Sidecar - Strnulý spolujezdec
Březen 28, 2021

Postranní vozík lidově zvaný sajdkára se připojoval k motocyklu a sloužil k přepravě osob či nákladu už na přelomu 19. a 20. století. Stejnojmený koktejl se však dočkal slávy až po první světové válce. Během tohoto válečného konfliktu se totiž zmíněné přídavné zařízení nesmazatelně zapsalo do historie jako jeden z mobilních vojenských prostředků, který dokázal účinně překonávat velké vzdálenosti a zároveň efektivně eliminovat nepřátelské jednotky. Jaký je však příběh stejnojmeného nápoje, jenž dnes patří mezi nejopomíjenější klasické koktejly?
MYTOLOGIE
Existuje nespočet barů, které si přisvojují invenci koktejlu Sidecar, a tak se lze na základě pramenů pouze domnívat, kde asi daný koktejl vznikl. Samotný název Sidecar ovšem vytváří další prostor ke spekulacím. Zaprvé jde o hypotézu, že slovo sidecar vyjadřuje v koktejlovém světě něco zcela jiného než mimo něj. V případě, že barman neodhadne dávkování a zbyde mu po vyšejkrování a naservírování ještě trocha koktejlu, může zbytek nápoje postavit vedle již naservírovaného drinku buď v panáku nebo přímo v šejkru, aby si host mohl koktejl doplnit. Chyby se pochopitelně stávají, nicméně v případě koktejlu Sidecar je tato teorie, kterou rád prezentuje Dale DeGroff, poněkud nevěrohodná. S největší pravděpodobností totiž koktejl skutečně odkazuje k soudobému vozíku, který se proslavil v první světové válce. Ostatně popularita koktejlu, jenž zazářil zejména ve 20. letech 20. století, by tomu odpovídala.
Jedním z míst, kde slavný drink vznikl, má být Cambon Bar v pařížském hotelu Ritz. Majitel jej otevřel v roce 1921, aby vyhověl zvýšené poptávce po amerických nápojích. Tomuto baru s původním názvem Le Café Parisien dominoval šéfbarman Frank Meier, jenž oplýval zkušenostmi z newyorského hotelu Hoffman House. A jak později v knize The Stork Club Bar Book uvedl americký publicista Lucius Beebe, byl to právě Meier, kdo v roce 1923 servíroval koktejl s několika dražšími ingrediencemi. Jednou z nich měl být i koňak z roku 1865, možná dokonce z roku 1831, jenž drink pozvedl na vyšší úroveň. Tato luxusnější verze pochybnosti nevzbuzuje. Zůstává však otázkou, proč se v roce 1936 objevuje receptura na Sidecar v Meierově titulu The Artistry of Mixing Drinks, a to bez obvyklé připomínky, že právě on je autorem koktejlu.
V souladu se staršími poznámkami je zřejmé, že se onen koktejl z koňaku, pomerančového likéru a citronové šťávy zrodil v době první světové války či krátce po ní. Legenda vypráví o jistém americkém kapitánovi, který působil na západní frontě a pravidelně přijížděl do malého bistra, kde si danou kombinaci poroučel na zahřátí, než se odebral na večeři. Tuto historku posléze s nadšením přijal David A. Embury. Ten ve své knize The Fine Art of Mixing Drinks řadí Sidecar mezi šest základních koktejlů. Jako autora nápoje uvádí svého přítele z pařížského baru. Přesto nevíme, kde konkrétně tento „nejlepší příklad velkolepého nápoje, který se vydal špatným směrem“, poprvé vznikl. Často se tvrdí, že Embury měl na mysli New York Bar; v roce 1923 jej odkoupil talentovaný skotský barman Harry MacElhone, který dodal podniku na Rue Daunou 5 věhlasný přívlastek Harry‘s.
Tato domněnka pochopitelně není zcela mylná. Harry MacElhone, který servíroval drink ve svém pařížském baru, napsal ve sbírce ABC of Mixing Cocktails, že tvůrcem receptury je barman Patrick MacGarry. Ve vydáních po roce 1923 ovšem připisoval zásluhy v této otázce výhradně sobě. Nepochybné přispění MacGarryho ale dokládá rovněž belgický barman Robert Vermeire. Ten ve své velmi úspěšné publikaci Cocktails: How to Mix Them v roce 1922 uvedl, že „se tento koktejl těší velké oblibě ve Francii. Poprvé byl představen v Londýně MacGarrym, oslavovaným barmanem z Buck‘s Clubu.“ Vzhledem k tomuto svědectví a původu surovin bychom mohli uvažovat nad tím, že koktejl má francouzské kořeny a Pat MacGarry zmíněnou kombinaci v Londýně „pouze“ čile propagoval.

