Eminente: Kuba je víc než jen Havana
Srpen 9, 2021

Chtěli udělat něco nového, něco jiného. Něco, co si každý zapamatuje. Poznali Kubu, našli skryté příběhy její historie, oprášili několik set let staré procesy zpracování rumu a dali vznik nové značce, která představuje Kubu v trochu jiném světle – a to prostřednictvím nového kubánského rumu Eminente.
Kuba je velmi rozmanitá a nabízí jedinečnou nabídku rumů, které se liší svou chutí, tóny barev i způsobem zpracováním. Když se tak Briac Dessertenne, spoluzakladatel značky Eminente, vydal na Kubu objevit ten pravý prémiový rum, jenž započne novou kategorii portfolia Moët Hennessy, otevřelo se před ním mnoho dveří: „Náš kubánský partner mi sdělil, že pro nás má produkt. Po jeho vyzkoušení jsme však zjistili, že hledáme něco jiného. Navštívili jsme další tři místa – jedno nedaleko od Havany, druhé na pobřeží kousek od pláže a třetí více ve vnitrozemí ostrova. Postupně se před námi otevíraly dveře s množstvím sudů a širokou nabídkou rumů a nám došlo, že o možnosti nebude nouze. Začali jsme je tedy objevovat, ochutnávat, učit se a budovat náš nový projekt,“ dodává Dessertenne.

Briac Dessertenne | spoluzakladatel značky Eminente
ALCHYMIE KUBÁNSKÉHO RUMU
Eminente je příkladem nového stylu kubánského rumu a jak tomu u producentů bývá, i za touto lahví stojí klíčová postava zodpovědná za jeho výrobu. V tomto případě jde o historicky nejmladšího kubánského maestra ronera Cesara Martí. Rodilý Kubánec se učil od těch nejlepších a svou kariéru zasvětil honbě za nejvyšší kvalitou kubánského rumu: „S Eminente porušujeme některá zaběhlá pravidla a experimentujeme s různými technikami. Diskutujeme náš rum s experty na koňak, bourbon či whisky. A Cesar byl tímto způsobem práce nadšený,“ doplňuje Dessertenne. Cesar má bohaté akademické zázemí díky doktorskému studiu fyziky a inženýrství, s Dessertennem sdílel stejnou vizi a nebál se jít do hloubky kubánské historie. Jeho inspirace tak sahá až k 19. století a představuje komplexnost staření rumu a míry aguardientes – nejchutnější a nejkomplexnější eaux-de-vie z cukrové třtiny destilované na 75% ABV. „Jsou jistá kubánská pravidla pro eaux-de-vie, která definují všechny kroky související s výrobou rumu, od výběru cukrové třtiny až po zrání. Nás zaujala síla destilace. Kubánský seznam pravidel říká, že do finálního blendu potřebujete alespoň 8% aguardiente, my ale přidali až 70% a to se stalo klíčovým elementem celé výroby,“ objasňuje Dessertenne. Aguardiente nejprve zraje v sudech z bílého dubu po whisky nejméně 7 let a pak se znovu míchá a staří s tradičním kubánských světlým rumem destilovaným na 95% ABV.
Eminente Reserva s nejvyšším podílem aguardiente mezi kubánskými rumy navíc obdržel status „Denominación de Origen Protegida“ od kubánské regulační rady, jejíž nároky většina výrobců splnit nedokáže. Rum jantarové barvy vyniká intenzivní vůní čerstvé pražené kávy, opékaných mandlí a kakaa. Plná a hluboká vanilková chuť s kouřovými tóny je doplněná o pikantnost zázvoru a sečuánského pepře. Tento velmi jemný rum podtrhuje příjemný a dlouhý závěr s krémovými tóny čokolády.
ODKAZ NA ZELENÉ PLÍCE KARIBIKU
Rum samotný ale není jediným pilířem, na němž značka stojí. Neméně důležitým je i odkaz na kubánskou kulturu, který se projevuje v detailu celé lahve i v příběhu samotném. Kuba je velmi kontrastní ostrov a nabízí mnohem více než jen zažité představy barevné Havany, amerických aut, doutníků a salsy. Podle Dessertenna je tím nejkrásnějším z Kuby to doposud skoro neobjevené: „Jakmile začnete objevovat Kubu mimo Havanu, poznáte naprosto dechberoucí přírodu. Je zde bohatá fauna i flora se 3000 druhy, které žijí pouze na Kubě. Ostrov je tak nazýván zelenými plícemi Karibiku. Výhodou je, že Kuba je velmi dobře zachovaná. Není tu příliš rozvinutý průmysl ani masivní turismus. Má jednu z 25 největších biosfér na světě, nazývanou Ciénaga de Zapata. I na tohle všechno Eminente odkazuje. Chtěli jsme zkrátka ukázat, že Kuba je víc než jen Havana.“
Symbolem národního parku Ciénaga de Zapata je krokodýl, který je v této oblasti chráněným druhem a představuje krále plazů. Také proto se právě on stal inspirací pro design lahve a název Eminente, jenž mimo jiné vzdává hold neposkvrněné kubánské povaze.

