I v roce 2020 se hodnotily nejlepší české restaurace

Adéla Srdénková

Ocenění kvality českých restaurací pečetí se zlatými lvy, které organizuje nakladatelství a vydavatelství TopLife Czech, bylo rozdáno i letos, a to již poosmé. Tři, dva a jeden zlatý lev reprezentují výjimečnou kvalitu služeb a jsou zárukou zážitku pro hosty oceněných restaurací. Zlatí lvi jsou udělováni každoročně na základě hodnocení inspektorů projektu Nejlepší restaurace. Celkový počet restaurací oceněných pro sezónu 2021 je 93. Jejich seznam najdete ve vydaném průvodci Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy 2021.


Osmý ročník projektu Zlatí lvi se uskutečnil i navzdory koronavirové pandemii. Ta se ostatně na letošních výsledcích také podepsala. Skupina oceněných restaurací se tak pro sezónu 2021 značně obměnila v důsledku pokračujících trendů, ale také zásahů a omezení spojených se šířením koronaviru. Koronavirová krize dále posílila trend, že zákazníci stále častěji vyhledávají jednodušší, ale kvalitní gastronomii, kterou nabízejí moderní zážitková bistra a autentické restaurace s nabídkou pracující výhradně či převážně s regionálními surovinami a produkty.

Negativně současná situace dopadá zejména na podniky zaměřené na zahraniční turisty. Řada z nich musela své provozovny uzavřít, nebo změnit svůj koncept a ze seznamu těch nejlepších kvůli tomu vypadly. Pětina dříve oceňovaných restaurací koronavirovou krizi neustála, ale ty ostatní posílila. Aktuální situace dala možnost vyniknout některým podnikům, které se dosud držely v pozadí a jen čekaly, až budou moci zazářit. „Jsme rádi, že s každou novou publikací v našem gastronomickém průvodci přibývá čím dál více mimopražských restaurací z různých regionů. Je vidět, že se v této oblasti naší zemi skutečně daří,“ říká autor projektu Václav Budinský. Oceněno také bylo méně restaurací než v předchozích ročnících - oproti rovné stovce podniků je celkový letošní počet „jen“ 93 restaurací. 

Na hodnocení se podílí tým inspektorů, kteří vytipované restaurace pravidelně navštěvují a podle jednotné a přísné metodiky v každé provozovně sledují kvalitu a estetiku servírovaných pokrmů, úroveň servisu, celkovou atmosféru restaurace a další nezbytné ukazatele kvality. Hodnocení restaurací vychází z pečlivě připravené metodiky, probíhá průběžně a výsledky jsou publikovány vždy jednou ročně. Jediným kritériem pro ocenění je dosažený výsledek v rámci opakovaných anonymních degustací inspektorů projektu.

Restaurace jsou na základě zmínění propracované metodiky oceňovány pečetí s jedním, dvěma nebo třemi zlatými lvy. Jeden značí výbornou kuchyni a kvalitní obsluhu, dva slibují vynikající gastronomii a bezchybnou obsluhu a tři zaručují mimořádný gurmánský zážitek a vysoce profesionální servis. Na ocenění dosáhlo v letošním roce 93 restaurací, tedy méně, než je obvyklé.

Tři Zlatí lvi: Borgo Agnese, Casa De Carli, Coda, Essens, Field, George Prime Steak, Kampa Park, La Degustation Bohême Bourgeoise, La Finestra in Cucina, La Veranda, Oblaca, Paloma Průhonice, Piano Nobile, Salabka, SOHO, Terasa U Zlaté studně, U Malířů 1543, V Zátiší, Zdenek’s Oyster Bar

Dva Zlatí lvi: Angusfarm, Aromi, Arrigō, Asian Temple, Atelier Restaurant, Babiččina zahrada, Blue Wagon, Cafe de Paris, Červený Jelen, Deco restaurace, Dejvická 34, Dvůr Hoffmeister, Entrée, Grand Cru, Grandrestaurant Pupp, Hergetova Cihelna, Chorvatský Mlýn, Kogo Slovanský dům, La Gare, La Villa, Manú Praga, Manú Risto & Lounge, MeatEater steak & wine, Miminoo Garden Restaurant, Miura, Mlýnec, Monarch, Portfolio, Rest., Ristorante Da Emanuel, Symfonie Augustiniánský dům, U Sapíků, Yamato.

