I v roce 2020 se hodnotily nejlepší české restaurace

Adéla Srdénková

Ocenění kvality českých restaurací pečetí se zlatými lvy, které organizuje nakladatelství a vydavatelství TopLife Czech, bylo rozdáno i letos, a to již poosmé. Tři, dva a jeden zlatý lev reprezentují výjimečnou kvalitu služeb a jsou zárukou zážitku pro hosty oceněných restaurací. Zlatí lvi jsou udělováni každoročně na základě hodnocení inspektorů projektu Nejlepší restaurace. Celkový počet restaurací oceněných pro sezónu 2021 je 93. Jejich seznam najdete ve vydaném průvodci Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy 2021.


Osmý ročník projektu Zlatí lvi se uskutečnil i navzdory koronavirové pandemii. Ta se ostatně na letošních výsledcích také podepsala. Skupina oceněných restaurací se tak pro sezónu 2021 značně obměnila v důsledku pokračujících trendů, ale také zásahů a omezení spojených se šířením koronaviru. Koronavirová krize dále posílila trend, že zákazníci stále častěji vyhledávají jednodušší, ale kvalitní gastronomii, kterou nabízejí moderní zážitková bistra a autentické restaurace s nabídkou pracující výhradně či převážně s regionálními surovinami a produkty.

Negativně současná situace dopadá zejména na podniky zaměřené na zahraniční turisty. Řada z nich musela své provozovny uzavřít, nebo změnit svůj koncept a ze seznamu těch nejlepších kvůli tomu vypadly. Pětina dříve oceňovaných restaurací koronavirovou krizi neustála, ale ty ostatní posílila. Aktuální situace dala možnost vyniknout některým podnikům, které se dosud držely v pozadí a jen čekaly, až budou moci zazářit. „Jsme rádi, že s každou novou publikací v našem gastronomickém průvodci přibývá čím dál více mimopražských restaurací z různých regionů. Je vidět, že se v této oblasti naší zemi skutečně daří,“ říká autor projektu Václav Budinský. Oceněno také bylo méně restaurací než v předchozích ročnících - oproti rovné stovce podniků je celkový letošní počet „jen“ 93 restaurací. 

Na hodnocení se podílí tým inspektorů, kteří vytipované restaurace pravidelně navštěvují a podle jednotné a přísné metodiky v každé provozovně sledují kvalitu a estetiku servírovaných pokrmů, úroveň servisu, celkovou atmosféru restaurace a další nezbytné ukazatele kvality. Hodnocení restaurací vychází z pečlivě připravené metodiky, probíhá průběžně a výsledky jsou publikovány vždy jednou ročně. Jediným kritériem pro ocenění je dosažený výsledek v rámci opakovaných anonymních degustací inspektorů projektu.

Restaurace jsou na základě zmínění propracované metodiky oceňovány pečetí s jedním, dvěma nebo třemi zlatými lvy. Jeden značí výbornou kuchyni a kvalitní obsluhu, dva slibují vynikající gastronomii a bezchybnou obsluhu a tři zaručují mimořádný gurmánský zážitek a vysoce profesionální servis. Na ocenění dosáhlo v letošním roce 93 restaurací, tedy méně, než je obvyklé.

Tři Zlatí lvi: Borgo Agnese, Casa De Carli, Coda, Essens, Field, George Prime Steak, Kampa Park, La Degustation Bohême Bourgeoise, La Finestra in Cucina, La Veranda, Oblaca, Paloma Průhonice, Piano Nobile, Salabka, SOHO, Terasa U Zlaté studně, U Malířů 1543, V Zátiší, Zdenek’s Oyster Bar

Dva Zlatí lvi: Angusfarm, Aromi, Arrigō, Asian Temple, Atelier Restaurant, Babiččina zahrada, Blue Wagon, Cafe de Paris, Červený Jelen, Deco restaurace, Dejvická 34, Dvůr Hoffmeister, Entrée, Grand Cru, Grandrestaurant Pupp, Hergetova Cihelna, Chorvatský Mlýn, Kogo Slovanský dům, La Gare, La Villa, Manú Praga, Manú Risto & Lounge, MeatEater steak & wine, Miminoo Garden Restaurant, Miura, Mlýnec, Monarch, Portfolio, Rest., Ristorante Da Emanuel, Symfonie Augustiniánský dům, U Sapíků, Yamato.

