Májová romantika
Květen 10, 2021

První máj, to je svátek práce. A taky lásky čas. Jaro naplno probouzí k životu a lásce matku přírodu a české i světové barmany k práci a kreativitě. Ostatně, sami se o tom přesvědčte na následujících stránkách, které jsou plné šmrncovních receptur od vybraných barmanů, kteří mají jarního elánu na rozdávání. Plnými doušky si vychutnejte romantiku i trochu rajcovního ovoce. Vydejte se na chutí nabitou procházku - jak jinak než rozkvetlou zahradou. Tak prosím, nedejte se pobízet a nechte se inspirovat.
Locket Love
Libor Andla - Bar Cobra, Praha
Ideální májově romantický den může začít ranním lenošením v posteli, brunchem v oblíbeném bistru nebo procházkou kvetoucím parkem. A pak kam jinam než na dobrou večeři a drink. —Moje prababička před osmdesáti lety zažívala se svým mládencem to samé – procházky, sladkost ve vzduchu i rozkvetlé stromy. Sraz měli každou neděli na tom samém místě a nikdy se nevědělo, jestli ten druhý opravdu přijde. Proto měl každý z nich obrázek protějšku v medailonku. Na památku, pro radost a jako vzpomínku na vše, co spolu prožili. Locket Love. Možná bychom si takové medailonky měli zase dávat. Co kdyby! A nebo jen proto, že radost z maličkostí nám nikdo zakázat nemůže. —Koktejl Locket Love se inspiruje vším, co nám takové jarní rande může přinést. Spojuje vůni botanicals z ginu, sladkost sirupu ze sezónního ovoce, hořkost rebarbory z bitteru a nenápadnou italskou kořeněnost

Malina
Vojtěch Drahokoupil, Martin Lávička - Café Bar Pilotů, Praha
Máj. Ano, první, co se člověku vybaví, je polibek pod rozkvetlou třešní. Nechtěli jsme ale koktejl postavit jen na tom. Třešně sice ucítíte, ale jen z dálky zamávají vám na konci. Hlavní tělo koktejlu tvoří chutě letní, a to maliny a citrusů. Hořké citrusy zastupuje amaro Montenegro. Vyhnuli jsme se malinám likérovým i sirupovým, protože to by byl polibek leda tak ze školky. Sáhli jsme po malinovici z našeho oblíbeného grappařství Poli. Ta dodá koktejlu tu správnou vyzrálost, vůni a tělo. Nakonec kapka stařeného vermutu a pomerančového freshe pro svěžest. A je hotovo: polibek pod třešní od milovaného, který ví, co dělá. V tomto osvěžujícím, ale intenzivním koktejlu s ovocnou chutí malin vyvažují ostrost kořalky tóny třešní z likéru Heering i ovocný vermut. Kapku hořkosti dodávají citrusy od Montenegra, kyselou složku zase pomeranče. Inspirací byla tradice polibku pod rozkvetlou třešní za letního dne.

Elixír lásky
Adam Smilek - Adam’s Bar & Bistro, Třebíč
„Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas.“ Slavný úryvek z básně od Karla Hynka Máchy jistě všichni dobře znáte. V České republice je měsíc květen tradičně chápán jako svátek zamilovaných. Inspirací pro můj „elixír“ byl právě tento svátek, kdy rozkvétají třešně, které zbarvují ovocné sady a zahrady. Koktejl se skládá ze svěžích surovin. Dnes moderní a oblíbený gin se jako základ snoubí s kvalitním likérem z broskví, sladkokyselou složku zase dodává čerstvá limetková a citronová šťáva, a má tak na výslednou chuť koktejlu významný vliv. Výčet ingrediencí není dlouhý. Koktejl si nicméně zaslouží dostatečnou porci alkoholu, o který si právě tento svátek říká. Růžový nádech zajistí kapka kvalitní grenadiny a o výsledné spojení chutí a jemnost se postará vaječný bílek s dotekem chilli z vanilkového likéru Galliano po použití infuze chilli papričkou. Na závěr si zaslouží pár kapek Angostura bitters a zástřik citronovou kůrou. Říká se, že vlažný koktejl dělá vlažné hosty. Proto má-li koktejl opravdu chutnat, musí být ledově studený. Na zdraví!

