Vodu s medem přivedeme k varu, vhodíme šípky a rozmixujeme tyčovým mixérem. Poté přecedíme přes jemné síto. Ideálně zavaříme na horší časy. Becherovku, šípkový sirup a verjus nadávkujeme do šejkru a protřepeme. Přes strainer nalijeme do skleničky typu Collins na sekaný kvádr ledu. Dolijeme sodou a ozdobíme šípky.
 

Polar Express (Pavel Sochor - Kro Kitchen)


3 cl Angostura Reserva
3 cl Amaretto Disaronno
5 cl horchaty
2 cl čerstvé limetkové šťávy
1 cl Amaro Montenegro

Veškeré ingredience nadávkujeme do šejkru, přidáme led a dlouze protřepeme. Přecedíme do sklenky a navrch nastrouháme muškátový oříšek.

The Missionary (Tomáš Trnka - Scarfes Bar)
 

100 cl rumu Santa Teresa 1796
35 cl Pietro Nicola Nocino
15 cl Averna Amaro
2,5 cl Bob‘s Chocolate bitters
15 cl čerstvé citronové šťávy
150 cl kokosové vody infuzované Acorn Coffee
25 cl cukrového sirupu
175 g arašídového másla
350 g pečených kaštanů
75 cl plnotučného mléka

Nejprve infuzujeme kokosovou vodu Acorn Coffee. Bude stačit 100 g a 6 hodin. Připravíme si velkou nádobu, do které se vše vejde (zároveň se musí vejít do lednice). Smícháme postupně rum, Nocino (likér z vlašských ořechů), Avernu a bitters. Po každé přidané ingredienci dostatečně promícháme. Následuje čerstvá citronová šťáva, infuzovaná kokosová voda a cukrový sirup z tmavého třtinového cukru (cukr a voda v poměru 2:1). Jakmile máme smícháno, přidáme arašídové máslo a pomůžeme si ručním mixérem. Poté přidáme posekané pečené kaštany (stačí jim 5-10 minut v troubě, dokud nezačnou vonět). Jakmile máme opět smícháno, pomalu zahřejeme plnotučné mléko na 82 °C a velice pomalu jej za stálého míchání přilijeme k ostatním složkám do nádoby. Tu přikryjeme a dáme přes noc do lednice, kde se nám vše vysráží. Ráno přecedíme přes kávový filtr, rozlijeme do láhví a necháme v lednici. Drink servírujeme po 100 ml na drceném ledu s papírovým brčkem. Ozdobíme malými kousky kakaových bobů a rozkrojeným sušeným fíkem. Šťastné a veselé!

Foto: Luboš Wišniewski, Tomáš Vejsada, Addie Chinn 

Tento článek a mnoho dalšího najdete v BARLIFE č. 100.

Top 10 nejprodávanějších koktejlů světa

Top 10 nejprodávanějších koktejlů světa

Společnost Drinks International každý rok přináší Annual Brands Report, jehož součástí je i žebříček padesáti nejprodávanějších klasických koktejlů. Ačkoli první místa nikoho výrazně nezaskočí, překvapit mohou ta další. Do top 10 se mezi největší klasiky zařadil i Aperol Spritz, stejně tak se na výsluní stále drží i Mojito.

Foodpairing: Do páru s agáve

Foodpairing: Do páru s agáve

Agáve existuje okolo 300 druhů, ovšem pro výrobu nápojů se využívá jen několik z nich. Mezi nejznámější destiláty z agáve patří tequila, mezcal a sotol, které lze vyrábět pouze na území Mexika. Filip Káninský z poděbradského Charles Baru vsadil na jistotu a svou část foodpairingu na téma „destiláty z agáve“ postavil především na tequile a mezcalu. A jelikož jsou na párování potřeba dva, doprovodil Filipovy koktejly svými pokrmy Richard Voržák, šéfkuchař poděbradské restaurace Cucina jídlo & víno.

Když gin, tak s tonikem

Když gin, tak s tonikem

Gin je odpradávna zmiňován v nejrůznějších spojeních. Od svých začátků si prošel nechvalnou érou levného a ne příliš kvalitního destilátu přes šílenství takzvaných ginových paláců až po velkou oblibu u královského dvora. Dnes mnoho lidí, když se řekne „jméno“ gin, napadne „příjmení“ tonik.

