Adrián Michalčík
Květen 9, 2023

Slovenský barman, který profesionálně vyrostl v Praze, v současnosti působí jako hlavní barman a manažer oceňovaného baru Pier 42 v norském Oslu. Adrián Michalčík získal titul nejlepšího barmana světa pro rok 2022. V globálním kole prestižní barmanské soutěže Diageo Reserve World Class vybojoval v Sydney první místo jako zástupce Norska.
Adriáne, vím, že jsi svou kariéru zahájil v Night Clubu. Jaké dovednosti sis přenesl z toho rychlého a hlasitého světa do světa klasiky a pěti hvězdiček?
Tyto začátky jsou součástí mé cesty napříč různými styly barmanství. Kluby mě naučily jednat s lidmi v rušném prostředí a pracovat rychle, ale také mi ukázaly, že i bez výjimečného produktu můžete lidi potěšit. Pozornost a úsměv vidím jako jednu z nejdůležitějších součástí služby.
Sídlíš v Norsku, konkrétně v Oslu. Přibliž nám, jaký je život pod polární září a proč tě láká tam zůstat.
Oslo je velmi moderní město se svou osobitou architekturou, inovacemi a přístupem k životu. Severské země se staly jednou z předních gastronomických destinací. Barová scéna v Oslu se v posledním desetiletí rozrostla z nuly na sto a v současnosti máme v Oslu spoustu barů světové úrovně. Líbí se mi také okolí města, kde najdete krásnou přírodu a spoustu možností pro relaxaci a sport.
Jsi aktuálním vítězem světové třídy alias „nejlepším barmanem světa“. Gratuluji. Můžeš s námi sdílet tři nejtěžší a také tři nejlepší okamžiky této soutěže?
Nejlepší na World Class je:
1 - socializace – navazování nových přátelství a spojení,
2 - učení – získávání znalostí, zkušeností a stávání se lepší verzí sebe sama,
3 - cestování – poznávání různých destinací.
Nejtěžší na tom bude asi:
1 - časová tíseň – soutěžení na této úrovni vyžaduje spoustu času na přípravu, což může být v rušném prostředí gastronomie náročné.
Abych byl upřímný, nenacházím žádné další těžké momenty. Pro mě osobně bylo potěšením naučit se mnoho nových věcí a postavit se výzvě. Nikdo mě nenutil soutěžit a nemohl jsem se dočkat chvíle, kdy budu zase na pódiu.

Stojíme před zahájením lokálního kola dalšího ročníku světové soutěže Diageo Reserve World Class v Česku a na Slovensku. Co bys soutěžícím poradil, na co se mají zaměřit?
World Class je nejobtížnější a nejkomplexnější barmanská soutěž. Moje rada proto zní: udělejte maximum, abyste zazářili v každém zákoutí barmanství – buďte co nejkomplexnější. Přečtěte si instrukce několikrát, abyste pochopili, co máte za úkol vytvořit, a zaměřte se na získání maximálního počtu bodů. Nabídněte rozhodčím pozitivní emoce a nezapomenutelné zážitky, skryjte své negativní stránky. Zkuste se zamyslet nad tím, kdo jste a jak chcete působit, a prezentujte se tak.
Co plánuje Adrián Michalčík v následujících pěti letech?
Být zdravý a šťastný. Rozhodně plánuji zůstat v barovém průmyslu, a mám pár snů, které bych si chtěl splnit. Kromě barmanství a cestování se mé sny týkají barového vzdělávání a barových produktů. Nacházím se v životní fázi, kdy rád najdu svůj pevný bod v životě a založím rodinu.

Rád cestuješ, zvláště se svou partnerkou Katarzynou. Která místa nejčastěji navštěvujete a která bys ještě rád prozkoumal?
Rád cestuji a poznávám různé kultury, chutě a vůně. Na mém osobním cestovním seznamu je už docela dlouho Kanada a Nový Zéland. Jedno z nejkrásnějších měst, které jsem kdy navštívil, je jednoznačně Sydney. Do Austrálie se rád vracím a pomalu tento nádherný kontinent objevuji. S Katarzynou také rádi navštěvujeme Bali nebo Madagaskar.
Kde jsi objevil nejlepší koktejlový bar, na který nikdy nezapomeneš?
Po celém světě člověk najde spoustu úžasných barů, ale můj oblíbený je Kwant v Londýně. Lahodné koktejly, úžasná pohostinnost a elegance. Těším se na znovuotevření Kwantu v tomto roce!

