I v roce 2020 se hodnotily nejlepší české restaurace

Adéla Srdénková

Ocenění kvality českých restaurací pečetí se zlatými lvy, které organizuje nakladatelství a vydavatelství TopLife Czech, bylo rozdáno i letos, a to již poosmé. Tři, dva a jeden zlatý lev reprezentují výjimečnou kvalitu služeb a jsou zárukou zážitku pro hosty oceněných restaurací. Zlatí lvi jsou udělováni každoročně na základě hodnocení inspektorů projektu Nejlepší restaurace. Celkový počet restaurací oceněných pro sezónu 2021 je 93. Jejich seznam najdete ve vydaném průvodci Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy 2021.


Osmý ročník projektu Zlatí lvi se uskutečnil i navzdory koronavirové pandemii. Ta se ostatně na letošních výsledcích také podepsala. Skupina oceněných restaurací se tak pro sezónu 2021 značně obměnila v důsledku pokračujících trendů, ale také zásahů a omezení spojených se šířením koronaviru. Koronavirová krize dále posílila trend, že zákazníci stále častěji vyhledávají jednodušší, ale kvalitní gastronomii, kterou nabízejí moderní zážitková bistra a autentické restaurace s nabídkou pracující výhradně či převážně s regionálními surovinami a produkty.

Negativně současná situace dopadá zejména na podniky zaměřené na zahraniční turisty. Řada z nich musela své provozovny uzavřít, nebo změnit svůj koncept a ze seznamu těch nejlepších kvůli tomu vypadly. Pětina dříve oceňovaných restaurací koronavirovou krizi neustála, ale ty ostatní posílila. Aktuální situace dala možnost vyniknout některým podnikům, které se dosud držely v pozadí a jen čekaly, až budou moci zazářit. „Jsme rádi, že s každou novou publikací v našem gastronomickém průvodci přibývá čím dál více mimopražských restaurací z různých regionů. Je vidět, že se v této oblasti naší zemi skutečně daří,“ říká autor projektu Václav Budinský. Oceněno také bylo méně restaurací než v předchozích ročnících - oproti rovné stovce podniků je celkový letošní počet „jen“ 93 restaurací. 

Na hodnocení se podílí tým inspektorů, kteří vytipované restaurace pravidelně navštěvují a podle jednotné a přísné metodiky v každé provozovně sledují kvalitu a estetiku servírovaných pokrmů, úroveň servisu, celkovou atmosféru restaurace a další nezbytné ukazatele kvality. Hodnocení restaurací vychází z pečlivě připravené metodiky, probíhá průběžně a výsledky jsou publikovány vždy jednou ročně. Jediným kritériem pro ocenění je dosažený výsledek v rámci opakovaných anonymních degustací inspektorů projektu.

Restaurace jsou na základě zmínění propracované metodiky oceňovány pečetí s jedním, dvěma nebo třemi zlatými lvy. Jeden značí výbornou kuchyni a kvalitní obsluhu, dva slibují vynikající gastronomii a bezchybnou obsluhu a tři zaručují mimořádný gurmánský zážitek a vysoce profesionální servis. Na ocenění dosáhlo v letošním roce 93 restaurací, tedy méně, než je obvyklé.

Tři Zlatí lvi: Borgo Agnese, Casa De Carli, Coda, Essens, Field, George Prime Steak, Kampa Park, La Degustation Bohême Bourgeoise, La Finestra in Cucina, La Veranda, Oblaca, Paloma Průhonice, Piano Nobile, Salabka, SOHO, Terasa U Zlaté studně, U Malířů 1543, V Zátiší, Zdenek’s Oyster Bar

Dva Zlatí lvi: Angusfarm, Aromi, Arrigō, Asian Temple, Atelier Restaurant, Babiččina zahrada, Blue Wagon, Cafe de Paris, Červený Jelen, Deco restaurace, Dejvická 34, Dvůr Hoffmeister, Entrée, Grand Cru, Grandrestaurant Pupp, Hergetova Cihelna, Chorvatský Mlýn, Kogo Slovanský dům, La Gare, La Villa, Manú Praga, Manú Risto & Lounge, MeatEater steak & wine, Miminoo Garden Restaurant, Miura, Mlýnec, Monarch, Portfolio, Rest., Ristorante Da Emanuel, Symfonie Augustiniánský dům, U Sapíků, Yamato.

Jeden Zlatý lev: Atelier Bar & Bistro, Aureole, Bistrot de Papa, Bohém, Botel Admirál, Brasileiro U Zelené žáby, Brasserie Ullmann, Brio, Bruxx, Butcher`s Grill & Pasta, Café Savoy, Columna, Eska, Goldie, Hliněná Bašta, Kohout NA VÍNĚ, La Bodeguita del Medio, La Casa Argentina, La Cucina, Les Moules, Mincovna, Monopol, Na Kopci, Nejen Bistro, NOI, Ossegg Praha, Pastař, Penzion V polích, Pizza Nuova, Sempre Pagana, Sladovna Cvikov, Sladovna Praha, Sokolovna Průhonice, Spojka Karlín, Sůl & Řepa, Šatlava, The Bistro, Tiskárna, U Paluků, Vallmo, Větruše.

