Top 10 nejprodávanějších koktejlů světa

Soňa Hanušová

Společnost Drinks International každý rok přináší Annual Brands Report, jehož součástí je i žebříček padesáti nejprodávanějších klasických koktejlů. Ten sestavuje na základě ankety mezi zástupci The World's 50 Best Bars, které také vyhlašuje Drinks International. Ačkoli první místa nikoho výrazně nezaskočí, překvapit mohou ta další. Do top 10 se mezi největší klasiky zařadil i Aperol Spritz, stejně tak se na výsluní stále drží i Mojito. 


10. Mojito

Mysleli jste si, že Mojitu už dávno odzvonilo? Omyl, stále patří mezi oblíbené a hlavně objednávané klasické koktejly. Přestože je tento tradiční kubánský koktejl náročnější na přípravu, konzumenty to nijak neodrazuje a rádi si jej v baru dopřejí. V anketě mezi nejlepšími 50 bary světa patří Mojito mezi deset nejobjednávanějších drinků v celé čtvrtině z nich. 

Jak Mojito vzniklo a jaká je jeho historie? To si můžete přečíst zde.

9. Aperol Spritz

Aperol Spritz se v žebříčku objevil i loni, a to na 10. místě. Letos si tak pořadí prohodil s Mojitem a posunul se o jednu příčku vpřed. Kombinace Aperolu, sody a prosecca vytváří nejen lehký aperitivní koktejl, ale také představuje jeden z nejjednodušších koktejlů v seznamu, co se přípravy týče. Patří do top 10 nejprodávanějších koktejlů ve zhruba 30 % dotazovaných barů.

Jak Spritz vznikl a jaká je jeho historie? To si můžete přečíst zde.

8. Manhattan

Manhattan si stejně jako v minulém roce vydobyl osmé místo. Může se to zdát málo na tak ikonický koktejl, je však důležité si uvědomit, že v kategorii whisky koktejlů hraje Manhattan vedle Old Fashioned druhé housle. I tak jej ale 10 % z dotázaných barů řadí mezi top 3 nejlépe prodávané koktejly a ve 36 % barů se zařadil do top 10. 

Jak Manhattan vznikl a jaká je jeho historie? To si můžete přečíst zde.

7. Whiskey Sour

Oproti předchozímu roku se Whiskey Sour propadl o dvě místa. Předloni byl dokonce "na bedně" a získal pomyslný bronz. Je otázkou, zda za pokles obliby může vaječný bílek, který je ovšem volitelnou součástí receptury a ve výsledku není nutné jej přidávat. Na druhou stranu právě bílek Souru dodá krásnou strukturu, která možná zajistila, že se koktejl stále drží v top 10 nejprodávanějších drinků ve 40 % barů.

Jak Whiskey Sour vznikl a jaká je jeho historie? To si můžete přečíst zde

6. Espresso Martini

Espresso Martini se mezi top 10 nejprodávanějších koktejlů zařadilo v roce 2018 a od té doby jeho obliba pomalu, ale jistě vzrůstá. Podobně jako loni jej i tentokrát najdeme na šestém místě. Ve 40 % dotázaných barů se řadí mezi top 10 nejprodávanějších koktejlů a 5 % barů jej dokonce označilo za svůj bestseller. Tak trochu si troufáme hádat, že jedním z nich bude i australský Maybe Sammy, v němž úřaduje Martin Hudák

Jak Espresso Martini vzniklo a jaká je jeho historie? To vám prozradíme v letošním Barlife 103. 

5. Margarita

Margarita si naopak o dvě místa oproti loňskému roku polepšila, a tak zaujímá pozici uvolněnou koktejlem Whiskey Sour. Prosadila se jako jediný koktejl na tequile nejen v top 10, ale dokonce i top 20. Další drink na bázi tequily, koktejl Paloma, najdete až na 22. místě. Margaritu jako svůj bestseller téměř žádný z barů neoznačuje, avšak pro 17 % z nich se řadí mezi top 5 nejprodávanějších drinků a mezi top 10 ji uvedla téměř polovina z dotázaných barů.

Jak Margarita vznikla a jaká je její historie? To si můžete přečíst zde

4. Dry Martini

Martini si o několik příček polepšilo již loni a letos si svou pozici udrželo. Mezi svými top 10 nejprodávanějšími drinky jej uvedla téměř polovina barů. Zdá se, že tento koktejl zažívá renesanci. Díky novým a znovuobjevených technikám barmani zjišťují, že i s Martini si lze vyhrát a různě jej twistovat do nových, neotřelých podob. Příkladem za všechny budiž španělský bar Paradiso, který servíruje Super Cool Martini. Jde o místní twist na klasické Martini, který obsahuje Mancino Vermouth infuzovaný hořčičnými semeny a re-destilovaný gin, do něhož přidají fenykl a oregano. Poslední ingrediencí je led, nebo spíše voda, kterou zde uchovávají podchlazenou ve speciální lednici. Voda tak zůstává tekutá, avšak jakmile se dotkne stěn namražené sklenky, začíná sama zamrzat a vytvoří ledovou špičku. Takže i když z lahvičky teče tekutina, ve sklence vzniká malý ledovec. Zmínit můžeme také Martini al Formaggio, které ochutnáte v pražském baru Hemingway. 

Jak Martini vzniklo a jaká je jeho historie? To si můžete přečíst zde

3. Daiquiri

Další letošní stálicí je Daiquiri, které si obhájilo bronzovou pozici. Vystřídalo tak Whiskey Sour, které tuto příčku okupovalo v předchozích letech. Spolu s Mojitem tvoří jediné dva rumové koktejly v top 10, v top 20 se objevují ještě Dark'n'Stormy na 15. místě a Mai Tai na 19. místě. Přestože Daiquiri za svůj bestseller označily jen 3 % dotázaných barů, celá třetina jej zařadila na druhé místo v žebříčku svých nejprodávanějších koktejů. Což mu vyneslo aktuální celkové třetí místo. 