Bar L’Fleur má skvělou nabídku šampaňského. Jsi fanouškem „bublinek“?
Ach, ano! Na začátku jsem nebyl z bublinek až tak nadšený, ale bar L’Fleur a Miloš Danihelka mě do světa šampaňského uvedli. Časem jsem se do šampaňského úplně zamiloval, zvláště do malých grooverů.
Koktejl Calvin Klein, nebo šampaňské?
Šampaňské v koktejlu Calvin Klein. Je to kombinace mých oblíbených alkoholických nápojů – whisky a šampaňského. Koktejl pro každou příležitost, každou část dne a pro každého člověka.
Lutefisk, nebo halušky?
Jednoznačně halušky! Jsem velkým fanouškem slovenské kuchyně a zároveň mě moje vegetariánská strava drží stranou od nepříliš oblíbeného lutefisku. Rád experimentuji s fermentacemi, které jsou v severské kuchyni zcela běžné, ale fermentovaná ryba mi tedy moc chutná nepřijde…
Představ si, že je neděle, nacházíš se kdekoliv na světě a máš volno. Máš také chuť se dobře najíst a napít. Jak takový den bude vypadat?
Neděle je mým jediným dnem, kdy mohu odpočívat a dobít baterky. Takže v perfektním scénáři to bude teplá destinace se sportovní aktivitou, lázněmi a dobrou knihou. Těstoviny nebo pizza k jídlu a jako nápoj chutný koktejl ve stylu spritz v dobré společnosti.

Adrián Michalčík
Adrián Michalčík se už v roce 2016 stal vítězem českého ročníku Diageo Reserve World Class. V tomtéž roce se umístil ve světovém finále této soutěže v top 6. Působil v pražském baru L'Fleur a na konci roku 2017 se rozhodl pro pracovní dráhu v Norsku. Zapojil se tak do formování nové barové vlny v Oslu. Vítězstvím světové soutěže o pár let později potvrdil slova poroty, kterou zaujal svojí kreativitou, smyslem pro detail a vyprávěním příběhů. „Nevídaný barmanský talent!“ okomentovali Adriánův výkon rozhodčí.
Tento článek v plné verzi najdete v BARLIFE 109. Jednotlivá vydání i předplatné magazínu objednáte zde.
Ochutnali jsme za vás: GIN & TONIC READY TO DRINK
Ready-to-drink koktejly se v posledních letech staly jedním z největších úspěchů nápojového průmyslu. Základní kámen byl položen před pandemií: tehdy mainstreamoví hráči, řemeslné značky, a dokonce i barmani vytvořili prémiové koktejly a uložili je do recyklovatelných plechovek. Pandemický tlakový hrnec pak katapultoval segment do rychloběhu. A protože Gin & Tonic bývá označován jako nejpopulárnější míchaný drink na světě, pojďme se podívat, co nám aktuálně trh nabízí.
Ochutnali jsme za vás: kokosové vody
Kokosová voda je alternativou ke sladkým ovocným šťávám, skvěle funguje jako přírodní izotonický nápoj nebo doplněk do koktejlů. Pro získání nejvyšší kvality nápoje se ořechy sklízí pár týdnů před jejich úplným dozráním, kdy se ještě zcela skrývají v silné kůře se zelenou slupkou. V tuto dobu je v nich této zdravé, svěží a lahodné tekutiny nejvíce. Kokosová voda nemá výraznou chuť ani vůni, díky tomu si nachází oblibu v mixologii. Pojďme se podívat na některé alternativy, z kterých lze vybírat.
Designová harmonie pod Alpami
Může se zdát, že Josef Walch měl svou životní cestu naplánovanou už od mala. Jeho rodiče vlastnili slavný Gasthaus v idylické alpské vesničce Zum Am Alberg, jen pár minut od centra města Lech, kde se později setkal se svou budoucí manželkou a též obchodní partnerkou hotelu Rote Wand Nataschou.
V souladu s věcmi kolem sebe
Žít v hezkém prostředí a obklopovat se věcmi, které s námi souzní, napomáhá vnitřnímu klidu a spokojenějšímu životu. Své o tom ví zejména jedinci s výtvarným nadáním a smyslem pro estetiku. Mezi takové jednoznačně patří Karolína Stryková a Teodorik Menšl, kteří za účelem zkrášlování svého okolí vytvořili značku – In August Company.
Foodpairing: Asijská jízda
Podzim dorazil v plné síle. Někomu se tak možná už zastesklo po slunných dovolenkových dnech, které trávil relaxem někde v zahraničí. Aktuální sezóna však má také co nabídnout – třeba spoustu skvělých ingrediencí.