EMINENTE RESERVA A ÁMBAR CLARO
Jak se Eminente objevil na českém trhu? Rozhodně to nepadlo mezi prvními návrhy. Cílem bylo oslovit malé skupiny, které rum opravdu milují. A Češi byli mezi nimi. „Je pro nás důležité poznat hned ze začátku zákazníky, kteří se v rumu opravdu vyznají. I přes to, že je to velmi riskantní, jelikož se může ukázat, že jim rum nebude tolik chutnat. Minimálně nám to však dá kvalitní zpětnou vazbu, díky které tuto kategorii lépe pochopíme,“ vysvětluje Dessertenne.
Kromě sedmileté Reservy má Eminente i tříletý rum Ámbar Claro, cíleně navržený pro mixologii. Obsahuje pouze 30% aguardiente a Dessertenne na něm pracoval s kubánskými mixology i barmany z Francie: „Zeptali jsme se jich, co vyžadují od kubánského rumu určeného k míchání a co bychom podle nich měli vytvořit. Poslechli jsme je a zkusili to. Ámbar Claro je tak naší odpovědí na jejich podněty. Rum není navržen na samotné popíjení, ale primárně na míchání.“ Má jemné ovocné tóny citrusů a květin s vůní vanilky, praženého ořechu a krémového karamelu.
Jako první produkt z kategorie rumu portfolia Moët Hennessy byl Eminente pro mnohé sice krokem do neznáma, ale zato promyšleným do detailu. Velkou roli tu hrálo množství času, které nebylo ničím ohraničené. Umožňovalo tak dostatek prostoru na podrobné promyšlení výsledného produktu i jeho cílové skupiny, jak vzpomíná Briac Dessertenne: „Nebyli jsme omezeni časem a to nám dalo obrovský prostor. Samozřejmě jsme chtěli, aby se projekt posunoval, měli jsme ale čas se učit, pokládat ty správné otázky a zapojit ty správné lidi. Já a má kolegyně Camille jsme do tohoto projektu zapojeni na 100 %, ale přizvali jsme i designéry, odborníky na kubánskou kulturu, kubánské partnery, barmany a marketéry. Šli jsme hluboko do historie a poznávali konkurenci, abychom mohli vytvořit něco nového. Nový rum a nový příběh o Kubě.“

Ochutnali jsme za vás: GIN & TONIC READY TO DRINK
Ready-to-drink koktejly se v posledních letech staly jedním z největších úspěchů nápojového průmyslu. Základní kámen byl položen před pandemií: tehdy mainstreamoví hráči, řemeslné značky, a dokonce i barmani vytvořili prémiové koktejly a uložili je do recyklovatelných plechovek. Pandemický tlakový hrnec pak katapultoval segment do rychloběhu. A protože Gin & Tonic bývá označován jako nejpopulárnější míchaný drink na světě, pojďme se podívat, co nám aktuálně trh nabízí.
Ochutnali jsme za vás: kokosové vody
Kokosová voda je alternativou ke sladkým ovocným šťávám, skvěle funguje jako přírodní izotonický nápoj nebo doplněk do koktejlů. Pro získání nejvyšší kvality nápoje se ořechy sklízí pár týdnů před jejich úplným dozráním, kdy se ještě zcela skrývají v silné kůře se zelenou slupkou. V tuto dobu je v nich této zdravé, svěží a lahodné tekutiny nejvíce. Kokosová voda nemá výraznou chuť ani vůni, díky tomu si nachází oblibu v mixologii. Pojďme se podívat na některé alternativy, z kterých lze vybírat.
Designová harmonie pod Alpami
Může se zdát, že Josef Walch měl svou životní cestu naplánovanou už od mala. Jeho rodiče vlastnili slavný Gasthaus v idylické alpské vesničce Zum Am Alberg, jen pár minut od centra města Lech, kde se později setkal se svou budoucí manželkou a též obchodní partnerkou hotelu Rote Wand Nataschou.
V souladu s věcmi kolem sebe
Žít v hezkém prostředí a obklopovat se věcmi, které s námi souzní, napomáhá vnitřnímu klidu a spokojenějšímu životu. Své o tom ví zejména jedinci s výtvarným nadáním a smyslem pro estetiku. Mezi takové jednoznačně patří Karolína Stryková a Teodorik Menšl, kteří za účelem zkrášlování svého okolí vytvořili značku – In August Company.
