Top 10 nejprodávanějších koktejlů světa
Společnost Drinks International každý rok přináší Annual Brands Report, jehož součástí je i žebříček padesáti nejprodávanějších klasických koktejlů. Ten sestavuje na základě ankety mezi zástupci The World's 50 Best Bars, které také vyhlašuje Drinks International. Ačkoli první místa nikoho výrazně nezaskočí, překvapit mohou ta další. Do top 10 se mezi největší klasiky zařadil i Aperol Spritz, stejně tak se na výsluní stále drží i Mojito.
10. Mojito
Mysleli jste si, že Mojitu už dávno odzvonilo? Omyl, stále patří mezi oblíbené a hlavně objednávané klasické koktejly. Přestože je tento tradiční kubánský koktejl náročnější na přípravu, konzumenty to nijak neodrazuje a rádi si jej v baru dopřejí. V anketě mezi nejlepšími 50 bary světa patří Mojito mezi deset nejobjednávanějších drinků v celé čtvrtině z nich.
Jak Mojito vzniklo a jaká je jeho historie? To si můžete přečíst zde.
9. Aperol Spritz
Aperol Spritz se v žebříčku objevil i loni, a to na 10. místě. Letos si tak pořadí prohodil s Mojitem a posunul se o jednu příčku vpřed. Kombinace Aperolu, sody a prosecca vytváří nejen lehký aperitivní koktejl, ale také představuje jeden z nejjednodušších koktejlů v seznamu, co se přípravy týče. Patří do top 10 nejprodávanějších koktejlů ve zhruba 30 % dotazovaných barů.
Jak Spritz vznikl a jaká je jeho historie? To si můžete přečíst zde.
8. Manhattan
Manhattan si stejně jako v minulém roce vydobyl osmé místo. Může se to zdát málo na tak ikonický koktejl, je však důležité si uvědomit, že v kategorii whisky koktejlů hraje Manhattan vedle Old Fashioned druhé housle. I tak jej ale 10 % z dotázaných barů řadí mezi top 3 nejlépe prodávané koktejly a ve 36 % barů se zařadil do top 10.
Jak Manhattan vznikl a jaká je jeho historie? To si můžete přečíst zde.
7. Whiskey Sour
Oproti předchozímu roku se Whiskey Sour propadl o dvě místa. Předloni byl dokonce "na bedně" a získal pomyslný bronz. Je otázkou, zda za pokles obliby může vaječný bílek, který je ovšem volitelnou součástí receptury a ve výsledku není nutné jej přidávat. Na druhou stranu právě bílek Souru dodá krásnou strukturu, která možná zajistila, že se koktejl stále drží v top 10 nejprodávanějších drinků ve 40 % barů.
Jak Whiskey Sour vznikl a jaká je jeho historie? To si můžete přečíst zde.
6. Espresso Martini
Espresso Martini se mezi top 10 nejprodávanějších koktejlů zařadilo v roce 2018 a od té doby jeho obliba pomalu, ale jistě vzrůstá. Podobně jako loni jej i tentokrát najdeme na šestém místě. Ve 40 % dotázaných barů se řadí mezi top 10 nejprodávanějších koktejlů a 5 % barů jej dokonce označilo za svůj bestseller. Tak trochu si troufáme hádat, že jedním z nich bude i australský Maybe Sammy, v němž úřaduje Martin Hudák.
Jak Espresso Martini vzniklo a jaká je jeho historie? To vám prozradíme v letošním Barlife 103.
5. Margarita
Margarita si naopak o dvě místa oproti loňskému roku polepšila, a tak zaujímá pozici uvolněnou koktejlem Whiskey Sour. Prosadila se jako jediný koktejl na tequile nejen v top 10, ale dokonce i top 20. Další drink na bázi tequily, koktejl Paloma, najdete až na 22. místě. Margaritu jako svůj bestseller téměř žádný z barů neoznačuje, avšak pro 17 % z nich se řadí mezi top 5 nejprodávanějších drinků a mezi top 10 ji uvedla téměř polovina z dotázaných barů.
Jak Margarita vznikla a jaká je její historie? To si můžete přečíst zde.
4. Dry Martini
Martini si o několik příček polepšilo již loni a letos si svou pozici udrželo. Mezi svými top 10 nejprodávanějšími drinky jej uvedla téměř polovina barů. Zdá se, že tento koktejl zažívá renesanci. Díky novým a znovuobjevených technikám barmani zjišťují, že i s Martini si lze vyhrát a různě jej twistovat do nových, neotřelých podob. Příkladem za všechny budiž španělský bar Paradiso, který servíruje Super Cool Martini. Jde o místní twist na klasické Martini, který obsahuje Mancino Vermouth infuzovaný hořčičnými semeny a re-destilovaný gin, do něhož přidají fenykl a oregano. Poslední ingrediencí je led, nebo spíše voda, kterou zde uchovávají podchlazenou ve speciální lednici. Voda tak zůstává tekutá, avšak jakmile se dotkne stěn namražené sklenky, začíná sama zamrzat a vytvoří ledovou špičku. Takže i když z lahvičky teče tekutina, ve sklence vzniká malý ledovec. Zmínit můžeme také Martini al Formaggio, které ochutnáte v pražském baru Hemingway.
Jak Martini vzniklo a jaká je jeho historie? To si můžete přečíst zde.