Jeden Zlatý lev: Atelier Bar & Bistro, Aureole, Bistrot de Papa, Bohém, Botel Admirál, Brasileiro U Zelené žáby, Brasserie Ullmann, Brio, Bruxx, Butcher`s Grill & Pasta, Café Savoy, Columna, Eska, Goldie, Hliněná Bašta, Kohout NA VÍNĚ, La Bodeguita del Medio, La Casa Argentina, La Cucina, Les Moules, Mincovna, Monopol, Na Kopci, Nejen Bistro, NOI, Ossegg Praha, Pastař, Penzion V polích, Pizza Nuova, Sempre Pagana, Sladovna Cvikov, Sladovna Praha, Sokolovna Průhonice, Spojka Karlín, Sůl & Řepa, Šatlava, The Bistro, Tiskárna, U Paluků, Vallmo, Větruše.

Seznam oceněných restaurací vychází každoročně v knižním průvodci Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy. V tom letošním na čtenáře čeká 250 zajímavě polygraficky a obsahově zpracovaných stran s přehlednými prezentacemi oceněných podniků, kdy je každému z nich věnována jedna dvoustrana. Fotografie zobrazují nejen interiér jednotlivých restaurací, vybrané pokrmy, ale také portrét zástupce oceněného podniku s krátkým sdělením v medailonku. Nechybí ani přehledná infografika, QR kódy odkazující na aktuální informace o restauracích a popisné texty v češtině i angličtině.



Moruše - (Ne)známá bobule

Moruše - (Ne)známá bobule

O moruši, respektive o stromu morušovníku, se vědělo už dávno před naším letopočtem. První zmínky se pojí se starou Čínou, odkud tato rostlina pochází.

Ztracený na malinách - Clover Club

Ztracený na malinách - Clover Club

Růžový, ovocný, sametově jemný, a přesto dostatečně silný. Přesně tak by nejspíš měl vypadat drink pro moderní ženu, pokud bychom to posuzovali podle běžných stereotypů. Ve skutečnosti ovšem tento koktejl na počátku 20. století představoval oblíbený nápoj gentlemanů...

V designu se meze nekladou

V designu se meze nekladou

Design je obor zaměřený na řešení různorodých problémů. Designér by proto měl být renesanční člověk s mnoha zájmy a především dovednostmi a nikoliv úzce vyprofilovaný specialista. Průmyslová designérka Adéla Bačová o tom ví své, a proto upravila koncepci své práce tak, aby neomezovala jejího tvůrčího ducha.

Hugo Hromas: Vaření na ohni je jako tango argentino

Hugo Hromas: Vaření na ohni je jako tango argentino

Práci v restauracích vyměnil za dodávku, sporáky za oheň a bílý rondon za košili od popela. Vítejte ve světě Huga Hromase – kuchaře stejně temperamentního, jako jsou plameny, se kterými spolupracuje na výjimečném zážitku z prostého jídla.

Barbados

Barbados

Kde jinde zahájit putování rumovou historií, než na Barbadosu, nejvýchodnějším ostrově Karibiku v části Malých Antil, známých také jako Návětrné ostrovy. Proč je označován za kolébku rumu, jaká je jeho historie a kultura.

Lesní Rukola

Lesní Rukola

Pochoutka samotného Napoleona Bonaparta, kterou mnozí mohou znát pod slovním spojením lesní rukola či zelí svatého Patrika. O co se jedná? Seznamte se, řeč je o Potočnici lékařské.