Vánoce: koktejly a cukroví
Prosinec 16, 2020

Doufejme, že v tomto neutěšeném roce jsou Vánoce stále obdobím, na které stojí za to se těšit. Ačkoli je pravda, že klidu, nicnedělání a gauče jsme si již všichni užili až dosyta. Letos tak onen jinak vzácný vánoční odpočinek a relax trochu pozbývá smyslu. Přesto se soustřeďme na to nejdůležitější – strávit sváteční čas s rodinou a potkat se i se vzdálenějšími příbuznými a blízkými, s nimiž jste nebyli značnou část roku uzavřeni v domácnosti. A pokud vám nikdo takový nezbývá, pak není jiná možnost než si to udělat hezké i tak. Ozdobte stromeček, udělejte horu bramborového salátu, napečte cukroví, uvařte vaječňák a namíchejte si drink od našich barmanů. A k Vánocům si přejte šťastné a veselé zítřky.
The Vánoce (Filip Drašar & Michal Duba - Repete Bar)
3,5 cl Johnnie Walker Double Black
1 cl Becherovky
4 lžičky pečeného čaje
2,5 cl čerstvé citronové šťávy
1 cl medu
1 bílek

Připravili jsme dvě verze drinku, teplou a studenou. Po dlouhé procházce vánoční Prahou se vždy rádi zahřejeme teplým vánočním nápojem, který tak zintenzivní nevšední zážitek. Na druhou stranu ve dnech vánočních svátků, kdy již sedíme doma v teple a v rodinném kruhu, si s chutí dáme nápoj, jenž nás osvěží, ale stále bude svou chutí připomínat Vánoce.
Než začneme koktejl tvořit, je nutné si přichystat pečený čaj. V tomto případě jsme zvolili kombinaci jablek, hrušek, brusinek, skořice a citronu. Část pečeného čaje použijeme na výrobu domácího džemu do lineckého cukroví.
Studená varianta: do šejkru dáme tři lžičky pečeného čaje, poté přidáme všechny ostatní ingredience a vyšejkrujeme. Do předem nachlazeného skla připravíme jednu lžičku pečeného čaje, na který přes strainer nalijeme drink.
Teplá varianta: místo bílku dáme 1 dcl horké vody a pouze 1,5 cl citronové šťávy. Ostatní poměry zůstávají stejné. Do keramického hrnku vložíme tři čajové lžičky pečeného čaje, přilijeme zbylé ingredience včetně horké vody a následně svaříme. Obě varianty podáváme se dvěma kusy lineckého cukroví potřeného džemem z pečeného čaje.
Pometum (Matěj Coufal - Bhar)
2 cl Becherovky
3 cl šípkového sirupu
1,5 cl verjusu
top-up soda

Vodu s medem přivedeme k varu, vhodíme šípky a rozmixujeme tyčovým mixérem. Poté přecedíme přes jemné síto. Ideálně zavaříme na horší časy. Becherovku, šípkový sirup a verjus nadávkujeme do šejkru a protřepeme. Přes strainer nalijeme do skleničky typu Collins na sekaný kvádr ledu. Dolijeme sodou a ozdobíme šípky.
Polar Express (Pavel Sochor - Kro Kitchen)
3 cl Angostura Reserva
3 cl Amaretto Disaronno
5 cl horchaty
2 cl čerstvé limetkové šťávy
1 cl Amaro Montenegro

Veškeré ingredience nadávkujeme do šejkru, přidáme led a dlouze protřepeme. Přecedíme do sklenky a navrch nastrouháme muškátový oříšek.
The Missionary (Tomáš Trnka - Scarfes Bar)
100 cl rumu Santa Teresa 1796
35 cl Pietro Nicola Nocino
15 cl Averna Amaro
2,5 cl Bob‘s Chocolate bitters
15 cl čerstvé citronové šťávy
150 cl kokosové vody infuzované Acorn Coffee
25 cl cukrového sirupu
175 g arašídového másla
350 g pečených kaštanů
75 cl plnotučného mléka

Nejprve infuzujeme kokosovou vodu Acorn Coffee. Bude stačit 100 g a 6 hodin. Připravíme si velkou nádobu, do které se vše vejde (zároveň se musí vejít do lednice). Smícháme postupně rum, Nocino (likér z vlašských ořechů), Avernu a bitters. Po každé přidané ingredienci dostatečně promícháme. Následuje čerstvá citronová šťáva, infuzovaná kokosová voda a cukrový sirup z tmavého třtinového cukru (cukr a voda v poměru 2:1). Jakmile máme smícháno, přidáme arašídové máslo a pomůžeme si ručním mixérem. Poté přidáme posekané pečené kaštany (stačí jim 5-10 minut v troubě, dokud nezačnou vonět). Jakmile máme opět smícháno, pomalu zahřejeme plnotučné mléko na 82 °C a velice pomalu jej za stálého míchání přilijeme k ostatním složkám do nádoby. Tu přikryjeme a dáme přes noc do lednice, kde se nám vše vysráží. Ráno přecedíme přes kávový filtr, rozlijeme do láhví a necháme v lednici. Drink servírujeme po 100 ml na drceném ledu s papírovým brčkem. Ozdobíme malými kousky kakaových bobů a rozkrojeným sušeným fíkem. Šťastné a veselé!
Foto: Luboš Wišniewski, Tomáš Vejsada, Addie Chinn
Tento článek a mnoho dalšího najdete v BARLIFE č. 100.
S vůní praskajícího dřeva
Udicí nebo nakuřovací pistole, anglicky smoking gun, je další zařízení, které si našlo svoje místo na baru. Původně se používalo pouze v kuchyni, aby dodalo pokrmům nauzenou chuť, aniž byste je museli udit. Dnes lze smoking gun najít na baru, používá se však méně často, než bychom čekali.
Old Fashioned - stále v módě
Divadelní a kulturní kritik George Jean Nathan označil tento staromódní koktejl společně s Martini a Manhattanem jako svatou trojici. Zamyslíme-li se nad tímto výrokem, dostaneme se do prostoru mezi dvěma póly, kde najdeme nespočet jednoduchých požitků, evolučních zázraků, ale i podmanivých ohavností.
Manhattan: Ostrov možností
Koktejl pojmenovaný po čtvrti Manhattan se samozřejmě nemohl zrodit nikde jinde, než v New Yorku. Jeho počátky jsou nepochybně spjaty s vermuty a jejich etablováním na americkém kontinentu, svou roli zde ale sehrála také chuťová paměť a společenské konvence. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti, jež dala vzniknout mnoha variacím a dostala ho i na filmové plátno.
Nekorunovaný král Martini
Pokud mezi míšenými nápoji existuje nějaký nekorunovaný král, můžeme za něj směle prohlásit Martini Cocktail. Jeho vývoj byl ovlivňován nespočtem ekonomicko-obchodních faktorů, neustále se měnícími chuťovými trendy a v neposlední řadě také světem umění. K málokterému drinku se zároveň váže takové množství legend a historek, ale i variací na postup přípravy.
Hořký hrabě Negroni
Na počátku všeho byla Itálie a v ní sladký život, který potřeboval dodat hořký balanc. Asi tímto způsobem by mohlo začít vyprávění o jednom z ikonických klasických koktejlů uplynulého století. Co všechno ale stojí v pozadí za tímto šlechticem mezi aperitivy?