Májová romantika
Květen 10, 2021

První máj, to je svátek práce. A taky lásky čas. Jaro naplno probouzí k životu a lásce matku přírodu a české i světové barmany k práci a kreativitě. Ostatně, sami se o tom přesvědčte na následujících stránkách, které jsou plné šmrncovních receptur od vybraných barmanů, kteří mají jarního elánu na rozdávání. Plnými doušky si vychutnejte romantiku i trochu rajcovního ovoce. Vydejte se na chutí nabitou procházku - jak jinak než rozkvetlou zahradou. Tak prosím, nedejte se pobízet a nechte se inspirovat.
Locket Love
Libor Andla - Bar Cobra, Praha
Ideální májově romantický den může začít ranním lenošením v posteli, brunchem v oblíbeném bistru nebo procházkou kvetoucím parkem. A pak kam jinam než na dobrou večeři a drink. —Moje prababička před osmdesáti lety zažívala se svým mládencem to samé – procházky, sladkost ve vzduchu i rozkvetlé stromy. Sraz měli každou neděli na tom samém místě a nikdy se nevědělo, jestli ten druhý opravdu přijde. Proto měl každý z nich obrázek protějšku v medailonku. Na památku, pro radost a jako vzpomínku na vše, co spolu prožili. Locket Love. Možná bychom si takové medailonky měli zase dávat. Co kdyby! A nebo jen proto, že radost z maličkostí nám nikdo zakázat nemůže. —Koktejl Locket Love se inspiruje vším, co nám takové jarní rande může přinést. Spojuje vůni botanicals z ginu, sladkost sirupu ze sezónního ovoce, hořkost rebarbory z bitteru a nenápadnou italskou kořeněnost

Malina
Vojtěch Drahokoupil, Martin Lávička - Café Bar Pilotů, Praha
Máj. Ano, první, co se člověku vybaví, je polibek pod rozkvetlou třešní. Nechtěli jsme ale koktejl postavit jen na tom. Třešně sice ucítíte, ale jen z dálky zamávají vám na konci. Hlavní tělo koktejlu tvoří chutě letní, a to maliny a citrusů. Hořké citrusy zastupuje amaro Montenegro. Vyhnuli jsme se malinám likérovým i sirupovým, protože to by byl polibek leda tak ze školky. Sáhli jsme po malinovici z našeho oblíbeného grappařství Poli. Ta dodá koktejlu tu správnou vyzrálost, vůni a tělo. Nakonec kapka stařeného vermutu a pomerančového freshe pro svěžest. A je hotovo: polibek pod třešní od milovaného, který ví, co dělá. V tomto osvěžujícím, ale intenzivním koktejlu s ovocnou chutí malin vyvažují ostrost kořalky tóny třešní z likéru Heering i ovocný vermut. Kapku hořkosti dodávají citrusy od Montenegra, kyselou složku zase pomeranče. Inspirací byla tradice polibku pod rozkvetlou třešní za letního dne.

Elixír lásky
Adam Smilek - Adam’s Bar & Bistro, Třebíč
„Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas.“ Slavný úryvek z básně od Karla Hynka Máchy jistě všichni dobře znáte. V České republice je měsíc květen tradičně chápán jako svátek zamilovaných. Inspirací pro můj „elixír“ byl právě tento svátek, kdy rozkvétají třešně, které zbarvují ovocné sady a zahrady. Koktejl se skládá ze svěžích surovin. Dnes moderní a oblíbený gin se jako základ snoubí s kvalitním likérem z broskví, sladkokyselou složku zase dodává čerstvá limetková a citronová šťáva, a má tak na výslednou chuť koktejlu významný vliv. Výčet ingrediencí není dlouhý. Koktejl si nicméně zaslouží dostatečnou porci alkoholu, o který si právě tento svátek říká. Růžový nádech zajistí kapka kvalitní grenadiny a o výsledné spojení chutí a jemnost se postará vaječný bílek s dotekem chilli z vanilkového likéru Galliano po použití infuze chilli papričkou. Na závěr si zaslouží pár kapek Angostura bitters a zástřik citronovou kůrou. Říká se, že vlažný koktejl dělá vlažné hosty. Proto má-li koktejl opravdu chutnat, musí být ledově studený. Na zdraví!

