Drinkologie: Gimlet na preventivní příděl

Tomáš Mozr

Jednoduchý, elegantní i nadčasový - přesně takový je tento výrazně limetkový koktejl s bohatou námořní historií. Jaký je ovšem skutečný příběh tohoto “léčivého” nápoje, o němž americký autor Charles H. Baker Jr. kdysi napsal, že je od Bombaje až po Šanghaj stejně známý jako Martini?

Historie koktejlu Gimlet je úzce spjata s britským královským námořnictvem. Pravda, není zrovna oslňující, souvisí totiž s kurdějemi. Toto bolestivé onemocnění, způsobené nedostatkem vitamínu C, stálo nejen za utrpením nespočtu námořníků, ale rovněž za zrodem Gimletu. Ačkoli vitamín C izoloval až ve 20. století Maďar Albert Szent-Györgyi, již během 17. století angličtí námořníci chápali, že konzumace citrusů funguje jako prevence proti kurdějím.  Jednou z prvních osobností, která na tento fakt upozornila, byl anglický vojenský chirurg John Woodall, který působil u britské Východoindické společnosti. Jeho doporučení, aby se konzumace citrusů stala součástí pravidelných námořnických přídělů, však nebyla vyslyšena po dalších více než 200 let.

Když se pilo na přídel

Opravdu významný krok kupředu učinil až skotský lékař a průkopník v oblasti preventivní medicíny, výživy a hygieny James Lind, který preventivní vlastnosti šťávy z citrusů vědecky dokázal. Ve své práci z roku 1772 uvádí, že denní příděl nápoje z octa, mořské vody, šťávy ze dvou pomerančů a jednoho citronu rychle vyléčí i těžké příznaky a umožní návrat nemocných námořníků do služby již po šesti dnech léčby. K prvním náznakům zavedení doporučení v praxi lze zařadit rozkaz britského viceadmirála Edwarda Vernona, aby posádka svůj denní příděl rumu jednak ředila vodou a jednak dochutila cukrem a limetkou. Poslední dvě položky ovšem pro každého námořníka představovaly nadměrný výdaj, a proto se tento příkaz uchytil až po několika desetiletích. Jistý zlom přišel ve chvíli, kdy kontradmirál Alan Gardner odmítl ustoupit od denního přídělu citronové šťávy na palubě lodi Suffolk,  která se v roce 1794 bez přestávky plavila po dobu třiadvaceti týdnů až do Indie. Během této plavby se na lodi neobjevil žádný případ kurdějí. I díky dřívějším Lindovým nálezům se tak podařilo přesvědčit další admirály o nutnosti poskytovat námořníkům citrusy. Jakmile byly příznivé účinky prokázány, řadoví námořníci začali popíjet rum s vodou a šťávou z citrusů prý tak často, že se jim začalo říkat „Limeys“. Nutno uznat, že ani důstojníci nezůstávali v tomto ohledu pozadu, přestože na rozdíl od zbytku posádky měli k dispozici gin. Kombinace ginu a limetkové šťávy má tedy prostý původ – vycházela z každodenních potřeb. Zprvu bylo nutné zamezit tomu, aby se ovocná šťáva zkazila. Zpravidla se přidávala k rumu, a to v poměru 15 % limetkové šťávy ke zbývajícím 85 % destilátu. Obava z kurdějí však dosáhla dokonce takové úrovně, že v roce 1867 byl přijat speciální zákon, jenž vešel ve známost jako Merchant Shipping Act. Ten pro všechny britské lodě zavedl povinnost vozit na palubě zásobu citrusů jako prevenci proti kurdějím. Zajímavé je, že ke schválení zákona přispěla mimo jiné také lobby britských koloniálních pěstitelů limetek. Téhož roku se navíc objevilo efektivnější řešení dlouhodobé konzervace citrusů.  Lauchlan Rose, skotský obchodník a majitel loděnice v Leigh, totiž vyvinul novou metodu konzervování ovocné šťávy s cukrem raději než s alkoholem. Celý proces si nechal patentovat a záhy začal svůj produkt distribuovat v láhvích s označením Rose’s Lime Juice Cordial.

Jak vznikl název?

