Rumfest 2020: svátek rumových nadšenců nic nezastavilo

Soňa Hanušová

V sobotu 22. srpna se uskutečnil osmý ročník Rumfestu, zábavně vzdělávací oslavy pravého třtinového rumu určené široké veřejnosti. Již poněkolikáté se tak pražské Žluté lázně proměnily v ráj milovníků dobrého rumu. Kromě návštěvníků, kteří nařízeními danou kapacitu areálu určenou pro Rumfest zcela naplnili, si akci nenechalo ujít ani mnoho vystavovatelů. Ti přivezli celkem 260 různých rumů. Opět tedy více než v předchozím roce. Přítomní rumaři tak rozhodně měli čeho vybírat. A pokud by si přeci jen nevybrali z nabídky samotných rumů, bylo možné vyzkoušet i mnoho míchaných drinků. Zkrátka ideálně strávené letní sobotní odpoledne.

Ač do poslední chvíle nebylo jisté, zda se již jednou ze známých důvodů přesunutý Rumfest podaří v náhradním termínu uskutečnit, nakonec vše dobře dopadlo. Opětovné zavedení některých opatření se týkalo především vnitřních akcí, a i když letošní maximální povolená kapacita snížila oproti minulému roku počet účastníků téměř na polovinu, neodradilo nás to od příprav. Jednoduše jsme se už nemohli dočkat, až se se všemi potkáme u sklenky dobrého rumu. A spolu s námi se těšili i vystavovatelé, kterých navzdory současnému stavu bylo ještě více než loni.

Dobrou náladu, která v celém areálu panovala, nemohl pokazit ani krátký déšť, který přišel navečer. Pravou karibskou atmosféru navíc ještě podpořil kubánský DJ Dariel Martínez spolu s italským hudebníkem Aldem El Timbalerem. Ani tentokrát ale nebyl Rumfest pouze o degustacích vzorků u jednotlivých vystavovatelů. Na své si přišli i návštěvníci, kteří se chtěli dozvědět něco nového nebo aspoň zajímavého.

První ochutnávka v Česku

Letos se představili celkem čtyři řečníci. Jako první vystoupil známý bavič a ikona světové rumové scény Ian Burrell. Jeho prezentace se týkala nového rumu Equiano, na jehož vzniku se sám podílel. Jelikož šlo o premiérové uvedení v České republice, mohl jej ten, kdo přišel na Ianův seminář, ochutnat mezi prvními u nás. Equiano je první rum vycházející ze spolupráce dvou různých destilerií ze dvou různých kontinentů, a to konkrétně palírny Gray‘s z afrického ostrova Mauricius a Foursquare Distillery z karibského Barbadosu. Poté se slova ujal Tomáš Kubíček ze společnosti Coca-Cola HBC, který pracuje jako ambasador značky Brugal. Kromě představení samotného rumu naservíroval Brugal 1888 s ledovou koulí z kokosové vody a dále také svůj twist na oblíbený koktejl Negroni a představil světový projekt originálních Nearly-Neat koktejlů. Třetí seminář opět zajistila společnost Ultra Premium Brands. Tentokrát nebyl cílovou destinací ani Barbados ani Mauricius, ale Jamajka. Jan Albrecht a Robert Polo vzali diváky během své přednášky na pomyslnou cestu po tomto ostrově a projeli s nimi zásadní palírny, které se v kolébce reggae nacházejí. Finální slovo pak měl Michael Mattersberger z Palírny U Zeleného stromu. Ten ve svém výstupu popsal historii společnosti The Rum Factory, její jednotlivé produkty a výrobní proces se speciálním zaměřením na double ageing. To ale nebylo vše, co letošní Rumfest mohl nabídnout těm, kdo žíznili i po znalostech. A rumech.