MODERNÍ VARIACE
Barový historik David Wondrich popisuje Sidecar jako „jediný dobrý koktejl, který vzešel z dlouhé noční můry jménem prohibice“. Výroku se nelze divit, vezmeme-li v potaz, kdy si nápoj získal značnou oblibu. Ve skutečnosti se ovšem nejedná o ryze prohibiční drink s americkým původem – to ostatně potvrzuje jeho dvojí pojetí. V originálním směru tzv. francouzské školy se Sidecar připravoval se shodným poměrem všech ingrediencí, zatímco anglická škola, již představuje především Harry Craddock, vyžaduje dva díly koňaku ku jednomu dílu pomerančového likéru a jednomu dílu citronové šťávy. Právě z poměru surovin se postupně stalo hlavní téma. Například podle Emburyho nejde o nic jiného než o Daiquiris brandy místo rumu a s Cointreau místo sirupu. Embury doporučoval výrazně alkoholový poměr 8 : 2 : 1. Určitý kompromis mezi víceméně respektovanými školami přinesl na sklonku 20. století novinář a uznávaný nápojový odborník Simon Difford: ten preferuje poměr v podobě tří dílů koňaku, dvou dílů pomerančového likéru a dvou dílů čerstvé citronové šťávy. Naopak americký reportér William Grimes upřednostňuje sušší variantu v poměru 3 : 2 : 1. Slovy koktejlového experta Roberta Hesse, každý má lehce odlišnou recepturu. I proto dochází k dlouhým polemikám na téma vhodného pomerančového likéru – od obyčejného triple secu přes Cointreau až po Grand Marnier. Jako u mnoha koktejlových variací je nejjednodušší vyměnit bázi. Ve výsledku tedy můžeme ochutnat Bourbon Sidecar, Pisco Sidecar nebo například Chelsea Sidecar, který známe spíše jako White Lady. Přidáním rumu k originální receptuře navíc získáme další klasiku s názvem Between the Sheets. Řada teorií spatřuje základy koktejlu Sidecar taktéž v klasické receptuře na Brandy Crusta. Této teorii by nasvědčovalo zdobení cukrovým okrajem, jenž se v souvislosti s koktejlem Sidecar poprvé objevil v roce 1934. Odlišnosti v poměru i prezentaci samotného koktejlu ovšem dosahují takových rozměrů, že Brandy Crustu lze skutečně pouze vnímat jako pomyslného předchůdce. Naopak je možné najít zajímavější spojení jako Biblical Sidecar, v němž se ke koňaku, citronové šťávě a likéru Grand Marnier připojuje ještě hřebíček, pomerančová šťáva a zázvorový likér. Stejně tak se nabízí Chocolate Sidecar, kde pomerančový likér nahrazuje créme de cacao a portským vínem a citronovou šťávu zase limetka. Přidáním japonského saké a čerstvých malin k původní receptuře pak získáte Eastern Raspberry Sidecar, přestože oceňovaný Tristan Stephenson upřednostňuje v knize The Curious Bartender jednoduchou a méně kyselou verzi. Jeho pojetí s názvem Side Caress zaměňuje citronovou šťávu za směs vody a dobře rozpustné kyseliny vinné. Existují též verze s náhradou likéru, jako je třeba Gennaros Sidecar, do nějž se přidává ještě limoncello. Žádná receptura ale neprojevuje invenci ozdoby; kromě tradiční citronové kůry zůstává koktejl v devadesáti procentech případů bez ozdoby.

ODRAZ V UMĚNÍ
Ve srovnání se světem gastronomie lze prohlásit, že Sidecar je pro oblast koktejlů stejně elementárním prvkem jako třeba Boeuf bourguignon ve francouzské kuchyni. Někteří tvrdí, že ten, kdo pije zmíněný „pánský“ nápoj, představuje pomyslné¬ho jednorožce, který hledá svůj Ohňostroj marnosti. Ne nadarmo si proto lze všimnout koktejlu Sidecar ve filmu z roku 1990, v němž vedle sebe zazářily takové hollywoodské hvězdy jako Tom Hanks a Bruce Willis. Jméno Sidecar nese rovněž skladba kanadské písničkářky a zpěvačky Kathleen Edwards. Hlavní roli však koktejl hraje v publikaci Booze & Vinyl, podle níž je ideální si tento drink vychutnat při poslechu alba The Low End Theory od americké hip-hopové skupiny A Tribe Called Quest. Nejlépe lze koktejl Sidecar zkombinovat s písní Jazz (We’ve Got), která v podstatě odpovídá konceptu Stephensona – Sidecar se má podávat v uvolněné atmosféře spolu s hranolky. Ať už tedy Sidecar směřuje do stanice Touha, jak si představuje barová manažerka Laura Belluci, nebo ne, má ten¬to koktejl stále co říct a dodnes tvoří jádro mnoha debat.
