Začínal u videí, teď má vlastní řezbářskou značku
Květen 17, 2020

O nás Češích se říká, že máme zlaté ručičky. A právě na tyto šikovné a dovedné ruce se zaměříme v naší nové rubrice, která vám v průběhu roku představí mladé a nadějné designéry. Od Designbloku přes Prague Design Week až po Dyzajn market, který se pravidelně koná na piazzetě Národního divadla. Všude tam se můžete potkat s autorskou tvorbou všech možných druhů, stylů a oborů. Ano, i ve spojení s gastronomií. My jsme takhle potkali Tomáše Hellera alias Tea Toma, který nás zaujal svými dřevěnými tácy na servírování čaje nebo pokrmů v japonském stylu. A čím déle jsme poslouchali jeho příběh, tím víc nás povídání bavilo. Doufáme, že Tea Tom zaujme i vás.



Tomáš začal vyřezávat o víkendech na chalupě. Řemeslná práce v klidu přírody pro něj představovala jedinečný způsob relaxace, díky kterému zapomněl na shon každodenního života a práci. Záhy se od lžic přesunul k další tvorbě. „Začal jsem vyřezávat různé čajové stolky, takže výroba byla téměř od začátku spojená s čajovou tematikou. Sám jsem při práci často popíjel čaj a potřeboval jsem si všechny věci k tomu určené někde odložit a také si je na něčem do své zahradní dílny nosit. Tak jsem se dostal k tácům, které nyní vyřezávám především.“
Tomáš tedy byl svým prvním zákazníkem. Následně tácy začali využívat i jeho kamarádi z čajového studia Meetea, kteří Tomášovi zároveň poskytli zpětnou vazbu a pomohli mu tácy vylepšit. Postupem času se vypracoval k tenčím a jemnějším táckům ve stylu loďky či pramice nazvané Boto a Panto, které vhodně dotvářejí čajovou estetiku keramických konviček a šálků. „Zprvu jsem se inspiroval hlavně u skandinávských řezbářů. Ale jakmile jsem měl první čajové tácy vyladěné, začal jsem se poohlížet po další inspiraci pro nové produkty v Japonsku. A natrefil jsem na tácy wagatabon.“

Od vína v dlaních po tenkostěnný nezdobený křišťál
I tak by se dal popsat vývoj konzumace vína. Sklo je tu s námi kratší dobu než víno a zpočátku rozhodně nepředstavovalo materiál přístupný každému. I proto si cesta k dnešní naprosto dominantní vinné sklence – čiré, na stopce, s velkým kalichem užším na okraji – zaslouží bližší prozkoumání.
VINNÁ: Nový život pro vinnou révu
Designérka, kterou vám tentokrát představíme, nemá s gastronomií zdánlivě nic společného. Silvie Hrušková totiž tvoří dřevěné šperky. Čím si tedy zasloužila naši pozornost? Název značky VINNÁ napoví. Silvie pochází z vinařské rodiny a její prsteny vznikají ze dřeva vykácených vinohradů. Za každým šperkem se tak ukrývá několik ročníků vína.
Za vznikem designové Kapsle stojí touha po jednodušší přípravě kávy
Podívejte se s námi pod ruce dalšímu zástupci nové generace designérů. Tím je Karolína Jeřábková, která nás zaujala svou Kapslí. Jde o minimalistický a zároveň elegantní set na přípravu filtrované kávy, který obsahuje dripper, hrnek a bambusové víčko pro možnost kávy s sebou. Cílem bylo zjednodušit a zpříjemnit přípravu filtrované kávy.
Od ledničky přes sous-vide až po virtuální realitu
Ačkoli se v gastronomii čím dál častěji vracíme k tradičním postupům, technologie mají v podnicích své nezastupitelné místo. Těžko si představit, že by v baru či restauraci chyběly. Jenže svět jde kupředu rychleji než kdy dříve a to, co se před pár lety zdálo jako sci-fi, je dnes krám vhodný jenom do šrotu. Dnes proto můžeme jen hádat, jak bude vypadat bar za deset, dvacet, třicet let. Přesto, pojďme se na chvíli zasnít.
Budiž světlo!
Často opomíjené a přitom tak důležité. Světlo hraje v pohostinství mnohem důležitější roli, než by člověk očekával. Jídlo může být vynikající a nápoje perfektně vychlazené, ale pokud světlo není správné, zákazníci si ani nekousnou. Opravdu! Existují průzkumy, které to prokazují.