Rande naslepo, Jamajka a luxusní vzpomínka

Novinkou letošního programu byly masterclasses, tedy řízené degustace, kterých se ujal Vít Šafář z Hedonism Spirit. Celkem si mohli zájemci vybrat ze tří typů ochutnávek. Jako první si masterclass užili ti, kteří se nebáli skočit rovnou do neznáma. Vyzkoušeli si totiž slepou degustaci, při níž ochutnali pět vzorků známých i méně známých rumů. Vzorky nebyly dopředu známy, a tak mohli bez předsudků objevit chutě, které dříve neznali nebo nevnímali. Poté nastal pravý jamajský funk, tedy ochutnávka rumů ze země, kde si kdysi křeslo guvernéra vyzkoušel i legendární pirát Henry Morgan. Tento výlet se ale netýkal rabovaní, nýbrž palíren Appleton Estate, Worthy Park, Long Pond a Hampden Estate. Vrcholem degustací pak bylo připomenutí 50. výročí dne Black Tot Day, tedy dne, kdy britští námořníci přišli o své denní příděly rumu. Na oslavu smutného výročí se hodí luxusní vzpomínka. Ten, kdo se zúčastnil třetí masterclass, mohl ochutnat rum Black Tot Last Consignment, který je vyroben z posledních zásob Royal Navy. O jeho výjimečnosti vypovídá i jeho cena 22 000 korun.

Závěrem slova díků

Závěrečné poděkování patří vám všem – vystavovatelům i návštěvníkům. „Letošní osmý ročník byl pro náš Barlife tým po mnoha stránkách tím nejsložitějším. Museli jsme zrušit tradiční jarní termín a risknout prázdniny, každý den ve velké nejistotě čekat, jestli zase nepadne nějaký zákaz, na místě se poprat s omezeními a podobně. Chtěl bych moc poděkovat všem vystavovatelům, kteří připravili krásné bary a přivezli tolik zajímavých značek. Chceme dělat Rumfest pro všechny – jak pro začátečníky, kteří zkouší a teprve si hledají svoje favority, tak pro znalce, kteří mnohé již ochutnali, ale vždy je nějaký nový rum překvapí. V tom úžasném množství 260 rumů si musel každý najít to svoje. Velké poděkování patří také všem návštěvníkům. Doufám, že jste si to pořádně užili. Mrzí mě, že celková účast nemohla být větší, ale jsem optimista a věřím, že devátý ročník bude určitě velký a ještě lepší,“ nešetří slovy díků zakladatel Rumfestu Martin Kraut. A oprávněně. Jste to totiž vy, kteří děláte Rumfest tím, čím je už po mnoho let. Ušli jsme spolu dlouhou cestu, a další plná úžasného rumu nás ještě čeká. Jsme rádi, že jste si letošní ročník opravdu užili. Že jde o nepostradatelnou akci v našich kalendářích hovoří i příjemné ohlasy, kterých se nám dostává. Naplňují nás energií.

Letošní ohlasy

„Pražský Rumfest byl skvělý! Vše bylo výborně zorganizované, vystavovatelé si dali tu práci a postavili skvělé stánky, které vytvořily příjemnou atmosféru a samozřejmě čeští rumaři byli úžasní, zábavní, užívali si společnost a chtěli se dozvědět něco nového o fantastických rumech z celého světa. Moc jsem si to užil, obzvláště v této bláznivé době a nemůžu se dočkat až se příští rok opět vrátím.“
Joshua Singh, spoluzakladatel společnosti 1423

„Další skvělá práce. Jako obvykle byl pražský Rumfest plný zábavy, a to díky rumům, ze kterých si mohl vybrat opravdu každý.“
Ian Burrell, globální ambasador rumu

„Účast byla senzační, organizačně vše zvládnuté, počasí klaplo, výběr rumů bohatý a my se už teď těšíme na další ročník.“ 
Tomáš Kubíček, Coca-Cola HBC

„Zažil jsem téměř všechny vaše akce z mnoha úhlů a v mnoha rolích a musím říct, že letošní Rumfest se mi moc líbil. Je mi jasné, že to letos musela být makačka a klobouk dolů, že jste ho dokázali uspořádat. Sice byla menší návštěvnost, než by asi byla na jaře a za normálního stavu, ale nálada byla podle mě skvělá. Často jsem vám posílal jako reakci na vaše akce i nějakou tu kritiku, ale tentokrát bych vám chtěl fakt upřímně poděkovat a pogratulovat! Bylo by snadný se na to letos vykašlat a určitě byste si to mohli 1000x zdůvodnit a nikdo by nemohl říct ani slovo. To, že jste i přes „srágory", které nás letos provází, Rumfest uspořádali a riskli to, si zaslouží obdiv. A já jsem rád, že jsme mohli být s naším pořád začínajícím Fenixem a Bugsy’s barem součástí.“
Jan Braniš, Fenix Drinks

