Rum & Coke vs. Cuba Libre

Tomáš Kučera

Historické prvenství si ve výrobě koktejlu Cuba Libre nárokuje Bacardi. Traduje se, že první Cuba Libre vzniklo na přelomu 19. a 20. století během španělsko-americké války. Proto nebýt amerických vojáků a kubánské války za nezávislost, nápoj Cuba Libre by možná ani neexistoval. Minimálně ne pod tímto názvem.

Za autora receptury je považován kapitán Russel, člen regimentu Rough Riders, jenž spadal pod velení plukovníka Theodora Roosevelta. Jeho příběh zachytil Fausto Rodriguez, osobní posel generála Wooda, nového kubánského guvernéra. Kombinace Bacardi, rumu, Coca-Coly a limetky byla Russelovým oblíbeným drinkem. Fausto vyprávěl, s jakou chutí si kapitán svůj drink zasypaný ledem objednával. Postupně tento nový koktejl zkoušeli i ostatní američtí vojáci a Bacardi s Coca-Colou se díky své osvěžující, lahodné chuti okamžitě stalo hitem. Byla to šťastná kombinace: kubánská lihovina a americký nápoj daly vzniknout vhodnému symbolu ukončení španělské nadvlády. 

Název dostal koktejl záhy po svém vzniku. Původně mu říkali podle receptury jednoduše Bacardi & Coke, ale posléze jeden z vojáků navrhl připít tímto drinkem na osvobozenou Kubu – „Por Cuba Libre!“ Tento přípitek se tak natrvalo vžil jako název koktejlu. Ačkoliv byl v původní receptuře použit Bacardi Carta de Oro, dnes se nápoj nejčastěji připravuje z jemnější varianty Gold či Superior. Jak se však na Kubu dostala Coca-Cola? Inu, jak píše Dale DeGroff v knize „The Essential Cocktail: The Art of Mixing Perfect Drinks“, tato nápojová společnost se už postarala, aby američtí hoši nebyli během boje o Kubu na suchu. První Coca-Cola se na ostrov dostala roku 1898. Vojáci si samozřejmě chtěli nealkoholický nápoj trochu vylepšit a kubánský rum představoval jedinou možnou alternativu. A tak se zrodilo Cuba Libre.

Síla marketingu

Každou hodinu se prý celosvětově prodá 281 tisíc Cuba Libre (rozuměj Bacardi & Coca-Cola). Od roku 1966, kdy se tyto dvě značky formálně spojily, pak počet v baru vypitých Cuba Libre činí přes 74 miliard drinků. Dnes jsou tato čísla těžko uvěřitelná, byť Cuba Libre patří podle žebříčku Drinks International mezi 50 nejprodávanějších koktejlů světa. Sice na posledním 50. místě, ale stále se tam drží. Proč? Protože ani jedna ze společností – Bacardi ani Coca-Cola – od začátku nepodceňovala marketing. Bacardi se vždy snažilo, aby se stalo synonymem pro rum, a na koktejl Cuba Libre si nárokovalo stejná práva, jaká například Gosling's vztahuje na recepturu koktejlu Dark 'N Stormy. Hlavními argumenty obou společností bylo mnohostranné použití v koktejlech a celosvětová dostupnost surovin.

Roku 1965 se Rogelio Lasa a Bill Walker z BUSA (Bacardi USA) sešli s marketingovým ředitelem Coca-Coly Fredem Dicksonem a navrhli mu společnou reklamu na Bacardi & Coke. První společná reklama se objevila v časopisu Life Magazine 20. května 1966 a kampaň na podporu kombinace těchto dvou produktů přepsala dějiny obou společností na dalších 24 let.

Jim Meehan tvrdí: „Koktejly se nutně nemusí těšit dlouhodobé oblibě proto, že jsou skvělé. Přetrvávají, protože se vynakládá spousta síly, aby zůstávaly na špici oblíbenosti. Myslím, že role, kterou sehrává marketing a reklama, se v dějinách koktejlů velmi podceňuje. Příběh Cuba Libre je marketingovým triumfem značek Coca-Cola a Bacardi. Podobně se můžeme dívat i na Cosmopolitan – kde by byl bez vodky Absolut? Nebo Moscow Mule bez Smirnoffu?“

