Koktejly inspirované uměním

Soňa Hanušová

Když se umělců zeptáte, kde berou inspiraci pro své dílo, velmi často vám odpoví, že tvůrčí nápady čerpají ze všeho kolem sebe. Mnozí se inspirují současnou společností a ve svých dílech reflektují aktuální problémy, kterými může být nadměrné užívání sociálních sítí, nedostatek mezilidského kontaktu a lidská lhostejnost. Další se inspirují přírodou, jiní zase nachází podněty v literatuře nebo i dílech dalších umělců. V tom se barmani od umělců nikterak neliší. Také oni při tvorbě svých koktejlů čerpají z různých zdrojů. Na problémech světa vystavěl celé menu norský bar *ISM, koktejly inspirované sportovci momentálně najdete v plzeňském My Friends Baru a koktejl s příchutí seriálu Game of Thrones vám naservírují v Hemingway baru. I v koktejlovém světě se lze samozřejmě inspirovat uměním, proto jsme tři barmany požádali, aby si vybrali kterékoli umělecké dílo a vytvořili koktejl, který z něj bude vycházet.

The Bridge
Matěj Rusnák
Capra, Litoměřice

10 cl Chateau Radyně extra brut
0,5 cl broskvového likéru De Kuyper
2 střiky domácích orange bitters
3 kopečky domácího sorbetu z arónie

Můj koktejl se jmenuje The Bridge a nemám na mysli žádný jiný most než ten Karlův v Praze, který je architektonickým skvostem a uměleckým dílem v jednom. Karlův most každoročně navštíví miliony turistů, díky čemuž je všeobecně známý a vyhledávaný dalšími a dalšími návštěvníky. Jelikož byl Karel IV. velkým milovníkem vína, rozhodl jsem se svůj koktejl postavit právě na víně. Trochu vlastenecky jsem se rozhodl pro šumivé víno Chateau Radyně. Sekt jsem doplnil o domácí sorbet z arónie a limetky. Arónie je výtečnou surovinou, která v sobě skrývá sladkost, kyselost i trpkost. V kombinaci s limetkou vznikl krásně svěží sorbet s plnou chutí. Ovocnost a sladkost jsem drinku dodal kapkou broskvového likéru a na závěr už jen pomerančové bitters, které utvoří silnější tělo drinku a přidají příjemnou hořkost.

Do sklenice typu coupette dáme tři kopečky sorbetu a necháme zamrazit. Do míchací sklenice si nadávkujeme broskvový likér a bitters, přidáme sekt a lehce promícháme, abychom neztratili příliš mnoho bublinek. Přelijeme do sklenky se zmrzlinou a ozdobíme jednou květinou.

Girl with a Pearl Earring
Anna Postníková
AnonymouS, Praha

5 cl vodky Ketel One
2,5 cl květinového cordialu (vřes, chrpa, heřmánek, měsíček)
perleťové barvivo

Moje inspirace vychází z obrazu Dívka s perlovou náušnicí nizozemského malíře Jana Vermeera, který v upravené podobě dominuje výzdobě v AnonymouS Baru. Originál obrazu je dnes součástí stálé kolekce obrazárny Mauritshuis, jež spadá pod Národní muzeum v Haagu. Z toho důvodu jsem jako bázi zvolila nizozemskou vodku Ketel One, jejíž tradice sahá do 17. století, kdy vznikl i tento slavný obraz. Další ingrediencí je květinový cordial, jelikož Holandsko je všeobecně známé díky svým tulipánům. Poslední složkou drinku je stříbrné perleťové barvivo, které samozřejmě odkazuje k tomu nejdůležitějšímu – perlové náušnici dívky, která se stala nejen nejslavnějším dílem Jana Vermeera, ale také jedním z hlavních děl nizozemského umění vůbec.

Veškeré ingredience nadávkujeme do míchací sklenice na led a řádně vymícháme. Přelijeme do sklenky typu flétna a ozdobíme jedlou květinou.

Mona Lisa
Ondřej Číhal
L’Fleur Bar, Praha

3 cl ginu Beefeater
3 cl Belsazar Rose
3 cl Campari
1,5 cl domácího růžového cordialu
růžové šampaňské

Mona Lisa je patrně nejslavnějším obrazem všech dob. Na počátku 16. století jej během svého druhého florentského období namaloval Leonardo da Vinci. A byla to právě Florencie, kde da Vinci začal malovat. Pro barmany je Florencie důležitým městem také proto, že se zde zrodilo Negroni, které letos navíc slaví sté výročí. Proto jsem se rozhodl koktejl pojmout jako twist na Negroni Sbagliato. Šampaňské totiž v koktejlu rozhodně nesmí chybět, a to hned ze dvou důvodů. Tím prvním je odkaz na Francii a muzeum Louvre, kde se dnes Mona Lisa nachází. A jelikož pracuji v L’Fleur Baru, kde se zaměřujeme na šampaňské, je druhý důvod nasnadě. Do receptury také patří domácí cordial z růží, podtrhující ženskost celého koktejlu věnovaného nejslavnější ženě Lise del Giocondo.

Veškeré ingredience mimo šampaňského nadávkujeme do míchací sklenice na led a řádně vymícháme. Přelijeme do sklenice typu coupette, dolijeme šampaňským a ozdobíme jedlou květinou.

Celý článek najdete v BARLIFE č. 93, který můžete objednávat na našem e-shopu. 


Fermentace: tisíciletá, a přece nová

Až jedna třetina všech potravin se vyrábí nějakým způsobem fermentace. Od chleba a jogurtu přes víno a pivo až po populární kimči nebo miso. Je to levná a snadná metoda jdoucí ruku v ruce s trendem lokálních a sezónních potravin a řemeslné výroby. Fermentace se tak pochopitelně stala impozantní technikou šéfkuchařů a barmanů, kteří se chtějí odlišit.