Jeden Zlatý lev: Atelier Bar & Bistro, Aureole, Bistrot de Papa, Bohém, Botel Admirál, Brasileiro U Zelené žáby, Brasserie Ullmann, Brio, Bruxx, Butcher`s Grill & Pasta, Café Savoy, Columna, Eska, Goldie, Hliněná Bašta, Kohout NA VÍNĚ, La Bodeguita del Medio, La Casa Argentina, La Cucina, Les Moules, Mincovna, Monopol, Na Kopci, Nejen Bistro, NOI, Ossegg Praha, Pastař, Penzion V polích, Pizza Nuova, Sempre Pagana, Sladovna Cvikov, Sladovna Praha, Sokolovna Průhonice, Spojka Karlín, Sůl & Řepa, Šatlava, The Bistro, Tiskárna, U Paluků, Vallmo, Větruše.

Seznam oceněných restaurací vychází každoročně v knižním průvodci Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy. V tom letošním na čtenáře čeká 250 zajímavě polygraficky a obsahově zpracovaných stran s přehlednými prezentacemi oceněných podniků, kdy je každému z nich věnována jedna dvoustrana. Fotografie zobrazují nejen interiér jednotlivých restaurací, vybrané pokrmy, ale také portrét zástupce oceněného podniku s krátkým sdělením v medailonku. Nechybí ani přehledná infografika, QR kódy odkazující na aktuální informace o restauracích a popisné texty v češtině i angličtině.


60 hodin v kuchyni

60 hodin v kuchyni

Nahlédnout pod ruce zkušeným kuchařům, naučit se nové techniky a receptury, pochopit organizaci provozu? To všechno můžete zažít ve cvičném provozu a kuchyni Ambiente –⁠ Prostoru UM, vybaveném nejmodernější gastronomickou technologií. Přihlásila jsem se na intenzivní kurz „60 hodin v kuchyni“, abych si všechno vyzkoušela.

Cretan Malia Park: Úzké uličky a minojská civilizace

Cretan Malia Park: Úzké uličky a minojská civilizace

Pohupující se palmy, indické fíkovníky a banánovníky tvoří součást exotické zahrady, která slouží jako silný referenční bod a dynamický architektonický prvek, který Cretan Malia Park oživuje. V tomto rozsáhlém útočišti, kde tradiční materiály a textury nabízejí nový pohled na krétský luxus, se harmonicky snoubí svěží venkovní svět s modernistickou stavbou hotelu.

Výpečky Terezy Beránkové - V jednoduchosti je krása

Výpečky Terezy Beránkové - V jednoduchosti je krása

Gastronomie. Foodstyling. Porcelán. Tato tři slova s naprostou přesností vystihují um jediné osoby. V ateliéru na pražském Smíchově jsme navštívili výtvarnici Terezu Beránkovou.

Shiitake: houba z Marsu

Shiitake: houba z Marsu

Hranice mezi zdravím a udržitelností se začínají stírat. Co je tím myšleno? Společnost se stále více zajímá, odkud jídlo pochází, jak se vyrábí a jaký vliv má jeho produkce na životní prostředí. A z dobrého důvodu. Světová populace rychle roste. Základ stravy by tak měl tvořit výběr potravin, který je dostupný a výživný a zároveň respektuje celkové zdraví planety. Není tedy náhoda, že NASA zkoumá pěstování hub ve vesmíru. Právě houby lze totiž pěstovat rychle, nenáročně a udržitelně, ať už na Zemi, nebo v daleké galaxii. V neposlední řadě přispívají k rozkladu organické hmoty a recyklaci živin zpět do ekosystému. Pojďme se podívat na druhou, po žampionech nejvíce pěstovanou houbu na světě: shiitake.

Cože, ocet na baru?

Cože, ocet na baru?

Vždyť i při umývání povrchů to smrdí! Ale ve skutečnosti získávají nápoje založené na octu stále větší oblibu. Klíčovým argumentem je –⁠ možná překvapivě –⁠ chuť. Obyvatelům Česka se při slově ocet nejčastěji vybaví velmi silný a čpící kvasný lihový ocet, ideální na tlačenku či na nakládání hub. Ale ocet nabízí daleko širší možnost chuti. Řemeslně vyráběné octy chutnají komplexně a mnohdy dodají základu nápoje větší rafinovanost než citrusová šťáva.

Úroda podniků

Úroda podniků

Podzimní sklizeň provozů, které vznikly v průběhu léta, je skutečně bohatá. Jen skupina Ambiente otevřela tři nové podniky, nezahálí však ani ostatní. Přestože se náš výběr tentokrát zaměřuje na hlavní město, novinky najdeme i v regionech. Například v Hradci Králové otevřela restaurace 100letá, v Pardubicích Bistro Višňovka a v Novém Boru vznikla restaurace La Vita.