In pink We May
Jan Liška - Element Bar, Brno
Koktejl inspirovalo svěží aroma rozkvetlého jara a začínající sezóna jahod. Je koncipovaný tak, aby si jej užili dámy i pánové. Nejlépe funguje jako aperitiv před romantickou večeří. Jako základní báze padla volba na gin Old Tom; vzhledem ke sladšímu a kulatějšímu charakteru a vyššímu procentu alkoholu představuje ten pravý pilíř našeho růžového vermutu, který dává vyniknout právě jahodám a jarním bylinkám. Fortifikované červené víno dodá plnost a tříslovinu. O aroma se postará ze - jména likér Maraschino symbolizující peckoviny v květu. Pomerančové bitters poté všechny vjemy spojí. Všechny ingredience promícháme v míchací sklenici s ledem a scedíme do sklenice Nick & Nora. Servírujeme s miskou jahod.

Recepty na drinky plné lásky a vášně najdete v novém BARLIFE č. 101., který můžete objednávat on-line na našem e-shopu.
Foodpairing: Pohostinná Sardinie
V tomto foodpairingu se setkává šéfkuchař Gianfranco Coizza z restaurace Trattoria A Posto a barman Liquid Office Tomáš Nejedlý.
Foodpairing: Zpátky ke kořenům
V tomto foodpairingu se setkává práce šéfkuchaře Petra Brňáka z restaurace Dian a Jakuba Ondříška, spolumajitele baru Parlour.
Světové festivaly rumu 2022
Do roku 2022 vstupujeme s nadějí na nový začátek a probuzení z pandemické letargie. Náš rumový festival Rumfest se nám naštěstí podařilo úspěšně organizovat a v tradici budeme i letos pokračovat jubilejním 10. ročníkem. Příznivcům třtinového moku bude ale letos do zpěvu i jinde. Přinášíme vám přehled vybraných zajímavých rumových akcí, které se letos uskuteční po celém světě.
Foodpairing: Věčná nadčasovost
Žijeme v době, kdy máme spoustu možností a stále něco objevujeme. A to následně buď zaniká, nebo přetrvává a stává se součástí našich životů. Několik takových nadčasových principů představujeme i v zimním foodpairingu, kde se setkává práce šéfkuchaře Petra Bartoše, zakladatele degustační restaurace s názvem Kruh a Vojtěcha Drahokoupila, spolumajitele baru Café Bar Pilotů.
Michaels - Z trafostanice restaurací
Nejdrsnější průmyslové prostory bývalé trafostanice v Oslu ožily díky hostům, kteří si pochutnávají na vyhlášené kuchyni Øyvinda Dalelva. Dechberoucí revitalizaci prostoru obstaralo interiérové a designové studio Kaape. Co všechno najdete v Michaels?
Modla modelek: Espresso Martini
Existuje několik ojedinělých koktejlových receptur s kávou, na jejichž základě si někteří myslí, že spojovat kulturu kávy a koktejlů nás napadlo teprve nedávno. Pravda ovšem je, že jeden z nejslavnějších kávových koktejlů historie se objevuje na barových lístcích již téměř čtyřicet let.
Zero giny a jejich stoupající popularita
Nealkoholické neboli alcohol free nápoje vnímáme čím dál častěji. Že je nám nabízeno nízkovoltážní pivo, to už nás nepřekvapí. Avšak zero destiláty, v tomto případě zero giny, se stále setkávají se smíšenými reakcemi. Ale kde je poptávka, tam je i nabídka. Proč tolik nabývají na popularitě a jak probíhá jejich výroba?
Sváteční koktejly na Štědrý den a večer
Přichází očekávané období zimní sezóny a my s ním přinášíme 4 koktejly od českých barmanů, které vás na svátky naladí jak se sluší a patří.
