Hotovo na dvě doby - Bronx koktejl
Březen 5, 2023

Fantazie nemá mezí, a tak není divu, že i v koktejlové kultuře najdeme paradox v tekuté podobě. Na jedné straně se totiž tento koktejl tváří jako blízký příbuzný slavnějších drinků, jakými jsou Manhattan nebo Martini, na té druhé ovšem analýza prozrazuje, že vzhledem k obsahu čerstvé citrusové šťávy spíš patří do kategorie sourů. Kdo, kde a kdy tento tolik oslavovaný a zároveň zatracovaný koktejl vytvořil? A opravdu nese název po jedné z newyorských čtvrtí, nebo je za tím něco víc?
Bronx je sladký, trpký, bylinný a dostatečně silný. Tento drink s potenciálem splnit téměř jakékoli přání patří k nejslavnějším koktejlům s pomerančovou šťávou. Zpravidla je popisován jako Perfect Martini s trochou pomerančového džusu a pár kapkami pomerančových bitters. Zařadit jej do jedné z koktejlových rodin je tedy o to náročnější, zvlášť proto, že množství použité pomerančové šťávy se v jednotlivých verzích tohoto koktejlu značně liší.

Mytologie
Za přelomový v historii koktejlu Bronx můžeme považovat rok 1934. Prohibice již pominula a Bronx znali téměř všude. Téhož roku to dotáhl v knize Burke’s Complete Cocktails and Drinking Recipes podle autora až na třetí příčku; zůstával v těsném závěsu za Martini a Manhattanem. Ve stejnou dobu se ovšem objevil ve výčtu časopisu Esquire mezi deseti nejhoršími koktejly předešlé dekády. V rámci vývoje samotného koktejlu je ovšem podstatnější, že se toho roku objevily i dvě rozdílné verze popisující jeho vznik. Magnus Bredenbek uvedl ve své knize What Shall We Drink, že tato receptura pochází z Filadelfie. Údajně ji tam již roku 1905 vymyslel newyorský restauratér Joseph S. Sormani, který měl svůj podnik v Bronxu. V opozici stojí příběh Alberta Stevense Crocketta, autora dějin newyorského hotelu Waldorf-Astoria: podle něj Bronx poprvé připravil jistý Johnnie Solon, jeden z velmi úspěšných barmanů éry před prohibicí. Crockett v knize poukazuje na skutečnost, že drink byl vytvořen již před rokem 1917, nepředkládá však pro své tvrzení žádné důkazy a čtenáři spíše dává možnost, aby se nechal unášet Solonovými vzpomínkami: „V té době jsme měli koktejl, který se jmenoval Duplex a byl o něj docela slušný zájem. Jednoho dne jsem jej akorát dělal pro zákazníka, když přišel Traverson, vrchní číšník z Empire Room, což byla tehdy ve Waldorfu hlavní jídelna. Duplex se skládal ze stejných dílů francouzského a italského vermutu, protřepaných s dvěma střiky pomerančových bitters a vymačkanou pomerančovou kůrou. Traverson řekl: ,Co kdybys vymyslel nový koktejl? Mám zákazníka, který říká, že to neumíš.‘
,Neumím?‘ ohradil jsem se. Dodělal jsem tedy Duplex, který jsem připravoval, a najednou mě to napadlo. Nalil jsem do míchací sklenice dva díly ginu Gordon’s. Pak jsem přidal pomerančovou šťávu, takže vznikla třetina pomerančové šťávy a dvě třetiny ginu. Poté jsem ještě přidal po kapce italského a francouzského vermutu a vše protřepal. Sám jsem výsledek neochutnal, ale nalil jsem drink do koktejlové sklenice, podal Traversonovi a řekl: ,Docela se vyznáš. Uvidíme, co řekneš na tohle.‘ Traverson ochutnal. Pak drink vypil celý.