Obvykle můžeme narazit na dvě teorie. V první figuruje námořní lékař kontradmirál sir Thomas Desmond Gimlette, který měl jako první namíchat gin s limetkovým cordialem, aby bylo pití limetkové šťávy snesitelnější. Proti této verzi ovšem vypovídá hned několik okolností. Gimlette, který vstoupil do služeb britského královského námořnictva v roce 1879, si nikdy nenárokoval patřičný kredit za použití zmíněné kombinace. Žádná zmínka se neobjevila ani v jeho nekrologu, který vyšel dne 6. října 1943 v The Times.  Důvodem zřejmě bude, že každý lékař britského námořnictva tehdy uvažoval podobně, nemluvě o tom, že Rose’s Lime Juice Cordial byl podle soudobých zpráv dobře znám přinejmenším už od roku 1877. Mnohem věrohodněji tak působí termín gimlet, jenž odkazuje na malý ruční vrták používaný v námořnictvu k narážení sudů s alkoholem. Pojmenování lze tedy vnímat spíše jako metaforu pro ostrou říznou chuť, která je pro koktejl typická.

Přestože gin s limetkovým cordialem popíjeli britští námořní důstojníci již v 19. století, první písemný záznam receptury pochází až z roku 1922. Najdeme ho v knize ABC of Mixing Cocktails, jejímž autorem není nikdo jiný než charismatický skotský barman Harry MacElhone. Vedle poznámky, že se jedná o nápoj velmi populární mezi námořníky, jsou důležité zejména uvedené značky i poměr mezi nimi. Stejně jako později Harry Craddock v The Savoy Cocktail Book specifikoval MacElhone jak gin, tak cordial. Základ Gimletu proto představuje Plymouth Gin a Rose’s Lime Juice Cordial v poměru 1 : 1.

Zajímá vás, jaká je kompletní historie Gimletu a jak jej v moderní variaci uchopili barmani z Black Angel's Bar Prague? To vše najdete v novém BARLIFE č. 101., který můžete objednávat on-line na našem e-shopu


Ikona prohibičního podsvětí

Útulný podnik s otevřenou střechou, spletitými prostory a neobyčejnou atmosférou navazující na zásadní okamžiky australské historie. To je Tilly May's.

Piña Colada a její spletitý příběh

Koktejlový historik Jared Brown označil Piña Coladu za nejvlivnější koktejl všech dob. Za 70 let své existence se zvládla tato rumová klasika rozšířit ze svého rodiště v Portoriku do celého světa. Piña Colada během své historie zažila úspěchy i pády a v posledních letech začíná být barmany opět respektována.

Čeká absint návrat do hlavního proudu?

Přestože absint vzbuzuje zvědavost a zájem publika, nachází se tento nápoj stále na okraji gastronomického spektra. Stejně jako tomu bylo u nás i na přelomu 19. a 20. století. Důvodů sice není mnoho, zvrátit však situaci v prospěch zelené víly není snadné.je za jeden z nejvhodnějších materiálů pro ztvárnění svých nápadů.

Dean Callan: Značka bude vždycky větší než vy

Po několik let zastával ambasadorské pozice a dnes své bohaté zkušenosti z oblasti pohostinství, barmanství i znalosti nápojů a koktejlů předává formou konzultací a ve vlastní The Dean Callan Show. Rozhovor o dopadech pandemie o budoucnosti barového světa a barmanských začátcích.

Barový svátek: Světový den koktejlu

Svět je plný nejrůznějších svátků. Od těch obskurních, ke kterým můžeme zařadit třeba den suchého zipu, ponožek či gumových medvídků, až po tradiční, jako je den dárců krve. Nepřekvapí proto, že svůj světový den mají také koktejly. I když dějiny mixologie se často píšou v baru, kde se po pár sklenkách zdá vše zkreslené, záznamů o tom, kdo a kdy svátek inicioval nebo proč byl stanoven zrovna na 13. květen, máme naštěstí celou řadu.

Májová romantika

První máj, to je svátek práce. A taky lásky čas. Jaro naplno probouzí k životu a lásce matku přírodu a české i světové barmany k práci a kreativitě. Ostatně, sami se o tom přesvědčte na následujících stránkách, které jsou plné šmrncovních receptur od vybraných barmanů, kteří mají jarního elánu na rozdávání.

Kulinářskou výpravou po Amazonii

Nespoutanost řeky Amazonky a její propojení se zeměmi Jižní Ameriky se staly inspirací pro jednu z nejpopulárnějších restaurací v Madridu a nově i v Londýně. Podnik Amazónico plně reprezentuje vášeň kolující v krvi obyvatel deštného pralesa. A to s úctou k přírodě a gastronomii se špetkou luxusu a vznešenosti.

Víno na cestách

Přeprava vína má za sebou dlouhý vývoj, jak probíhala a jak ovlivnila projev vín a vznik jeho specifických kategorií?