Foodpairing: Asijská jízda
Podzim dorazil v plné síle. Někomu se tak možná už zastesklo po slunných dovolenkových dnech, které trávil relaxem někde v zahraničí. Aktuální sezóna však má také co nabídnout – třeba spoustu skvělých ingrediencí.
Skandinávský minimalismus s plody Řecka
Zatímco Atény jsou pravidelně oceňovány hvězdami a Soluň se poslední roky mění v gastronomickou metropoli, na největším řeckém ostrově se v malé zapadlé uličce v centrální části Heraklionu skrývá skutečný klenot moderní gastronomie a designu.
V designu se meze nekladou
Design je obor zaměřený na řešení různorodých problémů. Designér by proto měl být renesanční člověk s mnoha zájmy a především dovednostmi a nikoliv úzce vyprofilovaný specialista. Průmyslová designérka Adéla Bačová o tom ví své, a proto upravila koncepci své práce tak, aby neomezovala jejího tvůrčího ducha.
Maré: V hlubinách oceánu
Přestože ji od moře dělí 700 kilometrů, představuje thajská restaurace Maré čistou ukázku globalizovaného nautického stylu. Moře či oceán jsou zde všudypřítomné. A z hlubin oceánu jsou také ty nejčerstvější suroviny jejichž stopu najdete nejenom v kuchyni, ale i v návrhu celého interiéru.
Astronauti doporučují microgreens
Microgreens, výhonky zeleniny sklízené těsně po rozvinutí listenů, se poprvé objevily v San Francisku v 80. letech 20. století. Během následujícího desetiletí se rozšířily z Kalifornie do celých Spojených států amerických a dál za hranice, za oceán. Díky tomu, že microgreens představují skutečnou nálož vitaminů a dalších tělu prospěšných látek, se tato drobná zelenina podívá i do vesmíru.
Koktejly: Jarní Tání
Chmurná zima se sebou nese odlišné chutě a potřeby. Vyhledáváme teplo domova a drinky, které zahřejí na těle i na duši. S novým rokem a novou sezónou přichází i nová vlna energie, kterou každý z těchto barmanů vložil do své receptury. Jaké drinky tak přineslo letošní jarní tání a co barmany inspirovalo v tvorbě, najdete na následujících stranách jarního inspiromatu.
Lukáš Kaufmann: Singapur je připraven stanout v čele koktejlových měst
Singapur si spojujeme s koktejlovou scénou už mnoho let. Nebylo tomu tak ale vždy. Slovenský rodák Lukáš Kaufmann stojí v čele singapurské koktejlové scény už šest let a představuje srdce známého baru 28 HongKong Street.
Foodpairing: Zpátky ke kořenům
V tomto foodpairingu se setkává práce šéfkuchaře Petra Brňáka z restaurace Dian a Jakuba Ondříška, spolumajitele baru Parlour.
Foodpairing: Věčná nadčasovost
Žijeme v době, kdy máme spoustu možností a stále něco objevujeme. A to následně buď zaniká, nebo přetrvává a stává se součástí našich životů. Několik takových nadčasových principů představujeme i v zimním foodpairingu, kde se setkává práce šéfkuchaře Petra Bartoše, zakladatele degustační restaurace s názvem Kruh a Vojtěcha Drahokoupila, spolumajitele baru Café Bar Pilotů.
Kam dřív: 6 nově otevřených podniků
Gastronomie se stále rozvíjí a kreativita nápadů nezná mezí i přes dlouhotrvající pandemické překážky, se kterými majitelé podniků bojují. A to je jedině dobře. Přinášíme přehled nových podniků z nejrůznějších oblastí, každý originální svým konceptem i odpovídající atmosférou, kterou prezentuje.
Sváteční koktejly na Štědrý den a večer
Přichází očekávané období zimní sezóny a my s ním přinášíme 4 koktejly od českých barmanů, které vás na svátky naladí jak se sluší a patří.
Bar Múzsa: Inspirace v hotelovém lobby
Múza - tajemná síla božské inspirace, která se zrodila v prostorách paláce Four Seasons Gresham. Budapešť říká, že tento okamžik inspirace najdete v každém koutu. A najdete ji i v novém baru umístěném v hotelovém lobby.
Ikona prohibičního podsvětí
Útulný podnik s otevřenou střechou, spletitými prostory a neobyčejnou atmosférou navazující na zásadní okamžiky australské historie. To je Tilly May's.
Porcelán - opravou tvořit nový příběh
Co je projekt Live Longer a jak dát nový život rozbitému porcelánu.