‚Páni!‘ prohlásil. ,Ty máš opravdu něco nového! To bude velký hit. Udělej mi další a já ho odnesu tomu hostovi do jídelny. Vsadím se, že jich prodáš hodně. Máš dost pomerančů? Jestli ne, tak si raději vytvoř zásoby.‘ … A vskutku, poptávka po koktejlech z Bronxu začala ještě ten den. Zanedlouho jsme spotřebovali celou bednu pomerančů denně. A pak i několik beden denně.“ A kde se vzal název Bronx? I to dle Crockettova vyprávění Solon vysvětlil: „Ne, opravdu nedostal jméno podle čtvrti. Den nebo dva předtím jsem byl v zoologické zahradě v Bronxu a viděl jsem samozřejmě celou řadu tvorů, o nichž jsem ani nevěděl, že existují. Hosté měli ve zvyku si dát pár míchaných drinků a pak mi vyprávět o podivných zvířatech, která viděli. Když se mě proto po jednom takovém příběhu zeptal Traverson, jaký bude onen název daného drinku, pomyslel jsem na ta zvířata a řekl: ‚Pověz mu, že to je Bronx.‘"

Šance, že je tato historka pravdivá, jsou však pramalé. Nápojový historik David Wondrich sice odhaduje dobu vzniku koktejlu přibližně na rok 1900, ve svém oceňovaném titulu Imbibe! ovšem nabízí hned několik dalších adeptů, kteří by mohli být autory koktejlu, třebaže pro žádného z nich nemá jasné důkazy. Půjdeme-li ještě dál, narazíme na různé povídačky, že se Bronx objevil na některém z newyorských hotelových menu už před rokem 1899. Pokud se však budeme držet spojení názvu se zoologickou zahradou v Bronxu, pak můžeme s jistotou říct, že koktejl vznikl mezi lety 1899 a 1901. Zoologická zahrada v Bronxu byla totiž oficiálně otevřena 8. listopadu 1899, přičemž téhož roku měl do Waldorfu nastoupit i Johnnie Solon. Nejstarší písemnou zmínku o koktejlu Bronx najdeme v novinách The Virginia Enterprise z roku 1901 a vyplývá z ní, že tvůrcem oné unikátní kombinace měl být barman John „Curley“ O’Connor. V krátké reklamě v novinách se píše o tom, že na znamení blížící se návštěvy Carrie Nation z Kansasu byl kreativní výbor barmanské asociace pověřen vymyšlením tří nových koktejlů. Pomineme-li, že šlo spíše o sarkastickou poznámku namířenou proti zaryté odpůrkyni alkoholu než o skutečnou invenci na její počest, zůstane nám důležitý fakt, že noviny zmiňují členy daného výboru, jenž se skládal ze tří známých barmanů. Byli jimi „Frank Curtis z Gilsey House, autor Long Branch Punch, J. E. O’Connor z Waldorf-Astoria, jenž vymyslel Bronx Cocktail, a William Gilbert z hotelu Manhattan, který vytvořil Clover Club Mystery“. V tomto případě nás tedy zajímá John O’Connor, který začal v hotelu Waldorf pracovat už v roce 1893. V podniku zůstal až do svého odchodu do důchodu v roce 1939. Přesto se tato varianta jeví jako velmi pravděpodobná. Až do roku 1901 nejsou o věhlasu O’Connora žádné záznamy, a tak stále mezi možnými kandidáty na tvůrce koktejlu setrvává i Johnnie Solon, který měl do hotelu Waldorf-Astoria nastoupit v roce 1899.
Svůj zápis do dějin barové kultury si v rámci odborné publikace vysloužil Bronx Cocktail poprvé v roce 1908, a to konkrétně v manuálu The World’s Drinks and How to Mix Them, který napsal William T. Boothby. V receptuře se stejným dílem dávkuje gin, sladký a suchý vermut a pojí se s nimi dva střiky pomerančových bitters a barová lžička pomerančové šťávy. Jako autor je zde označen jakýsi Billy Malloy z Pittsburghu. Ačkoli se v tomtéž roce objevila receptura s názvem Bronx ještě v dalších dvou publikacích, o Boothbyho prvenství nemůže být pochyb, neboť v těch ostatních chyběla tolik důležitá pomerančová šťáva.
