Jamajský “funk” aneb v čem tkví výjimečnost místního rumu
Září 2, 2021

Pod pojmem rum si každý hned vybaví Karibik. Ovšem tento třtinový destilát se oblast od oblasti liší. Jamajka není výjimkou. Rum tu má silnou tradici a místními je brán jako národní nápoj, který se používá jako všelék. Zdejší rum je však více specifický než by si jeden pomyslel. Svůj podíl na tom má nejen historický vývoj, ale i přírodní podmínky a státní regulace.
RUM A OTROKÁŘSTVÍ
Rumová historie na Jamajce je stará jako rum sám. Na ostrov byla cukrová třtina poprvé dovezena v roce 1494 Kryštofem Kolumbem. Roku 1655 převzala Británie po Španělích vládu nad Jamajkou a přinesli s sebou i znalost výroby rumu z Barbadosu. Jamajka se tak stala vedle Barbadosu a Antiguy hlavní zásobárnou rumu pro Britské námořnictvo. Na třinových plantážích panoval nedostatek pracovní síly, kterou zastávali především váleční zajatci z Irska a Severní Ameriky. Problém vyřešil dovoz otroků z Afriky. Mimo to, destilérky v Nové Anglii postrádaly dostatek karibské cukrové třtiny. Postupně tak vznikl tzv. trojúhelníkový obchod, kdy lodě naložené rumem vypluly z přístavů v Bostonu či Salemu k africkým břehům, kde směnili destilát za otroky, které následně v Karibiku vyměnili za melasu. Protože výroba rumu stála na otrocích, zrušení otroctví na Jamajce v roce 1830 zapříčinilo úpadek produkce destilátu. Na konci 19. století existovalo na ostrově téměř 150 palíren, v půlce 20. století to bylo pouhých 25. Dnes na Jamajce existuje pouze šest velkých palíren, nicméně produkce rumu vzrostla a jak sami tvrdí, ročně by rumem naplnili 20 olympijských plaveckých bazénů.

SPECIFIKA JAMAJSKÉHO RUMU
Čím jamajský rum tak výjimečný? Jamajský rum, stejně jako v dalších bývalých britských koloniích, je vyráběn z melasy. Destilace probíhá buď koloně nebo v double retort pot stillu, který je typický silným tělem a intenzivní chutí. Jamajské podloží je navíc tvořeno vápencem, který je vhodný pro pěstování cukrové třtiny a vápník obsažený ve vodě má vliv i na destilaci a výrobní proces samotný. To způsobuje jemnost a vyšší sladkost rumu.
Melasa se v některých palírnách nechává spontánně fermentovat výhradně přírodními kvasinkami ve velkých tradičních nádobách zvaných “puncheons”. V porovnání s jinými zeměmi zde celý proces trvá o několik dnů až týdnů déle a jamajské rumy jsou tak bohaté na estery, chemické látky, které se tvoří během fermentace a představují široké spektrum příchutí ve výsledném rumu. Od sladkých tónů jako ovoce či karamel po ty zemité jako guma nebo kůže. Vysoký obsah esterů lze pak najít v rumech, u kterých se při fermentaci použil i dunder nebo mock. Dunder je starý výpalek, zbytek po předchozí destilaci, ponechaný v otevřených kádích a tudíž bohatý na kyseliny a další mikroorganismy. Mock je směs dunderu a cukrové třtiny. Takovéto rumy jsou velmi bohaté a pestré v chuti. Jamajský “funk”, jak je tento chuťový profil zdejších rumů označován, je velmi populární a zahrnuje široké spektrum chutí. Jamajské rumy tak jsou vyhledávány nejen rumovými znalci, ale i barmany pro tvorbu nejrůznějších koktejlů.

Další raritu jamajského rumu představují striktní regulace místní vládou dbající na dodržování správných postupů a kvalitu výsledného produktu. Veškerá melasa je vyrobena v soukromých cukrovarech zaštítěných státem a všechny exportované rumy jsou certifikované vládou. Rumy se dále nesmějí doslazovat ani dochucovat. Ochucené rumy jsou označeny “flavoured rum” jako samostatná kategorie a dochucení se smí provádět pouze přírodní cestou. Vláda navíc dohlíží i na stáří rumu. Délka staření, která je uvedena na jednotlivých lahvích, odpovídá nejmladší složce (ne nejstarší či věkovému průměru), a proto jamajské láhve s udáním stáří mohou stát několikanásobně více než letité rumy z jiných zemí.