Martin Šiška: Snažím se druhým předat víc, než se očekává

Na jeho bedrech leží odpovědnost za hladký chod londýnskkých barů mezinárodní sítě Rosewood Hotels & Rerorts. Pro svůj tým je spíše mentorem a koučem než direktivním vedoucím, který staví pouze na svém názoru. Musel ale ujít dlouhou cestu plnou překážek, velkých očekávání a širokých znalostí nejen z gastronomie, aby se dostal až na pozici, kde je dnes.

Drinkologie: Gimlet na preventivní příděl

Jednoduchý, elegantní i nadčasový - přesně takový je tento výrazně limetkový koktejl s bohatou námořní historií. Jaký je ovšem skutečný příběh tohoto “léčivého” nápoje, o němž americký autor Charles H. Baker Jr. kdysi napsal, že je od Bombaje až po Šanghaj stejně známý jako Martini?

ARMAŇAK - nejstarší brandy na světě

Nejstarší destilát Evropy, poctivý řemeslný produkt butikových vinařství, zažívá renesanci a právem se mu dostává stále větší pozornosti mezi prémiovými destiláty.

Saké, nápoj bohů

Přes rozmach japonské gastronomie u nás saké zůstává poněkud nepochopené. Dostupné jsou zde především základní konzumní varianty, špičkoví představitelé velmi výjimečně. Je to škoda, protože saké má mnoho různých podob a stylů. V mnohém, vůní a chutí i ideálním způsobem servisu, připomíná dobré bílé víno a také se mu někdy rýžové víno říká. Proces vzniku má však s vínem společného jen velmi málo.

Bourbon, příliš velká poptávka

Americká whisky je mnohem známější pod jménem bourbon, i když nikdo neví, jak k tomu přišla.O původ názvu se pře kentucký okres Bourbon a ulice Bourbon street v New Orleans; obě nesou jméno po francouzské dynastii Bourbonů. Historie výroby bourbonu sice sahá až do 18. století, jenže po dlouhá desetiletí se bourbon nijak nevyvíjel. Federální zákony z roku 1964 a relativně malý zájem konzumentů zakonzervovaly jak výrobu, tak případné inovace. Kdo ví, jaká budoucnost takový bourbon čeká...

Sidecar - Strnulý spolujezdec

Postranní vozík lidově zvaný sajdkára se připojoval k motocyklu a sloužil k přepravě osob či nákladu už na přelomu 19. a 20. století. Stejnojmený koktejl se však dočkal slávy až po první světové válce. Během tohoto válečného konfliktu se totiž zmíněné přídavné zařízení nesmazatelně zapsalo do historie jako jeden z mobilních vojenských prostředků, který dokázal účinně překonávat velké vzdálenosti a zároveň efektivně eliminovat nepřátelské jednotky. Jaký je však příběh stejnojmeného nápoje, jenž dnes patří mezi nejopomíjenější klasické koktejly?

Uganda: Od robusty k výběrové kávě

Historie kávy v Ugandě se začala psát jen něco málo před sto lety. Ovšem i tak si Uganda stihla za tu dobu vybudovat celosvětový věhlas a zmnohonásobit svou každoroční produkci. Během jednoho století se proměnila z kávového Davida na Goliáše. Dnes se jedná o třetího největšího exportéra robusty na světě. O své místo se ale hlásí také výběrová káva.

Příběh vermutu

Vermut kombinuje tradici vína s dějinami koření a bylinek. Lokální zvyklosti přetavili „vynálezci“ originálních receptur vermutů do nápojů, které jako aperitiv otevírají chuť nebo se výborně vyjímají v koktejlech. Historie vermutu je také poctou umění a řemeslu, které se dědí po generace.

Z mála mnoho - koktejlový minimalismus

Jste-li vyznavači jednoduchosti, pak ji určitě budete umět promítnout do barového světa. Řeč není jen o jednoduchém konceptu podniku či menu, ale také o používaných ingrediencích, ozdobách a v neposlední řadě o servisu koktejlů.

Aperitiv - Pojem běžný, leč opomíjený

V každodenním životě sdílíme celou řadu věcí či jevů, které nám přijdou natolik samozřejmé, že si ani neuvědomujeme, jak málo je vlastně používáme. Jedním z takových úkazů je určitě aperitiv.

Bloody Marry - Za červenou linií

Mezi koktejlovými recepturami patrně není další drink s podobně neobvyklými ingrediencemi. Možná ani nenajdete stejně podivuhodný příběh tolika protichůdných teorií o původu, chutích i variacích. A přesto něco na té Mary je.

Mexická kráska Margarita

Tenkrát v Mexiku… Tak nějak by mohl začít příběh o jednom z nejslavnějších koktejlů na bázi tequily. Jeho pokračování je ale plné domněnek a nesrovnalostí, není dokonce ani jasně doloženo, kdo tento drink jako první připravil.