In pink We May
Jan Liška - Element Bar, Brno
Koktejl inspirovalo svěží aroma rozkvetlého jara a začínající sezóna jahod. Je koncipovaný tak, aby si jej užili dámy i pánové. Nejlépe funguje jako aperitiv před romantickou večeří. Jako základní báze padla volba na gin Old Tom; vzhledem ke sladšímu a kulatějšímu charakteru a vyššímu procentu alkoholu představuje ten pravý pilíř našeho růžového vermutu, který dává vyniknout právě jahodám a jarním bylinkám. Fortifikované červené víno dodá plnost a tříslovinu. O aroma se postará ze - jména likér Maraschino symbolizující peckoviny v květu. Pomerančové bitters poté všechny vjemy spojí. Všechny ingredience promícháme v míchací sklenici s ledem a scedíme do sklenice Nick & Nora. Servírujeme s miskou jahod.

Recepty na drinky plné lásky a vášně najdete v novém BARLIFE č. 101., který můžete objednávat on-line na našem e-shopu.
Trendy kávové koktejly
S tím, jak se rozmáhají kavárny třetí generace, se rozmáhá i trend experimentování s kávovými nápoji. Příčku, kterou dříve drželo latte, nyní obsadilo cortado nebo flat white. Tam, kde před pár lety byla filtrovaná káva, je dnes drip nebo nitro – cold brew sycené dusíkem. Vůbec se pak nemůžeme divit, že do kávových drinků postupně přibývají ingredience, které by tam před dekádou nikdo ani nehledal.
Spritz: S lehkostí bublinek
Ředit víno vodou pro Řeky představovalo zcela přirozený způsob, jak se udržet v patřičných mezích během ritualizovaných hostin zvaných sympozion. Nicméně tyto první zmínky o úpravách vína představují pouhou předzvěst perlivého nápoje, jenž si svou jednoduchou skladbou, ať už v tradiční, či obměněné podobě, vydobyl na počátku 21. století místo mezi klasickými koktejly.
Koktejly inspirované uměním
Když se umělců zeptáte, kde berou inspiraci pro své dílo, velmi často vám odpoví, že tvůrčí nápady čerpají ze všeho kolem sebe. I v koktejlovém světě se lze samozřejmě inspirovat uměním, proto jsme tři barmany požádali, aby si vybrali kterékoli umělecké dílo a vytvořili koktejl, který z něj bude vycházet.
Killing me softly
Nealkoholické nápoje, známé také jako soft drinks, se dnes těší velkému zájmu. Výrobci i podniky reagují na přání svých klientů a hostů, kteří sice nemají zájem o „pouhou“ vodu z vodovodu, ale zároveň sledují trendy a svůj kalorický příjem. Byly ovšem doby, kdy „kolalokovou“ limonádu chtěl pít každý.
Zpátky ke kořenům
Jako malá holka jsem si často hrála se sestrou na pískovišti. Stavěly jsme hrady z písku, ale hlavně jsme vařily ty nejchutnější pokrmy z hlíny, kamení, písku a všelijakých rostlin. Měli jsme dům se zahradou, takže naše „vaření” vždy obsahovalo sezónní květiny; od pampelišek a růží přes lichořeřišnice až po nějaký ten hrášek. Netušila jsem, že před těmi skoro dvaceti lety jsem byla trendy a se sestrou jsme „vařily“ ve stylu foragingu.
Fermentace: tisíciletá, a přece nová
Až jedna třetina všech potravin se vyrábí nějakým způsobem fermentace. Od chleba a jogurtu přes víno a pivo až po populární kimči nebo miso. Je to levná a snadná metoda jdoucí ruku v ruce s trendem lokálních a sezónních potravin a řemeslné výroby. Fermentace se tak pochopitelně stala impozantní technikou šéfkuchařů a barmanů, kteří se chtějí odlišit.
Nezávislý inženýr Daiquiri
Písčité pláže, žhavé slunce a všude kolem moře, ale i nestabilní a nejistá politická situace plná vnitřních rozkolů či zásahů zvenčí. Přesně taková byla Kuba v době, kdy se zrodil a stal slavným koktejl Daiquiri, jemuž zpočátku holdovala místní populace a později mu propadl doslova celý svět.
Investujte s chladnou hlavou
V poslední době se hodně hovoří o investicích a o jejich výhodnosti. Já sám jsem na toto téma promluvil bezpočtukrát a ukazoval whisky, jejichž cena za poslední roky raketově vzrostla. Na tomto místě bych se ale rád věnoval investicím z druhé strany, protože není všechno zlato, co se třpytí...
Želatinová filtrace: nová chuť již objeveného