Moderní variace
Pro svou popularitu bývá Bronx často označován jako „Cosmopolitan doby před prohibicí", což zároveň vysvětluje i jeho variabilitu; již od počátku vidíme v receptuře několik nejasností. Vždyť na jedné straně stojí právě předpis z Boothbyho manuálu, zatímco na straně druhé se poukazuje na tzv. autentickou variantu, která ctí vyprávění Johnnieho Solona a doporučuje dva díly ginu a jeden díl pomerančové šťávy, obohacené o střik sladkého a střik suchého vermutu. Budeme-li ovšem vycházet z historických souvislostí, kdy byl Bronx podle dobových zmínek popisován jako méně alkoholický koktejl, pak se zákonitě musíme přiklánět k první variantě. Důkaz podporující tuto verzi se skrývá v divadelní hře Papa, an Immorality in Three Acts z roku 1913, kde se objevila kritika koktejlu Bronx – postava použila přirovnání „slabý jako Bronx Cocktail“. Navzdory těmto důkazům je v současnosti za klasickou recepturu stále považována spíše druhá varianta s větší porcí ginu.
V moderních variacích lze najít jednoduché obměny pomeranče: se šťávou z červených pomerančů získáme Bloody Bronx, použitím mandarinkové šťávy zase vznikne Improved Bronx. Pokud mandarinkovou šťávu v koktejlu doplníme ještě o triple sec a grenadinu, výsledkem nám bude Luigi Bronx. Už ve 20. letech 20. století se velmi slavnou alternativou stal koktejl Orange Blossom, jenž se od Bronxu liší tím, že v něm chybí suchý vermut a pomerančové bitters. Na druhém konci spektra se nachází Peter Pan Cocktail, ve kterém se snoubí gin, pomerančová šťáva, suchý vermut a broskvové bitters. Za pozornost nicméně stojí twist Tristana Stephensona s názvem Giraffe: zde objevíte pomerančový led, který se pozvolna rozpouští v kombinaci 25 ml ginu, 50 ml sladkého vermutu, tří střiků pomerančových bitters a šplouchu sody.
Odraz v umění
V populární kultuře existuje hned několik odkazů na Bronx Cocktail. Patří k nim například stejnojmenný krátký černobílý hollywoodský snímek z roku 1912, který produkovala společnost Independent Moving Pictures. Zmínka ve Fitzgeraldově románu Velký Gatsby, kde se hovoří o pěti přepravkách plných pomerančů a citronů připravených pro víkendové večírky, může odkazovat na využití pomerančů právě k přípravě koktejlu Bronx. Ostatně ten si měl s chutí dopřávat Francis Scott Fitzgerald společně s kamarádem už v roce 1914 při návratu na Princeton po vánočních prázdninách.
Tu nejvýznamnější zmínku však najdeme opět v roce 1934, tentokrát v komedii The Thin Man, kde William Powell ztvárnil legendární postavu bývalého detektiva a nadšeného pijáka Nicka Charlese. Ten při jedné příležitosti vysvětluje skupině barmanů, že při šejkrování je vždy důležité mít správný rytmus. Podle jeho popisu se tedy Manhattan protřepává v rytmu foxtrotu a Bronx ve dvoučtvrtečním country rytmu tzv. two stepu, zatímco Martini potřebuje znít jako waltz. Těžko asi Nicku Charlesovi připomínat, že Martini a Manhattan patří do míchací sklenice, když v meziválečné době evokoval zvuk šejkru nezadržitelný tep pokroku. Vezmete-li tudíž šejkr do ruky, abyste si připravili Bronx Cocktail, pamatujte, že pro správnou chuť jej musíte zásadně protřepávat pouze na dvě doby.

BRONX PODLE GARYHO REGANA
60 ml ginu
7,5 ml suchého vermutu
7,5 ml sladkého vermutu
30 ml čerstvé pomerančové šťávy
1 střik pomerančových bitters
Všechny ingredience nadávkujeme do šejkru. I s ledem dobře protřepeme a scedíme do vychlazené koktejlové sklenice. Servírujeme bez ozdoby.
BRONX SOUR PODLE HEMINGWAY BARU
1 cl sweet vermouth
1 cl dry vermouth
3 cl fresh orange juice
Dash orange aged bitter
2 cl citronová stává
1 cl cukrový syrup
1 lžička sušeného bílku nebo čerstvého bílku
Bronx sour je kombinací dvou klasik. Bronx jako americká klasika z počátku 20. století a bílkový sour. Příprava drinku není náročná. Do šejkru nadávkujeme všechny složky a protřepeme bez ledu, aby se nám bílek propojil s cocktailem a vytvořil požadovanou strukturu drinku, tzv. dry shake. Následně do šejkru přidáme led a znovu protřepeme. Výsledný drink přelijeme a scedíme do coupete sklenice, ozdobíme třemi kapkami bitters a zastříkneme pomerančovou kůrou.