SIDECAR PODLE IBA
5 cl koňaku
2 cl triple secu
2 cl čerstvé citronové šťávy
Všechny ingredience nadávkujeme do šejkru. I s ledem dobře protřepeme a scedíme do vychlazené koktejlové sklenice. Servírujeme bez ozdoby.
Portoriko
Rumoví fanoušci Portoriko často opomíjejí. A to je veliká škoda! Jde dnes koneckonců o největšího producenta karibského rumu. Vznikají zde desítky milionů litrů lehkého bílého rumu, který se hodí především do koktejlů, místní rumy však umí nabídnout mnohem více. Pojďme se o tom společně přesvědčit.
Nestydatá hvězda - Porn Star Martini
Představte si, že máte koktejl, který je od počátku hit, zdánlivě instantní úspěch, jenž přivede davy. Co ale znamená, když máte v rukávu drink, který nejen že přiláká masy zvědavců, ale stane se skutečnou ikonou? Je to v současné době ještě možné, když se vše zdá být pouze twistem twistu jednoho klasického koktejlu? A co to vlastně vypovídá o koktejlové kultuře a všech kolem ní, když si pozornost stále žádá onen lascivní koktejl s odkazem na tematiku pro dospělé?
Rozhovor: William Pravda
Ve světě uznávaná barmanská osobnost s českými kořeny. Po mnohých zahraničních zkušenostech William Pravda působí v luxusním pětihvězdičkovém hotelu Capella v Bangkoku na pozici nápojového manažera a má na starost bary celého resortu. Má pověst lídra, který do světa barů a pohostinství vnáší inovace a kvalitu.
Ginfest představil giny ze všech koutů světa
Zatímco druhá červnová sobota patřila svátku World Gin Day, ta třetí se nesla ve znamení Ginfestu. Sedmý ročník oslavy jalovcového destilátu se opět uskutečnil v galerii Villa Pellé a nabídl přes 150 ginů z celého světa, nepřeberné variace na Gin & Tonic, semináře i doprovodný program. A přestože počasí bylo toho dne poněkud jankovité, panovala na Ginfestu skvělá nálada.
World Gin Day: Jak oslavit světový den ginu
Podle "The Ultimate Guide to Gin" je gin jedním z nejvíce univerzálních a sofistikovaných nápojů současnosti. Hodí se do tradičních i experimentálních koktejlů a jeho klouzavý svátek připadá vždy na druhou červnovou sobotu. “World Gin Day” tak letos oslavujeme 10. června, kdy máme jedinečnou příležitost naskočit na ginovou vlnu, která vyvrcholí přesně za týden velkolepou oslavou tohoto oblíbeného destilátu ve Ville Pellé v Praze. Jak se gin vyrábí a jak si jej nelépe vychutnat?
Koktejly: Uvědoměle
V Inspiromatu vítáme jaro v souladu s přírodou. Udržitelnost se v barmanských kruzích skloňuje čím dál více a dalo by se říct, že kdo se nezapojí, uvízne v minulosti. Představujeme vám tedy čtyři receptury, kterými barmani aktivně usilují o zmenšení barového odpadu. Nic se však nemá přehánět. Jde nám tu především o nalezení rovnováhy mezi chutí, využitím plného potenciálu přísady a menším plýtváním. Mějme na paměti, že koktejly jsou požitkem. Jedním ze způsobů, jak se hýčkat. Co vám tedy takový drink přinese? Bohaté chuťové spektrum, čistší svědomí a, pokud pracujete pro bar, lepší zisky a vyšší marže. Takže nastupte. Kdo by nechtěl zachránit planetu po jednom chutném koktejlu bez viny?
Nikaragua - listopad 2022
Když se vám dostane takového pozvání jako nám z Premier Wines, jednoduše nemůžete odmítnout. Flor de Caña zůstává v obecném povědomí jako globální výrobce rumu. Méně z nás však asi ví, že jde o producenta s rodinnou tradicí a světového lídra v udržitelných výrobních postupech. V zemi nespočetných přírodních krás, avšak skromných poměrů, pečuje o rodiny svých zaměstnanců všemi možnými i nemožnými způsoby. Vyrážíme tedy do země zaslíbené sopkám, prémiovému rumu a dobrému jídlu. A také stále ještě komunistickému prezidentovi Danielu Ortegovi.
