Hořký hrabě Negroni

Tomáš Mozr

Na počátku všeho byla Itálie a v ní sladký život, který potřeboval dodat hořký balanc. Asi tímto způsobem by mohlo začít vyprávění o jednom z ikonických klasických koktejlů uplynulého století. Co všechno ale stojí v pozadí za tímto šlechticem mezi aperitivy? Newyorský novinář a publicista Robert Simonson se o Negroni vyjádřil jako o jednom z nejdemokratičtějších koktejlů na světě a možná právě tato „demokracie“ mu získala takový věhlas, kdy se stal doslova fenoménem o tisíci variacích.
 

Mytologie

Pokud přijde řeč na původ klasických koktejlů, bývá to velmi ošemetné téma zastřené mnohdy nespočtem polopravd. Na druhou stranu najdou se i výjimky, u nichž s téměř stoprocentní jistotou můžeme říct, že známe okolnosti jejich vzniku. A právě takovouto výjimku představuje Negroni. Koktejl, jehož kořeny sahají do Florencie, má podle odborníka na Negroni, Luky Picchiho, na svědomí italský hrabě Camillo Luigi Manfredo Maria Negroni, který měl velmi kosmopolitní a pohnutý život s pověstí kovboje z Divokého západu, gamblera z New Yorku a elegána z Milána. V roce 1905 se vrátil zpět do Itálie, a to konkrétně do rodné Florencie, kde převážně žil až do své smrti. Nápoj údajně vznikl mezi lety 1919 a 1920 v Caffè Casoni, kde mladý barman Fosco Scarselli vyřizoval objednávku hraběte, jenž žádal ve svém Americanu namísto sody gin, aby koktejl řádně posílil. Zmínku o Negroni poté ještě roku 1920 zachycuje pochybnost v dopise Frances Harper z Chelsea v Londýně, která doslova nemůže uvěřit tomu, že hrabě Camillo je schopen vypít za jeden den více než dvacet Negroni.

Jak už tomu ale bývá, nic není tak jednoduché, jak se zdá. V roce 2009 totiž proběhlo barovým světem tvrzení Noëla Negroniho, který deklaroval, že jediný a pravý vynálezce koktejlu byl jeho předek Pascal Oliver, korsický generál a hrabě z Negroni, čímž zasadil vznik koktejlu mimo Itálii. Pascal Oliver Negroni se narodil v roce 1829 a v osmnácti letech se připojil k francouzské armádě, kde po 44 letech završil svou kariéru v hodnosti brigádního generála. Drink založený na vermutu, který se záhy stal hitem, měl podle vlastních slov v dopise bratrovi prezentovat v důstojnickém klubu Lunéville v Saint Louis, což byla francouzská kolonie v západní Africe, v níž Pascal Oliver sloužil mezi lety 1855 a 1865. V širším kontextu zdrojů se následně objevují domněnky, že koktejl vznikl při příležitosti Negroniho svatby v roce 1857, což sice dává jistou možnost pro koktejl na bázi vermutu, ale zcela popírá další elementární složku, tedy Campari, jelikož tato značka byla založena až v roce 1860.

V souvislosti s tím se vyskytly kritické názory na pravost zmíněného dopisu, a tak se Noël Negroni vydal do Afriky, kde hledal a snad i „nalezl“ potvrzení své teorie. Jeden z afrických zdrojů, doktorka Maurice Ousselin, deklaruje vliv jistého francouzského kapitána Negroniho na její předky a vzpomíná na svého strýce, vnuka kapitánova afrického přítele, a jeho vyprávění o nápoji zvaném Negroni. Jiným zdrojem je vzpomínka místní barmanky jménem Saly, jejíž pradědeček v Senegalu vlastnil kolem roku 1860 textilní továrnu a byl blízkým přítelem mnoha francouzských důstojníků. Jedním z nich měl být i kapitán Negroni, který mu na důkaz jejich přátelství daroval koňské sedlo. A právě tento kapitán údajně podle Saly vymyslel na své svatbě koktejl z ginu, Campari a vermutu.

Teorii o Pascalu Oliverovi podporuje rovněž článek v korsických novinách z 2. února 1980, kde se píše, že tvůrcem klasického koktejlu byl Pascal Negroni, který koktejl poprvé prezentoval v předvečer první světové války v důstojnickém klubu v St. Augustine v Paříži. Nicméně sláva může být jen jedna, a jak se Pascal Oliver Negroni dostal v předvečer války do Paříže, když zemřel v roce 1913, je záhadou.