Tehdy začali z úspěchu koktejlu těžit i ostatní, a tak vznikla varianta Rum & Coke kombinující libovolný rum s libovolným kolovým nápojem. Tím vzniká mezi oběma nápoji zásadní rozdíl. Za mě je originální bází koktejlu Cuba Libre nadále Bacardi, které stálo u zrodu. Ač si toto prvenství snaží přivlastnit i další rumové značky, domnívám se, že podle dochovaných datovaných zmínek z různých koktejlových lístků a dalších materiálů byla vždy receptura Bacardi & Coke & Lime. Proto když si objednám na baru Cuba Libre, čekám, že barman automaticky sáhne po tomto rumu, případně mě upozorní, že v podniku používají jinou značku, a zeptá se mě, zda mi to nevadí. Vše ostatní je Rum & Coke, při jehož přípravě má barman volnější ruku; měl by se mnou však probrat preference jak u rumu, tak i u kolových nápojů, kterých dnes díky řemeslným výrobcům limonád máme nepřeberné množství.

Cuba Libre dnes

Před několika lety jsem měl možnost být pravou rukou tehdejšímu brand ambasadorovi Bacardi Marku Šenkapoulovi při objíždění a hodnocení podniků. U vybraných provozoven v regionu jsme měli za úkol vysledovat a obodovat správnost přípravy čtyř základních kubánských a portorikánských koktejlů. Kromě Piña Colady, Mojita a klasického Daiquiri Natural se hodnotilo právě i Cuba Libre. Bylo pro nás opravdu tristním zjištěním, že v celé republice barmani uměli namíchat mnohem lépe Daiquiri Natural, což je podle mě sofistikovanější koktejl. Přitom Cuba Libre je jedním z koktejlů nejjednodušších na přípravu i díky tomu, že se vyrábí technikou straight way, tedy přímo do skla. Mezi nejčastější chyby, se kterými jsme se setkali, patřilo špatně zvolené sklo. Další chybou byla náhrada limetky za citron, ačkoli zde se můžeme dohadovat, co je správně. Na Kubě totiž nemají ani limetky, ani citrony, ale limetkocitrony, což je kombinace obou odrůd citrusů. A samozřejmě jsme nejvíc naráželi na to, že barman nezachoval optimální poměr long drinku. Ani Cuba Libre, ani Rum & Coke by neměl obsahovat 4 cl rumu a pak 3 dcl koly. V takovém případě vůbec nemůžeme mluvit o koktejlu. O vyčpělé Coca-Cole rozlévané z PET láhve se raději ani nezmiňuji.

Kolikrát slýchám, že na Kubě je nejlepší Cuba Libre. Ano, a pojďme si uvědomit, proč tomu tak je. Rum, limetka (limetkocitron) a Coca-Cola. Co myslíte, která ze surovin bude na Kubě nejdražší? Přesně tak, Coca-Cola. Rum je nejlevnější. Na Kubě se cena litru kvalitního rumu pohybuje okolo 1 eura, kdežto plechovka Coca-Coly stojí 3‒4 eura. V ten moment je jasné, že Cuba Libre se na Kubě bude skládat z dvou třetin rumu a „střiku“ Coly, která je nejdražší složkou koktejlu. U nás je situace přesně opačná, což ale neznamená, že takto budeme nápoj servírovat hostům a chtít za něj 125 korun.

Přitom i v dnešní době je Cuba Libre, potažmo Rum & Coke, hojně oblíbeným nápojem – v klubech jde stále o číslo jedna mezi prodanými drinky. Kolové nápoje obecně patří mezi nejkonzumovanější limonády v Česku a v kombinaci s rumem a kyselou složkou vznikne příjemný nasládlý mix, který chutná mužům i ženám. V tom tkví celé kouzlo tohoto koktejlu. Nápoj má potenciál i do budoucna; znám barmany, kteří si vaří vlastní domácí kolový nápoj. Zažil jsem také Cuba Libre jako želé a zmrzlinu, takže modifikací, jak tímto koktejlem i v dnešní době zaujmout, je spousta. Navíc jde o jakýsi univerzální koktejl, který si host objedná kdekoli, protože se domnívá, že na něm není co zkazit, i když i to se může stát… Takže je důležité se držet této zásady: čerstvý citrus, hodně ledu na prochlazení drinku, perlivá složka a aspoň 6 cl alkoholu. Pak namícháte skvělý koktejl, ať už to bude Cuba Libre, nebo Kuba z Libně.