Ikona prohibičního podsvětí
Útulný podnik s otevřenou střechou, spletitými prostory a neobyčejnou atmosférou navazující na zásadní okamžiky australské historie. To je Tilly May's.
Piña Colada a její spletitý příběh
Koktejlový historik Jared Brown označil Piña Coladu za nejvlivnější koktejl všech dob. Za 70 let své existence se zvládla tato rumová klasika rozšířit ze svého rodiště v Portoriku do celého světa. Piña Colada během své historie zažila úspěchy i pády a v posledních letech začíná být barmany opět respektována.
Čeká absint návrat do hlavního proudu?
Přestože absint vzbuzuje zvědavost a zájem publika, nachází se tento nápoj stále na okraji gastronomického spektra. Stejně jako tomu bylo u nás i na přelomu 19. a 20. století. Důvodů sice není mnoho, zvrátit však situaci v prospěch zelené víly není snadné.je za jeden z nejvhodnějších materiálů pro ztvárnění svých nápadů.
Dean Callan: Značka bude vždycky větší než vy
Po několik let zastával ambasadorské pozice a dnes své bohaté zkušenosti z oblasti pohostinství, barmanství i znalosti nápojů a koktejlů předává formou konzultací a ve vlastní The Dean Callan Show. Rozhovor o dopadech pandemie o budoucnosti barového světa a barmanských začátcích.
Barový svátek: Světový den koktejlu
Svět je plný nejrůznějších svátků. Od těch obskurních, ke kterým můžeme zařadit třeba den suchého zipu, ponožek či gumových medvídků, až po tradiční, jako je den dárců krve. Nepřekvapí proto, že svůj světový den mají také koktejly. I když dějiny mixologie se často píšou v baru, kde se po pár sklenkách zdá vše zkreslené, záznamů o tom, kdo a kdy svátek inicioval nebo proč byl stanoven zrovna na 13. květen, máme naštěstí celou řadu.
Májová romantika
První máj, to je svátek práce. A taky lásky čas. Jaro naplno probouzí k životu a lásce matku přírodu a české i světové barmany k práci a kreativitě. Ostatně, sami se o tom přesvědčte na následujících stránkách, které jsou plné šmrncovních receptur od vybraných barmanů, kteří mají jarního elánu na rozdávání.
Kulinářskou výpravou po Amazonii
Nespoutanost řeky Amazonky a její propojení se zeměmi Jižní Ameriky se staly inspirací pro jednu z nejpopulárnějších restaurací v Madridu a nově i v Londýně. Podnik Amazónico plně reprezentuje vášeň kolující v krvi obyvatel deštného pralesa. A to s úctou k přírodě a gastronomii se špetkou luxusu a vznešenosti.
Víno na cestách
Přeprava vína má za sebou dlouhý vývoj, jak probíhala a jak ovlivnila projev vín a vznik jeho specifických kategorií?
Martin Šiška: Snažím se druhým předat víc, než se očekává
Na jeho bedrech leží odpovědnost za hladký chod londýnskkých barů mezinárodní sítě Rosewood Hotels & Rerorts. Pro svůj tým je spíše mentorem a koučem než direktivním vedoucím, který staví pouze na svém názoru. Musel ale ujít dlouhou cestu plnou překážek, velkých očekávání a širokých znalostí nejen z gastronomie, aby se dostal až na pozici, kde je dnes.
Drinkologie: Gimlet na preventivní příděl
Jednoduchý, elegantní i nadčasový - přesně takový je tento výrazně limetkový koktejl s bohatou námořní historií. Jaký je ovšem skutečný příběh tohoto “léčivého” nápoje, o němž americký autor Charles H. Baker Jr. kdysi napsal, že je od Bombaje až po Šanghaj stejně známý jako Martini?
ARMAŇAK - nejstarší brandy na světě
Nejstarší destilát Evropy, poctivý řemeslný produkt butikových vinařství, zažívá renesanci a právem se mu dostává stále větší pozornosti mezi prémiovými destiláty.