Adrián Michalčík
Slovenský barman, který profesionálně vyrostl v Praze, v současnosti působí jako hlavní barman a manažer oceňovaného baru Pier 42 v norském Oslu. Adrián Michalčík získal titul nejlepšího barmana světa pro rok 2022. V globálním kole prestižní barmanské soutěže Diageo Reserve World Class vybojoval v Sydney první místo jako zástupce Norska.
Guyana
Rum z Guyany má v rumové historii vskutku výjimečné místo. Rum demerara představoval více než dvě století klíčovou složku, v pravidelných dávkách jej dostávali námořníci britského královského námořnictva, a to až do roku 1970. V dnešní době patří guyanský rum k celé řadě rumových značek. Pro příklad uveďme Pusser’s, Lamb’s, Wood’s nebo Lemon Heart. Zcela jistě se tak jedná o jednu z nejdůležitějších rumových destinací vůbec.
Proslulý plukovník - Gin Rickey
Někteří se pro slávu narodili a někteří jí přinejmenším dosáhli, zatímco jiným přinese vskutku nemalé množství trpkosti. Zářným zástupcem posledního příkladu byl i tvůrce velice prostého, a přesto značně oblíbeného koktejlu, jenž se do obecného povědomí dostal na přelomu 19. a 20. století. Kde se ovšem vzala zdánlivě moderní kombinace ginu, limetky a sody, která v sobě nemá ani za mák cukru? A kdo za koktejl Gin Rickey vlastně loboval, když na počátku postrádal svou základní složku?
Magie mléka Milk punch
Existují dva druhy mléčného punče. Ten první se skládá obvykle z bourbonu nebo brandy, mléka, cukru a koření. V 18. století byl velmi populární v New Orleans a dodnes připomíná řadě těch, co vyrůstali u břehů Mississippi, ona vánoční rána s hřejivým mléčným punčem. Tím druhým a o poznání zajímavějším typem je však anglický mléčný punč, též známý jako punč z čiřeného mléka.
Philip Bischoff
Po několik let zastával ambasadorské pozice a dnes své bohaté zkušenosti z oblasti pohostinství, barmanství i znalosti nápojů a koktejlů předává formou konzultací a ve vlastní The Dean Callan Show. Rozhovor o dopadech pandemie o budoucnosti barového světa a barmanských začátcích. Barmanství pro něj znamená vášeň. V mladém věku objevil mixologii a zjistil, že se mu opravdu líbí.
Hotovo na dvě doby - Bronx koktejl
Fantazie nemá mezí, a tak není divu, že i v koktejlové kultuře najdeme paradox v tekuté podobě. Na jedné straně se totiž tento koktejl tváří jako blízký příbuzný slavnějších drinků, jakými jsou MANHATTAN nebo MARTINI, na té druhé ovšem analýza prozrazuje, že vzhledem k obsahu čerstvé citrusové šťávy spíš patří do kategorie sourů.
Kuba
Kuba je slavná nejen skvělými doutníky a cukrovou třtinou, ale také svým rumem. Název ostrova pochází od původních obyvatel, indiánského kmene Taínů, kteří území obývali až do příchodu španělských kolonizátorů v patnáctém století.
Ztracený na malinách - Clover Club
Růžový, ovocný, sametově jemný, a přesto dostatečně silný. Přesně tak by nejspíš měl vypadat drink pro moderní ženu, pokud bychom to posuzovali podle běžných stereotypů. Ve skutečnosti ovšem tento koktejl na počátku 20. století představoval oblíbený nápoj gentlemanů...
Barbados
Kde jinde zahájit putování rumovou historií, než na Barbadosu, nejvýchodnějším ostrově Karibiku v části Malých Antil, známých také jako Návětrné ostrovy. Proč je označován za kolébku rumu, jaká je jeho historie a kultura.
Dobrý lev Americano
Symbol sjednocené Itálie, která se představuje světu. I tak bychom mohli popsat koktejlovou kombinaci, kterou si čas od času objednal i slavný James Bond.Ostatně je to právě Aperitivní Charakter, díky němuž je drink stále populární a lidé jeje nepřestávají vyhledávat. Kde však původní spojení vzalo svůj mezinárodní zvuk a věhlas? A proč se vlastně obsluha i dnes při objednání tohoto koktejlu tváří lehce zmateně?
