Adrián Michalčík
Květen 9, 2023

Slovenský barman, který profesionálně vyrostl v Praze, v současnosti působí jako hlavní barman a manažer oceňovaného baru Pier 42 v norském Oslu. Adrián Michalčík získal titul nejlepšího barmana světa pro rok 2022. V globálním kole prestižní barmanské soutěže Diageo Reserve World Class vybojoval v Sydney první místo jako zástupce Norska.
Adriáne, vím, že jsi svou kariéru zahájil v Night Clubu. Jaké dovednosti sis přenesl z toho rychlého a hlasitého světa do světa klasiky a pěti hvězdiček?
Tyto začátky jsou součástí mé cesty napříč různými styly barmanství. Kluby mě naučily jednat s lidmi v rušném prostředí a pracovat rychle, ale také mi ukázaly, že i bez výjimečného produktu můžete lidi potěšit. Pozornost a úsměv vidím jako jednu z nejdůležitějších součástí služby.
Sídlíš v Norsku, konkrétně v Oslu. Přibliž nám, jaký je život pod polární září a proč tě láká tam zůstat.
Oslo je velmi moderní město se svou osobitou architekturou, inovacemi a přístupem k životu. Severské země se staly jednou z předních gastronomických destinací. Barová scéna v Oslu se v posledním desetiletí rozrostla z nuly na sto a v současnosti máme v Oslu spoustu barů světové úrovně. Líbí se mi také okolí města, kde najdete krásnou přírodu a spoustu možností pro relaxaci a sport.
Jsi aktuálním vítězem světové třídy alias „nejlepším barmanem světa“. Gratuluji. Můžeš s námi sdílet tři nejtěžší a také tři nejlepší okamžiky této soutěže?
Nejlepší na World Class je:
1 - socializace – navazování nových přátelství a spojení,
2 - učení – získávání znalostí, zkušeností a stávání se lepší verzí sebe sama,
3 - cestování – poznávání různých destinací.
Nejtěžší na tom bude asi:
1 - časová tíseň – soutěžení na této úrovni vyžaduje spoustu času na přípravu, což může být v rušném prostředí gastronomie náročné.
Abych byl upřímný, nenacházím žádné další těžké momenty. Pro mě osobně bylo potěšením naučit se mnoho nových věcí a postavit se výzvě. Nikdo mě nenutil soutěžit a nemohl jsem se dočkat chvíle, kdy budu zase na pódiu.

Stojíme před zahájením lokálního kola dalšího ročníku světové soutěže Diageo Reserve World Class v Česku a na Slovensku. Co bys soutěžícím poradil, na co se mají zaměřit?
World Class je nejobtížnější a nejkomplexnější barmanská soutěž. Moje rada proto zní: udělejte maximum, abyste zazářili v každém zákoutí barmanství – buďte co nejkomplexnější. Přečtěte si instrukce několikrát, abyste pochopili, co máte za úkol vytvořit, a zaměřte se na získání maximálního počtu bodů. Nabídněte rozhodčím pozitivní emoce a nezapomenutelné zážitky, skryjte své negativní stránky. Zkuste se zamyslet nad tím, kdo jste a jak chcete působit, a prezentujte se tak.
Co plánuje Adrián Michalčík v následujících pěti letech?
Být zdravý a šťastný. Rozhodně plánuji zůstat v barovém průmyslu, a mám pár snů, které bych si chtěl splnit. Kromě barmanství a cestování se mé sny týkají barového vzdělávání a barových produktů. Nacházím se v životní fázi, kdy rád najdu svůj pevný bod v životě a založím rodinu.

Rád cestuješ, zvláště se svou partnerkou Katarzynou. Která místa nejčastěji navštěvujete a která bys ještě rád prozkoumal?
Rád cestuji a poznávám různé kultury, chutě a vůně. Na mém osobním cestovním seznamu je už docela dlouho Kanada a Nový Zéland. Jedno z nejkrásnějších měst, které jsem kdy navštívil, je jednoznačně Sydney. Do Austrálie se rád vracím a pomalu tento nádherný kontinent objevuji. S Katarzynou také rádi navštěvujeme Bali nebo Madagaskar.
Kde jsi objevil nejlepší koktejlový bar, na který nikdy nezapomeneš?
Po celém světě člověk najde spoustu úžasných barů, ale můj oblíbený je Kwant v Londýně. Lahodné koktejly, úžasná pohostinnost a elegance. Těším se na znovuotevření Kwantu v tomto roce!

Bar L’Fleur má skvělou nabídku šampaňského. Jsi fanouškem „bublinek“?
Ach, ano! Na začátku jsem nebyl z bublinek až tak nadšený, ale bar L’Fleur a Miloš Danihelka mě do světa šampaňského uvedli. Časem jsem se do šampaňského úplně zamiloval, zvláště do malých grooverů.
Koktejl Calvin Klein, nebo šampaňské?
Šampaňské v koktejlu Calvin Klein. Je to kombinace mých oblíbených alkoholických nápojů – whisky a šampaňského. Koktejl pro každou příležitost, každou část dne a pro každého člověka.
Lutefisk, nebo halušky?
Jednoznačně halušky! Jsem velkým fanouškem slovenské kuchyně a zároveň mě moje vegetariánská strava drží stranou od nepříliš oblíbeného lutefisku. Rád experimentuji s fermentacemi, které jsou v severské kuchyni zcela běžné, ale fermentovaná ryba mi tedy moc chutná nepřijde…
Představ si, že je neděle, nacházíš se kdekoliv na světě a máš volno. Máš také chuť se dobře najíst a napít. Jak takový den bude vypadat?
Neděle je mým jediným dnem, kdy mohu odpočívat a dobít baterky. Takže v perfektním scénáři to bude teplá destinace se sportovní aktivitou, lázněmi a dobrou knihou. Těstoviny nebo pizza k jídlu a jako nápoj chutný koktejl ve stylu spritz v dobré společnosti.

Adrián Michalčík
Adrián Michalčík se už v roce 2016 stal vítězem českého ročníku Diageo Reserve World Class. V tomtéž roce se umístil ve světovém finále této soutěže v top 6. Působil v pražském baru L'Fleur a na konci roku 2017 se rozhodl pro pracovní dráhu v Norsku. Zapojil se tak do formování nové barové vlny v Oslu. Vítězstvím světové soutěže o pár let později potvrdil slova poroty, kterou zaujal svojí kreativitou, smyslem pro detail a vyprávěním příběhů. „Nevídaný barmanský talent!“ okomentovali Adriánův výkon rozhodčí.
Tento článek v plné verzi najdete v BARLIFE 109. Jednotlivá vydání i předplatné magazínu objednáte zde.
S vůní praskajícího dřeva
Udicí nebo nakuřovací pistole, anglicky smoking gun, je další zařízení, které si našlo svoje místo na baru. Původně se používalo pouze v kuchyni, aby dodalo pokrmům nauzenou chuť, aniž byste je museli udit. Dnes lze smoking gun najít na baru, používá se však méně často, než bychom čekali.
Jak si správně vychutnat whisky
Degustaci whisky doprovází řada mýtů a klišé v podobě ledu, špatně zvolené skleničky, nesprávné techniky a dalších. Přestože v řadách gastroprofesionálů tyto omyly již téměř nenajdeme, pojďme si společně připomenout celý proces degustace, jak by měl ideálně probíhat.