Čeká absint návrat do hlavního proudu?
Přestože absint vzbuzuje zvědavost a zájem publika, nachází se tento nápoj stále na okraji gastronomického spektra. Stejně jako tomu bylo u nás i na přelomu 19. a 20. století. Důvodů sice není mnoho, zvrátit však situaci v prospěch zelené víly není snadné.je za jeden z nejvhodnějších materiálů pro ztvárnění svých nápadů.
Sklo, nositel myšlenek designérů
Sklářství má v Česku dlouholetou tradici a během staletí se u nás stalo poctivým a hodnotným řemeslem. Není tedy divu, že tvoří i nedílnou součást gastronomie. Dokáže prezentovat vyrobenou recepturu a zároveň pomáhá sdělovat její příběh. Ale co je hlavní - sklo odjakživa formuje příběhy svých designerů. Takový vypráví i mladý umělec František Jungvirt, který sklo považuje za jeden z nejvhodnějších materiálů pro ztvárnění svých nápadů.
Kulinářskou výpravou po Amazonii
Nespoutanost řeky Amazonky a její propojení se zeměmi Jižní Ameriky se staly inspirací pro jednu z nejpopulárnějších restaurací v Madridu a nově i v Londýně. Podnik Amazónico plně reprezentuje vášeň kolující v krvi obyvatel deštného pralesa. A to s úctou k přírodě a gastronomii se špetkou luxusu a vznešenosti.
Májová romantika
První máj, to je svátek práce. A taky lásky čas. Jaro naplno probouzí k životu a lásce matku přírodu a české i světové barmany k práci a kreativitě. Ostatně, sami se o tom přesvědčte na následujících stránkách, které jsou plné šmrncovních receptur od vybraných barmanů, kteří mají jarního elánu na rozdávání.
ARMAŇAK - nejstarší brandy na světě
Nejstarší destilát Evropy, poctivý řemeslný produkt butikových vinařství, zažívá renesanci a právem se mu dostává stále větší pozornosti mezi prémiovými destiláty.
Saké, nápoj bohů
Přes rozmach japonské gastronomie u nás saké zůstává poněkud nepochopené. Dostupné jsou zde především základní konzumní varianty, špičkoví představitelé velmi výjimečně. Je to škoda, protože saké má mnoho různých podob a stylů. V mnohém, vůní a chutí i ideálním způsobem servisu, připomíná dobré bílé víno a také se mu někdy rýžové víno říká. Proces vzniku má však s vínem společného jen velmi málo.
Příběh vermutu
Vermut kombinuje tradici vína s dějinami koření a bylinek. Lokální zvyklosti přetavili „vynálezci“ originálních receptur vermutů do nápojů, které jako aperitiv otevírají chuť nebo se výborně vyjímají v koktejlech. Historie vermutu je také poctou umění a řemeslu, které se dědí po generace.
Z mála mnoho - koktejlový minimalismus
Jste-li vyznavači jednoduchosti, pak ji určitě budete umět promítnout do barového světa. Řeč není jen o jednoduchém konceptu podniku či menu, ale také o používaných ingrediencích, ozdobách a v neposlední řadě o servisu koktejlů.
Aperitiv - Pojem běžný, leč opomíjený
V každodenním životě sdílíme celou řadu věcí či jevů, které nám přijdou natolik samozřejmé, že si ani neuvědomujeme, jak málo je vlastně používáme. Jedním z takových úkazů je určitě aperitiv.
Stará Anglie v moderním pojetí
V londýnském podniku The Berkeley Bar & Terrace má každý drink svůj příběh. Od ročníkového šampaňského zapomenutého ve francouzském sklepě přes slad, který následně zrál po generace, až po červené víno, které si po skleničce vychutnáte jen díky Coravinu. Každá z položek v nabídce je pečlivě vybrána s ohledem na svůj jedinečný charakter.
Vstávat a cvičit!
Práce v gastronomii, a obzvlášť za barem, je vysilující a mnohdy stresující. Nedat najevo sebemenší únavu a celý večer zvesela šejkrovat jeden koktejl za druhým. Nad ránem pak bolí ruce, nohy i obličej. Co s tím? Řešením může být jóga. Díky ní si protáhnete svaly, a navíc napomůže vaší odolnosti vůči stresu a k psychické pohodě.
Skotská whisky pro začátečníky
Výraz whisky má své kořeny v gaelštině. Vznikl jako ekvivalent k latinskému aqua vitae, tedy voda života. Ten výraz zněl původně uisge beatha. Zkracováním a komolením výslovnosti z něj Skotové časem udělali usky a odtud už byl jen krůček k názvu pálenky, jež Skotsko proslavila po celém světě. Kdo by neznal skotskou whisky?