Ať už se nám tudíž líbí jakákoli verze, zdá se ta italská věrohodnější a pragmatičtější i z hlediska chuťového vývoje nápoje. Ten bývá stanoven na obměně nápojů Torino-Milano a Milano-Torino, přičemž v druhém jmenovaném již figuruje Martini Rosso, Campari a pomerančový twist. Odtud je pak už jen krůček k Americanu s typicky americkým zvykem přidání sody, kterou měl hrabě Negroni prozřetelně vyměnit za gin.

Moderní variace

Jednoduchost Negroni svádí k pokusům a transformacím ve všech směrech. Navzdory tomu, že můžete narazit na názor, podle nějž prostě neexistuje žádné jiné Negroni než to, které ve stejném poměru mísí gin, Campari a Martini Rosso, a vše ostatní je heretické popření této dokonalé kombinace. Na druhou stranu chutě každého člověka jsou jiné, a tak se nelze divit ani oné touze po experimentování.

Paradoxně zřejmě první a na Negroni nezávislou variací byl již v roce 1922 koktejl Old Pal založený na žitné whiskey, jejž můžeme nalézt v knihách Harryho McElhonea nebo v Savoy Cocktail Book od Harryho Craddocka. Slavnějším twistem je zejména v poslední době oblíbený Boulevardier, který je postavený na bourbonu a jehož kořeny můžeme dohledat až k roku 1927, kdy se objevil v McElhoneově knize Barflies and Cocktails. Původ koktejlu je v knize připsán Edwardu Erskinu Gwynnovi, který byl vydavatelem magazínu The Boulevardier a přispěvatelem evropského vydání New York Herald Tribune. Změny ale nepostihují pouze báze, nýbrž i další ingredience. Lze sledovat například Cardinale, v němž se ve třicátých letech zaměnil sladký vermut za suchý, Buñueloni, jež je podle slov svého tvůrce, surrealistického filmového režiséra Luise Buñuela, plagiátem Negroni, ve kterém nahradil Campari Carpanem, či Negroni Sbagliato, známé jako tzv. pokažené Negroni. Vzniklo totiž někdy během let 1972 a 1973 v historickém baru Basso v Miláně, když barman Maurizio Stochetto omylem připravil hostovi Negroni se šampaňským namísto s ginem. Hostovi však chutnalo do té míry, že bar Basso koktejl zařadil mezi své signatures.

Nové a zajímavé variace posouvající pomyslnou „hořkou“ zkušenost s Negroni opět o kus dál se ale objevují i dnes. Ochutnat tak můžeme kupříkladu lahvované Rose Negroni od Tonyho Conigliariho, v němž vyniká kromě klasické kombinace navíc chuť růžového pepře a růží, Approval, ve kterém spojil Alex Kratěna pro Jima Meehana ve stejném poměru Banks rum, likér Kamm&Sons ginseng a Cocchi Americano, nebo Barrel-Aged Negroni Jeffreyho Morgenthalera. Opravdovým trhákem se stalo také White Negroni vytvořené v roce 2002 Waynem Collinsem pro jeho kamaráda Nicka Blackwella, kdy dávkoval 6 cl Plymouth ginu, 3 cl Lillet Blanc a 7,5 cl Suze. Do krajnosti pak přivedla možnosti koktejlu Negroni Monica Berg, která v současnosti působí v novém norském konceptu Himkok. Před lety poprvé upekla Negroni Cheesecake, jenž se prý stal natolik oblíbeným, že jej dodnes servíruje při každé oslavě narozenin či podnikovém večírku.

Odraz v umění

Málokterý klasický koktejl se může pochlubit takovou pozorností, aby o něm bylo možné říct, že na jeho téma vznikají eseje, básně, knihy a další kulturní konotace. Odborníka na tomto poli představuje Luca Picchi, jenž je autorem knih Sulle tracce del Conte: la vera storia del cocktail „Negroni“ (Po stopách hraběte: pravdivý příběh koktejlu Negroni) a Negroni cocktail: Una legenda italiana. Luca Picchi zároveň pracuje jako šéfbarman v Café Rivoire na náměstí Piazza della Signoria ve Florencii, kde se servíruje tzv. Negroni Vero čili to pravé Negroni. Určitým legendárním vyjádřením se stalo i to, že variací na Negroni je dokonce takové množství, že prý pro pravé Negroni existuje tzv. prstový index, což spočívá v promíchání koktejlu prstem toho, kdo jej vyrábí, čímž je zaručeno, že do jednoho z nejlepších koktejlů v historii obtiskl alespoň kousek ze sebe. Důkazem budiž server Difford’s Guide, který předkládá více než dvacet možností slavného koktejlu, nebo kniha The Negroni z roku 2013 od Gaze Regana, v níž lze objevit i osobní historky z Tales of the Cocktail nebo esej o nepostradatelnosti pomerančů v Negroni od Rosie Schaap, po jejímž přečtení již navždy zavrhnete jakoukoli jinou ozdobu, než je pomeranč završující svou vůní onu aristokratickou demokracii.