Skotská whisky pro začátečníky

Výraz whisky má své kořeny v gaelštině. Vznikl jako ekvivalent k latinskému aqua vitae, tedy voda života. Ten výraz zněl původně uisge beatha. Zkracováním a komolením výslovnosti z něj Skotové časem udělali usky a odtud už byl jen krůček k názvu pálenky, jež Skotsko proslavila po celém světě. Kdo by neznal skotskou whisky?

Foodpairing: Koňak, královská disciplína

Koňak je pálenka vyrobená z hroznů vinné révy, takže typově se samozřejmě řadí mezi brandy. Ovšem není ledajakou brandy. Aby se tato brandy mohla nazývat koňak, musí splňovat několik kritérii stanovených úřadem Bureau National Interprofessionel du cognac.

Horká vzpruha Irish Coffee

Káva má stejně jako alkohol svou bohatou historii plnou ambivalentních postojů. V současnosti můžeme hovořit o kávě jako o jednom z nejrozšířenějších nápojů na světě. Přirozeně se tedy nabízí polemika o kombinaci s alkoholem, obzvlášť uvážíme-li, že počet vskutku slavných kávových koktejlů bychom pravděpodobně spočítali na prstech jedné ruky.

Staření rumu: rum, sudy a podnebí

Zrání rumu ovlivňuje jeho okolí – teplota, vzduch a vlhkost. A samozřejmě čas. Právě pochopení procesu staření může zákazníkům velmi pomoci při vlastním posuzování hodnoty daného rumu, tedy toho, zda rum prošel poctivým výrobním procesem včetně zrání v místě svého původu, nebo zda se tak pouze tváří, ale stojí přitom stejně nebo dokonce i více peněz.

Pryč s mýty a klišé o whisky

S whisky je spojeno množství mýtů a klišé, od dogmatického trvání na některých nesmyslných rituálech přes neustálé omílání dávno vyvrácených nepravd až po naprostou neznalost zabalenou do světáckosti a nadhledu. Na jedno však mnozí z těch, kteří o tomto nápoji rádoby zasvěceně hovoří, zapomínají. Ano, whisky je krásná, komplexní i složitá, ale je to pořád jenom nápoj – i když s velkým N.

Top 10 nejprodávanějších koktejlů světa

Společnost Drinks International každý rok přináší Annual Brands Report, jehož součástí je i žebříček padesáti nejprodávanějších klasických koktejlů. Ačkoli první místa nikoho výrazně nezaskočí, překvapit mohou ta další. Do top 10 se mezi největší klasiky zařadil i Aperol Spritz, stejně tak se na výsluní stále drží i Mojito.

Foodpairing: Do páru s agáve

Agáve existuje okolo 300 druhů, ovšem pro výrobu nápojů se využívá jen několik z nich. Mezi nejznámější destiláty z agáve patří tequila, mezcal a sotol, které lze vyrábět pouze na území Mexika. Filip Káninský z poděbradského Charles Baru vsadil na jistotu a svou část foodpairingu na téma „destiláty z agáve“ postavil především na tequile a mezcalu. A jelikož jsou na párování potřeba dva, doprovodil Filipovy koktejly svými pokrmy Richard Voržák, šéfkuchař poděbradské restaurace Cucina jídlo & víno.

Vánoce: koktejly a cukroví

Doufejme, že v tomto neutěšeném roce jsou Vánoce stále obdobím, na které stojí za to se těšit. Ačkoli je pravda, že klidu, nicnedělání a gauče jsme si již všichni užili až dosyta. I přesto ozdobte stromeček, udělejte horu bramborového salátu, napečte cukroví, uvařte vaječňák a namíchejte si drink od našich barmanů.

Jak se daří kávě v Guatemale v čase COVID-19

Historie Guatemaly sahá až do 3. století před naším letopočtem. Mayové tehdy mimo konceptu nuly přinesli také první název této oblasti Cuauhtemallan – země obklopená lesy. A právě tyto lesy jsou domovem 125 000 registrovaných kávových producentů, jejichž káva posledních 200 let tvoří nedílnou součást ekonomiky země.

Jeho Veličenstvo dub

Výroba whisky je komplexní proces, jehož výsledek ovlivňuje velké množství faktorů. Kvalita vody, druh ječmene, způsob sladování, fermentace, tvar a velikost destilačního kotle, délka destilace a mnoho dalších. Nicméně zřejmě největší podíl na výsledném charakteru whisky má staření. Na následujících řádcích se zaměříme na dřevo, které se používá na výrobu sudů, a jeho vliv na výsledný charakter námi oblíbeného nápoje.