Celý článek najdete v BARLIFE č. 86, který můžete objednávat na našem e-shopu. 


Portoriko

Rumoví fanoušci Portoriko často opomíjejí. A to je veliká škoda! Jde dnes koneckonců o největšího producenta karibského rumu. Vznikají zde desítky milionů litrů lehkého bílého rumu, který se hodí především do koktejlů, místní rumy však umí nabídnout mnohem více. Pojďme se o tom společně přesvědčit.

Nestydatá hvězda - Porn Star Martini

Představte si, že máte koktejl, který je od počátku hit, zdánlivě instantní úspěch, jenž přivede davy. Co ale znamená, když máte v rukávu drink, který nejen že přiláká masy zvědavců, ale stane se skutečnou ikonou? Je to v současné době ještě možné, když se vše zdá být pouze twistem twistu jednoho klasického koktejlu? A co to vlastně vypovídá o koktejlové kultuře a všech kolem ní, když si pozornost stále žádá onen lascivní koktejl s odkazem na tematiku pro dospělé?

Rozhovor: William Pravda

Ve světě uznávaná barmanská osobnost s českými kořeny. Po mnohých zahraničních zkušenostech William Pravda působí v luxusním pětihvězdičkovém hotelu Capella v Bangkoku na pozici nápojového manažera a má na starost bary celého resortu. Má pověst lídra, který do světa barů a pohostinství vnáší inovace a kvalitu.

Ginfest představil giny ze všech koutů světa

Zatímco druhá červnová sobota patřila svátku World Gin Day, ta třetí se nesla ve znamení Ginfestu. Sedmý ročník oslavy jalovcového destilátu se opět uskutečnil v galerii Villa Pellé a nabídl přes 150 ginů z celého světa, nepřeberné variace na Gin & Tonic, semináře i doprovodný program. A přestože počasí bylo toho dne poněkud jankovité, panovala na Ginfestu skvělá nálada.

World Gin Day: Jak oslavit světový den ginu

Podle "The Ultimate Guide to Gin" je gin jedním z nejvíce univerzálních a sofistikovaných nápojů současnosti. Hodí se do tradičních i experimentálních koktejlů a jeho klouzavý svátek připadá vždy na druhou červnovou sobotu. “World Gin Day” tak letos oslavujeme 10. června, kdy máme jedinečnou příležitost naskočit na ginovou vlnu, která vyvrcholí přesně za týden velkolepou oslavou tohoto oblíbeného destilátu ve Ville Pellé v Praze. Jak se gin vyrábí a jak si jej nelépe vychutnat?

Koktejly: Uvědoměle

V Inspiromatu vítáme jaro v souladu s přírodou. Udržitelnost se v barmanských kruzích skloňuje čím dál více a dalo by se říct, že kdo se nezapojí, uvízne v minulosti. Představujeme vám tedy čtyři receptury, kterými barmani aktivně usilují o zmenšení barového odpadu. Nic se však nemá přehánět. Jde nám tu především o nalezení rovnováhy mezi chutí, využitím plného potenciálu přísady a menším plýtváním. Mějme na paměti, že koktejly jsou požitkem. Jedním ze způsobů, jak se hýčkat. Co vám tedy takový drink přinese? Bohaté chuťové spektrum, čistší svědomí a, pokud pracujete pro bar, lepší zisky a vyšší marže. Takže nastupte. Kdo by nechtěl zachránit planetu po jednom chutném koktejlu bez viny?

Nikaragua - listopad 2022

Když se vám dostane takového pozvání jako nám z Premier Wines, jednoduše nemůžete odmítnout. Flor de Caña zůstává v obecném povědomí jako globální výrobce rumu. Méně z nás však asi ví, že jde o producenta s rodinnou tradicí a světového lídra v udržitelných výrobních postupech. V zemi nespočetných přírodních krás, avšak skromných poměrů, pečuje o rodiny svých zaměstnanců všemi možnými i nemožnými způsoby. Vyrážíme tedy do země zaslíbené sopkám, prémiovému rumu a dobrému jídlu. A také stále ještě komunistickému prezidentovi Danielu Ortegovi.

Adrián Michalčík

Slovenský barman, který profesionálně vyrostl v Praze, v současnosti působí jako hlavní barman a manažer oceňovaného baru Pier 42 v norském Oslu. Adrián Michalčík získal titul nejlepšího barmana světa pro rok 2022. V globálním kole prestižní barmanské soutěže Diageo Reserve World Class vybojoval v Sydney první místo jako zástupce Norska.