Tento a další články najdete v BARLIFE č. 72, který můžete objednávat na našem e-shopu. 


Portoriko

Rumoví fanoušci Portoriko často opomíjejí. A to je veliká škoda! Jde dnes koneckonců o největšího producenta karibského rumu. Vznikají zde desítky milionů litrů lehkého bílého rumu, který se hodí především do koktejlů, místní rumy však umí nabídnout mnohem více. Pojďme se o tom společně přesvědčit.

Nestydatá hvězda - Porn Star Martini

Představte si, že máte koktejl, který je od počátku hit, zdánlivě instantní úspěch, jenž přivede davy. Co ale znamená, když máte v rukávu drink, který nejen že přiláká masy zvědavců, ale stane se skutečnou ikonou? Je to v současné době ještě možné, když se vše zdá být pouze twistem twistu jednoho klasického koktejlu? A co to vlastně vypovídá o koktejlové kultuře a všech kolem ní, když si pozornost stále žádá onen lascivní koktejl s odkazem na tematiku pro dospělé?

Rozhovor: William Pravda

Ve světě uznávaná barmanská osobnost s českými kořeny. Po mnohých zahraničních zkušenostech William Pravda působí v luxusním pětihvězdičkovém hotelu Capella v Bangkoku na pozici nápojového manažera a má na starost bary celého resortu. Má pověst lídra, který do světa barů a pohostinství vnáší inovace a kvalitu.

Ginfest představil giny ze všech koutů světa

Zatímco druhá červnová sobota patřila svátku World Gin Day, ta třetí se nesla ve znamení Ginfestu. Sedmý ročník oslavy jalovcového destilátu se opět uskutečnil v galerii Villa Pellé a nabídl přes 150 ginů z celého světa, nepřeberné variace na Gin & Tonic, semináře i doprovodný program. A přestože počasí bylo toho dne poněkud jankovité, panovala na Ginfestu skvělá nálada.

World Gin Day: Jak oslavit světový den ginu

Podle "The Ultimate Guide to Gin" je gin jedním z nejvíce univerzálních a sofistikovaných nápojů současnosti. Hodí se do tradičních i experimentálních koktejlů a jeho klouzavý svátek připadá vždy na druhou červnovou sobotu. “World Gin Day” tak letos oslavujeme 10. června, kdy máme jedinečnou příležitost naskočit na ginovou vlnu, která vyvrcholí přesně za týden velkolepou oslavou tohoto oblíbeného destilátu ve Ville Pellé v Praze. Jak se gin vyrábí a jak si jej nelépe vychutnat?

Koktejly: Uvědoměle

V Inspiromatu vítáme jaro v souladu s přírodou. Udržitelnost se v barmanských kruzích skloňuje čím dál více a dalo by se říct, že kdo se nezapojí, uvízne v minulosti. Představujeme vám tedy čtyři receptury, kterými barmani aktivně usilují o zmenšení barového odpadu. Nic se však nemá přehánět. Jde nám tu především o nalezení rovnováhy mezi chutí, využitím plného potenciálu přísady a menším plýtváním. Mějme na paměti, že koktejly jsou požitkem. Jedním ze způsobů, jak se hýčkat. Co vám tedy takový drink přinese? Bohaté chuťové spektrum, čistší svědomí a, pokud pracujete pro bar, lepší zisky a vyšší marže. Takže nastupte. Kdo by nechtěl zachránit planetu po jednom chutném koktejlu bez viny?

Nikaragua - listopad 2022

Když se vám dostane takového pozvání jako nám z Premier Wines, jednoduše nemůžete odmítnout. Flor de Caña zůstává v obecném povědomí jako globální výrobce rumu. Méně z nás však asi ví, že jde o producenta s rodinnou tradicí a světového lídra v udržitelných výrobních postupech. V zemi nespočetných přírodních krás, avšak skromných poměrů, pečuje o rodiny svých zaměstnanců všemi možnými i nemožnými způsoby. Vyrážíme tedy do země zaslíbené sopkám, prémiovému rumu a dobrému jídlu. A také stále ještě komunistickému prezidentovi Danielu Ortegovi.

