Spritz: S lehkostí bublinek

Tomáš Mozr

Anglický novinář Tom Standage napsal ve své knize A History of the World in 6 Glasses, že starověcí Řekové „věřili, že pouze Dionýsos může pít víno čisté, aniž by nějak riskoval“. Ředit víno vodou pro ně totiž představovalo zcela přirozený způsob, jak se udržet v patřičných mezích během ritualizovaných hostin zvaných sympozion; tam se záležitosti o rozmanité závažnosti zpravidla probíraly v podnapilém stavu. Tento zvyk ostatně reflektoval i významný antický historik Hérodotos. Nicméně tyto první zmínky o úpravách vína představují pouhou předzvěst perlivého nápoje, jenž si svou jednoduchou skladbou, ať už v tradiční, či obměněné podobě, vydobyl na počátku 21. století místo mezi klasickými koktejly.

Mytologie

Třebaže nacházíme prvopočátky mísení bílého vína a vody již u starověkých Řeků, od nichž tento obyčej později převzali Římané, původ moderního spritzu sahá podle nespočtu odhadů spíše do doby, kdy habsburská monarchie ovládala severovýchodní část Itálie, jejíž centrum představují Benátky. Právě zde podle legendy rakouští vojáci, obchodníci, ale i diplomaté během svého pobytu hojně popíjeli víno v místních tavernách. Bylo na ně však příliš silné, museli si jej tedy údajně upravovat střikem vody, aby lépe vyhovovalo jejich jazyku zvyklému na ryzlink. Nově příchozí hosté si tak náhle začali objednávat tzv. spritzen wine čili víno se střikem. Označení Spritzer bylo ovšem oficiálně uznáno až v roce 1961. A vskutku, spritz se rodí ve chvíli, kdy se soda stává běžně dostupným produktem; zprvu totiž tento koktejl představoval pouhou kombinaci bílého či červeného vína s perlivou vodou. První změna přišla až počátkem 20. století s rozmachem sifonové láhve. Větší dostupnost perlivé vody přirozeně způsobila rostoucí zájem o nápoj mezi rakouskou šlechtou, která si zčistajasna mohla a chtěla dopřát méně alkoholický drink s nezbytnou noblesou. O značném rozvoji svědčí dokonce řada reklam propagujících sodu s italskými likéry, jakými byly například Campari či Bitter Pastore. Jak uvádí Fulvio Piccinino, nápojový historik a autor knihy La Miscelazione Futurista, bylo zapotřebí pouhých patnácti let, aby se tzv. spritz z bílého vína uchytil jako oblíbený aperitiv.

Nicméně vývoj se ani na moment nezastavil a zřetelné změny v receptuře spritzu nastaly již koncem druhé dekády. Tehdy vznikly nové kombinace jako Americano nebo Spritz Veneziano, v němž tradiční střik z bílého vína a sody doplňuje hořkosladký likér. V roce 1919 se navíc v rodinné firmě Barbieri v Padově zrodil jemně kořeněný bitter Aperol, který už na přelomu dvacátých a třicátých let budil pozornost reklamním sloganem L’Aperol mantiene la linea (S Aperolem si udržíte linii), čímž odkazoval na pouhých 11 % alkoholu. O rok později – v roce 1920 – se na jednom z mnoha ostrovů v benátské laguně objevil obdobně nasládlý bitter Select. Dodnes se mezi místními obyvateli traduje, že naleznete sladké, silné a všelijaké neobvyklé varianty tohoto nápoje, přesto jediný pravý benátský Spritz Al Bitter se má striktně připravovat s poměrem ingrediencí shodným se Selectem. Nepopiratelným faktem ovšem je, že receptura tohoto drinku není nijak výrazně ukotvená. I proto lze ochutnat spritz s Campari, Gran Classicem nebo Cynarem, k jehož hořkosladké chuti artyčoků se často přidává citronová kůra. Za popularizací spritzu v meziválečném období navíc stojí kromě futuristického hnutí i výhradní fašistická podpora cílená na italské produkty. Důkazem budiž důraz na italský úspěch za první světové války na Mezinárodní obchodní výstavě v Padově v roce 1928. Tuto výstavu zahájila připomínka bitvy na řece Piavě, kde jednotky Dohody zastavily postup tzv. centrálních mocností. A hádejte, jaký drink se na této výstavě údajně poprvé dostal do širšího povědomí. Ano, tím nápojem byl Aperol Spritz, ačkoli jeho obliba v Itálii vzrostla až po odvysílání slavné televizní reklamy v 50. letech 20. století.