Potenciál staření ginu
Tato technika nebo způsob úpravy ginu nabyla na popularitě v prvních 10 letech tohoto tisíciletí, kdy nastala světová renesance ginů a malé destilerie zažily opravdový boom.
Sloe gin, trnkový likér
Sloe gin sbírá poslední dobou popularitu ze všech směrů. Jak v koktejlových barech, tak v restauracích. Zpočátku to ale byl likér chudé společnosti a trnkový keř britům sloužil primárně jako živý plot. Postupně si ale u barmanů začínal získávat své místo.
Dlouho očekávaný Ginfest
Festival milovníků jalovcových moků po dlouhém čekání nakonec proběhl. Jasně se ukázalo, že dokáže přitáhnout Ginové labužníky. Podívejte se na reportáž z Ginfestu 2021 pořádaný Barlifem.
Rumfest 2021: bylo nás vidět a slyšet
Devátý ročník Rumfestu odstartoval 11. září tradičně v pražských Žlutých lázních za doprovodu zajímavých osobností, 30 vystavovatelů, kteří přivezli novinky i očekávané klasiky, charakteristické karibské hudby, jamajské kuchyně a bohatého programu. Podívejte se, jak vše probíhalo, a co nás čeká na příštím jubilejním desátém ročníku.
Ikona prohibičního podsvětí
Útulný podnik s otevřenou střechou, spletitými prostory a neobyčejnou atmosférou navazující na zásadní okamžiky australské historie. To je Tilly May's.
Piña Colada a její spletitý příběh
Koktejlový historik Jared Brown označil Piña Coladu za nejvlivnější koktejl všech dob. Za 70 let své existence se zvládla tato rumová klasika rozšířit ze svého rodiště v Portoriku do celého světa. Piña Colada během své historie zažila úspěchy i pády a v posledních letech začíná být barmany opět respektována.
Porcelán - opravou tvořit nový příběh
Co je projekt Live Longer a jak dát nový život rozbitému porcelánu.
Čeká absint návrat do hlavního proudu?
Přestože absint vzbuzuje zvědavost a zájem publika, nachází se tento nápoj stále na okraji gastronomického spektra. Stejně jako tomu bylo u nás i na přelomu 19. a 20. století. Důvodů sice není mnoho, zvrátit však situaci v prospěch zelené víly není snadné.je za jeden z nejvhodnějších materiálů pro ztvárnění svých nápadů.
Dean Callan: Značka bude vždycky větší než vy
Po několik let zastával ambasadorské pozice a dnes své bohaté zkušenosti z oblasti pohostinství, barmanství i znalosti nápojů a koktejlů předává formou konzultací a ve vlastní The Dean Callan Show. Rozhovor o dopadech pandemie o budoucnosti barového světa a barmanských začátcích.
Sklo, nositel myšlenek designérů
Sklářství má v Česku dlouholetou tradici a během staletí se u nás stalo poctivým a hodnotným řemeslem. Není tedy divu, že tvoří i nedílnou součást gastronomie. Dokáže prezentovat vyrobenou recepturu a zároveň pomáhá sdělovat její příběh. Ale co je hlavní - sklo odjakživa formuje příběhy svých designerů. Takový vypráví i mladý umělec František Jungvirt, který sklo považuje za jeden z nejvhodnějších materiálů pro ztvárnění svých nápadů.
Barový svátek: Světový den koktejlu
Svět je plný nejrůznějších svátků. Od těch obskurních, ke kterým můžeme zařadit třeba den suchého zipu, ponožek či gumových medvídků, až po tradiční, jako je den dárců krve. Nepřekvapí proto, že svůj světový den mají také koktejly. I když dějiny mixologie se často píšou v baru, kde se po pár sklenkách zdá vše zkreslené, záznamů o tom, kdo a kdy svátek inicioval nebo proč byl stanoven zrovna na 13. květen, máme naštěstí celou řadu.
Májová romantika
První máj, to je svátek práce. A taky lásky čas. Jaro naplno probouzí k životu a lásce matku přírodu a české i světové barmany k práci a kreativitě. Ostatně, sami se o tom přesvědčte na následujících stránkách, které jsou plné šmrncovních receptur od vybraných barmanů, kteří mají jarního elánu na rozdávání.