Nezávislý inženýr Daiquiri

Písčité pláže, žhavé slunce a všude kolem moře, ale i nestabilní a nejistá politická situace plná vnitřních rozkolů či zásahů zvenčí. Přesně taková byla Kuba v době, kdy se zrodil a stal slavným koktejl Daiquiri, jemuž zpočátku holdovala místní populace a později mu propadl doslova celý svět.

Investujte s chladnou hlavou

V poslední době se hodně hovoří o investicích a o jejich výhodnosti. Já sám jsem na toto téma promluvil bezpočtukrát a ukazoval whisky, jejichž cena za poslední roky raketově vzrostla. Na tomto místě bych se ale rád věnoval investicím z druhé strany, protože není všechno zlato, co se třpytí...

Želatinová filtrace: nová chuť již objeveného

Mistři molekulární mixologie neustále posouvají hranice toho, co může být považováno za nápoj a jakou zkušenost si odneseme při pití našeho koktejlu v budoucnosti. Vizionáři zlaté éry mixologie tak ochotně přejímají techniky molekulární kuchyně. Jednou z využívaných metod je i želatinová filtrace.

Erik Lorincz: Odchodem ze Savoye jsem uzavřel jednu kapitolu, abych mohl začít psát další

V minulém týdnu proběhlo české i slovenské finále barmanské soutěže Diageo Reserve World Class. O vítězích, Petrovi Marcinovi a Milanu Zalešovi, rozhodoval mimo jiné i Erik Lorincz, globální vítěz z roku 2010. Povídali jsme si spolu i o World Class, ale hlavně o jeho odchodu z American Baru v hotelu Savoy a jeho plánech do budoucna.

Whiskey Sour: s kyselým výrazem

„Když Američan potká Američana, tak přijde čas na Whiskey Sour.“ Alespoň takto se o klasice koktejlové kultury vyjádřil v roce 1879 americký deník Atlanta Daily Constitution a rozhodně nebyl daleko od pravdy, neboť objevit Ameriku znamená objevit také Sour.

Rum & Coke vs. Cuba Libre

Čím se od sebe tyto dva nápoje liší? Na první pohled se zdají být totožné. Nebo že by v kombinaci rumu a Coca-Coly hrál dílek limety tak zásadní roli? Samozřejmě, limetka je důležitá. Ten jemný dotek kyselosti, který zmírní sladkost Coca-Coly a zároveň podpoří chuť rumu. Jenže, jak se asi shodneme, ten nejzásadnější rozdíl tkví v rumu, který v koktejlu použijeme.

Když gin, tak s tonikem

Gin je odpradávna zmiňován v nejrůznějších spojeních. Od svých začátků si prošel nechvalnou érou levného a ne příliš kvalitního destilátu přes šílenství takzvaných ginových paláců až po velkou oblibu u královského dvora. Dnes mnoho lidí, když se řekne „jméno“ gin, napadne „příjmení“ tonik.

Planter’s Punch. Tekutý úder

Punč. V minulosti se podílel na změně volebních výsledků či tvorbě legislativy i jiných dohod, v zimě zahříval celé národy a pro řadu lidí přímo definoval vánoční čas. Jaký však je příběh populárního punče z plantáží Karibiku, který společně s celou skupinou těchto nápojů v různých variacích předznamenal zrod moderního koktejlu?

S vůní praskajícího dřeva

Udicí nebo nakuřovací pistole, anglicky smoking gun, je další zařízení, které si našlo svoje místo na baru. Původně se používalo pouze v kuchyni, aby dodalo pokrmům nauzenou chuť, aniž byste je museli udit. Dnes lze smoking gun najít na baru, používá se však méně často, než bychom čekali.

Old Fashioned - stále v módě

Divadelní a kulturní kritik George Jean Nathan označil tento staromódní koktejl společně s Martini a Manhattanem jako svatou trojici. Zamyslíme-li se nad tímto výrokem, dostaneme se do prostoru mezi dvěma póly, kde najdeme nespočet jednoduchých požitků, evolučních zázraků, ale i podmanivých ohavností.

Jak si správně vychutnat whisky

Degustaci whisky doprovází řada mýtů a klišé v podobě ledu, špatně zvolené skleničky, nesprávné techniky a dalších. Přestože v řadách gastroprofesionálů tyto omyly již téměř nenajdeme, pojďme si společně připomenout celý proces degustace, jak by měl ideálně probíhat.

Manhattan: Ostrov možností

Koktejl pojmenovaný po čtvrti Manhattan se samozřejmě nemohl zrodit nikde jinde, než v New Yorku. Jeho počátky jsou nepochybně spjaty s vermuty a jejich etablováním na americkém kontinentu, svou roli zde ale sehrála také chuťová paměť a společenské konvence. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti, jež dala vzniknout mnoha variacím a dostala ho i na filmové plátno.

Nekorunovaný král Martini

Pokud mezi míšenými nápoji existuje nějaký nekorunovaný král, můžeme za něj směle prohlásit Martini Cocktail. Jeho vývoj byl ovlivňován nespočtem ekonomicko-obchodních faktorů, neustále se měnícími chuťovými trendy a v neposlední řadě také světem umění. K málokterému drinku se zároveň váže takové množství legend a historek, ale i variací na postup přípravy.

Hořký hrabě Negroni

Na počátku všeho byla Itálie a v ní sladký život, který potřeboval dodat hořký balanc. Asi tímto způsobem by mohlo začít vyprávění o jednom z ikonických klasických koktejlů uplynulého století. Co všechno ale stojí v pozadí za tímto šlechticem mezi aperitivy?