Do kamene vsazená White Lady

Do kamene vsazená White Lady

Sotva odezněly salvy děl první světové války a pominuly pocity zmaru, objevila se nová touha, a to na vše rychle zapomenout. Zřejmě hned v jejím úvodu se zrodil jeden z ikonických anglických drinků, který se nesmazatelně zapsal do londýnské nápojové historie. Stále však zůstává otázkou, který z velikánů tehdejší doby doopravdy stvořil koktejl přezdívaný Chelsea Sidecar. Snad by se dalo říct, že nezáleží na jméně, ale spíš na chuti – ovšem i to jméno cosi připomíná.

Foodpairing: Zelenina nejen do polévky

Foodpairing: Zelenina nejen do polévky

Léto máme spojené s dozrávajícím ovocem a zeleninou, které tvoří nedílnou součást našeho jídelníčku. Proto naše zadání barmana Fredyho Španera z podniku LAb zavazovalo, aby ve svých koktejlech použil v nějaké formě zeleninu či zeleninovou šťávu. Na pomoc si výjimečně přizval svého kolegu Davida Kroupu ze sesterského podniku swim, kde jako šéfkuchař působí také Matyáš Kučera. Ten se v tomto párování postaral o doprovodné pokrmy.

Sladká naivka Brandy Alexander

Sladká naivka Brandy Alexander

Stanley Clisby Arthur ve svém díle Famous New Orleans Drinks and How to Mix ’Em z roku 1937 napsal, že Brandy Alexander je drink jednoduchý na přípravu a zároveň jemný podobně jako smetana či ranní rosa. V podstatě reagoval na soudobý fenomén, k němuž blahosklonně přidal bílek. Většinu času však byla reputace tohoto krémového koktejlu značně diskutabilní, neboť se primárně spojoval s naivními mladými a nezkušenými dívkami.

Podivnosti barového světa

Podivnosti barového světa

Každodenní karanténní přemýšlení a vzpomínání na otevřené bary mě občas vrátí ve vzpomínkách na ty nejdivnější věci, které jsem kdy ochutnal. A zde je výběr těch, které se mi zrovna vybavují. Je to jednoduše pár drinků, které mi zachutnaly, překvapily mě svým složením či pobavily názvem. Všechny mají společné, že jsou něčím atypické, podivné.

Barový svátek: Světový den koktejlu

Barový svátek: Světový den koktejlu

Svět je plný nejrůznějších svátků. Od těch obskurních, ke kterým můžeme zařadit třeba den suchého zipu, ponožek či gumových medvídků, až po tradiční, jako je den dárců krve. Nepřekvapí proto, že svůj světový den mají také koktejly. I když dějiny mixologie se často píšou v baru, kde se po pár sklenkách zdá vše zkreslené, záznamů o tom, kdo a kdy svátek inicioval nebo proč byl stanoven zrovna na 13. květen, máme naštěstí celou řadu.

Miláček milénia Mojito

Miláček milénia Mojito

Přestože dlouho zůstával lokální záležitostí, postupem času zaznamenal tento osvěžující koktejl nebývalý úspěch. Dokonce se o něm mluvilo jako o Cosmopolitanu pro dobrodruhy, jako o nápoji pro všechny cestovatele trpící nutkáním objevovat daleké krajiny.

Trendy kávové koktejly

Trendy kávové koktejly

S tím, jak se rozmáhají kavárny třetí generace, se rozmáhá i trend experimentování s kávovými nápoji. Příčku, kterou dříve drželo latte, nyní obsadilo cortado nebo flat white. Tam, kde před pár lety byla filtrovaná káva, je dnes drip nebo nitro – cold brew sycené dusíkem. Vůbec se pak nemůžeme divit, že do kávových drinků postupně přibývají ingredience, které by tam před dekádou nikdo ani nehledal.

Spritz: S lehkostí bublinek

Spritz: S lehkostí bublinek

Ředit víno vodou pro Řeky představovalo zcela přirozený způsob, jak se udržet v patřičných mezích během ritualizovaných hostin zvaných sympozion. Nicméně tyto první zmínky o úpravách vína představují pouhou předzvěst perlivého nápoje, jenž si svou jednoduchou skladbou, ať už v tradiční, či obměněné podobě, vydobyl na počátku 21. století místo mezi klasickými koktejly.