Skandinávský minimalismus s plody Řecka
Zatímco Atény jsou pravidelně oceňovány hvězdami a Soluň se poslední roky mění v gastronomickou metropoli, na největším řeckém ostrově se v malé zapadlé uličce v centrální části Heraklionu skrývá skutečný klenot moderní gastronomie a designu.
V designu se meze nekladou
Design je obor zaměřený na řešení různorodých problémů. Designér by proto měl být renesanční člověk s mnoha zájmy a především dovednostmi a nikoliv úzce vyprofilovaný specialista. Průmyslová designérka Adéla Bačová o tom ví své, a proto upravila koncepci své práce tak, aby neomezovala jejího tvůrčího ducha.
Maré: V hlubinách oceánu
Přestože ji od moře dělí 700 kilometrů, představuje thajská restaurace Maré čistou ukázku globalizovaného nautického stylu. Moře či oceán jsou zde všudypřítomné. A z hlubin oceánu jsou také ty nejčerstvější suroviny jejichž stopu najdete nejenom v kuchyni, ale i v návrhu celého interiéru.
Astronauti doporučují microgreens
Microgreens, výhonky zeleniny sklízené těsně po rozvinutí listenů, se poprvé objevily v San Francisku v 80. letech 20. století. Během následujícího desetiletí se rozšířily z Kalifornie do celých Spojených států amerických a dál za hranice, za oceán. Díky tomu, že microgreens představují skutečnou nálož vitaminů a dalších tělu prospěšných látek, se tato drobná zelenina podívá i do vesmíru.
Koktejly: Jarní Tání
Chmurná zima se sebou nese odlišné chutě a potřeby. Vyhledáváme teplo domova a drinky, které zahřejí na těle i na duši. S novým rokem a novou sezónou přichází i nová vlna energie, kterou každý z těchto barmanů vložil do své receptury. Jaké drinky tak přineslo letošní jarní tání a co barmany inspirovalo v tvorbě, najdete na následujících stranách jarního inspiromatu.
Lukáš Kaufmann: Singapur je připraven stanout v čele koktejlových měst
Singapur si spojujeme s koktejlovou scénou už mnoho let. Nebylo tomu tak ale vždy. Slovenský rodák Lukáš Kaufmann stojí v čele singapurské koktejlové scény už šest let a představuje srdce známého baru 28 HongKong Street.
Foodpairing: Zpátky ke kořenům
V tomto foodpairingu se setkává práce šéfkuchaře Petra Brňáka z restaurace Dian a Jakuba Ondříška, spolumajitele baru Parlour.
Foodpairing: Věčná nadčasovost
Žijeme v době, kdy máme spoustu možností a stále něco objevujeme. A to následně buď zaniká, nebo přetrvává a stává se součástí našich životů. Několik takových nadčasových principů představujeme i v zimním foodpairingu, kde se setkává práce šéfkuchaře Petra Bartoše, zakladatele degustační restaurace s názvem Kruh a Vojtěcha Drahokoupila, spolumajitele baru Café Bar Pilotů.
Kam dřív: 6 nově otevřených podniků
Gastronomie se stále rozvíjí a kreativita nápadů nezná mezí i přes dlouhotrvající pandemické překážky, se kterými majitelé podniků bojují. A to je jedině dobře. Přinášíme přehled nových podniků z nejrůznějších oblastí, každý originální svým konceptem i odpovídající atmosférou, kterou prezentuje.
Sváteční koktejly na Štědrý den a večer
Přichází očekávané období zimní sezóny a my s ním přinášíme 4 koktejly od českých barmanů, které vás na svátky naladí jak se sluší a patří.
Bar Múzsa: Inspirace v hotelovém lobby
Múza - tajemná síla božské inspirace, která se zrodila v prostorách paláce Four Seasons Gresham. Budapešť říká, že tento okamžik inspirace najdete v každém koutu. A najdete ji i v novém baru umístěném v hotelovém lobby.
Ikona prohibičního podsvětí
Útulný podnik s otevřenou střechou, spletitými prostory a neobyčejnou atmosférou navazující na zásadní okamžiky australské historie. To je Tilly May's.
Porcelán - opravou tvořit nový příběh
Co je projekt Live Longer a jak dát nový život rozbitému porcelánu.
Čeká absint návrat do hlavního proudu?