3. Daiquiri
Další letošní stálicí je Daiquiri, které si obhájilo bronzovou pozici. Vystřídalo tak Whiskey Sour, které tuto příčku okupovalo v předchozích letech. Spolu s Mojitem tvoří jediné dva rumové koktejly v top 10, v top 20 se objevují ještě Dark'n'Stormy na 15. místě a Mai Tai na 19. místě. Přestože Daiquiri za svůj bestseller označily jen 3 % dotázaných barů, celá třetina jej zařadila na druhé místo v žebříčku svých nejprodávanějších koktejů. Což mu vyneslo aktuální celkové třetí místo.
Jak Daiquiri vzniklo a jaká je jeho historie? To si můžete přečíst zde.
2. Negroni
První dvě místa zůstávají od doby před sedmi lety, kdy Drinks International vyhlásil top 50 nejprodávanějších koktejlů poprvé, stále stejná, a tak nás ani tentokrát nečeká žádné překvapení. Jedinou změnou u Negroni v letošním roce je, že jej za svůj bestseller označilo 22 % barů oproti loňským 13 %, čímž si tedy vlastně polepšilo. Na změnu pořadí a dosažení prvenství v tomto žebříčku to však stále nestačí.
Jak Negroni vzniklo a jaká je jeho historie? To si můžete přečíst zde.
1. Old Fashioned
Stále v módě, stále první. Už posedmé v řadě. Ovšem pozor, i u nepokořitelného krále mezi koktejly dochází k drobné změně. Jako svůj bestseller jej tentokrát označilo 23 % dotázaných barů, zatímco v loňském roce to bylo 35 %. Že by se tak schylovalo v příštím roce ke střídání na pozici nejprodávanějšího, a tím pádem i nejpopulárnějšího koktejlu světa? Nechme se překvapit.
Jak Old Fashioned vznikl a jaká je jeho historie? To si můžete přečíst zde.
Rumové destinace: Venezuela
Venezuela, celým názvem Bolívarovská republika Venezuela, se rozkládá na severním pobřeží Jižní Ameriky. Skládá se z pevniny a řady ostrovů v Karibském moři. Při své třetí cestě do Ameriky zde v roce 1498 přistál Kryštof Kolumbus, přesněji v deltě řeky Orinoko. V současnosti by mohla být turistickým rájem, ale zemi sužují významné ekonomické problémy. Naštěstí se zde i tak vyrábí výborný rum.
Bar Convent Berlin 2024: Zaměření na Whisk(e)y!
Ať už whisky, nebo whiskey, na Bar Conventu v Berlíně letos Spirit of Honor nepochybně vzbudí pozornost. Stejně jako v minulém roce bude i letos k dispozici speciální barový hotspot s přidanou vzdělávací zónou – „BCB Whisk(e)y Embassy“. Návštěvníci budou mít navíc příležitost znovu objevit jedinečné chutě tohoto nápoje díky známému barovému týmu.
Koktejly: Na low-no scéně
Životní styl se v čase proměňuje stejně tak, jako se mění móda, technologie a společenské normy. Dnes k preferencím stále větší skupiny lidí patří zdravý způsob života, udržitelnost a minimalismus. Počet spotřebitelů, kteří abstinují nebo omezují konzumaci alkoholu, roste, mileniálové pijí méně než tzv. baby boomers nebo generace X. Tato skutečnost se samozřejmě promítá do koktejlových menu úspěšných barů a restaurací. Dnešní „low-no“ koktejly jsou vyráběny se stejnou péčí a pozorností jako jejich alkoholické protějšky. Už dávno nejde o přeslazené nápoje plné džusu a cukru! Existuje naštěstí mnoho možností, jak zaplnit mezeru, která zbyde, když se z rovnice odstraní alkohol. Navíc tyto nápoje plní v podniku důležitou roli. Snižují tzv. fear of missing out neboli strach, že vám něco uteče, a umožňují zákazníkům vynechat alkohol bez společenského tlaku. Pokud vám trend low & no dosud unikal, vězte, že toto je teprve začátek.
Smutné konce, veselé začátky
Na tomto místě vás pravidelně informujeme o podnicích, které otevírají. A nejinak tomu bude i tentokrát, krátký úvod bych však chtěla věnovat vzpomínce na ty, které naopak nedávno zavřely. Řeč je o brněnském koktejlovém baru Jekyll & Hyde, pražské středomořské restauraci La Bon, vršovickém Ansámblu či vinohradském Ragazzi Pizza Baru. Zavírat bude též Taro, ovšem to čeká stěhování ze Smíchova na novou adresu. A teď už k těm, které září novotou.
Rozhovor: Tural Hasanov
Charakterizuje ho neutuchající vášeň k nápojům. Jako nesmírně nadaný mixolog už vytvořil spousty vlastních koktejlů, v nichž rád objevuje stále nové chutě, a dává si záležet i na uměleckém vyznění svých výtvorů. Práce Turala Hasanova zavedla do prestižních podniků a hotelů na různých místech světa, například do nejvýše umístěné restaurace a baru na světě v dubajském Burdž Chalífa ve 124. patře, kde v podniku At.mosphere zastával pozici nápojového manažera. V našem rozhovoru se rozpovídal nejen o svých barmanských zkušenostech a autorských publikacích.
Drinkologie: Národní hrdina - Caipiriñha
Zdánlivě primitivní a zároveň smrtelně nebezpečný. Takový je národní koktejl Brazílie i jeho účinky, když si jej zamilujete až příliš. Stačí si jen vybavit tento osvěžující drink, v němž se pohybují temně vyhlížející kusy limetek, které sem tam vykouknou nad hladinu podobně jako místní krokodýli. Jaký je ovšem příběh známého brazilského klenotu? Jak se stal nedílnou součástí identity celého národa? A lze jej vůbec považovat za svébytný a dostatečně inovativní koktejl?