Mistři molekulární mixologie neustále posouvají hranice toho, co může být považováno za nápoj a jakou zkušenost si odneseme při pití našeho koktejlu v budoucnosti. Vizionáři zlaté éry mixologie tak ochotně přejímají techniky molekulární kuchyně. Jednou z využívaných metod je i želatinová filtrace.
Erik Lorincz: Odchodem ze Savoye jsem uzavřel jednu kapitolu, abych mohl začít psát další
V minulém týdnu proběhlo české i slovenské finále barmanské soutěže Diageo Reserve World Class. O vítězích, Petrovi Marcinovi a Milanu Zalešovi, rozhodoval mimo jiné i Erik Lorincz, globální vítěz z roku 2010. Povídali jsme si spolu i o World Class, ale hlavně o jeho odchodu z American Baru v hotelu Savoy a jeho plánech do budoucna.
Whiskey Sour: s kyselým výrazem
„Když Američan potká Američana, tak přijde čas na Whiskey Sour.“ Alespoň takto se o klasice koktejlové kultury vyjádřil v roce 1879 americký deník Atlanta Daily Constitution a rozhodně nebyl daleko od pravdy, neboť objevit Ameriku znamená objevit také Sour.
Rum & Coke vs. Cuba Libre
Čím se od sebe tyto dva nápoje liší? Na první pohled se zdají být totožné. Nebo že by v kombinaci rumu a Coca-Coly hrál dílek limety tak zásadní roli? Samozřejmě, limetka je důležitá. Ten jemný dotek kyselosti, který zmírní sladkost Coca-Coly a zároveň podpoří chuť rumu. Jenže, jak se asi shodneme, ten nejzásadnější rozdíl tkví v rumu, který v koktejlu použijeme.
Když gin, tak s tonikem
Gin je odpradávna zmiňován v nejrůznějších spojeních. Od svých začátků si prošel nechvalnou érou levného a ne příliš kvalitního destilátu přes šílenství takzvaných ginových paláců až po velkou oblibu u královského dvora. Dnes mnoho lidí, když se řekne „jméno“ gin, napadne „příjmení“ tonik.
Planter’s Punch. Tekutý úder
Punč. V minulosti se podílel na změně volebních výsledků či tvorbě legislativy i jiných dohod, v zimě zahříval celé národy a pro řadu lidí přímo definoval vánoční čas. Jaký však je příběh populárního punče z plantáží Karibiku, který společně s celou skupinou těchto nápojů v různých variacích předznamenal zrod moderního koktejlu?
S vůní praskajícího dřeva
Udicí nebo nakuřovací pistole, anglicky smoking gun, je další zařízení, které si našlo svoje místo na baru. Původně se používalo pouze v kuchyni, aby dodalo pokrmům nauzenou chuť, aniž byste je museli udit. Dnes lze smoking gun najít na baru, používá se však méně často, než bychom čekali.
Old Fashioned - stále v módě
Divadelní a kulturní kritik George Jean Nathan označil tento staromódní koktejl společně s Martini a Manhattanem jako svatou trojici. Zamyslíme-li se nad tímto výrokem, dostaneme se do prostoru mezi dvěma póly, kde najdeme nespočet jednoduchých požitků, evolučních zázraků, ale i podmanivých ohavností.
Jak si správně vychutnat whisky
Degustaci whisky doprovází řada mýtů a klišé v podobě ledu, špatně zvolené skleničky, nesprávné techniky a dalších. Přestože v řadách gastroprofesionálů tyto omyly již téměř nenajdeme, pojďme si společně připomenout celý proces degustace, jak by měl ideálně probíhat.
Manhattan: Ostrov možností
Koktejl pojmenovaný po čtvrti Manhattan se samozřejmě nemohl zrodit nikde jinde, než v New Yorku. Jeho počátky jsou nepochybně spjaty s vermuty a jejich etablováním na americkém kontinentu, svou roli zde ale sehrála také chuťová paměť a společenské konvence. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti, jež dala vzniknout mnoha variacím a dostala ho i na filmové plátno.
Nekorunovaný král Martini
Pokud mezi míšenými nápoji existuje nějaký nekorunovaný král, můžeme za něj směle prohlásit Martini Cocktail. Jeho vývoj byl ovlivňován nespočtem ekonomicko-obchodních faktorů, neustále se měnícími chuťovými trendy a v neposlední řadě také světem umění. K málokterému drinku se zároveň váže takové množství legend a historek, ale i variací na postup přípravy.
Hořký hrabě Negroni
Na počátku všeho byla Itálie a v ní sladký život, který potřeboval dodat hořký balanc. Asi tímto způsobem by mohlo začít vyprávění o jednom z ikonických klasických koktejlů uplynulého století. Co všechno ale stojí v pozadí za tímto šlechticem mezi aperitivy?