Koktejly inspirované uměním

Koktejly inspirované uměním

Když se umělců zeptáte, kde berou inspiraci pro své dílo, velmi často vám odpoví, že tvůrčí nápady čerpají ze všeho kolem sebe. I v koktejlovém světě se lze samozřejmě inspirovat uměním, proto jsme tři barmany požádali, aby si vybrali kterékoli umělecké dílo a vytvořili koktejl, který z něj bude vycházet.

Nezávislý inženýr Daiquiri

Nezávislý inženýr Daiquiri

Písčité pláže, žhavé slunce a všude kolem moře, ale i nestabilní a nejistá politická situace plná vnitřních rozkolů či zásahů zvenčí. Přesně taková byla Kuba v době, kdy se zrodil a stal slavným koktejl Daiquiri, jemuž zpočátku holdovala místní populace a později mu propadl doslova celý svět.

Whiskey Sour: s kyselým výrazem

Whiskey Sour: s kyselým výrazem

„Když Američan potká Američana, tak přijde čas na Whiskey Sour.“ Alespoň takto se o klasice koktejlové kultury vyjádřil v roce 1879 americký deník Atlanta Daily Constitution a rozhodně nebyl daleko od pravdy, neboť objevit Ameriku znamená objevit také Sour.

Rum & Coke vs. Cuba Libre

Rum & Coke vs. Cuba Libre

Čím se od sebe tyto dva nápoje liší? Na první pohled se zdají být totožné. Nebo že by v kombinaci rumu a Coca-Coly hrál dílek limety tak zásadní roli? Samozřejmě, limetka je důležitá. Ten jemný dotek kyselosti, který zmírní sladkost Coca-Coly a zároveň podpoří chuť rumu. Jenže, jak se asi shodneme, ten nejzásadnější rozdíl tkví v rumu, který v koktejlu použijeme.

Planter’s Punch. Tekutý úder

Planter’s Punch. Tekutý úder

Punč. V minulosti se podílel na změně volebních výsledků či tvorbě legislativy i jiných dohod, v zimě zahříval celé národy a pro řadu lidí přímo definoval vánoční čas. Jaký však je příběh populárního punče z plantáží Karibiku, který společně s celou skupinou těchto nápojů v různých variacích předznamenal zrod moderního koktejlu?

Mexická kráska Margarita

Mexická kráska Margarita

Tenkrát v Mexiku… Tak nějak by mohl začít příběh o jednom z nejslavnějších koktejlů na bázi tequily. Jeho pokračování je ale plné domněnek a nesrovnalostí, není dokonce ani jasně doloženo, kdo tento drink jako první připravil.

Old Fashioned - stále v módě

Old Fashioned - stále v módě

Divadelní a kulturní kritik George Jean Nathan označil tento staromódní koktejl společně s Martini a Manhattanem jako svatou trojici. Zamyslíme-li se nad tímto výrokem, dostaneme se do prostoru mezi dvěma póly, kde najdeme nespočet jednoduchých požitků, evolučních zázraků, ale i podmanivých ohavností.

Manhattan: Ostrov možností

Manhattan: Ostrov možností

Koktejl pojmenovaný po čtvrti Manhattan se samozřejmě nemohl zrodit nikde jinde, než v New Yorku. Jeho počátky jsou nepochybně spjaty s vermuty a jejich etablováním na americkém kontinentu, svou roli zde ale sehrála také chuťová paměť a společenské konvence. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti, jež dala vzniknout mnoha variacím a dostala ho i na filmové plátno.

Nekorunovaný král Martini

Nekorunovaný král Martini

Pokud mezi míšenými nápoji existuje nějaký nekorunovaný král, můžeme za něj směle prohlásit Martini Cocktail. Jeho vývoj byl ovlivňován nespočtem ekonomicko-obchodních faktorů, neustále se měnícími chuťovými trendy a v neposlední řadě také světem umění. K málokterému drinku se zároveň váže takové množství legend a historek, ale i variací na postup přípravy.

Hořký hrabě Negroni

Hořký hrabě Negroni

Na počátku všeho byla Itálie a v ní sladký život, který potřeboval dodat hořký balanc. Asi tímto způsobem by mohlo začít vyprávění o jednom z ikonických klasických koktejlů uplynulého století. Co všechno ale stojí v pozadí za tímto šlechticem mezi aperitivy?