Saké, nápoj bohů
Přes rozmach japonské gastronomie u nás saké zůstává poněkud nepochopené. Dostupné jsou zde především základní konzumní varianty, špičkoví představitelé velmi výjimečně. Je to škoda, protože saké má mnoho různých podob a stylů. V mnohém, vůní a chutí i ideálním způsobem servisu, připomíná dobré bílé víno a také se mu někdy rýžové víno říká. Proces vzniku má však s vínem společného jen velmi málo.
Bourbon, příliš velká poptávka
Americká whisky je mnohem známější pod jménem bourbon, i když nikdo neví, jak k tomu přišla.O původ názvu se pře kentucký okres Bourbon a ulice Bourbon street v New Orleans; obě nesou jméno po francouzské dynastii Bourbonů. Historie výroby bourbonu sice sahá až do 18. století, jenže po dlouhá desetiletí se bourbon nijak nevyvíjel. Federální zákony z roku 1964 a relativně malý zájem konzumentů zakonzervovaly jak výrobu, tak případné inovace. Kdo ví, jaká budoucnost takový bourbon čeká...
Sidecar - Strnulý spolujezdec
Postranní vozík lidově zvaný sajdkára se připojoval k motocyklu a sloužil k přepravě osob či nákladu už na přelomu 19. a 20. století. Stejnojmený koktejl se však dočkal slávy až po první světové válce. Během tohoto válečného konfliktu se totiž zmíněné přídavné zařízení nesmazatelně zapsalo do historie jako jeden z mobilních vojenských prostředků, který dokázal účinně překonávat velké vzdálenosti a zároveň efektivně eliminovat nepřátelské jednotky. Jaký je však příběh stejnojmeného nápoje, jenž dnes patří mezi nejopomíjenější klasické koktejly?
Uganda: Od robusty k výběrové kávě
Historie kávy v Ugandě se začala psát jen něco málo před sto lety. Ovšem i tak si Uganda stihla za tu dobu vybudovat celosvětový věhlas a zmnohonásobit svou každoroční produkci. Během jednoho století se proměnila z kávového Davida na Goliáše. Dnes se jedná o třetího největšího exportéra robusty na světě. O své místo se ale hlásí také výběrová káva.
Příběh vermutu
Vermut kombinuje tradici vína s dějinami koření a bylinek. Lokální zvyklosti přetavili „vynálezci“ originálních receptur vermutů do nápojů, které jako aperitiv otevírají chuť nebo se výborně vyjímají v koktejlech. Historie vermutu je také poctou umění a řemeslu, které se dědí po generace.
Z mála mnoho - koktejlový minimalismus
Jste-li vyznavači jednoduchosti, pak ji určitě budete umět promítnout do barového světa. Řeč není jen o jednoduchém konceptu podniku či menu, ale také o používaných ingrediencích, ozdobách a v neposlední řadě o servisu koktejlů.
Aperitiv - Pojem běžný, leč opomíjený
V každodenním životě sdílíme celou řadu věcí či jevů, které nám přijdou natolik samozřejmé, že si ani neuvědomujeme, jak málo je vlastně používáme. Jedním z takových úkazů je určitě aperitiv.
Bloody Marry - Za červenou linií
Mezi koktejlovými recepturami patrně není další drink s podobně neobvyklými ingrediencemi. Možná ani nenajdete stejně podivuhodný příběh tolika protichůdných teorií o původu, chutích i variacích. A přesto něco na té Mary je.
Mexická kráska Margarita
Tenkrát v Mexiku… Tak nějak by mohl začít příběh o jednom z nejslavnějších koktejlů na bázi tequily. Jeho pokračování je ale plné domněnek a nesrovnalostí, není dokonce ani jasně doloženo, kdo tento drink jako první připravil.
Skotská whisky pro začátečníky
Výraz whisky má své kořeny v gaelštině. Vznikl jako ekvivalent k latinskému aqua vitae, tedy voda života. Ten výraz zněl původně uisge beatha. Zkracováním a komolením výslovnosti z něj Skotové časem udělali usky a odtud už byl jen krůček k názvu pálenky, jež Skotsko proslavila po celém světě. Kdo by neznal skotskou whisky?