Přestože absint vzbuzuje zvědavost a zájem publika, nachází se tento nápoj stále na okraji gastronomického spektra. Stejně jako tomu bylo u nás i na přelomu 19. a 20. století. Důvodů sice není mnoho, zvrátit však situaci v prospěch zelené víly není snadné.je za jeden z nejvhodnějších materiálů pro ztvárnění svých nápadů.
Sklo, nositel myšlenek designérů
Sklářství má v Česku dlouholetou tradici a během staletí se u nás stalo poctivým a hodnotným řemeslem. Není tedy divu, že tvoří i nedílnou součást gastronomie. Dokáže prezentovat vyrobenou recepturu a zároveň pomáhá sdělovat její příběh. Ale co je hlavní - sklo odjakživa formuje příběhy svých designerů. Takový vypráví i mladý umělec František Jungvirt, který sklo považuje za jeden z nejvhodnějších materiálů pro ztvárnění svých nápadů.
Kulinářskou výpravou po Amazonii
Nespoutanost řeky Amazonky a její propojení se zeměmi Jižní Ameriky se staly inspirací pro jednu z nejpopulárnějších restaurací v Madridu a nově i v Londýně. Podnik Amazónico plně reprezentuje vášeň kolující v krvi obyvatel deštného pralesa. A to s úctou k přírodě a gastronomii se špetkou luxusu a vznešenosti.
Májová romantika
První máj, to je svátek práce. A taky lásky čas. Jaro naplno probouzí k životu a lásce matku přírodu a české i světové barmany k práci a kreativitě. Ostatně, sami se o tom přesvědčte na následujících stránkách, které jsou plné šmrncovních receptur od vybraných barmanů, kteří mají jarního elánu na rozdávání.
ARMAŇAK - nejstarší brandy na světě
Nejstarší destilát Evropy, poctivý řemeslný produkt butikových vinařství, zažívá renesanci a právem se mu dostává stále větší pozornosti mezi prémiovými destiláty.
Saké, nápoj bohů
Přes rozmach japonské gastronomie u nás saké zůstává poněkud nepochopené. Dostupné jsou zde především základní konzumní varianty, špičkoví představitelé velmi výjimečně. Je to škoda, protože saké má mnoho různých podob a stylů. V mnohém, vůní a chutí i ideálním způsobem servisu, připomíná dobré bílé víno a také se mu někdy rýžové víno říká. Proces vzniku má však s vínem společného jen velmi málo.
Příběh vermutu
Vermut kombinuje tradici vína s dějinami koření a bylinek. Lokální zvyklosti přetavili „vynálezci“ originálních receptur vermutů do nápojů, které jako aperitiv otevírají chuť nebo se výborně vyjímají v koktejlech. Historie vermutu je také poctou umění a řemeslu, které se dědí po generace.
Z mála mnoho - koktejlový minimalismus
Jste-li vyznavači jednoduchosti, pak ji určitě budete umět promítnout do barového světa. Řeč není jen o jednoduchém konceptu podniku či menu, ale také o používaných ingrediencích, ozdobách a v neposlední řadě o servisu koktejlů.
Aperitiv - Pojem běžný, leč opomíjený
V každodenním životě sdílíme celou řadu věcí či jevů, které nám přijdou natolik samozřejmé, že si ani neuvědomujeme, jak málo je vlastně používáme. Jedním z takových úkazů je určitě aperitiv.
Stará Anglie v moderním pojetí
V londýnském podniku The Berkeley Bar & Terrace má každý drink svůj příběh. Od ročníkového šampaňského zapomenutého ve francouzském sklepě přes slad, který následně zrál po generace, až po červené víno, které si po skleničce vychutnáte jen díky Coravinu. Každá z položek v nabídce je pečlivě vybrána s ohledem na svůj jedinečný charakter.
Vstávat a cvičit!
Práce v gastronomii, a obzvlášť za barem, je vysilující a mnohdy stresující. Nedat najevo sebemenší únavu a celý večer zvesela šejkrovat jeden koktejl za druhým. Nad ránem pak bolí ruce, nohy i obličej. Co s tím? Řešením může být jóga. Díky ní si protáhnete svaly, a navíc napomůže vaší odolnosti vůči stresu a k psychické pohodě.
Skotská whisky pro začátečníky
Výraz whisky má své kořeny v gaelštině. Vznikl jako ekvivalent k latinskému aqua vitae, tedy voda života. Ten výraz zněl původně uisge beatha. Zkracováním a komolením výslovnosti z něj Skotové časem udělali usky a odtud už byl jen krůček k názvu pálenky, jež Skotsko proslavila po celém světě. Kdo by neznal skotskou whisky?