Kulinářskou výpravou po Amazonii
Nespoutanost řeky Amazonky a její propojení se zeměmi Jižní Ameriky se staly inspirací pro jednu z nejpopulárnějších restaurací v Madridu a nově i v Londýně. Podnik Amazónico plně reprezentuje vášeň kolující v krvi obyvatel deštného pralesa. A to s úctou k přírodě a gastronomii se špetkou luxusu a vznešenosti.
Martin Šiška: Snažím se druhým předat víc, než se očekává
Na jeho bedrech leží odpovědnost za hladký chod londýnskkých barů mezinárodní sítě Rosewood Hotels & Rerorts. Pro svůj tým je spíše mentorem a koučem než direktivním vedoucím, který staví pouze na svém názoru. Musel ale ujít dlouhou cestu plnou překážek, velkých očekávání a širokých znalostí nejen z gastronomie, aby se dostal až na pozici, kde je dnes.
Drinkologie: Gimlet na preventivní příděl
Jednoduchý, elegantní i nadčasový - přesně takový je tento výrazně limetkový koktejl s bohatou námořní historií. Jaký je ovšem skutečný příběh tohoto “léčivého” nápoje, o němž americký autor Charles H. Baker Jr. kdysi napsal, že je od Bombaje až po Šanghaj stejně známý jako Martini?
ARMAŇAK - nejstarší brandy na světě
Nejstarší destilát Evropy, poctivý řemeslný produkt butikových vinařství, zažívá renesanci a právem se mu dostává stále větší pozornosti mezi prémiovými destiláty.
Saké, nápoj bohů
Přes rozmach japonské gastronomie u nás saké zůstává poněkud nepochopené. Dostupné jsou zde především základní konzumní varianty, špičkoví představitelé velmi výjimečně. Je to škoda, protože saké má mnoho různých podob a stylů. V mnohém, vůní a chutí i ideálním způsobem servisu, připomíná dobré bílé víno a také se mu někdy rýžové víno říká. Proces vzniku má však s vínem společného jen velmi málo.
Sidecar - Strnulý spolujezdec
Postranní vozík lidově zvaný sajdkára se připojoval k motocyklu a sloužil k přepravě osob či nákladu už na přelomu 19. a 20. století. Stejnojmený koktejl se však dočkal slávy až po první světové válce. Během tohoto válečného konfliktu se totiž zmíněné přídavné zařízení nesmazatelně zapsalo do historie jako jeden z mobilních vojenských prostředků, který dokázal účinně překonávat velké vzdálenosti a zároveň efektivně eliminovat nepřátelské jednotky. Jaký je však příběh stejnojmeného nápoje, jenž dnes patří mezi nejopomíjenější klasické koktejly?
Příběh vermutu
Vermut kombinuje tradici vína s dějinami koření a bylinek. Lokální zvyklosti přetavili „vynálezci“ originálních receptur vermutů do nápojů, které jako aperitiv otevírají chuť nebo se výborně vyjímají v koktejlech. Historie vermutu je také poctou umění a řemeslu, které se dědí po generace.
Z mála mnoho - koktejlový minimalismus
Jste-li vyznavači jednoduchosti, pak ji určitě budete umět promítnout do barového světa. Řeč není jen o jednoduchém konceptu podniku či menu, ale také o používaných ingrediencích, ozdobách a v neposlední řadě o servisu koktejlů.
Aperitiv - Pojem běžný, leč opomíjený
V každodenním životě sdílíme celou řadu věcí či jevů, které nám přijdou natolik samozřejmé, že si ani neuvědomujeme, jak málo je vlastně používáme. Jedním z takových úkazů je určitě aperitiv.
Bloody Marry - Za červenou linií
Mezi koktejlovými recepturami patrně není další drink s podobně neobvyklými ingrediencemi. Možná ani nenajdete stejně podivuhodný příběh tolika protichůdných teorií o původu, chutích i variacích. A přesto něco na té Mary je.