PIJEME JAMAJSKÝ RUM
A jak si jamajský rum nejlépe vychutnat? Nic samozřejmě nepřekoná degustovat rum samotný a plně si užít chuťovou rozmanitost destilátu. Jednotlivé destilérky uplatňují různé postupy při fermentaci a výrobě celkově, a proto každá láhev může nabídnout něco jiného. Například mock utvářející rumy s nejvyšším obsahem esterů je používán palírnou Hampden Estates. Míchání rumu s nealkoholickými nápoji však není ničím neobvyklým. Na Jamajce je zvykem pít rum společně s Ting, což je místní grepová sladko trpká limonáda. Jamajský rum má bohaté uplatnění i v mixologii. Pro svou tělnatost a již zmíněný “funk” se skvěle hodí nejen do tiki drinků, ale i do rumových verzí klasických koktejlů jako Old fashioned a Manhattan. Zajímavou variací na Old fashioned pak může být drink Corn’n’Oil, kombinující těžký rum intenzivní chuti a lehce kořeněný sirup falernum. Jamajský rum Myer’s je pak přímo spojován s koktejlem Planter’s punch, ovocným tiki koktejlem, skládající se dále z cukru, limetkové šťávy, grenadiny, bitteru a sody.
Zajímá vás více? Navštivte řízenou degustaci jamajských rumů Hampden Trelawny Endemic Birds Tasting, kterou povede Vít Šafář 11.9. na
9. ročníku RUMFEST 2021 v Praze. Více informací zde.
Ochutnali jsme za vás: GIN & TONIC READY TO DRINK
Ready-to-drink koktejly se v posledních letech staly jedním z největších úspěchů nápojového průmyslu. Základní kámen byl položen před pandemií: tehdy mainstreamoví hráči, řemeslné značky, a dokonce i barmani vytvořili prémiové koktejly a uložili je do recyklovatelných plechovek. Pandemický tlakový hrnec pak katapultoval segment do rychloběhu. A protože Gin & Tonic bývá označován jako nejpopulárnější míchaný drink na světě, pojďme se podívat, co nám aktuálně trh nabízí.
Ochutnali jsme za vás: kokosové vody
Kokosová voda je alternativou ke sladkým ovocným šťávám, skvěle funguje jako přírodní izotonický nápoj nebo doplněk do koktejlů. Pro získání nejvyšší kvality nápoje se ořechy sklízí pár týdnů před jejich úplným dozráním, kdy se ještě zcela skrývají v silné kůře se zelenou slupkou. V tuto dobu je v nich této zdravé, svěží a lahodné tekutiny nejvíce. Kokosová voda nemá výraznou chuť ani vůni, díky tomu si nachází oblibu v mixologii. Pojďme se podívat na některé alternativy, z kterých lze vybírat.
Designová harmonie pod Alpami
Může se zdát, že Josef Walch měl svou životní cestu naplánovanou už od mala. Jeho rodiče vlastnili slavný Gasthaus v idylické alpské vesničce Zum Am Alberg, jen pár minut od centra města Lech, kde se později setkal se svou budoucí manželkou a též obchodní partnerkou hotelu Rote Wand Nataschou.
V souladu s věcmi kolem sebe
Žít v hezkém prostředí a obklopovat se věcmi, které s námi souzní, napomáhá vnitřnímu klidu a spokojenějšímu životu. Své o tom ví zejména jedinci s výtvarným nadáním a smyslem pro estetiku. Mezi takové jednoznačně patří Karolína Stryková a Teodorik Menšl, kteří za účelem zkrášlování svého okolí vytvořili značku – In August Company.
Foodpairing: Asijská jízda
Podzim dorazil v plné síle. Někomu se tak možná už zastesklo po slunných dovolenkových dnech, které trávil relaxem někde v zahraničí. Aktuální sezóna však má také co nabídnout – třeba spoustu skvělých ingrediencí.
Skandinávský minimalismus s plody Řecka
Zatímco Atény jsou pravidelně oceňovány hvězdami a Soluň se poslední roky mění v gastronomickou metropoli, na největším řeckém ostrově se v malé zapadlé uličce v centrální části Heraklionu skrývá skutečný klenot moderní gastronomie a designu.