Guyana

Rum z Guyany má v rumové historii vskutku výjimečné místo. Rum demerara představoval více než dvě století klíčovou složku, v pravidelných dávkách jej dostávali námořníci britského královského námořnictva, a to až do roku 1970. V dnešní době patří guyanský rum k celé řadě rumových značek. Pro příklad uveďme Pusser’s, Lamb’s, Wood’s nebo Lemon Heart. Zcela jistě se tak jedná o jednu z nejdůležitějších rumových destinací vůbec.

Proslulý plukovník - Gin Rickey

Někteří se pro slávu narodili a někteří jí přinejmenším dosáhli, zatímco jiným přinese vskutku nemalé množství trpkosti. Zářným zástupcem posledního příkladu byl i tvůrce velice prostého, a přesto značně oblíbeného koktejlu, jenž se do obecného povědomí dostal na přelomu 19. a 20. století. Kde se ovšem vzala zdánlivě moderní kombinace ginu, limetky a sody, která v sobě nemá ani za mák cukru? A kdo za koktejl Gin Rickey vlastně loboval, když na počátku postrádal svou základní složku?

Magie mléka Milk punch

Existují dva druhy mléčného punče. Ten první se skládá obvykle z bourbonu nebo brandy, mléka, cukru a koření. V 18. století byl velmi populární v New Orleans a dodnes připomíná řadě těch, co vyrůstali u břehů Mississippi, ona vánoční rána s hřejivým mléčným punčem. Tím druhým a o poznání zajímavějším typem je však anglický mléčný punč, též známý jako punč z čiřeného mléka.

Philip Bischoff

Po několik let zastával ambasadorské pozice a dnes své bohaté zkušenosti z oblasti pohostinství, barmanství i znalosti nápojů a koktejlů předává formou konzultací a ve vlastní The Dean Callan Show. Rozhovor o dopadech pandemie o budoucnosti barového světa a barmanských začátcích. Barmanství pro něj znamená vášeň. V mladém věku objevil mixologii a zjistil, že se mu opravdu líbí.

Hotovo na dvě doby - Bronx koktejl

Fantazie nemá mezí, a tak není divu, že i v koktejlové kultuře najdeme paradox v tekuté podobě. Na jedné straně se totiž tento koktejl tváří jako blízký příbuzný slavnějších drinků, jakými jsou MANHATTAN nebo MARTINI, na té druhé ovšem analýza prozrazuje, že vzhledem k obsahu čerstvé citrusové šťávy spíš patří do kategorie sourů.

Kuba

Kuba je slavná nejen skvělými doutníky a cukrovou třtinou, ale také svým rumem. Název ostrova pochází od původních obyvatel, indiánského kmene Taínů, kteří území obývali až do příchodu španělských kolonizátorů v patnáctém století.

Ztracený na malinách - Clover Club

Růžový, ovocný, sametově jemný, a přesto dostatečně silný. Přesně tak by nejspíš měl vypadat drink pro moderní ženu, pokud bychom to posuzovali podle běžných stereotypů. Ve skutečnosti ovšem tento koktejl na počátku 20. století představoval oblíbený nápoj gentlemanů...

Barbados

Kde jinde zahájit putování rumovou historií, než na Barbadosu, nejvýchodnějším ostrově Karibiku v části Malých Antil, známých také jako Návětrné ostrovy. Proč je označován za kolébku rumu, jaká je jeho historie a kultura.

Dobrý lev Americano

Symbol sjednocené Itálie, která se představuje světu. I tak bychom mohli popsat koktejlovou kombinaci, kterou si čas od času objednal i slavný James Bond.Ostatně je to právě Aperitivní Charakter, díky němuž je drink stále populární a lidé jeje nepřestávají vyhledávat. Kde však původní spojení vzalo svůj mezinárodní zvuk a věhlas? A proč se vlastně obsluha i dnes při objednání tohoto koktejlu tváří lehce zmateně?

Koktejly: Jarní Tání

Chmurná zima se sebou nese odlišné chutě a potřeby. Vyhledáváme teplo domova a drinky, které zahřejí na těle i na duši. S novým rokem a novou sezónou přichází i nová vlna energie, kterou každý z těchto barmanů vložil do své receptury. Jaké drinky tak přineslo letošní jarní tání a co barmany inspirovalo v tvorbě, najdete na následujících stranách jarního inspiromatu.