Moderní variace

Jak už bylo řečeno, receptura spritzu není pevně stanovena, zpravidla se ale pro zachování hořkosti doporučuje dodržet poměr tří dílů prosecca, dvou dílů bitteru a jednoho dílu sody, což koneckonců na etiketách uvádí také výrobce Aperolu. Najdeme ovšem i doporučení, podle něhož se má koktejl skládat z prosecca či jakéhokoli jiného šumivého vína a minimálně 30–40 procent perlivé vody, přičemž zbývajících 30 procent připadne nějakému dalšímu alkoholu, který nápoji často dodává typickou červenou barvu. Navzdory tomu, že se Spritz má podle norem IBA servírovat ve sklenici typu Old Fashioned, v dnešní době se za standard považuje servis ve sklenicích na stopce naplněných až po okraj ledem. Tento fakt má údajně na svědomí bar La Capannina, který se nachází v Lido di Jesolo; v polovině 90. let 20. století zde také poprvé nahradili obyčejné tiché bílé víno proseccem. Není tolik známo, že zvolený bitter a celkový profil koktejlu určuje rovněž ozdobu – ve spritzu tak můžeme najít například plátek citronu nebo pomeranče, ale také vloženou olivu. S posledně jmenovaným příkladem se setkáme u likéru Italicus s příchutí bergamotu, který se kombinuje právě s proseccem.

Vedle klasických variací na spritz, za něž lze považovat koktejly jako Bellini, Hugo, Negroni Sbagliato či Bicicletta, se v poslední době můžeme setkat s bezpočtem moderních alternativ. Nové kombinace často v receptuře opomíjí i to, co tvoří charakter tohoto nápoje, tedy prosecco a perlivou vodu. Náhradou, jež se dostává do popředí, tak může být jakýkoli nápoj sycený oxidem uhličitým. V úvahu přichází lambrusco doporučované k aromatičtějším bylinným likérům, cider, který zejména ve spojení se sherry nabízí zajímavé ovocné tělo, nebo tonik, jenž již pro svou hořkost vybízí ke spojení s lehčím suchým vermutem. Jak je patrné z hojně vznikající barové literatury o aperitivech, variací na spritz i konkrétní Aperol Spritz stále přibývá a v současnosti již můžeme evidovat minimálně stovku receptur. Za povšimnutí stojí například Diamond Spritz Fizz barmana Isaaca Shumwaye ze sanfranciského Tosca Café; tato varianta kombinuje Aperol, amaro, suchý vermut, čerstvou citronovou a pomerančovou šťávu, medový sirup, bílek a šumivé víno. Je-li pro vás zbytečně složitá, můžete se nechat unést recepturami na Pink Gin Spritz, Limoncello Spritz nebo St. Germain Spritz, kde je Aperol nahrazen jinými likéry či destiláty. Fenomén lehkých letních perlivých kombinací dosáhl v podstatě takové úrovně, že svou vlastní recepturu na spritz mají i jednotlivé podniky. To ostatně potvrzuje Bonvivant’s House Spritz, jenž se skládá z vymixovaného aperitivu Art Spritz a mučenkové šťávy, který se podlévá suchým tonikem. Fantazii se zkrátka meze nekladou, a tak se můžete nechat strhnout k experimentování jak s dezertním vínem z Madeiry, tak s jemnější žlutou Chartreuse či kořenitým amarem. V zásadě by se ale člověk měl držet drobných pravidel: je vhodné vyhnout se nadbytečné sladkosti a naopak zachovat správnou hořkost a stejně tak se nesmí zapomenout na perlivou složku, která ke spritzu neodmyslitelně patří. 