V designu se meze nekladou
Design je obor zaměřený na řešení různorodých problémů. Designér by proto měl být renesanční člověk s mnoha zájmy a především dovednostmi a nikoliv úzce vyprofilovaný specialista. Průmyslová designérka Adéla Bačová o tom ví své, a proto upravila koncepci své práce tak, aby neomezovala jejího tvůrčího ducha.
Maré: V hlubinách oceánu
Přestože ji od moře dělí 700 kilometrů, představuje thajská restaurace Maré čistou ukázku globalizovaného nautického stylu. Moře či oceán jsou zde všudypřítomné. A z hlubin oceánu jsou také ty nejčerstvější suroviny jejichž stopu najdete nejenom v kuchyni, ale i v návrhu celého interiéru.
Astronauti doporučují microgreens
Microgreens, výhonky zeleniny sklízené těsně po rozvinutí listenů, se poprvé objevily v San Francisku v 80. letech 20. století. Během následujícího desetiletí se rozšířily z Kalifornie do celých Spojených států amerických a dál za hranice, za oceán. Díky tomu, že microgreens představují skutečnou nálož vitaminů a dalších tělu prospěšných látek, se tato drobná zelenina podívá i do vesmíru.
Koktejly: Jarní Tání
Chmurná zima se sebou nese odlišné chutě a potřeby. Vyhledáváme teplo domova a drinky, které zahřejí na těle i na duši. S novým rokem a novou sezónou přichází i nová vlna energie, kterou každý z těchto barmanů vložil do své receptury. Jaké drinky tak přineslo letošní jarní tání a co barmany inspirovalo v tvorbě, najdete na následujících stranách jarního inspiromatu.
Lukáš Kaufmann: Singapur je připraven stanout v čele koktejlových měst
Singapur si spojujeme s koktejlovou scénou už mnoho let. Nebylo tomu tak ale vždy. Slovenský rodák Lukáš Kaufmann stojí v čele singapurské koktejlové scény už šest let a představuje srdce známého baru 28 HongKong Street.
Foodpairing: Zpátky ke kořenům
V tomto foodpairingu se setkává práce šéfkuchaře Petra Brňáka z restaurace Dian a Jakuba Ondříška, spolumajitele baru Parlour.
Foodpairing: Věčná nadčasovost
Žijeme v době, kdy máme spoustu možností a stále něco objevujeme. A to následně buď zaniká, nebo přetrvává a stává se součástí našich životů. Několik takových nadčasových principů představujeme i v zimním foodpairingu, kde se setkává práce šéfkuchaře Petra Bartoše, zakladatele degustační restaurace s názvem Kruh a Vojtěcha Drahokoupila, spolumajitele baru Café Bar Pilotů.
Kam dřív: 6 nově otevřených podniků
Gastronomie se stále rozvíjí a kreativita nápadů nezná mezí i přes dlouhotrvající pandemické překážky, se kterými majitelé podniků bojují. A to je jedině dobře. Přinášíme přehled nových podniků z nejrůznějších oblastí, každý originální svým konceptem i odpovídající atmosférou, kterou prezentuje.
Sváteční koktejly na Štědrý den a večer
Přichází očekávané období zimní sezóny a my s ním přinášíme 4 koktejly od českých barmanů, které vás na svátky naladí jak se sluší a patří.
Bar Múzsa: Inspirace v hotelovém lobby
Múza - tajemná síla božské inspirace, která se zrodila v prostorách paláce Four Seasons Gresham. Budapešť říká, že tento okamžik inspirace najdete v každém koutu. A najdete ji i v novém baru umístěném v hotelovém lobby.
Ikona prohibičního podsvětí
Útulný podnik s otevřenou střechou, spletitými prostory a neobyčejnou atmosférou navazující na zásadní okamžiky australské historie. To je Tilly May's.
Porcelán - opravou tvořit nový příběh
Co je projekt Live Longer a jak dát nový život rozbitému porcelánu.
Čeká absint návrat do hlavního proudu?
Přestože absint vzbuzuje zvědavost a zájem publika, nachází se tento nápoj stále na okraji gastronomického spektra. Stejně jako tomu bylo u nás i na přelomu 19. a 20. století. Důvodů sice není mnoho, zvrátit však situaci v prospěch zelené víly není snadné.je za jeden z nejvhodnějších materiálů pro ztvárnění svých nápadů.