Adrián Michalčík

Slovenský barman, který profesionálně vyrostl v Praze, v současnosti působí jako hlavní barman a manažer oceňovaného baru Pier 42 v norském Oslu. Adrián Michalčík získal titul nejlepšího barmana světa pro rok 2022. V globálním kole prestižní barmanské soutěže Diageo Reserve World Class vybojoval v Sydney první místo jako zástupce Norska.

Guyana

Rum z Guyany má v rumové historii vskutku výjimečné místo. Rum demerara představoval více než dvě století klíčovou složku, v pravidelných dávkách jej dostávali námořníci britského královského námořnictva, a to až do roku 1970. V dnešní době patří guyanský rum k celé řadě rumových značek. Pro příklad uveďme Pusser’s, Lamb’s, Wood’s nebo Lemon Heart. Zcela jistě se tak jedná o jednu z nejdůležitějších rumových destinací vůbec.

Proslulý plukovník - Gin Rickey

Někteří se pro slávu narodili a někteří jí přinejmenším dosáhli, zatímco jiným přinese vskutku nemalé množství trpkosti. Zářným zástupcem posledního příkladu byl i tvůrce velice prostého, a přesto značně oblíbeného koktejlu, jenž se do obecného povědomí dostal na přelomu 19. a 20. století. Kde se ovšem vzala zdánlivě moderní kombinace ginu, limetky a sody, která v sobě nemá ani za mák cukru? A kdo za koktejl Gin Rickey vlastně loboval, když na počátku postrádal svou základní složku?

Magie mléka Milk punch

Existují dva druhy mléčného punče. Ten první se skládá obvykle z bourbonu nebo brandy, mléka, cukru a koření. V 18. století byl velmi populární v New Orleans a dodnes připomíná řadě těch, co vyrůstali u břehů Mississippi, ona vánoční rána s hřejivým mléčným punčem. Tím druhým a o poznání zajímavějším typem je však anglický mléčný punč, též známý jako punč z čiřeného mléka.

Philip Bischoff

Po několik let zastával ambasadorské pozice a dnes své bohaté zkušenosti z oblasti pohostinství, barmanství i znalosti nápojů a koktejlů předává formou konzultací a ve vlastní The Dean Callan Show. Rozhovor o dopadech pandemie o budoucnosti barového světa a barmanských začátcích. Barmanství pro něj znamená vášeň. V mladém věku objevil mixologii a zjistil, že se mu opravdu líbí.

Hotovo na dvě doby - Bronx koktejl

Fantazie nemá mezí, a tak není divu, že i v koktejlové kultuře najdeme paradox v tekuté podobě. Na jedné straně se totiž tento koktejl tváří jako blízký příbuzný slavnějších drinků, jakými jsou MANHATTAN nebo MARTINI, na té druhé ovšem analýza prozrazuje, že vzhledem k obsahu čerstvé citrusové šťávy spíš patří do kategorie sourů.

Kuba

Kuba je slavná nejen skvělými doutníky a cukrovou třtinou, ale také svým rumem. Název ostrova pochází od původních obyvatel, indiánského kmene Taínů, kteří území obývali až do příchodu španělských kolonizátorů v patnáctém století.

Ztracený na malinách - Clover Club

Růžový, ovocný, sametově jemný, a přesto dostatečně silný. Přesně tak by nejspíš měl vypadat drink pro moderní ženu, pokud bychom to posuzovali podle běžných stereotypů. Ve skutečnosti ovšem tento koktejl na počátku 20. století představoval oblíbený nápoj gentlemanů...

Barbados

Kde jinde zahájit putování rumovou historií, než na Barbadosu, nejvýchodnějším ostrově Karibiku v části Malých Antil, známých také jako Návětrné ostrovy. Proč je označován za kolébku rumu, jaká je jeho historie a kultura.

Dobrý lev Americano

Symbol sjednocené Itálie, která se představuje světu. I tak bychom mohli popsat koktejlovou kombinaci, kterou si čas od času objednal i slavný James Bond.Ostatně je to právě Aperitivní Charakter, díky němuž je drink stále populární a lidé jeje nepřestávají vyhledávat. Kde však původní spojení vzalo svůj mezinárodní zvuk a věhlas? A proč se vlastně obsluha i dnes při objednání tohoto koktejlu tváří lehce zmateně?