Celý článek najdete v BARLIFE č. 93, který můžete objednávat na našem e-shopu. 


Michaels - Z trafostanice restaurací

Nejdrsnější průmyslové prostory bývalé trafostanice v Oslu ožily díky hostům, kteří si pochutnávají na vyhlášené kuchyni Øyvinda Dalelva. Dechberoucí revitalizaci prostoru obstaralo interiérové a designové studio Kaape. Co všechno najdete v Michaels?

Modla modelek: Espresso Martini

Existuje několik ojedinělých koktejlových receptur s kávou, na jejichž základě si někteří myslí, že spojovat kulturu kávy a koktejlů nás napadlo teprve nedávno. Pravda ovšem je, že jeden z nejslavnějších kávových koktejlů historie se objevuje na barových lístcích již téměř čtyřicet let.

Sváteční koktejly na Štědrý den a večer

Přichází očekávané období zimní sezóny a my s ním přinášíme 4 koktejly od českých barmanů, které vás na svátky naladí jak se sluší a patří.

Tomáš Nossek: na naturální víno by se nemělo dívat skrz prsty

Víno vyráběné bez chemického zásahu, tzv. víno naturální, oslovuje v Česku čím dál větší publikum. Paradoxem je, že zahraniční spotřebitelé jsou o kvalitě českého naturálního vína přesvědčeni mnohem více než čeští. Jak to s naturálním vínem na českém trhu reálně vypadá?

Rumfest 2021: bylo nás vidět a slyšet

Devátý ročník Rumfestu odstartoval 11. září tradičně v pražských Žlutých lázních za doprovodu zajímavých osobností, 30 vystavovatelů, kteří přivezli novinky i očekávané klasiky, charakteristické karibské hudby, jamajské kuchyně a bohatého programu. Podívejte se, jak vše probíhalo, a co nás čeká na příštím jubilejním desátém ročníku.

Ikona prohibičního podsvětí

Útulný podnik s otevřenou střechou, spletitými prostory a neobyčejnou atmosférou navazující na zásadní okamžiky australské historie. To je Tilly May's.

Piña Colada a její spletitý příběh

Koktejlový historik Jared Brown označil Piña Coladu za nejvlivnější koktejl všech dob. Za 70 let své existence se zvládla tato rumová klasika rozšířit ze svého rodiště v Portoriku do celého světa. Piña Colada během své historie zažila úspěchy i pády a v posledních letech začíná být barmany opět respektována.

Víno v Čechách na vzestupu

Když se řekne víno, většina lidí si představí moravské vinohrady. Přes blahosklonné úsměvy na téma víno z Čech se ale malá severní výspa vinohradnictví pomalu dostává na výsluní. Jaká jsou vína z Čech a proč jejich popularita roste?

Dean Callan: Značka bude vždycky větší než vy

Po několik let zastával ambasadorské pozice a dnes své bohaté zkušenosti z oblasti pohostinství, barmanství i znalosti nápojů a koktejlů předává formou konzultací a ve vlastní The Dean Callan Show. Rozhovor o dopadech pandemie o budoucnosti barového světa a barmanských začátcích.

Barový svátek: Světový den koktejlu

Svět je plný nejrůznějších svátků. Od těch obskurních, ke kterým můžeme zařadit třeba den suchého zipu, ponožek či gumových medvídků, až po tradiční, jako je den dárců krve. Nepřekvapí proto, že svůj světový den mají také koktejly. I když dějiny mixologie se často píšou v baru, kde se po pár sklenkách zdá vše zkreslené, záznamů o tom, kdo a kdy svátek inicioval nebo proč byl stanoven zrovna na 13. květen, máme naštěstí celou řadu.