„Letošní Rumfest hodnotím opravdu velice kladně. Velmi také oceňuji nápad s Masterclass, to bylo skutečně veliké oživení. A o tom, že je pražský Rumfest významnou rumovou akcí, svědčí i fakt, že jste mohli potkat skutečné osobnosti české i světové rumové scény. Klobouk dolů pro celý realizační tým.“
Jiří Naller, návštěvník

Kompletní fotogalerie z Rumfestu 2020



Jamajský “funk” aneb v čem tkví výjimečnost místního rumu

Jamajský “funk” aneb v čem tkví výjimečnost místního rumu

Rum tu má silnou tradici a místními je brán jako národní nápoj, který se používá jako všelék. Zdejší rum je však více specifický než by si jeden pomyslel. Svůj podíl na tom má nejen historický vývoj, ale i přírodní podmínky a státní regulace.

Dejte šanci agricole rhumu

Dejte šanci agricole rhumu

Klasická cesta českého rumového fanouška začíná pitím rumů s Colou, na řadu přijdou rumy z Jižní a Střední Ameriky. Následně se vydává za nedoslazovanými rumy z Barbadosu nebo Jamajky. Poměrně na okraji zájmu typického konzumenta, však zůstávají agricole rhumy z francouzských ostrovů Martinique a Guadeloupe.

Piña Colada a její spletitý příběh

Piña Colada a její spletitý příběh

Koktejlový historik Jared Brown označil Piña Coladu za nejvlivnější koktejl všech dob. Za 70 let své existence se zvládla tato rumová klasika rozšířit ze svého rodiště v Portoriku do celého světa. Piña Colada během své historie zažila úspěchy i pády a v posledních letech začíná být barmany opět respektována.

Eminente: Kuba je víc než jen Havana

Eminente: Kuba je víc než jen Havana

Chtěli udělat něco nového, něco jiného. Něco, co si každý zapamatuje. Poznali Kubu, našli skryté příběhy její historie, oprášili několik set let staré procesy zpracování rumu a dali vznik nové značce, která představuje Kubu v trochu jiném světle – a to prostřednictvím nového kubánského rumu Eminente. 

Večeře v oblacích

Večeře v oblacích

Možnost pochutnat si na exkluzivním jídle a přitom levitovat nad pražskou náplavkou s výhledem na Prahu si budou moci dopřát návštěvníci atrakce Dinner in the Sky. Spojení gastronomického a adrenalinového zážitku se letos znovu uskuteční na novém místě.

Staření rumu: rum, sudy a podnebí

Staření rumu: rum, sudy a podnebí

Zrání rumu ovlivňuje jeho okolí – teplota, vzduch a vlhkost. A samozřejmě čas. Právě pochopení procesu staření může zákazníkům velmi pomoci při vlastním posuzování hodnoty daného rumu, tedy toho, zda rum prošel poctivým výrobním procesem včetně zrání v místě svého původu, nebo zda se tak pouze tváří, ale stojí přitom stejně nebo dokonce i více peněz.

To nejlepší z BARLIFE 2020

To nejlepší z BARLIFE 2020

Rok 2020 byl v mnohém - a zejména v jednom ohledu - velmi turbulentní a nevyzpytatelný. Přesto můžeme říct, že nás v něm potkalo i hodně dobrého. Magazín Barlife úspěšně dokončil svůj sedmnáctý ročník a na krok se přiblížil plnoletosti. Letošní rok jsme navíc završili jubilejním 100. číslem. Vám i sobě přejeme, aby byl rok 2021 lepší a ve všech směrech přívětivější než ten letošní. 

I v roce 2020 se hodnotily nejlepší české restaurace

I v roce 2020 se hodnotily nejlepší české restaurace

Ocenění kvality českých restaurací pečetí se zlatými lvy, které organizuje nakladatelství a vydavatelství TopLife Czech, bylo rozdáno i letos, a to již poosmé. Celkový počet restaurací oceněných pro sezónu 2021 je 93. Jejich seznam najdete ve vydaném průvodci Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy 2021.