Koktejly: Jarní Tání
Chmurná zima se sebou nese odlišné chutě a potřeby. Vyhledáváme teplo domova a drinky, které zahřejí na těle i na duši. S novým rokem a novou sezónou přichází i nová vlna energie, kterou každý z těchto barmanů vložil do své receptury. Jaké drinky tak přineslo letošní jarní tání a co barmany inspirovalo v tvorbě, najdete na následujících stranách jarního inspiromatu.
Lukáš Kaufmann: Singapur je připraven stanout v čele koktejlových měst
Singapur si spojujeme s koktejlovou scénou už mnoho let. Nebylo tomu tak ale vždy. Slovenský rodák Lukáš Kaufmann stojí v čele singapurské koktejlové scény už šest let a představuje srdce známého baru 28 HongKong Street.
Foodpairing: Pohostinná Sardinie
V tomto foodpairingu se setkává šéfkuchař Gianfranco Coizza z restaurace Trattoria A Posto a barman Liquid Office Tomáš Nejedlý.
Světové festivaly rumu 2022
Do roku 2022 vstupujeme s nadějí na nový začátek a probuzení z pandemické letargie. Náš rumový festival Rumfest se nám naštěstí podařilo úspěšně organizovat a v tradici budeme i letos pokračovat jubilejním 10. ročníkem. Příznivcům třtinového moku bude ale letos do zpěvu i jinde. Přinášíme vám přehled vybraných zajímavých rumových akcí, které se letos uskuteční po celém světě.
Michaels - Z trafostanice restaurací
Nejdrsnější průmyslové prostory bývalé trafostanice v Oslu ožily díky hostům, kteří si pochutnávají na vyhlášené kuchyni Øyvinda Dalelva. Dechberoucí revitalizaci prostoru obstaralo interiérové a designové studio Kaape. Co všechno najdete v Michaels?
Modla modelek: Espresso Martini
Existuje několik ojedinělých koktejlových receptur s kávou, na jejichž základě si někteří myslí, že spojovat kulturu kávy a koktejlů nás napadlo teprve nedávno. Pravda ovšem je, že jeden z nejslavnějších kávových koktejlů historie se objevuje na barových lístcích již téměř čtyřicet let.
Sváteční koktejly na Štědrý den a večer
Přichází očekávané období zimní sezóny a my s ním přinášíme 4 koktejly od českých barmanů, které vás na svátky naladí jak se sluší a patří.
Rumfest 2021: bylo nás vidět a slyšet
Devátý ročník Rumfestu odstartoval 11. září tradičně v pražských Žlutých lázních za doprovodu zajímavých osobností, 30 vystavovatelů, kteří přivezli novinky i očekávané klasiky, charakteristické karibské hudby, jamajské kuchyně a bohatého programu. Podívejte se, jak vše probíhalo, a co nás čeká na příštím jubilejním desátém ročníku.
Ikona prohibičního podsvětí
Útulný podnik s otevřenou střechou, spletitými prostory a neobyčejnou atmosférou navazující na zásadní okamžiky australské historie. To je Tilly May's.
Piña Colada a její spletitý příběh
Koktejlový historik Jared Brown označil Piña Coladu za nejvlivnější koktejl všech dob. Za 70 let své existence se zvládla tato rumová klasika rozšířit ze svého rodiště v Portoriku do celého světa. Piña Colada během své historie zažila úspěchy i pády a v posledních letech začíná být barmany opět respektována.
Dean Callan: Značka bude vždycky větší než vy
Po několik let zastával ambasadorské pozice a dnes své bohaté zkušenosti z oblasti pohostinství, barmanství i znalosti nápojů a koktejlů předává formou konzultací a ve vlastní The Dean Callan Show. Rozhovor o dopadech pandemie o budoucnosti barového světa a barmanských začátcích.
Barový svátek: Světový den koktejlu
Svět je plný nejrůznějších svátků. Od těch obskurních, ke kterým můžeme zařadit třeba den suchého zipu, ponožek či gumových medvídků, až po tradiční, jako je den dárců krve. Nepřekvapí proto, že svůj světový den mají také koktejly. I když dějiny mixologie se často píšou v baru, kde se po pár sklenkách zdá vše zkreslené, záznamů o tom, kdo a kdy svátek inicioval nebo proč byl stanoven zrovna na 13. květen, máme naštěstí celou řadu.
Kulinářskou výpravou po Amazonii
Nespoutanost řeky Amazonky a její propojení se zeměmi Jižní Ameriky se staly inspirací pro jednu z nejpopulárnějších restaurací v Madridu a nově i v Londýně. Podnik Amazónico plně reprezentuje vášeň kolující v krvi obyvatel deštného pralesa. A to s úctou k přírodě a gastronomii se špetkou luxusu a vznešenosti.