Koktejly: Jarní Tání

Chmurná zima se sebou nese odlišné chutě a potřeby. Vyhledáváme teplo domova a drinky, které zahřejí na těle i na duši. S novým rokem a novou sezónou přichází i nová vlna energie, kterou každý z těchto barmanů vložil do své receptury. Jaké drinky tak přineslo letošní jarní tání a co barmany inspirovalo v tvorbě, najdete na následujících stranách jarního inspiromatu.

Lukáš Kaufmann: Singapur je připraven stanout v čele koktejlových měst

Singapur si spojujeme s koktejlovou scénou už mnoho let. Nebylo tomu tak ale vždy. Slovenský rodák Lukáš Kaufmann stojí v čele singapurské koktejlové scény už šest let a představuje srdce známého baru 28 HongKong Street.

Foodpairing: Pohostinná Sardinie

V tomto foodpairingu se setkává šéfkuchař Gianfranco Coizza z restaurace Trattoria A Posto a barman Liquid Office Tomáš Nejedlý.

Světové festivaly rumu 2022

Do roku 2022 vstupujeme s nadějí na nový začátek a probuzení z pandemické letargie. Náš rumový festival Rumfest se nám naštěstí podařilo úspěšně organizovat a v tradici budeme i letos pokračovat jubilejním 10. ročníkem. Příznivcům třtinového moku bude ale letos do zpěvu i jinde. Přinášíme vám přehled vybraných zajímavých rumových akcí, které se letos uskuteční po celém světě.

Michaels - Z trafostanice restaurací

Nejdrsnější průmyslové prostory bývalé trafostanice v Oslu ožily díky hostům, kteří si pochutnávají na vyhlášené kuchyni Øyvinda Dalelva. Dechberoucí revitalizaci prostoru obstaralo interiérové a designové studio Kaape. Co všechno najdete v Michaels?

Modla modelek: Espresso Martini

Existuje několik ojedinělých koktejlových receptur s kávou, na jejichž základě si někteří myslí, že spojovat kulturu kávy a koktejlů nás napadlo teprve nedávno. Pravda ovšem je, že jeden z nejslavnějších kávových koktejlů historie se objevuje na barových lístcích již téměř čtyřicet let.

Zero giny a jejich stoupající popularita

Nealkoholické neboli alcohol free nápoje vnímáme čím dál častěji. Že je nám nabízeno nízkovoltážní pivo, to už nás nepřekvapí. Avšak zero destiláty, v tomto případě zero giny, se stále setkávají se smíšenými reakcemi. Ale kde je poptávka, tam je i nabídka. Proč tolik nabývají na popularitě a jak probíhá jejich výroba?

Sváteční koktejly na Štědrý den a večer

Přichází očekávané období zimní sezóny a my s ním přinášíme 4 koktejly od českých barmanů, které vás na svátky naladí jak se sluší a patří.

Potenciál staření ginu

Tato technika nebo způsob úpravy ginu nabyla na popularitě v prvních 10 letech tohoto tisíciletí, kdy nastala světová renesance ginů a malé destilerie zažily opravdový boom.

Sloe gin, trnkový likér

Sloe gin sbírá poslední dobou popularitu ze všech směrů. Jak v koktejlových barech, tak v restauracích. Zpočátku to ale byl likér chudé společnosti a trnkový keř britům sloužil primárně jako živý plot. Postupně si ale u barmanů začínal získávat své místo.

Dlouho očekávaný Ginfest

Festival milovníků jalovcových moků po dlouhém čekání nakonec proběhl. Jasně se ukázalo, že dokáže přitáhnout Ginové labužníky. Podívejte se na reportáž z Ginfestu 2021 pořádaný Barlifem.

Rumfest 2021: bylo nás vidět a slyšet

Devátý ročník Rumfestu odstartoval 11. září tradičně v pražských Žlutých lázních za doprovodu zajímavých osobností, 30 vystavovatelů, kteří přivezli novinky i očekávané klasiky, charakteristické karibské hudby, jamajské kuchyně a bohatého programu. Podívejte se, jak vše probíhalo, a co nás čeká na příštím jubilejním desátém ročníku.

Ikona prohibičního podsvětí

Útulný podnik s otevřenou střechou, spletitými prostory a neobyčejnou atmosférou navazující na zásadní okamžiky australské historie. To je Tilly May's.