Jak Daiquiri vzniklo a jaká je jeho historie? To si můžete přečíst zde

2. Negroni

První dvě místa zůstávají od doby před sedmi lety, kdy Drinks International vyhlásil top 50 nejprodávanějších koktejlů poprvé, stále stejná, a tak nás ani tentokrát nečeká žádné překvapení. Jedinou změnou u Negroni v letošním roce je, že jej za svůj bestseller označilo 22 % barů oproti loňským 13 %, čímž si tedy vlastně polepšilo. Na změnu pořadí a dosažení prvenství v tomto žebříčku to však stále nestačí.  

Jak Negroni vzniklo a jaká je jeho historie? To si můžete přečíst zde.

1. Old Fashioned

Stále v módě, stále první. Už posedmé v řadě. Ovšem pozor, i u nepokořitelného krále mezi koktejly dochází k drobné změně. Jako svůj bestseller jej tentokrát označilo 23 % dotázaných barů, zatímco v loňském roce to bylo 35 %. Že by se tak schylovalo v příštím roce ke střídání na pozici nejprodávanějšího, a tím pádem i nejpopulárnějšího koktejlu světa? Nechme se překvapit. 

Jak Old Fashioned vznikl a jaká je jeho historie? To si můžete přečíst zde.


České pivní cestování

České pivní cestování

Nejlépe se za pivem cestuje u nás doma – v Česku. Putoval jsem po mnoha pivovarech a významných pivních místech v USA, Belgii, Německu, Rakousku, Polsku či na Slovensku, navštívil jsem pivovary ve Finsku, v Itálii, Ázerbájdžánu, Maďarsku… To ale neříkám, abych se vytahoval. Říkám to proto, abych dodal váhu tvrzení, že nejzajímavější pivní cesty jsou stejně ty po naší vlasti.

Rumové destinace: Guadeloupe

Rumové destinace: Guadeloupe

Společně s Martinikem je Guadeloupe kolébkou francouzského stylu výroby rumu, který se označuje rhum agricole. Jde tedy o rum přímo z čerstvé šťávy z cukrové třtiny, nikoli z melasy. Tropické klima a vulkanická půda ostrova poskytují ideální podmínky pro pěstování cukrové třtiny. Stejně jako Martinik patří Guadeloupe k zámořským regionům a departementům Francie, je tedy také součástí EU a k přímé cestě sem postačí občanský průkaz.

Kateřina Jakusová: Na dobrou pizzu neexistuje vzorec

Kateřina Jakusová: Na dobrou pizzu neexistuje vzorec

Z kuchyně do pekárny, od chleba k pizze a nakonec do vlastního podniku, kde se spojuje zkušenost s kreativitou a odvahou zůstat sám sebou bez jakéhokoli škatulkování. Kateřina Jakusová si na české gastronomické scéně zahrála několik rolí – vařila v karlínské Esce, rozjížděla Další kus, pekla v pražírně Alf & Bet a mezitím se podílela na řadě pop-upů. Z jednoho takového vyrostla pizzerie Slice slice baby. Jak chutná bánh mi pizza, proč se do těsta míchá droždí i kvas a kolik váží odpovědnost za tým?

Koktejly: Bez kompromisů

Koktejly: Bez kompromisů

Udržitelnost není pouze celosvětový hit barů a barmanů, ale též velké téma průmyslových značek nápojů. Jejich propojením se nastavují nové standardy udržitelnosti, a to vede k zelenější budoucnosti pro kategorii lihovin. Pojem se navíc rozvinul do stále relativně nového konceptu „mindful drinking“, zhruba přeloženo jako uvědomělá konzumace alkoholu. Tedy abychom si byli vědomi toho, co pijeme, proč a v jakém množství. Udržitelné koktejly se více zakládají na rovnováze mezi nápojem a přírodou. I tentokrát tak přinášíme čtyři zdroje inspirace, jak v barovém provozu integrovat udržitelné postupy do každodenních operací a jak efektivněji nakládat se zbytky a využít plný potenciál přísady. A to bez kompromisu na poli kvality nebo chuti.

Rozmanitá tvorba Karolíny Vintrové

Rozmanitá tvorba Karolíny Vintrové

S mladou designérkou jsme si povídali o studiu na UMPRUM, o její nutkavé potřebě tvořit a také o tom, co pro ni znamenají tradice, řemesla a její vlastní kořeny.

Zpracování kávy v hodnotových řetězcích

Zpracování kávy v hodnotových řetězcích

Už řadu let se s vámi v každém čísle vydáváme po vzrušujících stezkách kávy. Procestovali jsme řadu producentských zemí, objevovali ty nejvzácnější odrůdy světa nebo zkoumali ekonomiku produkce výběrové kávy. V tomto vydání se ale zaměříme na to, co má největší vliv na chuť každého šálku. Když si přijdete do pražírny nebo kavárny vybrat kávu, nejčastěji se rozhovor stočí k metodám zpracování. Právě ty totiž zásadně ovlivňují, jak bude konkrétní odrůda z jedné farmy chutnat. Pojďme si zrekapitulovat, jak jednotlivé metody probíhají, proč některé z nich představují pro farmáře nástrahy a hlavně jak ovlivní chuť vaší ranní kávy. Na téma jsme se navíc snažili podívat optikou roku 2023, proto se dozvíte něco nového, i když už o zpracování kávy víte dost. Přidali jsme i informace o celém hodnotovém řetězci a jeho souvislosti právě se zpracováním kávy.