Vychází jubilejní Barlife 100

Vychází jubilejní Barlife 100

Není to tak dávno, kdy Barlife oslavil své patnácté narozeniny, a už slavíme další významné jubileum. Právě vychází 100. číslo našeho magazínu určeného všem milovníkům dobrého jídla a pití.

Rum: Trendy, servis, mixologie

Rum: Trendy, servis, mixologie

Rum se těší oblibě prakticky po celém světě. K jeho přednostem patří fakt, že svým konzumentům poskytuje až neskutečnou paletu vůní a chutí. Je to velmi rozmanitá kategorie, neboť každý rum je trochu jiný. Má svůj jedinečný charakter, který ovlivňuje nejen způsob výroby, ale také klimatické podmínky, půda a v neposlední řadě i oddaný přístup těch, kteří za jeho výrobou stojí.

Příběh rumu

Příběh rumu

S rumem si lidé spojují bezpočet romantických představ. Tropy a sluncem zalité pláže, piráty, námořníky, kteří ho denně dostávají na příděl, nebo vedrem umořené plantážníky, kteří usrkávají na zastíněné verandě svých domů nápoj připravený z rumu a ovocné šťávy. Na jednom se ale shodnou všichni – domovem rumu je Karibik. A přesto je to nápoj, jehož kořeny tkví hluboko v evropské koloniální zkušenosti.

Můj život je BARLIFE

Můj život je BARLIFE

Ačkoli je směřování Barlife od začátku stejné, za svou 16letou existenci se několika změn dočkal. Vždy jsme se snažili o originální design a technologicky náročné provedení. Pravidelně však obměňujeme i rubriky, aby neustále reflektovaly aktuální dění na barové a gastronomické scéně.

Miláček milénia Mojito

Miláček milénia Mojito

Přestože dlouho zůstával lokální záležitostí, postupem času zaznamenal tento osvěžující koktejl nebývalý úspěch. Dokonce se o něm mluvilo jako o Cosmopolitanu pro dobrodruhy, jako o nápoji pro všechny cestovatele trpící nutkáním objevovat daleké krajiny.

Výroba rumu

Výroba rumu

Rum bývá zcela oprávněně nazýván krví Karibiku, současně ale platí, že se zdaleka nejen v tomto koutě světa produkuje. Jeho výroba je rozšířena prakticky po celém světě, a právě proto lze jen těžko definovat jednotná pravidla, která by striktně určovala, jakými postupy se musí vyrábět. Zaměřme se proto na to, co vše je o cestě rumu z pole s cukrovou třtinou až do sklenky s čistým destilátem nebo koktejlem známo.

Nezávislý inženýr Daiquiri

Nezávislý inženýr Daiquiri

Písčité pláže, žhavé slunce a všude kolem moře, ale i nestabilní a nejistá politická situace plná vnitřních rozkolů či zásahů zvenčí. Přesně taková byla Kuba v době, kdy se zrodil a stal slavným koktejl Daiquiri, jemuž zpočátku holdovala místní populace a později mu propadl doslova celý svět.

Rum & Coke vs. Cuba Libre

Rum & Coke vs. Cuba Libre

Čím se od sebe tyto dva nápoje liší? Na první pohled se zdají být totožné. Nebo že by v kombinaci rumu a Coca-Coly hrál dílek limety tak zásadní roli? Samozřejmě, limetka je důležitá. Ten jemný dotek kyselosti, který zmírní sladkost Coca-Coly a zároveň podpoří chuť rumu. Jenže, jak se asi shodneme, ten nejzásadnější rozdíl tkví v rumu, který v koktejlu použijeme.

Planter’s Punch. Tekutý úder

Planter’s Punch. Tekutý úder

Punč. V minulosti se podílel na změně volebních výsledků či tvorbě legislativy i jiných dohod, v zimě zahříval celé národy a pro řadu lidí přímo definoval vánoční čas. Jaký však je příběh populárního punče z plantáží Karibiku, který společně s celou skupinou těchto nápojů v různých variacích předznamenal zrod moderního koktejlu?