Kulinářskou výpravou po Amazonii

Nespoutanost řeky Amazonky a její propojení se zeměmi Jižní Ameriky se staly inspirací pro jednu z nejpopulárnějších restaurací v Madridu a nově i v Londýně. Podnik Amazónico plně reprezentuje vášeň kolující v krvi obyvatel deštného pralesa. A to s úctou k přírodě a gastronomii se špetkou luxusu a vznešenosti.

Májová romantika

První máj, to je svátek práce. A taky lásky čas. Jaro naplno probouzí k životu a lásce matku přírodu a české i světové barmany k práci a kreativitě. Ostatně, sami se o tom přesvědčte na následujících stránkách, které jsou plné šmrncovních receptur od vybraných barmanů, kteří mají jarního elánu na rozdávání.

Martin Šiška: Snažím se druhým předat víc, než se očekává

Na jeho bedrech leží odpovědnost za hladký chod londýnskkých barů mezinárodní sítě Rosewood Hotels & Rerorts. Pro svůj tým je spíše mentorem a koučem než direktivním vedoucím, který staví pouze na svém názoru. Musel ale ujít dlouhou cestu plnou překážek, velkých očekávání a širokých znalostí nejen z gastronomie, aby se dostal až na pozici, kde je dnes.

Víno na cestách

Přeprava vína má za sebou dlouhý vývoj, jak probíhala a jak ovlivnila projev vín a vznik jeho specifických kategorií?

Drinkologie: Gimlet na preventivní příděl

Jednoduchý, elegantní i nadčasový - přesně takový je tento výrazně limetkový koktejl s bohatou námořní historií. Jaký je ovšem skutečný příběh tohoto “léčivého” nápoje, o němž americký autor Charles H. Baker Jr. kdysi napsal, že je od Bombaje až po Šanghaj stejně známý jako Martini?

Sidecar - Strnulý spolujezdec

Postranní vozík lidově zvaný sajdkára se připojoval k motocyklu a sloužil k přepravě osob či nákladu už na přelomu 19. a 20. století. Stejnojmený koktejl se však dočkal slávy až po první světové válce. Během tohoto válečného konfliktu se totiž zmíněné přídavné zařízení nesmazatelně zapsalo do historie jako jeden z mobilních vojenských prostředků, který dokázal účinně překonávat velké vzdálenosti a zároveň efektivně eliminovat nepřátelské jednotky. Jaký je však příběh stejnojmeného nápoje, jenž dnes patří mezi nejopomíjenější klasické koktejly?

Příběh vermutu

Vermut kombinuje tradici vína s dějinami koření a bylinek. Lokální zvyklosti přetavili „vynálezci“ originálních receptur vermutů do nápojů, které jako aperitiv otevírají chuť nebo se výborně vyjímají v koktejlech. Historie vermutu je také poctou umění a řemeslu, které se dědí po generace.

Z mála mnoho - koktejlový minimalismus

Jste-li vyznavači jednoduchosti, pak ji určitě budete umět promítnout do barového světa. Řeč není jen o jednoduchém konceptu podniku či menu, ale také o používaných ingrediencích, ozdobách a v neposlední řadě o servisu koktejlů.

Bloody Marry - Za červenou linií

Mezi koktejlovými recepturami patrně není další drink s podobně neobvyklými ingrediencemi. Možná ani nenajdete stejně podivuhodný příběh tolika protichůdných teorií o původu, chutích i variacích. A přesto něco na té Mary je.

Mexická kráska Margarita

Tenkrát v Mexiku… Tak nějak by mohl začít příběh o jednom z nejslavnějších koktejlů na bázi tequily. Jeho pokračování je ale plné domněnek a nesrovnalostí, není dokonce ani jasně doloženo, kdo tento drink jako první připravil.

Foodpairing: Koňak, královská disciplína

Koňak je pálenka vyrobená z hroznů vinné révy, takže typově se samozřejmě řadí mezi brandy. Ovšem není ledajakou brandy. Aby se tato brandy mohla nazývat koňak, musí splňovat několik kritérii stanovených úřadem Bureau National Interprofessionel du cognac.