Sklo, nositel myšlenek designérů
Sklářství má v Česku dlouholetou tradici a během staletí se u nás stalo poctivým a hodnotným řemeslem. Není tedy divu, že tvoří i nedílnou součást gastronomie. Dokáže prezentovat vyrobenou recepturu a zároveň pomáhá sdělovat její příběh. Ale co je hlavní - sklo odjakživa formuje příběhy svých designerů. Takový vypráví i mladý umělec František Jungvirt, který sklo považuje za jeden z nejvhodnějších materiálů pro ztvárnění svých nápadů.
Kulinářskou výpravou po Amazonii
Nespoutanost řeky Amazonky a její propojení se zeměmi Jižní Ameriky se staly inspirací pro jednu z nejpopulárnějších restaurací v Madridu a nově i v Londýně. Podnik Amazónico plně reprezentuje vášeň kolující v krvi obyvatel deštného pralesa. A to s úctou k přírodě a gastronomii se špetkou luxusu a vznešenosti.
Májová romantika
První máj, to je svátek práce. A taky lásky čas. Jaro naplno probouzí k životu a lásce matku přírodu a české i světové barmany k práci a kreativitě. Ostatně, sami se o tom přesvědčte na následujících stránkách, které jsou plné šmrncovních receptur od vybraných barmanů, kteří mají jarního elánu na rozdávání.
ARMAŇAK - nejstarší brandy na světě
Nejstarší destilát Evropy, poctivý řemeslný produkt butikových vinařství, zažívá renesanci a právem se mu dostává stále větší pozornosti mezi prémiovými destiláty.
Saké, nápoj bohů
Přes rozmach japonské gastronomie u nás saké zůstává poněkud nepochopené. Dostupné jsou zde především základní konzumní varianty, špičkoví představitelé velmi výjimečně. Je to škoda, protože saké má mnoho různých podob a stylů. V mnohém, vůní a chutí i ideálním způsobem servisu, připomíná dobré bílé víno a také se mu někdy rýžové víno říká. Proces vzniku má však s vínem společného jen velmi málo.
Příběh vermutu
Vermut kombinuje tradici vína s dějinami koření a bylinek. Lokální zvyklosti přetavili „vynálezci“ originálních receptur vermutů do nápojů, které jako aperitiv otevírají chuť nebo se výborně vyjímají v koktejlech. Historie vermutu je také poctou umění a řemeslu, které se dědí po generace.
Z mála mnoho - koktejlový minimalismus
Jste-li vyznavači jednoduchosti, pak ji určitě budete umět promítnout do barového světa. Řeč není jen o jednoduchém konceptu podniku či menu, ale také o používaných ingrediencích, ozdobách a v neposlední řadě o servisu koktejlů.
Aperitiv - Pojem běžný, leč opomíjený
V každodenním životě sdílíme celou řadu věcí či jevů, které nám přijdou natolik samozřejmé, že si ani neuvědomujeme, jak málo je vlastně používáme. Jedním z takových úkazů je určitě aperitiv.
Stará Anglie v moderním pojetí
V londýnském podniku The Berkeley Bar & Terrace má každý drink svůj příběh. Od ročníkového šampaňského zapomenutého ve francouzském sklepě přes slad, který následně zrál po generace, až po červené víno, které si po skleničce vychutnáte jen díky Coravinu. Každá z položek v nabídce je pečlivě vybrána s ohledem na svůj jedinečný charakter.
Vstávat a cvičit!
Práce v gastronomii, a obzvlášť za barem, je vysilující a mnohdy stresující. Nedat najevo sebemenší únavu a celý večer zvesela šejkrovat jeden koktejl za druhým. Nad ránem pak bolí ruce, nohy i obličej. Co s tím? Řešením může být jóga. Díky ní si protáhnete svaly, a navíc napomůže vaší odolnosti vůči stresu a k psychické pohodě.
Skotská whisky pro začátečníky
Výraz whisky má své kořeny v gaelštině. Vznikl jako ekvivalent k latinskému aqua vitae, tedy voda života. Ten výraz zněl původně uisge beatha. Zkracováním a komolením výslovnosti z něj Skotové časem udělali usky a odtud už byl jen krůček k názvu pálenky, jež Skotsko proslavila po celém světě. Kdo by neznal skotskou whisky?