Lukáš Kaufmann: Singapur je připraven stanout v čele koktejlových měst

Singapur si spojujeme s koktejlovou scénou už mnoho let. Nebylo tomu tak ale vždy. Slovenský rodák Lukáš Kaufmann stojí v čele singapurské koktejlové scény už šest let a představuje srdce známého baru 28 HongKong Street.

Foodpairing: Pohostinná Sardinie

V tomto foodpairingu se setkává šéfkuchař Gianfranco Coizza z restaurace Trattoria A Posto a barman Liquid Office Tomáš Nejedlý.

Světové festivaly rumu 2022

Do roku 2022 vstupujeme s nadějí na nový začátek a probuzení z pandemické letargie. Náš rumový festival Rumfest se nám naštěstí podařilo úspěšně organizovat a v tradici budeme i letos pokračovat jubilejním 10. ročníkem. Příznivcům třtinového moku bude ale letos do zpěvu i jinde. Přinášíme vám přehled vybraných zajímavých rumových akcí, které se letos uskuteční po celém světě.

Michaels - Z trafostanice restaurací

Nejdrsnější průmyslové prostory bývalé trafostanice v Oslu ožily díky hostům, kteří si pochutnávají na vyhlášené kuchyni Øyvinda Dalelva. Dechberoucí revitalizaci prostoru obstaralo interiérové a designové studio Kaape. Co všechno najdete v Michaels?

Modla modelek: Espresso Martini

Existuje několik ojedinělých koktejlových receptur s kávou, na jejichž základě si někteří myslí, že spojovat kulturu kávy a koktejlů nás napadlo teprve nedávno. Pravda ovšem je, že jeden z nejslavnějších kávových koktejlů historie se objevuje na barových lístcích již téměř čtyřicet let.

Sváteční koktejly na Štědrý den a večer

Přichází očekávané období zimní sezóny a my s ním přinášíme 4 koktejly od českých barmanů, které vás na svátky naladí jak se sluší a patří.

UK rum na vzestupu

Podle statistik se v roce 2020 výroba a distribuce rumů pocházejícího z Velké Británie o 38 % zvýšila a poptávka neustále roste. Kam vlastně tato kategorie, říkejme jí UK rumy, vlastně patří? Jak se zatím profiluje a může vůbec konkurovat obrovským značkám, které mají staletou historii, tropické stárnutí, šmrnc a finance na marketing?

Rumfest 2021: bylo nás vidět a slyšet

Devátý ročník Rumfestu odstartoval 11. září tradičně v pražských Žlutých lázních za doprovodu zajímavých osobností, 30 vystavovatelů, kteří přivezli novinky i očekávané klasiky, charakteristické karibské hudby, jamajské kuchyně a bohatého programu. Podívejte se, jak vše probíhalo, a co nás čeká na příštím jubilejním desátém ročníku.

Jamajský “funk” aneb v čem tkví výjimečnost místního rumu

Rum tu má silnou tradici a místními je brán jako národní nápoj, který se používá jako všelék. Zdejší rum je však více specifický než by si jeden pomyslel. Svůj podíl na tom má nejen historický vývoj, ale i přírodní podmínky a státní regulace.

Ikona prohibičního podsvětí

Útulný podnik s otevřenou střechou, spletitými prostory a neobyčejnou atmosférou navazující na zásadní okamžiky australské historie. To je Tilly May's.

Dejte šanci agricole rhumu

Klasická cesta českého rumového fanouška začíná pitím rumů s Colou, na řadu přijdou rumy z Jižní a Střední Ameriky. Následně se vydává za nedoslazovanými rumy z Barbadosu nebo Jamajky. Poměrně na okraji zájmu typického konzumenta, však zůstávají agricole rhumy z francouzských ostrovů Martinique a Guadeloupe.

Piña Colada a její spletitý příběh

Koktejlový historik Jared Brown označil Piña Coladu za nejvlivnější koktejl všech dob. Za 70 let své existence se zvládla tato rumová klasika rozšířit ze svého rodiště v Portoriku do celého světa. Piña Colada během své historie zažila úspěchy i pády a v posledních letech začíná být barmany opět respektována.