Foodpairing: Koňak, královská disciplína
Koňak je pálenka vyrobená z hroznů vinné révy, takže typově se samozřejmě řadí mezi brandy. Ovšem není ledajakou brandy. Aby se tato brandy mohla nazývat koňak, musí splňovat několik kritérii stanovených úřadem Bureau National Interprofessionel du cognac.
Horká vzpruha Irish Coffee
Káva má stejně jako alkohol svou bohatou historii plnou ambivalentních postojů. V současnosti můžeme hovořit o kávě jako o jednom z nejrozšířenějších nápojů na světě. Přirozeně se tedy nabízí polemika o kombinaci s alkoholem, obzvlášť uvážíme-li, že počet vskutku slavných kávových koktejlů bychom pravděpodobně spočítali na prstech jedné ruky.
Staření rumu: rum, sudy a podnebí
Zrání rumu ovlivňuje jeho okolí – teplota, vzduch a vlhkost. A samozřejmě čas. Právě pochopení procesu staření může zákazníkům velmi pomoci při vlastním posuzování hodnoty daného rumu, tedy toho, zda rum prošel poctivým výrobním procesem včetně zrání v místě svého původu, nebo zda se tak pouze tváří, ale stojí přitom stejně nebo dokonce i více peněz.
Pryč s mýty a klišé o whisky
S whisky je spojeno množství mýtů a klišé, od dogmatického trvání na některých nesmyslných rituálech přes neustálé omílání dávno vyvrácených nepravd až po naprostou neznalost zabalenou do světáckosti a nadhledu. Na jedno však mnozí z těch, kteří o tomto nápoji rádoby zasvěceně hovoří, zapomínají. Ano, whisky je krásná, komplexní i složitá, ale je to pořád jenom nápoj – i když s velkým N.
Top 10 nejprodávanějších koktejlů světa
Společnost Drinks International každý rok přináší Annual Brands Report, jehož součástí je i žebříček padesáti nejprodávanějších klasických koktejlů. Ačkoli první místa nikoho výrazně nezaskočí, překvapit mohou ta další. Do top 10 se mezi největší klasiky zařadil i Aperol Spritz, stejně tak se na výsluní stále drží i Mojito.
Foodpairing: Do páru s agáve
Agáve existuje okolo 300 druhů, ovšem pro výrobu nápojů se využívá jen několik z nich. Mezi nejznámější destiláty z agáve patří tequila, mezcal a sotol, které lze vyrábět pouze na území Mexika. Filip Káninský z poděbradského Charles Baru vsadil na jistotu a svou část foodpairingu na téma „destiláty z agáve“ postavil především na tequile a mezcalu. A jelikož jsou na párování potřeba dva, doprovodil Filipovy koktejly svými pokrmy Richard Voržák, šéfkuchař poděbradské restaurace Cucina jídlo & víno.
Vánoce: koktejly a cukroví
Doufejme, že v tomto neutěšeném roce jsou Vánoce stále obdobím, na které stojí za to se těšit. Ačkoli je pravda, že klidu, nicnedělání a gauče jsme si již všichni užili až dosyta. I přesto ozdobte stromeček, udělejte horu bramborového salátu, napečte cukroví, uvařte vaječňák a namíchejte si drink od našich barmanů.
Jak se daří kávě v Guatemale v čase COVID-19
Historie Guatemaly sahá až do 3. století před naším letopočtem. Mayové tehdy mimo konceptu nuly přinesli také první název této oblasti Cuauhtemallan – země obklopená lesy. A právě tyto lesy jsou domovem 125 000 registrovaných kávových producentů, jejichž káva posledních 200 let tvoří nedílnou součást ekonomiky země.
Jeho Veličenstvo dub
Výroba whisky je komplexní proces, jehož výsledek ovlivňuje velké množství faktorů. Kvalita vody, druh ječmene, způsob sladování, fermentace, tvar a velikost destilačního kotle, délka destilace a mnoho dalších. Nicméně zřejmě největší podíl na výsledném charakteru whisky má staření. Na následujících řádcích se zaměříme na dřevo, které se používá na výrobu sudů, a jeho vliv na výsledný charakter námi oblíbeného nápoje.