Seznam oceněných restaurací vychází každoročně v knižním průvodci Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy. V tom letošním na čtenáře čeká 250 zajímavě polygraficky a obsahově zpracovaných stran s přehlednými prezentacemi oceněných podniků, kdy je každému z nich věnována jedna dvoustrana. Fotografie zobrazují nejen interiér jednotlivých restaurací, vybrané pokrmy, ale také portrét zástupce oceněného podniku s krátkým sdělením v medailonku. Nechybí ani přehledná infografika, QR kódy odkazující na aktuální informace o restauracích a popisné texty v češtině i angličtině.


Rumové destinace: Dominikánská republika

Rumové destinace: Dominikánská republika

Dominikánská republika se rozkládá na východní části ostrova Hispaniola ve Velkých Antilách v Karibském moři. Ostrov Hispaniola byl prvním místem v Novém světě, kam dorazil Kryštof Kolumbus v roce 1492 během své první plavby. V současnosti se jedná o turistický ráj s bílými písečnými plážemi a křišťálově čistým mořem, ale také o významného producenta rumu.

Pivní koktejly

Pivní koktejly

Ať už vám představa pivního koktejlu připadá vzrušující a geniální, nebo jste do rozjetého vlaku ještě úplně nenaskočili, nelze popřít, že se pivo zhruba v posledním desetiletí objevuje stále častěji v koktejlových menu trendy podniků. Zdaleka však nejde o revoluční nápad. Původní flips, tedy koktejly, které obsahují pivo jako jednu ze svých ingrediencí, se objevily už koncem 16. století a byly vyrobeny z piva, rumu, cukru a vajec. A podávaly se horké. Dnešní podoba pivního koktejlu však bývá sofistikovanější, a my vám na toto téma přinášíme čtyři lahodné inspirace. Vzájemné prolínání světa piva a světa lihovin je totiž momentálně na vzestupu.

Jak voní štěstí?

Jak voní štěstí?

Přemýšleli jste někdy, jak voní štěstí? Uvažovali jste nad tím, jak může aroma, zvuk nebo vizuální stimulace ovlivnit chuť koktejlu nebo jídla? Dumali jste někdy nad tím, jak vytvořit vůni nebo příchuť, která by se hostovi mohla vrýt do dlouhodobé paměti stejně jako do chuťových pohárků?

Rozhovor: Holly Graham

Rozhovor: Holly Graham

Odhlédneme-li od jejích působivých ocenění a životopisu, je Holly Graham pověstná svou autenticitou, opravdovostí a smyslem pro humor. Její četné aktivity v barmanském prostředí nepřekvapivě přispěly k tomu, že byla nedávno odměněna 9. příčkou v žebříčku 100 nejvlivnějších osobností barového průmyslu roku 2023. V říjnu minulého roku se také stala majitelkou svého vlastního baru Tokyo Confidential, jehož mantrou jsou slova „pull up and fess up“, a s námi si povídala nejen o svých začátcích a dosavadní cestě asijskou barovou scénou.

Drinkologie: Buď sbohem - Last Word

Drinkologie: Buď sbohem - Last Word

Trochu kyselý. Trochu sladký. Trochu štiplavý. Zkrátka dokonale vyvážený. Přesně tak popsala proslulá newyorská barmanka Audrey Saunders tento dlouho zapomenutý řízný koktejl, jenž se stal počátkem nového tisíciletí jakýmsi tajným esem v rukávu barmanů. Chcete-li totiž svého hosta překvapit, zdánlivě neslučitelná kombinace ginu, maraschina, Chartreuse a čerstvé limetkové šťávy zaručuje úžasný výsledek, po jehož ochutnání ztratíte dech a pozbydete slov. Kde se ovšem tento koktejl vzal? A proč se nyní zdá, že mu v Česku odzvonilo a vrátí se mezi ony obskurní koktejly, jichž jsou některé barmanské knihy doslova plné?

České pivní cestování

České pivní cestování

Nejlépe se za pivem cestuje u nás doma – v Česku. Putoval jsem po mnoha pivovarech a významných pivních místech v USA, Belgii, Německu, Rakousku, Polsku či na Slovensku, navštívil jsem pivovary ve Finsku, v Itálii, Ázerbájdžánu, Maďarsku… To ale neříkám, abych se vytahoval. Říkám to proto, abych dodal váhu tvrzení, že nejzajímavější pivní cesty jsou stejně ty po naší vlasti.