Horká vzpruha Irish Coffee

Káva má stejně jako alkohol svou bohatou historii plnou ambivalentních postojů. V současnosti můžeme hovořit o kávě jako o jednom z nejrozšířenějších nápojů na světě. Přirozeně se tedy nabízí polemika o kombinaci s alkoholem, obzvlášť uvážíme-li, že počet vskutku slavných kávových koktejlů bychom pravděpodobně spočítali na prstech jedné ruky.

Top 10 nejprodávanějších koktejlů světa

Společnost Drinks International každý rok přináší Annual Brands Report, jehož součástí je i žebříček padesáti nejprodávanějších klasických koktejlů. Ačkoli první místa nikoho výrazně nezaskočí, překvapit mohou ta další. Do top 10 se mezi největší klasiky zařadil i Aperol Spritz, stejně tak se na výsluní stále drží i Mojito.

Trendy pro následující roky aneb věštění z vinných kalů

Jakým směrem se bude ubírat svět vína a jemu spřízněných nápojů v nejbližší době? I za běžné situace je nutné podobné odhady brát s jistou rezervou, ovšem v současné pandemii a při bezprecedentním způsobu, kterým zasáhla restaurace, bary a vůbec celé pohostinství, to platí dvojnásob. Přesto se o „věštění z vinných kalů“ a prorokování několika následujících trendů pokusím.

Foodpairing: Do páru s agáve

Agáve existuje okolo 300 druhů, ovšem pro výrobu nápojů se využívá jen několik z nich. Mezi nejznámější destiláty z agáve patří tequila, mezcal a sotol, které lze vyrábět pouze na území Mexika. Filip Káninský z poděbradského Charles Baru vsadil na jistotu a svou část foodpairingu na téma „destiláty z agáve“ postavil především na tequile a mezcalu. A jelikož jsou na párování potřeba dva, doprovodil Filipovy koktejly svými pokrmy Richard Voržák, šéfkuchař poděbradské restaurace Cucina jídlo & víno.

Champagne: Trendy, servis, mixologie

Trendy ovlivňují v podstatě cokoli. Nevyhne se jim žádné odvětví a každý, kdo chce být úspěšným, je musí sledovat. Producenty champagne nevyjímaje. Pojďme to vzít ale pěkně po pořádku.

Vánoce: koktejly a cukroví

Doufejme, že v tomto neutěšeném roce jsou Vánoce stále obdobím, na které stojí za to se těšit. Ačkoli je pravda, že klidu, nicnedělání a gauče jsme si již všichni užili až dosyta. I přesto ozdobte stromeček, udělejte horu bramborového salátu, napečte cukroví, uvařte vaječňák a namíchejte si drink od našich barmanů.

Sommelierská latina

Znalosti vína a umění degustace se v posledních letech dostává značné pozornosti. Vína se pije stále více a hosté si již zvykli i na službu sommelierů, kteří jim v restauraci bez zaváhání doporučí víno doslova na míru. Nakolik jsou ale tito důležitě vyhlížející pánové a dámy skuteční fachmani a nakolik jen obyčejní užvaněnci, kteří si osvojili nesčetné množství přívlastků a mávají jimi kolem sebe jako prodlouženým kopím?

Rum: Trendy, servis, mixologie

Rum se těší oblibě prakticky po celém světě. K jeho přednostem patří fakt, že svým konzumentům poskytuje až neskutečnou paletu vůní a chutí. Je to velmi rozmanitá kategorie, neboť každý rum je trochu jiný. Má svůj jedinečný charakter, který ovlivňuje nejen způsob výroby, ale také klimatické podmínky, půda a v neposlední řadě i oddaný přístup těch, kteří za jeho výrobou stojí.

Od vína v dlaních po tenkostěnný nezdobený křišťál

I tak by se dal popsat vývoj konzumace vína. Sklo je tu s námi kratší dobu než víno a zpočátku rozhodně nepředstavovalo materiál přístupný každému. I proto si cesta k dnešní naprosto dominantní vinné sklence – čiré, na stopce, s velkým kalichem užším na okraji – zaslouží bližší prozkoumání.